Orase

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

SIGHISOARA

Tobosarul cetatii SighisoaraSighisoara este unul dintre cele mai frumoase orase medievale din Europa si se numara printre putinele cetati locuite in zilele noastre. Incremenita parca in anii Evului Mediu, “Perla Transilvaniei”, asa cum a fost denumita in urma cu doua veacuri, te cucereste cu atmosfera sa de poveste. Strazile inguste, pietruite, pasajele de sub turnuri, casele viu colorate, bisericile monumentale, piatetele animate si bogatia arhitecturala, toate acestea fac ca Sighisoara sa rivalizeze cu burguri precum Viena si Praga. Orasul vechi este un muzeu in aer liber care iti ofera o fascinanta calatorie in timp, pe vremea cand trubadurii si menestrelii isi aratau la tot pasul virtuozitatea, iar domnitele elegante se lasau cu greu cucerite de cavalerii chipesi. Istoria se dezvaluie de pretutindeni turistilor dibaci, care ajung sa se simta locuitori veritabili ai cetatii. Te invitam sa descoperi un oras fermecator situat chiar in inima Transilvaniei, acolo unde oamenii sunt primitori, peisajele incantatoare, iar povestile dainuie peste timp.

Scurt istoric al cetatii Sighisoara

Turnul cizmarilorPovestea Sighisoarei incepe la sfarsitul secolului al XII-lea, cand colonistii germani au pus bazele unei fortificatii care sa apere granitele estice ale Regatului ungar. Sasii au construit o cetate redutabila, cu un zid exterior ce depasea 8 m inaltime, 14 turnuri impresionante si 4 bastioane. Numeroasele bresle mestesugaresti au contribuit nu doar la bogatia culturala a asezarii, ci au avut un rol important si in sfera economica; targurile saptamanale atrageau calatori din tinuturi indepartate, iar comertul infloritor a facut ca Sighisoara sa primeasca, in 1367, titlul de oras. De-a lungul timpului, fortareata a facut fata asediilor si ocupatiilor straine, revoltelor interne, unui incendiu devastator, iar locuitorii s-au confruntat cu o perioada indelungata in care ciuma a rapus mii de suflete. Cu toate acestea, a continuat sa fie un centru cultural, incurajand si gazduind manifestarile artistice. Romanii si sasii deopotriva si-au pus amprenta asupra identitatii unui oras-simbol al Transilvaniei, atat autentic incat a fost inclus in patrimoniul mondial UNESCO.

Turnul cu ceas

Turnul cu CeasVizibil din orice colt al orasului, Turnul cu ceas a devenit emblema cetatii, fiind locul cel mai indragit de catre turisti. Construit pentru a strajui poarta principala a fortificatiei, turnul avea si rolul de a-i impresiona pe straini; cele patru turnulete de pe acoperis arata ca legiuitorii sighisoreni aveau dreptul de a pune in aplicare pedeapsa capitala. Pana in secolul al XVI-lea, acesta a fost sediul Sfatului orasenesc, iar acum adaposteste colectiile Muzeului de istorie. In diferitele sali tematice poti admira obiecte arheologice (unelte, ceramica, numismatica), piese de arta populara, instrumente medicale apartinand lui Josef Bacon, initiatorul muzeului, mobilier pictat si ceasuri de epoca. Cel de-al patrulea etaj al turnului este dedicat breslelor mestesugaresti, cele care au aparat cetatea timp de cinci veacuri si au contribuit la dezvoltarea ei economica si politica. Nouasprezece la numar, acestea detineau turnurile mai mici si beneficiau de reprezentanti in conducerea orasului; au fost desfiintate in 1884, odata cu modernizarea crescanda a industriei manufacturiere. Exponatele sunt dovada maiestriei si a rabdarii croitorilor, cizmarilor, cojocarilor, palarierilor, aurarilor, fierarilor, lacatusilor, dogarilor.

