Religioase

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

MANASTIRILE DIN ZONA NEAMTULUI

Moldova reuneste o serie de lacasuri de cult cu o istorie aparte, biserici si manastiri care isi continua si astazi menirea. Celebre pentru unicitatea si frumusetea lor, acestea reprezinta adevarate comori spirituale si culturale. Amplasate intr-un cadru natural aparte, ocrotite de dealuri si paduri si ingrijite cu multa migala de maicute si calugari, manastirile au portile deschise pentru oricine cauta o oaza de liniste si reculegere.

Varatec

In judetul Neamt, taram istoric al vechiului tinut romanesc, s-au strans de-a lungul timpului o sumedenie de povesti care vorbesc despre conducatorii neamului si despre ispravile lor. In secolul al XV-lea, Stefan cel Mare isi ridica aici curtea domneasca si ctitoreste multe manastiri de o valoare inestimabila. Construite fie pentru a sustine latura spirituala a poporului roman, fie in semn de multumire in urma luptelor castigate, acestea au avut si rol de aparare, adapostind localnicii in timpul navalirilor straine. Veti vedea in interiorul curtilor si in manastiri intrari secrete, ferestre foarte mici si ziduri solide.

Intampinand turistii intr-o astmosfera de pace interioara si smerenie, manastirile din Neamt va ofera oportunitatea unei calatorii spirituale, in care sa va regasiti si sa redescoperiti adevaratele valori ale vietii. Fara multe cuvinte, maicile si calugarii de aici constituie o lectie de smerenie si dragoste fata de semeni. In lacasurile de cult minutios gospodarite veti gasi loc de cazare si puteti gusta din minunatele bucate manastiresti. Veti descoperi chilii simple, dar elegante, la ferestrele carora atarna flori colorate si o liniste desavarsita care va indeamna la meditatie.

In acest tur al manastirilor includeti si Cetatea Neamtului, ale carei ziduri albe de piatra vegheaza asupra orasului. Strapungand covorul verde al padurii, aceasta se face vazuta de la departare. Construita in secolul al XIV-lea de Petru I Musat si consolidata ulterior de catre Stefan cel Mare, fortificatia a facut parte din sistemul defensiv al Moldovei. Depasind vremuri zbuciumate in care a fost atacata de maghiari, otomani si polonezi, pradata de tatari, insa refacuta si reamenajata, cetatea si-a pierdut cu timpul importanta militara. In prezent isi duce mai departe istoria, fiind marturia vitejiei poporului roman si a grelelor incercari pe care acesta le-a depasit.

De asemenea, in Targu Neamt, nu ezitati sa vizitati Casa memoriala Ion Creanga si parcul tematic cu scene din faimoasele povesti ale scriitorului. Veti descoperi aici traditiile populare, inventivitatea, modestia si simplitatea caracteristice taranului moldovean.

Sihla - SihastriaVaratec

Varatec

Intr-o mica depresiune de la poalele muntilor, situata intr-un loc de un pitoresc inedit, se afla Manastirea Varatec, inima asezarii al carui nume il poarta. Micul sat format in numele credintei si al linistii launtrice isi are localnicii iscusiti ce isi desfasoara activitatea in jurul sfantului lacas. Inca de la intrare se observa daruirea cu care maicile au grija de manastire, curtea si ferestrele chiliilor find impodobite cu frumoase flori multicolore. Apoi le veti vedea lucrand in ateliere, tesand covoare sau vesminte bisericesti ori preparand delicioase siropuri si dulceturi. La Varatec e un zumzet permanent, calugaritele fiind mereu pregatite sa primeasca vizitatori si sa-i imbie cu povete si cu minunatele lor preparate.

Intemeiata de o maica pe nume Olimpiada, manastirea a fost in cea mai mare parte refacuta dupa un incendiu puternic din anul 1900, in urma caruia a ramas in picioare doar zidul de piatra vizibil si astazi. Biserica impunatoare, cu cele doua turle albe si rotunde, imbina stilul moldovenesc cu elemente noi din secolele XVIII-XIX. In muzeul manastirii se gasesc numeroase obiecte de cult, printre care colectii de icoane, cruci din lemn si Evangheliarul grec tiparit la Venetia in 1811. In apropiere de Varatec pot fi admirate doua rezervatii naturale splendide - “Codrii de arama”, o padure de stejari seculari si “Padurea de argint”, o padure de mesteceni de 200 de ani.

La Varatec simti oamenii mai buni si mai primitori, ai ragaz sa te reculegi si sa te bucuri de privelisti mirifice care te incarca cu energie pozitiva.

