Religioase

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

HOMOROD-RACOS-HOGHIZ

Satele transilvanene sunt locuri binecuvantate de natura, taramuri de poveste care impletesc istoria cu peisajele rurale incantatoare. Cunoscute vetre de pastrare a folclorului si obiceiurilor stravechi, asezarile din estul Rupei impresioneaza prin simplitate si spiritualitate, dar si prin autenticitatea privelistilor. Pe ulitele din Homorod, Racos, Hoghiz sau Cata vei intalni oameni harnici si binevoitori care isi ingrijesc cu drag mandrele gospodarii, insa nu ezita sa intre in vorba cu vizitatorul curios. Iti va povesti cu atata pasiune despre cetatile si bisericile din aceasta zona, incat iti vei dori sa le vezi numaidecat. Vechile ziduri te vor cuceri cu atmosfera medievala pe care o evoca, oferindu-ti linistea mult ravnita.

Casa Pastravarului

Hoghiz 

Localitatea Hoghiz a fost locuita inca din epoca bronzului, fiind apoi cunoscuta datorita izvoarelor termale, bogatie pe care romanii au valorificat-o, ridicand chiar un castru in apropiere. Mai tarziu, comuna s-a evidentiat prin monumentele arhitecturale datand din secolul al XVI-lea. Castelul Haller, ridicat in 1553 pe ruinele unei manastiri medievale, a detinut un rol important in procesul scolarizarii fetelor din Ardeal. Kata Bethlen, sora principelui Gabor Bethlen, s-a ocupat de educatia tinerelor, dar si de viata spirituala a locuitorilor din Hoghiz, construind biserica reformata. Din mijlocul parcului pitoresc dominat de stejari seculari, edificiul aminteste inca de sprijinul pe care l-a primit comunitatea din partea detinatorilor sai, adapostind acum scoala generala din sat. In imediata vecinatate se gaseste cladirea Castelului Kalnoky, construit in stil neorenascentist, cu trasaturi arhaice. 

In sudul localitatii, ocupand zona centrala a Muntilor Persani, se afla Padurea seculara Bogata. Rezervatia constituie una dintre cele mai reprezentative paduri de foioase din Romania, continand stejari, fagi si molizi. De-a lungul timpului, aceasta a dublat bariera Oltului, pentru apararea Daciei, apoi a fost ascunzatoare pentru talharii care jefuiau calatorii ce se indreptau spre Brasov, Rupea sau Sighisoara. Astazi, dupa cum ii spune numele, padurea gazduieste bogatii geologice, botanice si peisagistice.

Biserica Unitariana Hoghiz

Raco

La Racos s-au inregistrat cele mai recente activitati vulcanice de pe teritoriul Romaniei, in urma cu aproximativ 10000 de ani. Aici a existat un vulcan din al carui crater se exploata zgura in secolul al XX-lea. Un tur al coloanelor bazaltice va dezvaluie un peisaj deosebit, in care contrasteaza puternic solurile de culoare rosie si verdele viu al vegetatiei. La sfarsitul unei scurte plimbari pe jos veti descoperi o alta minune a naturii, Cariera Brazi. In oglinda verde-albastruie a lacului se reflecta o varietate de forme, culori si inaltimi care iti incanta privirea. Nu ratati nici cariera de scorie bazaltica Heghes, o imensa groapa de un rosu aprins, amintind de Marele Canion. La fiecare adiere de vant, la Racos se simte freamatul din strafundurile pamantului.

Vulcanul Racos

Atmosfera de la Castelul Sukosd-Bethlen este mult mai linistitoare, in deplina armonie cu satul in centrul caruia se afla. Construit in anul 1625 in stilul Renasterii transilvanene, palatul a fost resedinta nobiliara fortificata a familiei SükÅ‘sd. Desi servea ca locuinta luxoasa si confortabila in care se organizau baluri fastuoase, castelul a fost intarit pentru a rezista eventualelor navaliri turcesti si, in special, rascoalelor taranesti. De la inceputul secolului al XX-lea cladirea apartine obstei satesti, insa a fost folosita intr-un mod dezavantajos, degradandu-se treptat. Castelul Sukosd-Bethlen merita sa-si recapete valoarea si tinuta impunatoare printr-o restaurare adecvata.

