Descopera Romania


Informatii Generale

 

 

Harta Romania

Inainte sa pui la punct toate detaliile privind vacanta ta in Romania, ai nevoie de unele informatii esentiale pentru a evita situatiile neplacute.

Vremea in Romania

Romania are un climat temperat-continental cu patru anotimpuri. Temperatura medie anuala este de aproximativ 10°C, cu valori de 21°C in timpul verii si -2°C pe perioada iernii. Media precipitatiilor anuale este de 640 mm si variaza in functie de regiune si altitudine. Se inregistreaza precipitatii abundente in vestul tarii si in zona montana, iar temperaturile ridicate sunt specifice sudului Romaniei.

Anotimpurile sunt bine delimitate, caracterizandu-se prin fenomene distincte. Primavara este relativ scurta, insa placuta, cu dimineti si seri racoroase. Verile sunt deosebit de calde, cu multe zile caniculare, cand temperaturile ajung pana la 39-40°C; de asemenea, uneori apar furtuni puternice cu cantitati semnificative de precipitatii. Toamna aduce perioade de uscaciune care alterneaza cu ploi abundente, iar de la inceputul lui noiembrie cad primele ninsori. Temperaturile minime in timpul iernii pot ating valori de -20°C, cele mai defavorizate zone fiind Harghita si Covasna.

Puteti afla starea vremii in cele mai importante orase din Romania accesand site-ul weather.com.

Fusul orar in RomaniaOra locala in Romania

UTC/GMT + 2 ore

Pe parcursul unui an calendaristic, la fel ca in toate statele Uniunii Europene, are loc trecerea la ora oficiala de iarna in ultima duminica a lunii Octombrie, si respectiv la cea de vara in ultima duminica a lunii Martie.

Limba

Limba oficiala a Romaniei este romana, insa locuitorii tarii cunosc engleza, franceza, spaniola si germana. Tinerii, in special, vorbesc mai multe limbi, asadar nu ezitati sa le cereti informatii atunci cand aveti nevoie de ajutor.

Numere de telefon utile

112 - Politie, Pompieri, Salvare (numar unic de urgenta)

(021)9544 - Politia rutiera

(021)9590; (021)3162598 - Politia de frontiera

(021)9660 - Protectia Consumatorului

(021)9521 - Informatii CFR

116000 - Copii disparuti (numar european)

112

Ambasada.ro - numere de telefon ale ambasadelor in Romania

Ghidul.ro - numere de telefon de interes general

Transportul public in Romania

Transportul urban

Sistemul de transport in Bucuresti si in orasele mari include metroul (semnalizat cu “M”) si transportul in comun de suprafata (autobuz, tramvai, troleibuz). Pretul biletului este fix indiferent de destinatia in cadrul orasului; difera pretul biletelor pentru cursele care ajung la periferia orasului, in special in Bucuresti. Va recomandam sa cumparati bilete si sa le compostati la fiecare urcare, deoarece controalele sunt frecvente si se aplica amenzi. In capitala exista doua intervale cu ore de varf 7:30-9:30 si 16:30-19:30, perioade in care va sfatuim sa alegeti metroul pentru a ajunge mai repede la destinatie. In Bucuresti exista si transport de noapte, intre 23:00 si 6:00.

Va sfatuim ca in mijloacele de transport aglomerate sa fiti atenti la buzunarele si bagajele dumneavoastra.

Transporturban.ro - harta mijloacelor de transport

Taxi in RomaniaTaxi

Taxiurile de stat si cele particulare sunt dotate cu aparat de taxat. Tariful mediu pe kilometru se situeaza intre 1,8 si 2,5 lei, iar in Bucuresti intre 1,4 si 1,8 lei. Nu acceptati calatoria daca masina nu are ceas de taxat sau daca acesta nu a fost pornit in momentul in care ati urcat deoarece veti plati o suma nejustificata. De asemenea, nu calatoriti cu soferi care va asalteaza cu ofertele lor in aeroporturi sau in gari. In apropierea acestora veti gasi multe taxiuri sigure care sa va duca la destinatie.

Taximetre.ro - lista companiilor de taximetre din Romania

Transport pe calea ferata

Reteaua de cale ferata parcurge toata tara. In ceea ce priveste rangul si confortul, exista trei tipuri de trenuri: Regio (R- fac legatura intre orase apropiate), InterRegio (IR- circula pe distante medii si lungi) si InterCity (IC- folosite pentru rutele dintre orasele mari). Trenurile sunt compuse din vagoane de clasa I si vagoane de clasa a II-a, existand diferente de confort intre cele doua. Cea mai buna alegere din acest punct de vedere o reprezinta trenurile InterCity - curate, eficiente si rapide. Acestea dispun de compartimente care va ofera intimitate si aveti posibilitatea de a fuma pe coridor. De asemenea, aveti la dispozitie trenurile EuroCity si EuroNight pe rutele Belgrad-Timisoara-Bucuresti, Budapesta-Bucuresti (via Arad), Viena-Timisoara.

In functie de rangul trenului, de ruta pe care circula si de conditiile meteorologice, viteza variaza intre 35 km/h si 87 km/h. Va recomandam sa nu calatoriti cu trenul atunci cand se anunta ninsori abundente, deoarece pot avea intarzieri semnificative, insa in restul perioadelor veti ajunge in siguranta la destinatie.

Desi impresia generala despre trenurile romanesti nu este una favorabila, acestea constituie cel mai eficient mod de transport din Romania. Biletele sunt ieftine si convenabile daca optati pentru calatorii pe distante lungi. In plus, peisajele pe care le veti vedea sunt de-a dreptul incantatoare, mai ales in Muntii Carpati.

