Orase

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

TARGOVISTE

Targoviste este unul dintre orasele istorice unde turistii pot gasi ruinele care amintesc de formarea statelor feudale. Vestigiile amintesc de personalitatea domnitorului avand o reputatie sangeroasa, Vlad Tepes. Acesta a construit, in secolul al XV-lea, Curtea Domneasca, din care face parte si Turnul Chindiei, simbolul orasului.

Turnul apusului de soare

Cand zici Targoviste, prima imagine care iti vine in minte este privelistea vazuta din Turnul Chindiei. Acest turn este principalul obiectiv turistic dintre cele care alcatuiesc ansamblul domnesc. A fost construit acum 600 de ani, are 27 m inaltime si un diametru de 9 m. De unde vine denumirea turnului ? Majoritatea lingvistilor leaga numele de arhaismul chindie(apus). Inainte de lasarea noptii, soldatii care pazeau turnul ordonau izolarea orasului, prin inchiderea portilor de acces. Totodata, arhaismul chindie mai are un sens, ceva mai vesel. Se traduce prin ospat, in jurul turnului existand multe locuri dedicate placerilor culinare.

Turnul se poate vizita. Ajungand sus, vei putea admira intreaga Curte Domneasca. Interiorul turnului le rezerva surprize tursitilor interesati de istorie. Aici este adapostita o colectie de arme si documente care i-au apartinut chiar lui Vlad Tepes.  

Curtea Domneasca

Vizitand Curtea Domneasca, iti vei imagina mai usor o zi din viata cotidiana a celor care au condus Valahia. Ansamblul istoric este alcatuit din fortificatii, un lacas de cult, gradini si zona de rezidenta a domnitorului. De-a lungul anilor, acest loc a devenit raiul arheologilor, care au scos la suprafata obiecte vechi, necesare intelegerii unei epoci feudale. O parte din obiectele descoperite in urma sapaturilor au fos expuse in muzeele amenajate chiar in constructiile domnesti.

Biserica din cadrul acestui ansamblu pastreaza o colectie de arta provenind chiar din perioada familiei Brancoveanu, iar in vechea resedinta construita de Vlad Tepes a fost amenajat un lapidariu.

Complexul monumental Stelea

Rivalele Curtii Domnesti in ochii turistului sunt obiectivele care pot fi admirate in cadrul Complexului Stelea. Purtand numele unui spatar, azi este alcatuit dintr-un turn-clopotnita, biserica manastirii, chiliile, staretia. Ajungand aici, turistul va avea parte de un regal arhitectonic vechi de 500 de ani. O parte a complexului a fost reconstruita in perioada lui Constantin Brancoveanu, dupa invazia soldatilor tatari. Ei au incendiat biserica, distrugand icoane rare, adevarate comori ale artei din Europa Rasariteana. Dar vechea biserica a renascut din cenusa invadatorilor, iar faima ei a trecut de granitele orasului.

Arhitectura imbina elemente autohtone si bizantine. Pridvorul si braul rasucit amintesc de arta mesterilor populari din satele moldovenesti. Chiliile din secolul al XVI-lea imita stilul intalnit si la casele rustice, prin adaugarea elementelor decorative sculptate in lemn. La constructia lor s-au folosit si pietrele de rau.

Un alt detaliu care imbogateste biserica Stelea sunt turlele cu placi de ceramica, peste care a fost asternut un strat de smalt verde. La constructia bisericii au constribuit si negustorii din Moldova, care si-au dorit un lacas inspirat din epoca lui Stefan cel Mare, considerat si astazi unul dintre cel mai influenti conducatori din istoria continentului.

Interiorul bisericii poate fi considerat o galerie de arta reprezentativa pentru cultura europeana rasariteana. Aici se afla unele dintre cele mai bine realizate icoane, multe datand chiar din perioada in care biserica a renascut, depasind ravagiile lasate in urma de cotropitori. Uimiti de frumusetea acestor lacase, artizanii din Brasovul secolului al XIX-lea au realizat un candelabru din bronz, atent lucrat, pe care l-au daruit bisericii.

Complexul monumental Stelea ramane in amintirea turistului plecat in cautarea istoriei, obiectivele sale putand fi trecute langa marile edificii medievale sau renascentiste din Italia, Germania sau Franta.               

Tunelul secret

Daca tot asistam la un avant al cartilor bazate pe reinterpretarea secretelor istorice, putem crede ca avem un decor perfect la Targoviste. Turnul Chindiei si Mitropolia sunt legate, se presupune, de un pasaj subteran, din care ar fi ramas doar niste ruine. Suficient pentru a intretine imaginatia turistilor care strabat Parcul Mitropoliei. Acest parc este locul vizitat de calatorii pasionati de istorie, aici fiind inconjurati de cele mai frumoase obiective din Targoviste, situate in centrul vechi al orasului.


Mitropolia

Mitropolia este una dintre cele mai frumoase monumente de arhitectura din Romania, iar turistii care vor alege o plimbare prin parc in momentul apusului, vor avea parte de un spectacol vizual minunat. Acoperisul si culorile reflecta lumina alcatuind o priveliste magica, semanand cu intoarcerea in secolul al XV-lea, cand s-a inceput constructia lacasului. Mitropolia a fost terminata de Neagoe Basarab, domnitorul care a ctitorit si Manastirea Curtea-de-Arges, o alta bijuterie arhitectonica.

