Orase

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

SINAIA

Sinaia este orasul regal de pe Valea Prahovei si una dintre cele mai frumoase statiuni montane romanesti. Proprietate a boierilor Cantacuzino si Ghica la mijlocul secolului al XIX-lea, Sinaia a devenit apoi resedinta de vara a familiei regale. De-a lungul timpului, domeniul Peles si Cazinoul au atras personalitati importante si multi oameni instariti, astfel ca orasul de la poalele Bucegilor si-a atras reputatia de statiune de lux. Arhitectura bogata, atmosfera distinsa, franturile de istorie pe care le descoperi la castel, amintirea compozitorului George Enescu si peisajele pitoresti fac din Sinaia destinatia perfecta de vacanta. In orice anotimp vei fi intampinat de privelistile unice de la Stana regala si de la Cota 1400, de farmecul cladirilor vechi, de aerul curat si de padurile dese care fac loc treptat stancilor albe.

Valea Prahovei

Domeniul Regal Sinaia. Castelele Peles si Pelisor

Domeniul Regal este emblema orasului Sinaia si unul dintre ansamblurile arhitecturale cele mai spectaculoase din Europa. Pentru romani, Peles este simbolul monarhiei, al statului consolidat si independent. Veritabila bijuterie arhitectonica, palatul are o valoare istorica incontestabila, fiind extrem de apreciat datorita colectiilor de arta pe care le adaposteste, multe dintre ele unicat.

In 1866, cand a vizitat pentru prima oara Sinaia, principele Carol I, domn al Romaniei, a fost impresionat de frumusetea micului sat de munte si a decis sa construiasca aici o resedinta de vara. Lucrarile au inceput sub conducerea unor arhitecti germani si au necesitat inainte de toate amenajarea cursurilor subterane de apa si impiedicarea alunecarilor de teren. In 1875, domnitorul a ingropat la temelia castelului cateva monede de aur cu chipul sau, iar in 1883 a inaugurat Pelesul, sediul noii dinastii. In timp, cladirea s-a extins considerabil, ajungand la forma actuala abia in 1914. Domeniul de la Sinaia a gazduit intalniri politice importante si personalitati de renume ale vremii; de altfel, aici s-a hotarat neutralitatea Romaniei in Primul Razboi Mondial.

Castelul Peles

 

Castelul Peles

Pelesul este o capodopera arhitecturala recunoscuta pe plan mondial. Impozantul edificiu imbina precizia constructiilor germane cu rafinamentul italian, respectand, in linii mari, tendintele renascentiste. La exterior predomina influentele saxone, iar incaperile sunt decorate in stil baroc. Se spune ca ridicarea castelului a costat 16 milioane de lei in aur; nu e de mirare, caci Pelesul a fost primul castel electrificat din Europa si dispunea de incalzire centrala si lift.

La prima vedere, palatul impresioneaza prin dimensiuni si prin bogatia ornamentelor minutios sculptate in lemn. Cele 160 de camere se remarca prin tavanul inalt, candelabrele uriase, lambriul din lemn de nuc, basoreliefurile, vitraliile, oglinzile venetiene si mobilierul de colectie. La parter pot fi vizitate Holul de onoare, al carui plafon mobil permite aerisirea castelului, Salile armelor, unde este expusa si coroana regelui Carol I, Cabinetul regal, Biblioteca, a carei usa secreta face legatura cu alte incaperi, Sala de muzica si Salonul florentin. Etajul si mansarda erau destinate locuirii si activitatilor zilnice ale familiei regale. Luxul si rafinamentul apartamentelor sunt si astazi coplesitoare, fiind amenajate cu mult bun gust si decorate cu piese de valoare.   

Castelul Peles

 

Castelul Peles

In imediata vecinatate a Pelesului se afla Castelul Pelisor, construit pentru Regele Ferdinand si Regina Maria. Desi mai mic ca dimensiuni, edificiul pastreaza acelasi stil nobil, cu mobila sculptata, vitralii si motive germane. Ornat dupa planurile si desenele reginei, interiorul face dovada unui simt estetic desavarsit, purtand amprenta personalitatii ei misterioase. In apropiere se gaseste si Castelul Foisor, avand initial rolul de cabana de vanatoare; aici s-a nascut, in 1921, regele Mihai. In prezent serveste protocolului de stat. Daca vizitezi domeniul regal trebuie neaparat sa faci o plimbare pe aleile gradinii impodobite cu statui din marmura de Carrara, fantani si scari flancate de lei sculptati in piatra. Privelistea care se deschide spre Muntii Bucegi si spectacolul norilor care invaluie stancile iti taie rasuflarea. Pe fundalul verde al padurilor, silueta rosiatica a castelului se evidentiaza armonioasa si incantatoare, promitandu-ti fara cuvinte o vizita de neuitat.

