Orase

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

STATIUNILE BALNEOCLIMATERICE DE PE VALEA OLTULUI

Valcea subcarpatica detine o adevarata salba de izvoare minerale ce a dus la dezvoltarea statiunilor balneoclimaterice atat de cautate pentru beneficiile asupra sanatatii. De la Ocnele Mari si pana la Caciulata domneste linistea locurilor putin atinse de forfota marilor orase si armonia naturii care si-a pastrat salbaticia. Celor care doresc sa-si trateze unele afectiuni si iubitorilor de peisaje pitoresti le recomandam o vacanta relaxanta in statiunile valcene, prilej cu care se vor incarca cu energie pozitiva.

Ocnele Mari

Statiunea Ocnele Mari este amplasata intr-un cadru natural splendid, in mijlocul dealurilor domoale acoperite de paduri dese. Aici, pe Valea Paraului Sarat, s-a format una dintre cele mai vechi asezari din intreaga regiune; exploatarea zacamintelor de sare s-a efectuat din cele mai vechi timpuri. De altfel, in aceasta zona s-au descoperit ruinele vestitei Cetati Buridava. Construit dupa primul razboi daco-roman pe locul unei foste tabere militare de corturi, castrul era dotat cu bai termale folosite de garnizoana. In urma cercetarilor arheologice s-a descoperit o necropola din care au fost scoase la lumina diverse obiecte de lut- cesti, ulcioare, farfurii, dar si un depozit subteran de cereale. La Stolniceni pot fi vazute o terma si un zid din vechea constructie, locatia exacta a castrului ramanand in continuare un mister.

Atestata istoric la inceputul secolului al XV-lea, localitatea Ocnele Mari s-a dezvoltat economic datorita exploatarii si comercializarii sarii. Cinci veacuri mai tarziu, in locul unei saline dezafectate, s-a deschis un stabiliment balnear curativ, facand ca asezarea sa devina cunoscuta pentru binefacatoarele sale ape sarate. In ultima vreme, bazele de agrement si tratament au fost refacute si modernizate, redand statiunii vigoarea si valurile de turisti. La Ocnele Mari si Ocnita se trateaza reumatismul, afectiunile ginecologice, cardiovasculare, neurologice si cele ale sistemului osos. In statiune se gasesc bazine cu apa sarata calda si cu namol sapropelic care imbunatatesc simtitor starea de sanatate. Puteti inchiria sezlonguri pentru a avea o zi relaxanta in care sa va bucurati de aerul curat si de linistea locului; de asemenea, aveti la dispozitie mese de tenis, rummy, sah si table pentru dupa-amiezile petrecute in compania prietenilor. In ceea ce priveste cazarea, optiunile sunt multiple: hotelurile din jurul bazelor de agrement, casutele si bungalow-urile de la Ocnita sau pensiunile si vilele amenajate de localnici pentru inchiriere.

Un obiectiv pe care nu trebuie sa-l ratati daca va aflati in aceasta zona este Salina Ocnele Mari. Mina de sare este amenajata asemenea unui oras subteran, dezvaluind un spatiu necunoscut si palpitant. In parcul turistic sunt amenajate miniterenuri de baschet, fotbal si tenis, o sala de cinema pentru copii, magazine, o crama, un restaurant, dar si cea mai mare biserica subterana din Romania. Desi intruneste multe spatii destinate distractiei cautate de turisti in special in zilele toride de vara, salina este vizitata mai ales pentru aerosolii care trateaza afectiunile respiratorii. Universul racoros si misterios va asigura cateva ore placute, timp in care veti beneficia si de avantajele acestui mediu asupra sanatatii. La Ocnele Mari veti avea un concediu odihnitor, in mijlocul naturii si in preajma oamenilor primitori.

Baile Govora

Odinioara, Baile Govora au constituit una dintre cele mai cunoscute si vizitate statiuni din Europa, extrem de bogata in ape iodurate si bromurate. Istoria acesteia incepe in 1876, cand un taran a sapat un put din care a tasnit o apa sarata ce nu putea fi folosita pentru baut. Ulterior, apa iodurata si namolul sapropelic au fost recomandate pentru tratamente. La inceput, acestea se realizau in cazi de baie de lemn amenajate in chiliile manastirii Govora; apoi s-a infiintat primul stabiliment balnear, iar in cele din urma statiunea a fost inaugurata oficial.