Camera de TorturaDe pe stradutele cetatii, cel mai mult te atrage balconul si acoperisul baroc al turnului, cu minunatul sau mozaic din tigle. Daca vei urca pana la ultimul nivel, vei descoperi mecanismul ceasului mare si figurinele care asista la curgerea neincetata a timpului. Locuitorii miniaturali amintesc si astazi despre pacea si justitia care trebuiau sa domine in cetate, iar cele 7 zeitati anunta fara dubiu zilele saptamanii. De pe acoperis nu lipsesc stalpul meteorologic si cocosul care arata directia vantului. Din balcon, Orasul de jos si cetatea se dezvaluie cu generozitate privirii, iar valea Tarnavei Mari te cucereste cu privelistile pitoresti. Acum ca stii cum arata Sighisoara de la inaltime, nu intarzia sa o strabati la pas. Un mic popas poti face chiar la baza turnului, in Camera de tortura, locul de supliciu al condamnatilor. Spanzuratoarea, jugul, lanturile si piatra care odinioara atarna la gatul acuzatilor evoca cele mai cunoscute pedepse ale epocii. In apropiere se afla Sala armelor, unde sunt expuse arme albe si arme de foc, obiecte de cavalerie, armuri. Iubitorii romanelor de capa si spada vor regasi in colectiile medievale florete, sabii, arbalete, buzdugane, pusti de vanatoare, pistoale, revolvere, tot arsenalul unui viteaz care trebuia sa apere zidurile cetatii.

Biserica Manastirii dominicane

Biserica Manastirii DominicaneIn dreapta portii principale se afla Turnul fierarilor, construit pentru a proteja Biserica Manastirii dominicane. Datat la sfarsitul secolului al XIII-lea, lacasul de cult a apartinut la inceput calugarilor dominicani si maicilor franciscane, apoi a fost preluat de comunitatea evanghelica din Sighisoara. Monumentul in stil gotic a fost refacut in urma unui incendiu in 1676, cand au fost inaltate boltile, iar interiorul a fost decorat cu elemente ale barocului praghez. Biserica este simplu ornamentata cu motive traditionale sasesti si cu sculpturi, insa pastreaza cateva obiecte de mare valoare artistica: altarul pictat, orga, cristelnita de bronz si colectia de covoare orientale.

Dupa ce au fost demolate cladirile manastiresti, in ultimii ani ai veacului al XIX-lea, in locul lor a fost ridicat sediul Primariei, o cladire neorenascentista impunatoare, cu ferestre inalte. Parcul frumos ingrijit din fata edificiului este un loc preferat de turistii care vor sa se odihneasca admirand cladirile din Orasul de jos. Foarte aproape de zidul de incinta este amplasata Biserica romano-catolica, pe locul vechii capele a maicilor franciscane. Eleganta si sobra, aceasta este o prezenta discreta, indemnand la reculegere; este vizitata mai ales de cei care cauta linistea si apropierea de divinitate.

Scara scolarilor

Biserica Manastirii Dominicane

O straduta invecinata cu zidul exterior al cetatii scoate la iveala patru turnuri ale breslelor. Primul este Turnul cizmarilor, cu acoperisul sau inalt si scara exterioara care te invita sa-i urci treptele; recompensa o vei primi negresit: casele mandre si colorate ale Sighisoarei se insiruie de-a lungul aleilor pietruite care te conduc catre Piata cetatii. Nu inainte sa arunci o privire si catre Turnul croitorilor, unde se spune ca localnicii isi puneau la adapost graul si praful de pusca. Folosit ca o a doua poarta a fortificatiei, acesta era format din doua ganguri inchise cu porti de fier si atingea inaltimea Turnului cu ceas. Urmand fosta Alee a garzilor vei vedea curand Turnul cojocarilor si, imediat langa el, Turnul macelarilor, care ofera o imagine panoramica a vaii Tarnavei Mari.

Scara scolarilorUnul dintre obiectivele care ii intriga pe vizitatorii cetatii, starnindu-le in acelasi timp imaginatia, este Scara acoperita a elevilor (sau Scara scolarilor). Dupa cum ii spune numele, a fost construita in 1654 pentru a-i apara de vant si ploi pe elevii Scolii din deal. Este realizata in totalitate din lemn, iar sindrilele acoperisului lasa lumina sa patrunda in interior. De la baza, scara pare de-a dreptul imposibil de abordat, insa imagineaza-ti ca scolarii faceau acest drum in fiecare zi, iar pe atunci trebuiau sa urce 300 de trepte; acum au mai ramas 175 si sunt grupate cate sase, sugerand zilele lucratoare. La capatul drumului te asteapta si pe tine scoala, devenita acum un liceu cunoscut in oras, si Biserica din deal, unul dintre cele mai reprezentative monumente gotice din Transilvania. Lacasul a fost ridicat pe locul unei capele romane in secolele XIV-XVI, fiind locul in care Gheorghe Rákóczi a fost ales rege al Ungariei. Desi auster, interiorul pastreaza fragmente de fresca din perioada reformei luterane, altarul poliptic, amvonul sculptat, piese de mobilier renascentiste, statui in marime naturala. Sub altar se afla cripta in care au fost inmormantate 60 dintre personalitatile istorice ale cetatii; curajosii sunt invitati sa o exploreze. La iesirea din biserica poti face cativa pasi prin Cimitirul evanghelic, inclus in patrimoniul mondial UNESCO. Numele sasilor din Sighisoara pot fi citite pe pietrele tombale, amintind de cei care au pus bazele fortaretei. Poate vei afla cateva povesti de la paznicul cimitirului; il gasesti in Turnul franghierilor, caci acesta ii serveste drept locuinta.  