Castelul Pelisor

 

Castelul Pelisor

 

Casa de vanatoare Foisor

Un obiectiv care intregeste incursiunea in perioada monarhiei romanesti este Poiana Stana Regala, situata la 7 km de Sinaia, in Rezervatia Poiana Stanii. Locul apartinea domeniului regal si cuprindea o cabana in stil austriac, o bisericuta maramureseana si grajduri pentru animale. Membrii Casei Regale se retrageau deseori in aceasta poienita pentru plimbari sau cu ocazia serbarilor campenesti. Locatia este superba si ofera o panorama deosebita, iar drumul -fosta poteca regala-, este presarat cu podete, mici cascade si stanci abrupte. In apropiere se gaseste Stanca Franz Joseph, un spectaculos punct de belvedere din Bucegi. Aceasta si-a primit numele in urma vizitei imparatului Austro-Ungariei din 1897 si este amenajata cu trepte, oferind o vedere larga asupra Vaii Prahovei. Nu ezita sa faci o drumetie pana la Stana Regala pentru a profita de peisajul uluitor si de linistea padurii.

Castelul Peles

 

Castelul Peles

Cazinoul Sinaia

Dupa ce Sinaia a devenit resedinta de vara a familiei regale, investitorii si oamenii instariti ai vremii au inceput sa fie din in ce in mai interesati de mica localitate de pe Valea Prahovei. Treptat, personalitati din lumea politica si artistica alegeau orasul de la poalele Bucegilor ca destinatie de vacanta. Astfel au aparut numeroase vile elegante, hoteluri, parcul de promenada, cinematograful, restaurante si magazine de lux. In acest context a aparut initiativa construirii unui cazinou, propunere care a apartinut regelui Carol I si care a fost materializata in mai putin de un an. In 1912, inaugurarea edificiului a prilejuit un spectacol fastuos, la care a concertat insusi George Enescu.  

In scurta vreme, Cazinoul s-a transformat in atractia irezistibila a statiunii. Impatimiti ai jocurilor de noroc din tara si de peste hotare veneau la Sinaia atrasi de mirajul castigului. La fiecare sfarsit de saptamana, orasul era asaltat de membrii caselor regale, industriasi si bancheri care mizau sume fabuloase. Doamnele curajoase nu ezitau sa se aventureze in jocul banilor, pierzand adesea blanurile si bijuteriile pe care le purtau. Se spune ca in salile Cazinoului s-au risipit averi uriase si s-au pus la punct marile afaceri si planuri politice ale epocii. Dupa o perioada de apogeu in care a rivalizat cu localurile de acest gen din marile capitale europene, edificiul a fost inchis in 1947 din ordinul liderului comunist Gheorghe Gheorghiu Dej, care il considera un simbol al decadentei burgheze. In prezent, Cazinoul gazduieste evenimente private, concerte, expozitii si conferinte de presa.    

Cazinoul Sinaia

 

Cazinoul Sinaia

Amplasata in partea de nord a parcului “Dimitrie Ghica”, cladirea Cazinoului este unul dintre monumentele arhitecturale ale orasului, distingandu-se prin zidurile imaculate si ferestrele mari. Turul interiorului dezvaluie pe rand Foaierul, decorat cu oglinzi uriase, Sala de teatru, Cabinetul Baronului de Marcay, actionar si la cazinoul din Monte Carlo, Sala Oglinzilor, unde erau amplasate 13 mese de ruleta, Salonul Verde, unde jucau cei mai bogati oaspeti, Sala Baccara si fostul restaurant. Salile erau impodobite cu simboluri ale norocului si bogatiei, cornul abundentei si capul de berbec. In Galeriile Regale poti admira foarte multe opere de arta ale artistilor celebri si debutanti, intrucat Cazinoul dispune de o pinacoteca remarcabila.

Sinaia pastreaza povesti captivante despre personalitati de vaza care foloseau tunelurile secrete ale Cazinoului pentru a-si tine patima departe de ochii curiosilor, despre Expresul de Budapesta plin de jucatori care treceau frontiera doar pentru a-si incerca norocul, despre turcul Benli care le atragea pe doamne in bazar cu podoabe orientale si dulciuri ca la Istanbul.

In parc poti vizita si Muzeul Rezervatiei Naturale Bucegi, unde sunt expuse exemplare din flora si fauna caracteristica masivului Bucegi; colectiile cuprind specii rare si ocrotite de lege, unele dintre ele pe cale de disparitie. Printre exponate se regasesc roci, minerale si cristale din perimetrul parcului natural, trofee cinegetice si figuri de ceara.  

