Religioase

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

BISERICILE DE LEMN DIN MARAMURES

Maramuresul e taramul de basm, cu lacuri limpezi, creste salbatice, pesteri misterioase si paduri bogate si verzi. Mai presus de toate, acest plai pitoresc gazduieste oameni deschisi si primitori, care respecta traditiile si cele sfinte, ducand o viata simpla si cumpatata. De-a lungul timpului, maramuresenii au gasit si regasit legatura cu Dumnezeu datorita bisericilor din lemn, adevarate bijuterii arhitectonice care au scris istorie. Daltuite cu maiestrie in lemn de catre mesterii locului, bisericile au fost locul in care batranii luau deciziile in vremurile tulburi, unde tinerii s-au casatorit, copiii si-au primit botezul, iar varstnicii au avut parte de ultima pomenire. Si astazi, in zilele de sarbatoare, impresionantele constructii din lemn primesc localnici si turisti dornici sa redescopere tainele sfinte.

Maramures

Ridicate unele in secolul al XIV-lea, altele cu trei-patru veacuri mai tarziu, bisericile au fost construite din lemn de stejar, gorun si rasinoase. De multe ori erau construite chiar pe locul unde copacii erau taiati, iar la aceasta munca participa intreaga comunitate. Cu timpul, priceperea mesterilor a dus la noi tehnici de constructie si imbinare a lemnului. Amplasate in locuri inalte cu turnuri foarte mari care au servit si ca punct de observatie, acestea constituie o culme a artei de a construi in lemn. Maramuresul reuneste cele mai multe biserici din lemn de pe teritoriul tarii noastre. La inceputul secolului al XIX-lea, in regiunea istorica existau 120 de astfel de constructii, numarul lor reducandu-se la 45 in 1993, cand administratia austriaca a decis sa se inalte biserici din zid. Dintre acestea, opt fac parte din patrimonial UNESCO, reprezentand remarcabile exemple ale particularitatilor arhitecturale din diverse regiuni si perioade. 

Bisericile au fost ridicare pe fundatii masive din lemn, fara piatra si au dimensiuni monumentale. Inguste si inalte, insa pastrand armonia proportiilor, acestea sunt imaginea, la scara mica, a peisajului muntos din nordul Romaniei. Marturie a maiestriei imbinarii lemnului si a picturii interioare, bisericile exprima credinta si arta religioasa greco-catolica si ortodoxa. Aceste constructii ies in evidenta prin forma streasinilor, prin acoperisurile din sindrila ce au aspectul solzilor de peste si prin cupolele inalte. De asemenea, stalpii pridvorului sunt impodobiti cu imagini simbolice, de natura geometrica, florala sau zoomorfica. Arhitectura bisericii ofera informatii despre importanta localitatii. In ceea ce priveste pictura interioara, domina stilul bizantin, insa apar si influente occidentale baroce. Icoanele sunt realizate pe panza, apoi amplasate pe ziduri si ilustreaza scene religioase, dar si aspecte ale vietii locale si imagini ale portului popular.

Barsana

Bisericile din Maramuresul istoric se deosebesc prin monumentalitate, prin cutezanta proportiilor, asemanandu-se cu adevaratele catedrale. Aceste lacasuri pastreaza unele dintre cele mai vechi insemne ale limbii romane, carti care au supravietuit veacurilor, dar si relicve ale civilizatiei celtice, cum sunt mormintele lucrate in lemn din cimitirul bisericii din Sat Sugatag. 

Bisericile din lemn nu se lasa usor descoperite, unele sunt vizibile si drumul te poarta catre ele, altele trebuie cautate, ratacind indelung pe carari. Insa, odata gasite, acestea te farmeca cu siluetele inalte, cu istoria pe care o poarta, cu linistea si regasirea pe care ti-o ofera. Sub piscurile muntilor, sub dealuri si pe vai veti gasi lacasuri sfinte cu turle ce tasnesc spre cer. Treceti-le pragul si veti cunoaste sentimentul eliberator al apropierii de divinitate, oameni simpli si primitori, gata oricand sa impartaseasca turistilor povestile locului.