Inconjurata de paduri de fagi, stejari si pini, Govora detine numeroase facilitati pentru bai cu ape minerale iodate si sulfuroase, tratamente cu produse apicole, inhalari cu aerosoli, aplicari de namol cald, electroterapii. Apele bogate in clor, sodiu, magneziu si calciu sunt recomandate pentru afectiunile bolilor respiratorii, reumatice, degenerative si pentru disfunctiile neurologice. Statiunea dispune de un strand in aer liber dotat cu trei bazine si de izvoare de unde puteti procura apa minerala. In serile racoroase, va recomandam o plimbare pe aleile strajuite de nuci si castani seculari din parcul localitatii. La lumina felinarelor veti vedea ruinele fostului Pavilion Central de tratament, Cinematograful regal si Vila Ferdinand, aflate acum in stadiul de restaurare. Toate starnesc un sentiment de nostalgie printre iubitorii locului.

In Govora puteti vizita doua asezaminte monahale in care domnesc armonia si bucuria sufleteasca, locuri in care sa va reculegeti si sa va incarcati cu energie pozitiva. Unul dintre ele este Biserica dintr-un lemn, o bijuterie ce incanta privirile turistilor ce zabovesc indelung in preajma ei. Pentru a ajunge la ea, trebuie sa traversati curtea manastirii, pe langa biserica cea noua din piatra; dupa un urcus de cateva zeci de metri, se vede constructia mica si neagra ce seamana cu o casa taraneasca de la munte. Legendele spun ca un cioban pe nume Radu a gasit o icoana a Maicii Domnului in scorbura unui stejar; apoi a construit din lemnul acestuia o bisericuta. Icoana de dimensiuni impresionante se pastreaza si astazi in incinta de piatra. Ansamblul manastiresc impresioneaza prin stilul simplu si armonios si prin curatenia desavarsita, indemnandu-te la profunda admiratie.

O alta oaza de liniste si spiritualitate este Manastirea Govora, monument arhitectonic medieval de o rara frumusete. Ridicat in secolele XIV-XV sub domnia lui Vlad Dracul, lacasul a cunoscut perioade zbuciumate, fiind pustiita si refacuta in repetate randuri. Pe sub impunatorul turn clopotnita pasiti in curtea inundata de flori multicolore, unde veti vedea si un clopot turnat in vremea lui Vlad Tepes. In interior se pastreaza pictura lucrata in fresca, in stil brancovenesc. Manastirea Govora se remarca in istoria poporului roman deoarece a contribuit la promovarea culturii, fiind gazda primei tiparituri in limba romana- Pravila de la Govora. Loc de rugaciune si meditatie, manastirea de la poalele dealului Cosul Mare ramane o lectie de cultura si istorie, purtand amintirea celor care s-au luptat pentru tara si pentru credinta neamului.

Intr-o casa din centrul statiunii a fost amenajat Muzeul de arheologie si arta religioasa, care adaposteste colectia de arta si carte veche romaneasca a lui Gh. Petre Govora. De-a lungul timpului, preotul a adunat materiale arheologice, obiecte de arta, monede, icoane pictate pe lemn si sticla, din zona valceana. In cladirea muzeului, parterul este destinat istoriei civilizatiei romanesti, iar piesele expuse reprezinta fosile de mamut din perioada preglaciara, fosile de urs de pestera din paleolitic, vestigii din epoca de bronz si cea a fierului. La etaj puteti vedea carti vechi si obiecte de arta religioasa din secolele XVII-XIX.