Hotelul Caraiman

 

Cutitu de Argint

Garile Regale

Sinaia este singurul oras din Romania cu doua gari regale. Prima a fost construita in anul 1886 pentru regele Carol I; aici opreste vestitul tren Orient Express, care o data pe an parcurge distanta Paris-Istanbul. In interior este amenajata o expozitie permanenta de trenulete care ii va incanta pe copii. De-a lungul a 300 de metri de cale ferata, locomotivele si vagoanele isi fac loc prin tunele si pe poduri, printre arbori si prin munti, lasand in urma gari, depouri, partii de schi, patinoare, case, sosele aglomerate. La exterior, poti vedea, de data aceasta in marime naturala, instalatii vechi de locomotiva si limuzina Anei Pauker, transformata in vehicul pe sine.       

Cea de-a doua gara a fost ridicata in 1939 la ordinul lui Carol al II-lea si era rezervata familiei regale si oaspetilor de seama. Cladirea de piatra in stil romanesc poarta si acum insemnele monarhului (dublul CC) pe clantele usilor. In salonul de primire exista o pictura care infatiseaza o scena de vanatoare, inscriptionata “Basarab Voievod, secol XIV”. Gara nu este deschisa publicului.

Gara Sinaia

 

Trenul Regal

Manastirea Sinaia

Manastirea Sinaia este prima constructie de pe actualul teritoriu al orasului si dateaza de la sfarsitul secolului al XVII-lea. Incantat de locurile sfinte din Ierusalim, spatarul Mihail Cantacuzino s-a intors in tara cu dorinta de a ridica un lacas care sa poarte numele Muntelui Sinai. Ridicata la inceput pentru doar 12 calugari, manastirea a fost extinsa, astfel ca acum, in curtea asezamantului, sunt doua biserici.

Biserica veche, in stil brancovenesc, avea ornamentatii simple (motive vegetale si florale) si era inconjurata de chilii. Numeroasele asedii au avariat-o treptat, astfel ca au fost necesare lucrari de consolidare. Biserica noua, care a luat fiinta 150 de ani mai tarziu, este bogat decorata cu picturi in stil neobizantin, realizate pe fond de aur mozaicat, si mobilata cu piese sculptate in lemn. Se remarca scaunele regale, icoanele daruite de tarul Nicolae al II-lea si epitaful brodat cu fir de aur.    

La exterior, zidurile inalte, masive si turnul clopotnita indeplineau rol de aparare, iar la interior, deasupra gangului care face legatura intre cele doua curti, exista un turn de paza. Cladirile lacasului sunt dispuse pe cele patru laturi, inconjurand biserica. Printre ele se numara si muzeul manastirii, care contine exponate cu valoare istorica: o colectie de icoane, obiecte de cult si prima Biblie tradusa si tiparita in limba romana. Inconjurata de verdeata, Manastirea Sinaia este o oaza de liniste si spiritualitate, un loc ideal pentru reculegere in mijlocul naturii.

Manastirea Sinaia

 

Casa memoriala George Enescu

 

Muzica lui George Enescu

Casa memoriala George Enescu

De Sinaia se leaga numele celui mai important muzician roman, George Enescu. Marele compozitor nu a ales intamplator Sinaia ca loc de refugiu intre concerte. Atmosfera statiunii l-a inspirat de altfel sa creeze unele dintre cele mai de seama opere ale sale; in plus, artistul se bucura de sustinerea Reginei Elisabeta, care ii rezervase un mic apartament la Castelul Peles, unde sa poata studia in voie. Enescu a petrecut 20 de ani in Vila Luminis, pe malul drept al raului Prahova, intr-o zona linistita, prielnica odihnei. Casa modesta, in stil autentic romanesc si decorata cu elemente orientale, evoca personalitatea muzicianului, dand dovada de rafinament, creativitate si originalitate. Aici se gaseste si pianul realizat la Lausanne, cu care maestrul sustinea concerte pentru apropiati.

Sinaia evoca si in prezent atmosfera distinsa a resedintei regale. Aerul boem al orasului se face simtit inca de pe peronul garii pe care au pasit personalitati dornice sa descopere frumusetile de la poalele Bucegilor. Cazinoul te asteapta sa-i afli povestile si intrigile, iar silueta Castelului Peles iti ofera senzatia unei calatorii in timp. Fie ca iti doresti sa te relaxezi, sa te bucuri de aerul curat si de calmul statiunii, fie ca vrei sa explorezi imprejurimile si sa faci drumetii pe munte, Sinaia este o destinatie incantatoare, cu un farmec aparte.

[Un articol de Andreea Bertea]