Barsana

 

Barsana

 

Maramures

Manastirea Barsana

Pe dealurile dintre Iza si Casau, intr-un cadru natural unic, la 20 km de Sighetul Marmatiei, se afla unul dintre cele mai frumoase ansambluri monahale, Manastirea Barsana. Pe sub impunatoarea poarta maramureseana, aleea serpuieste lin catre manastire. Construita in 1720 pe locul numit “Podurile Manastirii”, aceasta a fost scoala pentru preotii satelor apropiate, dar si o sursa de carti romanesti pentru slujba si invatatura. In 1805, satenii au decis sa mute biserica pe dealul Jbar, in mijlocul comunitatii lor. Se povesteste ca pe acest deal se afla odata un cimitir de ciumati, care, secerati de molima, au fost ingropati fara slujbe. Localnicii au ales acest loc pentru biserica, fiind convinsi ca astfel victimele se vor odihni in pace.

Dupa caderea regimului comunist, manastirea a fost reconstruita de mesterii din localitate, cunoscatori ai artei cioplirii si imbinarii lemnului. Intrarea se face pe sub semetul si gratiosul turn-clopotnita, dincolo de care pornesc alei pietruite si strajuite de flori. In stanga, pe o pajiste verde care invita la cateva clipe de odihna, se afla Altarul de vara, iar la dreapta, Casa Artistului, o vila menita sa gazduiasca carturari si mesteri ai sfintelor lacasuri. De asemenea, ansamblul mai cuprinde chiliile si muzeul, realizat recent, amintind de cultura maramureseana.

Pictura interioara este remarcabila, extrem de valoroasa, respectand rigorile artei baroce. Desi biserica este intunecata, luminozitatea este data de culorile dominante ale icoanelor, ferestrele radioase din ziduri. Punte intre trecut si viitor, Manastirea Barsana creeaza emotiile si evlavia patrunderii intr-un spatiu sacru, impresionand totodata prin inaltime si masivitate.

Turistii iubitori de frumusetea mladiata in lemn se pot bucura de linistea locului si de peisajul uluitor inchiriind camere la motelul administrat de maici, un spatiu foarte primitor in inima lacasului sfant.

Barsana

 

Barsana

 

Barsana

Budesti Josani

Cea mai veche biserica din cele opt incadrate in patrimonial UNESCO este cea din Budesti Josani. Datata din 1643, aceasta este faimoasa datorita obiectelor ce au apartinut a doi luptatori pentru libertate impotriva habsburgilor: camasa de zale si coiful lui Pintea Viteazul si steagul nobilului transilvanean Ferenc II Rákóczi. Despre Pintea se spune ca fura bani de la bogati pentru a-i ajuta pe saraci si ca ar fi avut-o drept sotie chiar pe Muma Padurii, o femeie frumoasa, stapana peste paduri. Ea il ajuta pe viteaz sa se fereasca de ochii dusmanilor si sa-i invinga. Se mai povesteste ca Pintea si-ar fi ascuns bogatiile in pesterile din Maramures, insa, pana acum, niciunul din galbenii sai nu a fost gasit.

Biserica se deosebeste prin cele patru turnuri de la baza clopotnitei, detaliu nemaiintalnit in constructiile de lemn din Tara Maramuresului. In interiorul lacasului, privirea este atrasa de picturile miniaturale infatisand chipuri de sfinti si scene biblice incadrate in chenare colorate. Luminoase si bine armonizate, acestea au fost realizate pe materiale textile, apoi aplicate pe ziduri. Cele mai vechi icoane pe sticla si lemn dateaza din secolul al XVII-lea, biserica fiind pictata de diversi mesteri in epoci diferite.

In acest tinut, credinta si iubirea se impletesc cu traditia mestesugareasca, creand ambientul perfect in care sa regasiti linistea atat de ravnita in vremurile actuale. La Josani se aud doar pasari si cantece inaltate cu inima curata spre cer.