Castelul Sukosd-Bethlen

Castelul Sukosd-Bethlen

Homorod - Mercheasa - Jimbor 

Homorodul este cautat in special pentru izvoarele cu apa minerala cu proprietati binefacatoare, recomandate in special in tratarea afectiunilor postoperatorii. Peisajele pitoresti formeaza un cadru natural perfect pentru o vacanta relaxanta, in care sa va reincarcati bateriile. Pe perioada iernii va puteti distra pe partia de ski Logobo.

De asemenea, va recomandam sa vizitati biserica evanghelica fortificata, un lacas de tip sala in stil romanic, datand din secolul al XIII-lea. Doua veacuri mai tarziu, in jurul acesteia s-a ridicat cetatea sacrala Homorod, cu drumuri de straja si un turn care pazea intrarea. Desi de-a lungul timpului a cunoscut numeroase asedii, incendii si jafuri, fortificatia nu a fost niciodata cucerita. In interior, suprinzatoare este pozitionarea altarului si a corului in partea de sud; aceasta mutare s-a realizat in secolul al XVIII-lea, cand in biserica s-au facut modificari pentru a augmenta numarul de locuri. Biserica pastreaza fragmente de pictura murala de factura gotica, infatisandu-l pe Hristos inconjurat de simbolurile apostolilor sau tronand pe un curcubeu si mobilierul in stilul barocului transilvan, ornamentat cu motive taranesti. Lacasul din Homorod este depozitarul spiritualitatii acestor locuri, simbol al credintei neintinate a transilvanenilor.

Homorod

Homorod

Homorod

Homorod

Un popas la Mercheasa este o intalnire cu armonia naturii, cu plaiuri rupte din basme, cu radacinile neamului romanesc si cu biserica fortificata din centrul satului. Constructia romanica a primit de-a lungul timpului elemente gotice si renascentiste. Veti gasi si aici Turnul slaninii, vechea mosternire saseasca prezenta in mai toate cetatile. Jimborul gazduieste si el o biserica- sala in stil gotic, din secolul al XV-lea, de la care provine un altar pictat ce poate fi admirat la Muzeul de Arta din Cluj. Singurul element care sugereaza rolul de aparare al constructiei este turnul- clopotnita pe trei nivele, strabatut de un culoar de poarta.

Jimbor

Cata - Drauseni 

In Cata (Katzendorf = Satul pisicilor), o alta biserica fortificata isi spune povestea de-a lungul vremii. Zidurile de aparare si cele trei turnuri adapostesc un lacas romanic simplu, insa cochet, care te indeamna la reculegere si meditatie. Daca urcati intr-unul dintre cele doua turnuri amenajate pentru vizitare, veti avea o panorama splendida asupra intregului sat si a dealurilor care il inconjoara. Intr-un astfel de loc, toate neplacerile zilnice sunt inlaturate, fiind inlocuite de sentimentul linistitor al apropierii de divinitate. De asemenea, la Beia se pastreaza o veche biserica parohiala medievala, in care au fost conservate cateva elemente de factura gotica: bolta pe ogive, cristelnita din piatra, contraforturile, portalurile in arc frant.

Cata

Cata

O legenda saseasca istoriseste ca atunci cand primii colonisti germani au ajuns pe Cibin pentru a intemeia o asezare, au ales ca loc pentru biserica punctul in care conducatorii lor au jurat, cu spadele incrucisate, sa apere si sa cultive pe veci acest pamant. Apoi spadele au fost duse la Orastie, respectiv la Drauseni, localitatile extreme ale teritoriului regesc oferit lor. Si s-a mai spus ca in momentul in care acestea vor disparea, va pieri si neamul lor. Cele doua sabii s-au pierdut pe rand, amintirea lor fiind insa vie datorita stemelor Sibiului si Orastiei. Bazilica romana de la Drauseni, monument unic prin vechimea si valoarea arhitecturala, pastreaza inca ferestrele gemene, tribuna in stil popular sasesc, mobilierul din cor si stranele decorate cu motive populare din secolele XVII- XVIII. Nu uitati sa vizitati si biserica din Ionesti, un lacas gotic din secolul al XVI-lea, cu putine elemente de fortificatie, insa cu multe ornamente.

Ionesti

Transilvanenii au pastrat cat mai autentice vechile obiceiuri de munca, de petrecere si creatiile populare, integrandu-le in viata contemporana si lasandu-le mostenire generatiilor viitoare. Frumusetea satelor este data nu doar de peisajele deosebite, ci si de voia buna si de ospitalitatea localnicilor, toate creand o atmosfera propice unei vacante care sa va ofere liniste si bucurie.

[Un articol de Andreea Bertea]