Varatec

 

Varatec

 

Varatec

Agapia

Micul colt de rai de la Agapia este ascuns intre munti si imprejmuit de brazi, intr-un sat manastiresc incantator. Vara, explozia de culori a florilor care decoreaza casele farmeca turistii, iar iarna, ulitele pline de zapada ale Agapiei sunt desprinse parca din povesti. Calatorului i se dezvaluie un peisaj minunat, curtea manastirii fiind definita de muscatele care se revarsa de la balcoanele chiliilor, constrastand puternic cu albul peretilor. Straveche vatra de credinta si cultura, capodopera a artei religioase, dar si nepretuit tezaur de arta, Agapia te invita sa-i descoperi spiritualitatea si sa te bucuri de pacea interioara pe care ti-o ofera apropierea de divinitate.

Ridicata in secolul al XVII-lea si imbinand elemente neobizantine si neoclasice cu traditia romaneasca, manastirea a fost refacuta dupa fiecare invazie straina suferita. Ceea ce impresioneaza aici este pictura murala, realizata de catre Nicolae Grigorescu. Icoanele luminoase, pline de miscare si realism, intr-un stil inspirat de pictorii Renasterii, fac ca Agapia sa fie considerata o adevarata bijuterie artistica. In compozitiile sale, pictorul a folosit ca modele preoti si calugarite, tarani, copii si alte persoane aflate in trecere pe la manastire. Impresioneaza vivacitatea culorii, gratia miscarilor, simplitatea liniei si proportia formei.

Intre zidurile sale, Agapia pastreaza racoarea padurilor inconjuratoare, verdele viguros al ierbii indulcit de florile mandre si gandul bun al maicilor care te asteapta primitoare. In apropierea manastirii puteti vizita Casa memoriala Alexandru Vlahuta, o locuinta tipic moldoveneasca unde autorul se retragea deseori in compania altor scriitori.

Agapia

 

Agapia

Secu

La poalele muntelui Vasan, inconjurata de brazi si imprejmuita de ziduri groase si turnuri de aparare, manastirea Secu apare ca o cetate medievala impunatoare. Asezarea monahala se remarca prin aspectul de fortareata, cu turlele uriase ce strapung verdele padurilor de brazi si fagi dimprejur. De-a lungul celor 500 de ani de existenta, manastirea a servit ca loc de rugaciune, insa a avut si un important rol de aparare, adapostind localnicii in timpul atacurilor straine. Dupa poarta inalta de lemn se dezvaluie turistului o biserica semeata la care duce o alee strajuita de trandafiri.

Credinciosii vin la Secu pentru a se inchina Icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului. Se spune despre aceasta ca se schimba la fata, astfel ca uneori este mai luminoasa, alteori mai intunecata. De asemenea, in pronaos se mai gaseste o icoana a carei poveste o veti afla de la calugari. In timpul unei invazii turcesti, unul din soldati a vrut sa distruga icoana, taind-o cu sabia; urmele sunt vizibile si astazi. Legenda istoriseste ca acel turc a cazut imediat mort, urmand si alti soldati pedepsiti pentru ca au invadat sfantul lacas. Cotropita de multe ori de otomanii in cautare de bogatii ascunse, Secu a rezistat veacurilor, invatandu-i pe credinciosi cuvantul lui Dumnezeu.

Secu

 

Secu

Sihastria - Sihla

La marginea padurilor seculare, ferita de asprimea iernii si de canicula verii, se descopera in toata frumusetea ei Manastirea Sihastria. Adapostita de culmi molcome, aceasta aminteste de bataliile purtate pentru apararea Moldovei. In parcul plin de arbusti si verdeata se inalta alba si eleganta silueta bisericii, care pastreaza stilul clasic moldovenesc, in pofida numeroaselor reamenajari. Remarcandu-se prin zveltetea turlei, sobrietatea interiorului si simplitatea decoratiei, biserica de la Sihastria este centrul asezarii pline de lumina, care iti inunda sufletul de fericire.

Mai sus de aceasta nestemata monahala a Moldovei, ascuns printre stanci, se afla schitul Sihla, loc de rugaciune si pelerinaj. Poteca cea mai batatorita care porneste de la Sihastria trece pe langa Pestera Sfintei Teodora, loc unde a fost creat un altar de rugaciune. Privelistea te face sa crezi ca ai pasit intr-o lume de basm; poti vedea printre tufele de mure animalele padurii care se bucura si ele cand razele soarelui reusesc sa strapunga brazii inalti si desi. Sihla te atrage pentru ca este retrasa in linistea desavarsita a muntilor, intr-un peisaj care te imbie la odihna si la reculegere.

