Descopera Romania


5 Minuni Ale Naturii

 

Peisajele naturale ale Romaniei sunt intotdeauna surprinzatoare si te imbie sa descoperi locurile frumoase care te inconjoara. Fie ca iubesti cararile de munte si acordurile de chitara in jurul focului de tabara, fie ca preferi sa admiri imprejurimile dintr-o barca cu vasle, cu siguranta exista o destinatie perfecta pentru tine. Noi iti prezentam cele mai importante atractii naturale ale tarii. Fii pregatit sa te bucuri de aer curat, privelisti uimitoare si momente de neuitat.

Muntii Ceahlau 

Ceahlau

Situat in inima Moldovei si oglindindu-si maretia in limpezimea lacului Izvorul Muntelui, Ceahlaul este unul dintre cele mai fascinante masive din Carpatii romanesti. Intesat de povesti si mistere, considerat al doilea munte sfant al crestinatatii ortodoxe, se impune prin frumusetile slefuite doar de trecerea timpului. Peisajele sale unice se arata doar adevaratilor iubitori ai naturii, intrucat aici nu exista cai rutiere pana in varf, teleferic sau telecabina. Drumetiile se fac la pas, iar efortul merita din plin, caci panoramele care se dezvaluie la diferite altitudini sunt de-a dreptul uluitoare.

La inceputul lunii august, pe platoul Ceahlaului se formeaza doua fenomene optice inedite pe care nu trebuie sa le ratezi. Primul este Umbra Piramidei, o holograma formata de varfurile Toaca si Piatra, care apare in lumina primelor raze. Cel de-al doilea este Calea Cerului, un stalp de lumina marginit de doua benzi intunecate, care se contureaza deasupra varfului Toaca. La rasarit, marea alpina a Ceahlaului este invadata de culori mirifice care ii sporesc farmecul.

Traseele de pe masiv scot la iveala rezervatii naturale ce adapostesc specii rare de plante si animale -Ocolasul Mare, Polita cu crini, Cascada Duruitoarea, Avenul Mare-, stanci cu forme umane (Dochia si Panaghia) si cabane unde vei gusta delicioasele preparate traditionale. Pe munte exista numeroase zone naturale nealterate, propice dezvoltarii exemplarelor protejate de flora si fauna: floarea de colt, papucul doamnei, acvila de munte, capra neagra, fluturele de stanca. Ceahlaul este maret, enigmatic si plin de surprize, ideal pentru cei care cauta peisaje montane autentice, aer curat si locuri linistite unde sa instaleze cortul.

Cheile Nerei 

Cheile Nerei

In Muntii Aninei, Nera a sapat o oaza de frumusete salbatica presarata cu lacuri turcoaz, cascade vijelioase si stanci albe stralucitoare. In Cheile Nerei, padurile seculare ascund poienite luminoase, pline cu flori multicolore, raurile isi urmeaza cursul printre peretii stancosi, iar pesterile te intampina cu atmosfera lor tainica.

In drumetiile de-a lungul defileului, vei intalni cel mai des cascade care se rostogolesc zgomotoase peste stanci. Cea mai spectaculoasa dintre ele este Cascada Bigăr, situata in locul traversat de paralela de 45 de grade latitudine nordica. Desprinse de pe uriasa ciuperca calcaroasa, siroaiele de apa formeaza o perdea transparenta la baza acesteia, creand un peisaj fermecator. Nu rata nici privelistea incantatoare a Cascadelor Beuşniţei, unde suvoaiele inspumate imbraca muschiul verde de pe roci. La Şuşara, fluturii colorati nu se lasa intimidati de zgomotul apei si ii asteapta voiosi pe turisti.

Unele dintre cele mai importante obiective din Cheile Nerei sunt Lacul Dracului si Ochiul Beiului, cu minunatele lor nuante albastrii-turcoaz in care se reflecta padurile bogate. Daca planuiesti o sedere mai lunga in aceasta zona, iti recomandam sa vizitezi cateva pesteri accesibile -Avenul de la Zbeg, Dubova, Pestera La Gauri- si morile de la Rudăria, cel mai mare complex mulinologic din sud-estul Europei. Iubitorii de senzatii tari pot avea parte de adrenalina pe Nera, la o tura de rafting, insa locul este potrivit si pentru alpinism, tiroliana si cicloturism. Cheile Nerei sunt destinatia perfecta atat pentru cei care isi doresc un concediu relaxant, intr-un colt de natura linistit, cat si pentru aventurierii care vor sa descopere frumusetile din Muntii Aninei.

