Religioase

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

BISERICILE SASESTI DE PE VALEA TARNAVEI

BiertanTransilvania este taramul de poveste cu peisaje idilice si sate rasfirate pe vai si dealuri, cu traditii mostenite din vremuri stravechi, istorie bogata si oameni primitori. Asezarile rurale din interiorul arcului carpatic si casele albe, cu acoperisuri rosii, pastreaza arhitectura pe care colonistii sasi au imprimat-o acestei zone in urma cu noua secole. In centrul localitatilor se afla si astazi bisericile fortificate, inconjurate de ziduri masive si strajuite de turnuri; in timpul asediilor initiate de turci si tatari, cetatile au servit ca adaposturi si ca depozite pentru provizii.

Construite pentru a raspunde in primul rand nevoilor de aparare ale comunitatii, bisericile fortificate sasesti par reci si austere. Impunatoare, dominand imprejurimile, acestea se disting insa prin imbinarea elementelor arhitecturale, prin fragmentele de fresca originale si prin obiectele de cult incarcate de semnificatii. Lacasurile de la Biertan, Saschiz si Malancrav sunt reprezentative nu doar pentru spiritualitatea sasilor, ci si pentru cultura si istoria lor. Pe Valea Tarnavei Mari vei descoperi atmosfera specifica epocii medievale, mestesuguri pastrate din stramosi, peisaje pitoresti si oameni bucurosi de oaspeti. Linistea satelor, aerul curat si povestile batranilor te vor incanta cu farmecul lor.

Biserica fortificata din Medias 

MediasMediasul este un burg transilvan care impleteste vechiul si noul, amintind de eforturile pe care sasii si romanii deopotriva le-au facut pentru a-si conserva istoria si valorile. In interiorul cetatii Mediasului se afla biserica fortificata Sfanta Margareta, locul unde principele Stefan Báthory a aflat, in 1576, ca a fost ales regele Poloniei. Edificiul reuneste elemente apartinand unor constructii anterioare secolului al XV-lea. In ansamblu, biserica se remarca prin caracteristicile stilului gotic; in interior pot fi observate insemnele heraldice ale familiei Báthory, dar si stemele Sibiului si Mediasului. De-a lungul timpului, lacasul a primit mai multe obiecte de arta, intre care o cristelnita din bronz masiv si o colectie generoasa de covoare orientale. Altarul triptic, unul dintre cele mai valoroase in Transilvania, este format din opt panouri pe care sunt pictate scene din patimile lui Hristos. De asemenea, in amvon se pastreaza orga datand din 1678, cu doua claviaturi manuale si peste 1300 de tuburi.

La exterior, biserica dispunea de o adevarata centura fortificata - trei ziduri de aparare, porti principale si secundare, sant cu apa, turnuri si bastioane. Turnul bisericii, numit si Turnul Trompetilor, a devenit un simbol al Mediasului odata cu ridicarea sa la rangul de oras. O plimbare prin cetatea Mediasului iti va oferi o veritabila calatorie in timp, acompaniati de vestitul tobosar.

In aceasta zona nu trebuie sa ratezi biserica fortificata si Ecomuzeul Regional din Valea Viilor. Vei putea admira nu doar un lacas gotic tipic, ci si cateva gospodarii traditionale, unde vei cunoaste indeletnicirile satesti stravechi. Asezarile de pe Valea Tarnavei Mari dezvaluie privelisti deosebit de pitoresti si te cuceresc cu simplitatea si atmosfera lor arhaica.

Bratei

Biserica fortificata din Biertan 

Biertan este una dintre primele asezari intemeiate de sasi in Transilvania, gazduind Scaunul Episcopiei Evanghelice Luterane. In Evul Mediu, localitatea a fost un important centru agricol, viticol si mestesugaresc, iar din 1993 este inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO. In centrul Biertanului, asezata pe un mic deal, se afla Biserica Evanghelica fortificata, la care ajungeti urcand scarile din lemn acoperite. Lacasul se remarca prin imbinarea elementelor gotice si renascentiste, prin amvonul realizat dintr-o singura bucata de piatra, cu sculpturi reprezentand scene biblice, si prin orga adusa de la Viena. Altarul poliptic, asemanator celui de la Medias, este cel mai mare din Transilvania si este format din 28 de panouri cu picturi care ilustreaza viata lui Iisus si a Fecioarei Maria. Deosebit de interesanta este usa sacristiei, premiata la Expozitia Internationala de la Paris din 1910; aceasta dispune de 19 incuietori, poate pentru ca aici erau ascunse tezaurul bisericii si averile satenilor.