Budesti Josani

 

Budesti Josani

Legendele din Desesti

Biserica din Desesti uimeste prin simplitate si eleganta, prin imbinarile perfecte ale lemnului si prin frescele din interior. Legenda spune ca in 1717 tatarii au incendiat biserica satului si ca satenii au incercat sa o reconstruiasca in mai multe locatii. Dupa cinci incercari esuate, in care pietrele de temelie s-au tot pravalit, s-a stabilit noul asezamant al bisericii, in 1770. Construita din grinzi de stejar, cu acoperis inalt cu stresini duble, biserica se inscrie in arhitectuta traditionala, avand totusi o silueta deosebita, data de barnele superioare sculptate in scara.

Pictura interioara este nesofisticata, de factura post-bizantina, datand de la 1780. Detaliile colorate si vesele imblanzesc sobrietatea locului si a icoanelor ce au ca teme principale Rastingnirea si Judecata de Apoi; cea din urma are ca protagonisti personaje de diferite natiuni -nemti, turci, tatari-, aluzie la realitatile istorice ale vremii.

Departe de agitatia marilor orase, la Desesti omul si natura convietuiesc intr-o armonie deplina, Maramuresul fiind un tinut binecuvantat, adapostind adevarate opere de arta.

Desesti

Ieud - Deal

Pe dealul din Ieud scruteaza zarile una dintre cele mai vechi vetre locuite neintrerupt, o biserica ce atrage prin pitoresc si originalitate. Ridicata initial la mijlocul secolului al XIV-lea si distrusa de tatari, aceasta este refacuta patru veacuri mai tarziu din lemn de stejar si molid. Localnicii de pe valea Izei au pastrat traditia ortodoxa propovaduita de manifestele gasite in manastire, texte scrise cu caractere chirilice, de o valoare inestimabila pentru istoria scrisului romanesc. Intre acestea, cel mai important este “Codicele de la Ieud”, datat in 1391, descoperit in podul bisericii.

Cu toate ca exteriorul poate parea auster, biserica din Ieud este o adevarata bijuterie arhitectonica, impresionand prin bogatia sculpturala si cromatica din interior. Iconografia formeaza cel mai bine pastrat ansamblu de picturi murale post- bizantine din Maramures, atragand printr-o colectie uimitoare de icoane pe sticla aduse de la Nicula, alaturi de tipariturile lui Coresi din secolul al XV-lea. Amplasata in cea mai inalta zona a localitatii, biserica din Ieud  se umple de credinciosi in zilele de sarbatoare si de turistii atrasi de frumusetea peisajului si de constructiile taranesti conservate de-a lungul timpului.

Ieud Deal

 

Ieud Deal

Poienile Izei

In Poienile Izei se inalta o alta biserica invaluita de legenda, construita in urma cu aproape 400 de ani, dar cu temelia pusa inca din secolul al XIV-lea. O veti remarca datorita turnului- clopotnita cu foisor, care ii ofera eleganta si echilibru. Intrarea in lasacul sfant se face printr-o usa dubla pictata, pe laturile careia se afla cate un inger.

Pictura in stil post-bizantin a fost realizata incepand cu 1794 si impresioneaza prin tematica si paleta coloristica armonioasa. Se remarca abordarea elementelor moralizatoare din scenele Judecatii de Apoi, dedicate in special Iadului; astfel, veti vedea imagini cu mincinosul spanzurat de limba, diavoli tragand plugul sau cantand la vioara omului ce doarme in timpul slujbei. Picturile abordeaza cu precadere pedepsele care ii asteapta pe pacatosi, accentuand importanta respectarii cutumelor religioase.

In prezent, biserica are temelia din piatra dura, simbol al trainiciei si al radacinilor adanci in pamantul romanesc. Lectia de cultura si traditie pe care acest lacas o ofera va dainui peste timp, ca mostenire lasata generatiilor viitoare.