Delta Dunarii 

Delta Dunarii

Locul unde fluviul imbratiseaza marea, Delta Dunarii este un labirint enigmatic de canale, un colt de rai frematator, de o frumusete covarsitoare. De-a lungul celor patru brate, Dunarea te conduce, pe calea apelor, catre locuri care te relaxeaza si te ajuta sa-ti reincarci bateriile.

Iubitorilor de peisaje naturale, Delta le dezvaluie locuri salbatice, lagune, ostroave si grinduri unde pasarile isi fac adapost printre papura si stuf, iar nuferii plutesc pe luciul apei. Cei care vor sa viziteze obiectivele de pe uscat pot face un popas la Schitul Sfantul Atanasie, singura manastire din Delta, sau la cetatile Halmyris, Enisala si Histria. Adevaratele atractii ale zonei sunt satele lipovenesti, cu case alb-albastre si garaje in care satenii isi parcheaza barcile. Lipovenii sunt considerati cei mai iscusiti pescari din regiune, asa ca nu ezita sa te cazezi la localnici si sa gusti mancarurile apetisante de peste. Daca vrei sa lenevesti pe un sezlong la malul marii, iti recomandam plajele virgine de la Sulina, Sfantu Gheorghe si Gura Portitei, extrem de linistite si cu nisip foarte fin.

Delta te indeamna sa-i descoperi secretele, sa te bucuri de tablourile unice de la apus si sa asculti povestile spuse pe-nserat langa foc. Aici nu exista aglomeratie si inalta tehnologie, doar oameni primitori, peisaje salbatice si o atmosfera cuceritoare. Simte adevarata destindere pe plajele din Delta Dunarii!

Muntii Piatra Craiului 

Piatra CraiuluiPerla Carpatilor romanesti, muntii Piatra Craiului au peisaje spectaculoase, desprinse parca din basme. In acest masiv, crestele strapung norii, veghind pajistile intinse si prapastiile ametitoare. Pe cararile batatorite, lumea tacuta si armonioasa a stancariilor se dezvaluie in toata maretia sa; pe crestele zimtate isi fac aparitia agilele capre negre, iar intre peretii lor se deschid chei monumentale, atat de inguste incat impiedica patrunderea razelor soarelui. Cheile si Pestera Dambovicioarei, Cheile Brustureţului, Pestera Liliecilor, Prapastiile Zărneştilor, toate acestea sunt zone carstice foarte apreciate de turistii exploratori, atrasi de aventura drumetiilor la altitudine. Ciclistii aleg creasta masivului pentru turele provocatoare de mountain biking, iar alpinistii se indreapta catre Padina Inchisa, Padina Popii si Valea Crapaturii.

Piatra Craiului este un munte pentru turistii exprimentati, cu o buna pregatire fizica si o documentatie riguroasa; nu trebuie sa-ti lipseasca echipamentul si dorinta de a descoperi grandoarea naturii. Drept rasplata, vei primi multa liniste, aer curat, locuri numai bune pentru campare si privelisti coplesitoare.

Platoul Padiş 

Padişul este un imens platou carstic marginit de abrupturi, cu vai salbatice, ape limpezi si involburate, pesteri adanci si chei uluitoare. Pe fondul verde al padurilor din jur, decorul este de-a dreptul fascinant. In aceasta parte a Apusenilor, natura a ramas salbatica si imprevizibila; duritatea peretilor stancosi se alatura in cel mai firesc mod verdelui crud al pajistilor.

PadisExtrem de bogat in formatiuni carstice, platoul este intesat de obiective demne de admirat. De neratat sunt Cetatile Ponorului, formate din tuneluri, pesteri, cascade si balcoane suspendate, cu forme surprinzatoare si impozante. La fel de impresionante sunt si Pestera Ghetarul Focul Viu, cu blocul sau de gheata luminat de reflexiile stralucitoare ale soarelui, Cetatile Rădesei, o grota in care razele creeaza efecte optice neasteptate, si Pestera Ursilor, plina de formatiuni stalactitice si stalagmitice unice. Nu uita sa faci un popas pe platoul Lumea Pierduta, o padure seculara care ascunde in subteran o vasta retea de galerii active care permit explorarea zonei. Pentru a surprinde frumusetea nealterata a naturii, in Padis ai nevoie de echipament adecvat, pelerina de ploaie si lanterna; traseele sunt solicitante, vremea destul de capricioasa, dar peisajele merita tot efortul.    

Daca te-am convins ca atractiile naturale ale Romaniei merita vizitate, pregateste-ti rucsacul si bucura-te de o aventura pe cinste. La intoarcere, te asteptam cu impresii de vacanta pe pagina noastra de Facebook.

[Un articol de Andreea Bertea]