Biserica din DealUltimele bastioane ale cetatii strajuiesc si astazi in dreapta Scarii scolarilor. Turnul Cositorarilor si Turnul tabacarilor faceau parte din prima linie defensiva a cetatii si erau prevazute cu guri de tragere. Urmele repetatelor asedii se observa pe cele doua fatade, insa turnurile raman marturia breslelor care au creat renumele cetatii Sighisoara.  

Piata cetatii

Turul cetatii nu se poate incheia fara un popas in Piata centrala, unde altadata se tineau targurile saptamanale si se judecau procesele. Nobilii orasului si-au construit case in jurul acestui loc frematand de viata, fiind la curent cu toate stirile. Astazi, piata este la fel de animata; atat turistii, cat si localnicii, isi dau intalnire intre zidurile cetatii, servesc masa la restaurantele traditionale sau se relaxeaza la terasele din apropiere.

Casa cu CerbCladirile in culori vesele si micile ferestre de pe acoperisuri, supranumite “ochii cetatii”, te atrag ca un magnet. Fara indoiala, Casa cu cerb este o aparitie inedita, remarcandu-se prin ramele portocalii pe fundalul imaculat al fatadei si prin coarnele de cerb amplasate pe coltul cladirii. Edificiul renascentist gazduieste o pensiune cu restaurant, asa ca nu ezita sa locuiesti pentru cateva zile chiar in inima Sighisoarei. Bineinteles, daca nu te inspaimanta legenda contelui Dracula, caci la doar o casa distanta s-a nascut, in 1431, Vlad Tepes. Anterior, aceasta a fost resedinta tatalui sau, care a pus bazele unei monetarii obscure in pivnitele locuintei. La primul nivel al cladirii este amenajat un local cu atmosfera rustica, iar la etajul superior Contele in persoana isi asteapta oaspetii. O alta cladire cu o arhitectura deosebita este Casa venetiana, ale carei ferestre duble si usi ogivale sunt specifice goticului italian.

Cetatea Sighisoarei este intotdeauna primitoare si spectaculoasa, insa pentru a avea parte de o adevarata calatorie in timp iti recomandam sa o vizitezi in perioada Festivalului medieval. Timp de trei zile, cetatea imbraca straie de sarbatoare si te intampina cu un decor de epoca fascinant. Ordinele cavaleresti isi demonstreaza indemanarea, mestesugarii aduc fel de fel de obiecte lucrate cu migala, iar concertele asigura buna dispozitie de dimineata pana seara, cand felinarele lumineaza feeric citadela.

Piata CentralaOrasul de jos

Ca orice asezare care s-a format in jurul unei fortificatii, Sighisoara este si ea dispusa pe doua niveluri: Orasul de sus, unde se afla cetatea, si Orasul de jos, care s-a dezvoltat incepand cu secolul al XVI-lea. Cu toate ca turistii le viziteaza mai rar, stradutele de pe malurile Tarnavei merita descoperite mai ales pentru casele cu arhitectura saseasca. Peste 160 de cladiri cu o vechime de cel putin 300 de ani au fost clasificate drept monumente istorice; sigur vei gasi una care sa corespunda cerintelor tale estetice. Un edificiu care domina Orasul de jos este Catedrala ortodoxa, reprezentativa pentru stilul neobizantin.

Sighisoara pare desprinsa dintr-un film istoric. La orice pas te astepti sa intalnesti o domnita gratioasa, un cavaler elegant, mestesugari lucrand de zor sau negustori preocupati sa-si vanda marfa. Vechiul burg te farmeca din prima clipa si te invita sa te bucuri de incantatoarea atmosfera medievala.

[Un articol de Andreea Bertea]