Frescele si icoanele de inspiratie bizantina, candelabrul migalos lucrat si detaliile care infrumuseteaza exteriorul sunt o atractie turistica preferata de cei veniti din alte culturi pentru a cunoaste o parte a Europei unde perioada medievala si renascentista s-au manifestat imbinand elemente slave si din vechiul Constantinopol.

Paradisul bibliofililor

Daca iti place mirosul cartilor vechi si colinzi anticariatele din zonele istorice ale orasului tau sau pur si simplu vrei sa cunosti istoria tiparului si a primelor suporturi folosite pentru imprimarea ideilor, atunci ai facut o alegere foarte buna cand ai trecut pe lista Muzeul Tiparului si al Cartii Vechi Romanesti. Aici vei gasi o pretioasa colectie de carti.   

Acest muzeu reflecta influenta multiculturala asupra orasului. Carti scrise in slavona, studii in limba araba, aduse de carturarii otomani, primele publicatii romanesti, lucrarile unor savanti, printre care si Dimitrie Cantemir, sau lucrari stiintifice din spatiul Iluminismului sunt doar o parte din atractiile muzeului.

Cand ii treci pragul, ai impresia ca toate comorile scrise au fost aduse aici. Pentru cei avizi de lectura, scrisul este o arta. O dovedesc migala celor care decorau paginile cartilor, mestesugarii din legatorii, inelele cu sigilii si ornamentele care infrumuseteau o calimara.

Turistii pot vedea si o tiparnita din Secolul Luminilor, dar si niste suporturi folosite de cei care isi imprimau mesajele acum cateva mii de ani. Pana la tiparnita, lungul drum al gandului spre destinatar trecea prin tablitele de lut descoperite in Alba si prin epoca pergamentului. Aceasta calatorie a lasat urme si in vasta colectie a muzeului.

Romania nu era doar tinutul unde se incrucisau drumurile negustorilor, ci si un popas al carturarilor din toata Europa. Carti tiparite la Venetia, Leipzig, Londra, Amsterdam sau Paris au fost incluse intr-o sectiune aparte a muzeului.

Muzeul Scriitorilor Damboviteni

Cei care au pasit in muzeul dedicat tiparului, isi pot continua aceasta calatorie prin Targoviste vizitand si muzeul dedicat scriitorilor. Editii princeps, unele vechi de sute de ani, portrete, mobilier pretios, fotografii, toate au fost stranse intr-o casa din secolul al XIX-lea, in care a locuit scriitorul Alexandru Bratescu-Voinesti.

Muzeul de Istorie

Amenajat in cladirea fostului Palat de Justitie, Muzeul de Istorie atrage vizitatorii mai ales datorita obiectelor din perioasa neolitica, geto-dacica si medievala. Pot fi vazute obiecte de cult, monede si podoabe, dar si exponate care au reflectat perioada de tranzitie de la Antichitate la perioada de formare si dezvoltare a statului feudal in aceasta regiune.

In cadrul muzeului au fost expuse documente care atesta implicarea acestui oras in unirea provinciilor de pe teritoriul Romaniei.

Muzeul Gheorghe Petrascu

In anii ’20, unul dintre cei mai mari pictori romani si-a construit o casa la Targoviste, in stil rustic. Il atrageau ruinele Curtii Domnesti si peisajele din jur. In fiecare incapere a casei simti mirosul culorilor din atelierul pictorului calator, inspirat de tehnica impresionistilor si de Targoviste, un oras in care si-a gasit linistea dupa greutatile intampinate in Primul Razboi Mondial. Colectia include 51 de compozitii. Gheorge Petrascu se remarca prin atmosfera linistita a scenelor de interior si prin melancolia reflectata de culorile folosite in peisaje sau naturi moarte.

Muzeul Vasile Blendea

Un alt artist inspirat de partea veche a orasului Targoviste  a fost si Vasile Blendea. Si-a dedicat viata incercarii de a pastra memoria istorica prin sculptarile care au imortalizat domnitori si eroi, dar si captarii frumusetii efemere, prin intermediul picturii. Intregul oras isi da intalnire in compozitiile sale, fie ca este vorba de peisaje, portrete anonime sau chipurile nobililor.        


Muzeul Politiei Romane

Uniforme si documente locuiesc, azi, intr-o frumoasa casa reconstruita in stil neoclasic. Intial, casa a fost un dar al domnitorului Constantin Brancoveanu pentru fiii sai. Peste cateva secole avea sa devina un muzeu in care se va spune istoria Politiei Romane, de la implicarea in evenimentele care au favorizat Unirea de la 1859 pana in prezent. 

La apus, Turnul Chindiei anunta inchiderea portilor. Pana dimineata, vizitatorii erau captivii orasului. Peste secole, interesul pentru istorie, arta si cartile vechi sunt noii strajeri care anunta inchiderea portilor din memoria turistilor. De data aceasta, orasul Targoviste, vazut din Turnul Chindiei, ramane captiv in amintiri. 

[Un articol de Adriana Gionea]