Poienile Izei

 

Poienile Izei

Rogoz

In inima Tarii Lapusului se ridica semeata biserica Rogoz, loc de rugaciune pentru toata suflarea satului. Ridicat in 1663 cu doua lemne masive aduse de pe Dealul Popii, lacasul impresioneaza prin decoratiunile exterioare; mesterii artei sculptatului au fost inspirati indeosebi de lumea animalelor si de simbolurile solare. Pe grinda principala au asezat un cap de zimbru din lemn, element intalnit la multe case taranesti, candelabrul este impodobit cu ornamente in forma de pasari, iar usa de la intrare este decorata cu rozete.  La exterior, privirea intalneste alte dovezi ale maiestriei cioplitului in lemn: braul in forma de funie rasucita ce inconjoara biserica si grinda decorata cu motive din mitologia arhaica - Soarele, Luna, Luceafarul, stelele.

Biserica Rogoz este unica datorita acoperisului asimetric si mesei mosilor, loc in care familiile instarite dadeau de pomana celor saraci pentru sufletele mortilor. Ocrotita de culmi blande inverzite in anotimpurile calde si inveselite de bogatia florilor colorate, biserica din Tara Lapusului pastreaza o alta lume, a oamenilor care traiesc cu constiinta necesitatii impacarii cu Dumnezeu.

Rogoz

 

Rogoz

Plopis

Ajunsi pe Valea Cavnicului, faceti un popas la Plopis, intr-o zona colinara de pe versantul muntilor Gutai. Aici, locuitorii satului, buni lemnari, au inceput in 1798 construirea unei noi biserici din lemn, menita sa inlocuiasca vechiul lacas de cult. Pe un soclu scund din piatra se inalta pereti din grinzi patrate masive, oferind impresia unei constructii bine inchegate. Turla se remarca prin prezenta balconului cu 16 stalpi, iar ferestrele sunt foarte mici si etajate. Si de aceasta data, simtul proportiilor este unul deosebit, cu toate ca biserica este de mici dimensiuni.

In interior, pictura a fost realizata de un zugrav originar din Sisesti si este foarte bine pastrata si in zilele noastre. La Plopis au fost descoperite 49 de monede, cate una apartinand fiecarei familii din sat care a participat la ctitorirea bisericii. Maramuresenii au stiut dintotdeauna ca religia si credinta joaca un rol important in viata omului, drept pentru care au contribuit la ridicarea si conservarea lacaselor de cult.   

Plopis

 

Plopis

Surdesti, mai aproape de Dumnezeu

Pana acum cativa ani, biserica din Surdesti a fost cea mai inalta constructie din lemn din Europa, locul fiindu-i luat de biserica de la Manastirea Sapanta-Peri. A ramas totusi mandria Tarii Chioarului, situata sub crestele muntilor Ignis si Gutai. Construit in secolul al XVIII-lea, lacasul de cult de rit greco-catolic masoara 72 m; in trecut, oamenii credeau ca rugaciunile lor ajung mai repede la Dumnezeu daca bisericile sunt mai inalte. Desi se afla in afara zonei Maramuresului, arhitectura a pastrat stilul traditional matur. Armonios si atingand perfectiunea estetica, exteriorul detine suprematia: turla foarte inalta este flancata de patru turnulete, acoperisul este dublu, iar pridovrul este ornat cu motive dantelate. 

Pe raul Cavnic s-au pastrat vechile valori, mestesugurile din strabuni si traditiile. Si astazi, satenii mai confectioneaza covoare, haine si bijuterii pe care apoi le vand celor curiosi sa afle din tainele mesteritului traditional.

Poienile IzeiBarsana

In Maramures exista o adevarata salba de biserici de lemn, pentru ca localnicii au rezistat vremurilor si si-au continuat obiceiurile. Asemenea constructii de o inalta valore artistica mai pot fi admirate la Botiza, Calinesti, Bogdan Voda, Rozavlea. Opere de arta populara, acestea impresioneaza prin echilibrul arhitectural, armonia proportiilor, prin simplitate si maretie. Punti peste timp, bisericile de lemn din Maramures au un impact deosebit asupra turistilor, in special pentru ca spiritul localnicilor le-a pastrat nealterate.

[Un articol de Andreea Bertea]