Seica MicaIn curtea asezamantului se observa mai multe turnuri, unul dintre ele fiind Turnul inchisoare sau Inchisoarea matrimoniala. Se povesteste ca cei care doreau sa divorteze erau inchisi in camera din turn pentru doua saptamani, timp in care trebuiau sa imparta un singur pat, un scaun si un rand de tacamuri. Batranii locului spun ca vreme de 300 de ani doar un cuplu s-a dezbinat, pentru celelalte metoda aceasta aratandu-se foarte eficienta. Biertan este o localitate fermecatoare, cu ulite care serpuiesc in jurul bisericii, cu case taranesti si porti inalte. Culorile si lumina de-aici si dealurile pe sub care curge Tarnava Mare iti incanta privirea.

In apropiere se afla satul Richis (germ. “Satul celor bogati”), odinioara un important centru viticol, unde se cultivau doar soiuri nobile. In plus, aici poate fi vizitata biserica fortificata, cu intrarea strajuita de un portal impresionant. Peretii sunt decorati cu numeroase figuri sculptate, reprezentand atat personaje biblice, cat si zei celti. Lacasul este invaluit de mistere si povesti pe care merita sa le descoperi.

Biserica fortificata din Mălâncrav 

MalanclavMălâncravul este unul dintre satele transilvanene care l-au cucerit pe printul Charles al Marii Britanii. Nu e de mirare, caci peisajele sunt superbe, iar armonia domneste in acest mic univers rural. Comunitatea saseasca este inca numeroasa aici si pastreaza vechile traditii si practici. Printre ele se numara si ingrijirea bisericii fortificate, ridicata la ordinul contelui maghiar Apafi, in secolul al XIV-lea. Lacasul din piatra nu este foarte inalt, insa aminteste de forta cu care i-a aparat pe sasi in timpul asediilor. In interior, biserica se distinge prin pictura murala, o fresca narativa care ilustreaza scene biblice. Nu lipseste nici altarul poliptic, care o infatiseaza pe Fecioara Maria. Edificiul din Mălâncrav vegheaza si in prezent asupra locuitorilor din sat, ramand o veritabila punte intre trecut si viitor.

Mosna

Biserica fortificata din Saschiz 

La Saschiz, continuand nemiloasa batalie cu timpul, dainuie in mijlocul satului biserica fortificata. Ridicata in onoarea regelui Stefan I al Ungariei, aceasta se suprapunea pe o constructie romanica mai veche. Asemeni celorlalte biserici sasesti, si cea din Saschiz a indeplinit rolul de cetate de aparare. De altfel, Turnul cu ceas, copie a celui de la Sighisoara, este si in prezent simbolul puterii de altadata a localitatii. Biserica este simpla, cu mobilier sobru, iar pe pereti sunt inscriptionate numele sasilor cazuti la datorie in cel de-al doilea Razboi Mondial. Elementele arhitecturale de factura gotica lasa sa se vada fantele gurilor de tragere. Desi in Saschiz mai sunt putine familii de sasi, iar biserica se afla in stare de degradare, zonei i-a fost recunoscuta valoarea istorica si peisagistica, fiind inclusa in Patrimoniul UNESCO.

BiertanSaros pe Tarnave este un alt sat sasesc tipic, cu biserica situata in centru si cu ulitele dispuse in jurul acesteia. Asezamantul, intarit de o centura fortificata, dateaza din perioada goticului tarziu, insa in interior se pot abserva si influente renascentiste. Amvonul sculptat in piatra, altarul baroc si orga inca functionala atesta importanta pe care sasii au acordat-o lucrurilor sfinte si legaturii cu divinitatea.

Bisericile sasilor din Transilvania si-au indeplinit de-a lungul timpului menirea spirituala si au fost adaposturi de nadejde pentru comunitate. Dupa sase veacuri de existenta, lacasurile pastreaza obiecte de arta reprezentative pentru cultura saseasca, indemnand vizitatorul sa descopere o farama de istorie. In inima Transilvaniei, fiecare sat este vegheat de o biserica fortificata; fiecare este unica in felul sau si merita cunoscuta si admirata.

[Un articol de Andreea Bertea]