Orase

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

REGHIN

ReghinLa poalele muntilor, pe Valea Gurghiului, se intinde un meleag locuit inca de pe vremea geto-dacilor, incarcat de farmecul legendelor si de spiritualitatea poporului român. Vei cunoaste aici traditiile stramosesti pastrate de sute de ani si modul simplu de viata specific asezarilor rurale. In satele cu peisaje incantatoare vei gasi ziduri incarcate de istorie, castele in care nobilii au tesut povesti fascinante. O vacanta pe Valea Gurghiului trebuie sa inceapa insa la Reghin, unde mesterii populari iti vor dezvalui cum dau glas lemnului.

Reghin

ReghinReghinul este denumit si “Orasul viorilor” sau “Noua Cremona”, fiindca aici artisti talentati si cu daruire fac lemnul sa cante. Datorita indemanarii lor, instrumentele desfata iubitori ai muzicii din toate colturile lumii. In atelierele mesterilor vei surprinde secretele celebrelor viori si suntele lor armonioase. Alte obiecte de arta sunt expuse la Muzeul etnografic, ale carui colectii contin costume populare, piese ceramice, icoane pictate pe sticla, unelte si instalatii utilizate in gospodariile acestei regiuni. Nu rata nici Biserica de lemn, situata la marginea orasului, un monument al maiestriei imbinarii lemnului. Datand de la mijlocul secolului al XVIII-lea, se spune ca lacasul a fost adus aici de catre negustorii macedoneni din Moldova. Biserica se diferentia prin dispunerea in forma de cruce si prin lipsa clopotnitei. Interiorul este bogat decorat cu motive traditionale sculptate in lemn si cu picturi apartinand stilului bizantin romanesc. Cu siguranta vei gasi aici prilejul catorva clipe de liniste si meditatie.

O oaza de relaxare intr-un superb cadru natural este si Padurea Rotunda. Una dintre principalele atractii turistice ale orasului, aceasta impresioneaza prin falnicii stejari seculari, cel mai batran dintre ei avand 180 de ani. Peisajele pitoresti vor fi deliciul unui concediu odihnitor petrecut in imprejurimile Reghinului.

Castelul Bornemisza din Gurghiu

Castelul Rákóczi BornemiszaSub Dealul Cetatii din Gurghiu se afla Castelul Rákóczi - Bornemisza, construit in 1643 cu scopul de a asigura confortul principelui Rákóczi in timpul partidelor de vanatoare. In veacul urmator, palatul a apartinut familiei Bornemisza, perioada in care a fost anexata capela si s-a amenajat parcul dendrologic. Dupa ce a fost pierdut de catre baroni, castelul a functionat ca scoala, iar in prezent ca Muzeu de vanatoare, unde sunt expuse diorame cu vanat specific vaii Gurghiului. Arhitectura combina intr-un mod placut stilul baroc cu elementele renascentiste. In curtea palatului poti admira gradina englezeasca, cu o vechime de peste 270 de ani, una dintre cele mai bine conservate din Transilvania. Arborii exotici din Japonia, Australia si America formeaza un spatiu idilic, perfect pentru o zi relaxanta in mijlocul naturii.

Poiana NarciselorNu parasi Gurghiul fara a vizita Poiana Narciselor, un parc botanic deosebit, care te incanta cu bogatia coloristica si cu mirosul imbietor al florilor. De asemenea, in pitoreasca Rezervatie de stejari seculari Mociar vei gasi cea mai veche padure din Romania, frumos inconjurata de dealuri, cu arbori ce stau de straja pe aceste locuri de mai bine de 700 de ani.

Pe Valea Gurghiului vei cunoste vechile datini pastrate din strabuni. Cu ocazia Festivalului Valea Regilor, organizat in luna august, poti vedea o multime de obiecte traditionale specifice locului expuse pe ulitele satelor. Descopera valorile culturale ale acestei regiuni intr-o atmosfera de sarbatoare, ospatandu-te cu bucate delicioase alaturi de oameni veseli.

Castelul Teleki din Gornesti

Castelul Teleki GornestiCastelul Teleki, unul dintre remarcabilele edificii ale barocului transilvan, isi asteapta vizitatorii la Gornesti, domeniu nobiliar cu traditie. Primita in dar de la regii Ungariei, comuna a fost stapanita de mosierii care au construit aici o cetate prevazuta cu bastioane si sant de aparare. Cu timpul, dreptul de proprietate a revenit familiei Teleki, nume important pentru viata politica si culturala a Transilvaniei. Initial, in locul fortaretei a aparut un castel spatios, supradimensionat, in stil renascentist, inconjurat de gradini. La mijlocul secolului al XVIII-lea, urmasul contelui Teleki a reconstruit edificiul in maniera baroca, copiind aspectul palatelor din Budapesta. Resedinta nobiliara se remarca prin eleganta si simplitatea decoratiilor, avand ferestre inalte si candelabre somptuoase. Cladirea impozanta are 365 de ferestre si 52 de camere, simbolizand zilele si saptamanile anului; se spune ca in fiecare zi trebuie sa privesti o alta fereastra, pentru ca norocul se schimba odata cu trecerea timpului. In plus, acestea ofereau privelistea incantatoare a parcului englez, cu arbori de esenta tare si statui mitologice. De-a lungul aleilor, castanii, stejarii, frasinii si florile colorate creeaza un peisaj de basm.  

Dupa nationalizare, monumentul a cunoscut o perioada nefasta, degradandu-se partial. In prezent se doreste restaurarea si introducerea sa in circuitul turistic. O data pe an, de Ziua Castelului, “comoara Muresului” gazduieste vizite ghidate si expozitii tematice care dezvaluie stralucirea sa de altadata. Pentru pasionatii de istorie si locuri inedite, portile palatului sunt oricand deschise.     

La Reghin si in satele de pe Valea Gurghiului vei descoperi spiritul transilvanean autentic. Satul romanesc si obiceiurile sale dainuie de-a lungul veacurilor, la fel cum se mentine arta realizarii viorilor. In plus, povestile de la castel iti dau prilejul unei incursiuni captivante in timp. Vei avea o vacanta de neuitat pe aceste meleaguri, unde oamenii sunt ospitalieri, casele primitoare si peisajele mereu inedite si surprinzatoare.

[Un articol de Andreea Bertea]