Baile Olanesti

La poalele muntilor, Olanestiul isi pastreaza comoara de izvoare tamaduitoare. De la descoperirea lor, statiunea a cunoscut o dezvoltare continua, tratamentele efectuate aici fiind comparate cu cele de la Baden-Baden, Karlovy-Vary si Aix de Bains. La Olanesti se gasesc peste 35 de surse hidrominerale (izvoare naturale, puturi si galerii), ale caror calitati terapeutice sunt recomandate in tratarea alergiilor, afectiunilor respiratorii, hepatice si renale. De-a lungul unei alei lungi strajuita de arbori seculari sunt captate si amenajate cele 30 de izvoare minerale. Drumetia in mijlocul naturii si aerul curat te fac sa uiti de distanta parcursa; langa izvorul 3 s-a format o mica plaja naturala, unde turistii vin sa se bucure de racoarea raului Olanesti. Spre izvorul 24 se aude zgmotoul unei cascade vijelioase pe care o puteti admira de pe un pod de lemn.

Intreaga statiune pare un parc imens inconjurat de paduri, un paradis al florilor si spatiilor verzi, un loc plin de liniste pe care il indragesti din prima clipa. Ce poate fi mai odihnitor decat o plimbare de seara in compania susurului izvoarelor sau cateva clipe de ragaz in mijlocul atat de bogatei vegetatii? Daca doriti sa explorati statiunea, va recomandam un tablou natural splendid -Lacul cu nuferi-, unde peisajul alcatuit din micile flori colorate va va incanta privirea. 

Foarte aproape de centrul statiunii se gaseste si Biserica lui Horea, monument al arhitecturii populare romanesti. Spre ea urca multe trepte incadrate de flori si brazi maiestuosi, iar sus te invaluie sentimentul de smerenie in fata celor sfinte. Construita in 1746 in satul apusean Albalac, lacasul a cunoscut amenintarea administratiei austro-ungare dupa rascoala taranilor transilvaneni din 1784, cand s-a dorit punerea la vanzare a lemnului acestuia. La inceputul secolului al XX-lea a fost cumparata de I. C. Bratianu si transportata peste granite; 50 de ani mai tarziu, biserica a fost restituita locurilor sale de bastina. Barnele sale de lemn inca poarta istoria romanilor de peste munti si amprenta lui Vasile Nicula Ursu, zis Horea, cel care a condus rascoala din Transilvania. Sobrietatea locului este imblanzita de picturile viu colorate din interior si de geamurile minuscule, prin care se strecoara timide razele soarelui.  

Calimanesti - Caciulata

Statiunea Calimanesti- Caciulata este situata la iesirea Oltului din defileul de la Cozia si dispune de un potential natural de exceptie. Datorita apelor subterane minerale, termale si termominerale si a microclimatului de adapost, este considerata una dintre cele mai valoroase statiuni balneoclimaterice din tara. Aici se trateaza cu succes afectiunile digestive, renale, hepatobiliare, reumastismul, disfunctiile metabolice, neurologice si ginecologice. Seara, dupa ce v-ati ingrijit de sanatatea dumneavoastra, va puteti delecta cu o plimbare pe faleza Oltului, prilej cu care veti admira un romantic apus de soare. La Calimanesti-Caciulata veti avea o vacanta relaxanta, beneficiind totodata de efectele miraculoase ale apelor minerale.

In statiunile balneoclimaterice valcene, peisajele pitoresti, aerul curat si linistea specifica asezarilor de sub munte creeaza un spatiu perfect pentru un concediu reconfortant in care sa va reincarcati bateriile. Pentru a cunoaste mai bine aceasta zona si caracterul locuitorilor, vizitati Muzeul satului valcean din Bujoreni. Organizat in aer liber, acesta reprezinta o asezare rurala traditionala, cu toate institutiile sale social-culturale; au fost respectate chiar formele de relief ale regiunii, in functie de care s-au amplasat gospodariile si celelalte constructii. Muzeul este impartit in patru sectoare ce contin elemente distincte din universul taranului valcean; veti vedea locuinte traditionale si anexele destinate produselor agricole sau cresterii animalelor, scoli rurale, biserici de lemn, ateliere mestesugaresti si diverse instalatii tehnice (mori de apa si de mana, cazane de tuica, cuptoare), decoratiuni interioare si mobilier popular.

 

[Un articol de Andreea Bertea]