Sihla

 

Sihastria

Neamt

Pe valea raului Nemtisor, intr-o poiana larg deschisa spre soare, domnitorii Moldovei au ctitorit Manastirea Neamt, cel mai mare si mai vechi asezamant monahal din aceasta zona. Atestata de catre traditia locala la sfarsitul secolului al XIV-lea, manastirea si-a desfasurat neintrerupt activitatea in slujba neamului si a credintei stramosesti. Secolele de viata spirituala, istoria scrisa de voievozi si arhitectura reprezentativa ii confera o aura de legenda.

Primii calugari ajunsi aici au construit o biserica din lemn pe care Petru I Musat a refacut-o mai apoi din piatra, daruind manastirii mai multe sate si pamanturi. Ceilalti domnitori i-au purtat si ei o deosebita grija, inconjurand-o cu chili, turnuri si ziduri de aparare. Biserica impresioneaza prin eleganta si monumentalitatea ansambului, impletind traditia cu istoria, credinta si arta. Dupa ce treci pe la Neamt esti mai multumit, mai linistit, mai impacat cu tine si cu cei din jur. In apropierea manastirii puteti vizita Casa memoriala Mihail Sadoveanu si Rezervatia de zimbri Dragos Voda, care adaposteste numeroase exemplare de animale.

Neamt

 

Neamt

Bistrita

Manastirea Bistrita, singura necropola voievodala nemteana, te intampina tacuta, dincolo de zidurile groase. Pe sub turnul cu trei nivele pasesti pe vechiul drum de straja pana la ctitoria pastratoare de legende ale istoriei neamului romanesc. La fel ca la Neamt, intai a fost o bisericuta de lemn, ridicata in timpul domniei lui Petru I Musat, care a fost inlocuita de una din piatra, construita de Alexandru cel Bun si inzestrata cu numeroase resurse de venituri. In evul mediu moldonevesc, Bistrita era una dintre cele mai instarite ctitorii. Se mai vede si astazi turnul-clopotnita zidit de Stefan cel Mare in 1498 si Scoala Domneasca din secolul al XVI-lea, transformata ulterior in muzeu, care pastreaza clopotul de 800 de kg impodobit cu impresionanta stema a Moldovei.

Pana la inceputul veacului al XIX-lea, manastirea a cunoscut o lunga perioada de instrainare, fiind lipsita de o mare parte din patrimoniu. Odata cu domnia lui Alexandru Ioan Cuza, calugarii greci parasesc lacasul, care redevine vatra de cultura si de viata ortodoxa de odinioara. Aici isi dorm somnul de veghe Alexandru cel Bun, sotia sa, Ana, si cronicarul Grigore Ureche. Calatorul  ostenit de drum va face cunostinta cu toate aceste povesti pe bancile de lemn din curte, la umbra merilor, unde va afla memorabilele fapte de vitejie ale poporului roman.

Bistrita

Razboieni

In comuna Razboieni, in stanga paraului Valea Alba, se afla manastirea cu acelasi nume, dovada a spiritului de sacrificiu si a luptei neamului pentru pastarea spiritului neamului. Ridicata dupa izbanda lui Stefan cel Mare din 1476, manastirea adaposteste in cimitirul din curte osemintele razesilor cazuti in luptele pentru apararea Moldovei. 

Biserica manastirii, imbinand stilul gotic cu cel moldovenesc, lipsita de picturi exterioare si interioare, are aspectul unui mausoleu feudal. Singurele pete de culoare pe zidurile gri sunt discurile verzi insiruite sub streasina larga. Pe dealurile tacute pe care pe vremuri vuiau ostile otomane se aud acum minunatele cantece bisericesti si clopotele care cheama credinciosii la slujba.

Manastiri Neamt

Fiecare deal din Neamt si fiecare poiana este strabatuta de rauri ce coboara de pe munte si de poteci mult umblate care fac legatura intre sfintele manastiri. Drumul in natura, prin paduri bogate si racoroase, reprezinta o calatorie in propriul suflet; departe de tentatii si de indarjirea vietii de zi cu zi, lacasurile de cult va ofera sentimentul de impacare cu voi insiva si cu lumea din jur. Adevarate lectii de traditie, cultura si credinta, manastirile din Moldova, inconjurate de frumuseti naturale uimitoare, va vor umple de har dumnezeiesc si de liniste interioara.

[Un articol de Andreea Bertea]