Sfaturi:

CFR Calatori

Biletele se cumpara doar din gari sau agentii de voiaj; nu puteti achizitiona sau rezerva bilete online.

Va sfatuim sa cumparati biletele cu o zi inaintea calatoriei; altfel riscati sa nu mai gasiti locuri disponibile, mai ales pe rutele foarte frecventate.

Consultati orarul trenurilor inainte de a merge in gara pentru a evita sa asteptati ore intregi sosirea unui tren catre destinatia dorita.

Consultati site-ul Cfrcalatori.ro pentru mai multe detalii privind mersul trenurilor.

Pentru transporturi aeriene interne accesati site-ul Tarom.ro.

Sofatul in Romania

Intrarea in Romania se face pe baza de buletin daca sunteti cetatean european si pe baza de pasaport pentru cetatenii statelor extraeuropene. Va recomandam sa achizitionati vinieta la intrarea in tara. Taxa de autostrada se percepe la punctele de control si veti achita 3 euro pentru suta de kilometri parcursi.

Daca veniti in Romania cu masina proprie, aveti nevoie de carnetul de conducere, actele automobilului, cartea verde si rovinieta pentru circulatia pe drumurile publice. Se conduce pe partea dreapta a soselei, iar limitele de viteza sunt urmatoarele:

Limita de viteza in Romania

· 130 km/h - pe autostrada

· 100 km/h - pe drumuri nationale europene si express

· 90 km/h - pe drumurile nationale, judetene si comunale in afara localitatilor

· 50 km/h - in localitati

· 5 km/h - in zona pietonala.

Limita de alcool permisa este de 0,00. O valoare de peste 0,8 g alcool la litrul de sange constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani. 

Atat in Bucuresti, cat si in orasele din provincie, parcarea se plateste; in caz contrar, riscati amenda sau blocarea rotilor.

In conditii de iarna, cand drumurile publice sunt acoperite cu zapada, gheata sau polei, este obligatorie folosirea anvelopelor de iarna.

Accidentele de orice fel trebuie raportate la cea mai apropiata sectie de politie.

Inchirierea masinilor

In orasele mari puteti inchiria masini cu sau fara sofer, la preturi avantajoase, mai ales daca optati pentru ghid inclus (unii soferi sunt ghizi posesori de atestat). Aceasta poate fi alegerea perfecta daca aveti multe bagaje si calatoriti pentru o perioada mai lunga. Preturile pornesc de la 35 de euro/ zi.

Nu puteti parasi teritoriul Romaniei cu o masina inchiriata.

Sfaturi:

Fiti foarte atenti atunci cand va aflati la volan. Noaptea va puteti intersecta cu carute, nesemnalizate corespunzator.

Acordati atentie drumului si evitati gropile. Veti gasi si drumuri ce se afla intr-o stare destul de proasta.

Schimb valutar si plati

Bancnote romanesti

Moneda nationala a Romaniei este leul (plural: lei). Exista monede de 1 ban (0.01 lei), 5 bani (0.05 lei), 10 bani (0.1 lei), 50 bani (0.5 lei) si bancnote de 1 leu, 5 lei, 10 lei, 50 lei, 100 lei, 200 lei si 500 lei. Euro si dolarul sunt valutele cel mai usor de schimbat in Romania. Schimbul valutar se poate realiza in banci si la birourile autorizate; va recomandam sa intrebati inainte care este comisionul perceput. Nu schimbati bani pe strada si nu cumparati lei de la persoane dubioase care va abordeaza in acest sens.

Bancile au program de luni pana vineri, intre orele 9 si 16, iar in weekend sunt inchise. Veti gasi aici ATM-uri pentru carduri internationale si bancomate unde sa schimbati valuta.

Pe teritoriul Romaniei platile se efectueaza doar in lei. In unele hoteluri si restaurante puteti folosi cardurile internationale, insa va sfatuim sa intrebati inainte. In magazinele mici nu se poate realiza plata cu cardul.

Program de lucru

In Bucuresti, magazinele sunt deschise zilnic intre 7 si 22/24. Centrele comerciale functioneaza in intervalul 10-22, cu program special pe perioada sarbatorilor. In provincie, magazinele au program mai scurt, in special in weekend si in timpul sarbatorilor.

Oficiile postale sunt deschise de luni pana vineri, intre orele 7:30 si 20, iar sambata pana la ora 14.

Alte informatii

Asistenta medicala se acorda in unitatile de stat si particulare pe baza Cardului european de asigurari sociale de sanatate. In cazul urgentelor, apelati numarul unic 112.

In cazul in care calatoriti cu animale de companie, acestea trebuie sa fie identificate prin microcip sau tatuaj, sa fie vaccinate antirabic si sa aiba un pasaport care atesta valabilitatea acestui vaccin. Toate companiile aeriene permit pasagerilor cu handicap de vedere sa calatoreasca cu un caine-ghid.  

Sfaturi

Nu intrati in vorba cu persoanele care vor sa va vanda diverse obiecte pe strada sau in mijloacele de transport in comun. Chiar daca preturile sunt foarte tentante, riscati sa cumparati lucruri furate sau contrafacute.

Nu incurajati cersetoria stradala si nu dati bani copiilor care vand flori, felicitari si alte maruntisuri.

Fiti atenti la cainii de pe strada; unii dintre ei pot deveni destul de agresivi.

Nu aruncati gunoaiele pe jos si nu faceti glume nepotrivite la adresa localnicilor.

Traversati strada prin locurile special amenajate, in caz contrar veti primi amenda.

In restaurante, cafenele, baruri, un mic bacsis se acorda in schimbul unor servicii de calitate. 

[Un articol de Andreea Bertea]