Orase

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

PIATRA NEAMT

Piatra Neamt se numara printre cele mai vechi orase ale Moldovei, reprezentand o pagina din istoria acestei regiuni. Inconjurata din toate partile de munti si traversata de cursul Bistritei, localitatea atrage turistii datorita aerului curat si a cladirilor vechi care pastreaza cate o frantura de poveste. Peisajele naturale sunt ispititoare in orice anotimp si te imbie sa pornesti in drumetii sau sa te aventurezi pe partiile de ski de pe Muntele Cozla. In plus, privelistea pe care ti-o ofera calatoria cu telegondola si momentele cand soarele se ascunde dupa piscuri, la asfintit, te vor face sa indragesti acest loc.

Piatra Neamt

 

Piatra Neamt

Cronica dintre munti

Teritoriul actual al orasului a fost locuit inca din preistoric, cand s-a dezvoltat una dintre primele civilizatii europene. Vestigiile apartinand culturii Cucuteni fac dovada unui inalt simt artistic, ceramica remarcandu-se prin pictura foarte variata si bogat ornamentata. Pana in secolul II, asezarea a apartinut geto-dacilor, aici fiind mentionata Petrodava, o cetate de mare insemnatate politica si spirituala. Dupa cucerirea romana, informatiile despre aceasta zona se pierd in negura vremii, insa Piatra Neamt reapare in documentele istorice in veacul al XIV-lea, in cronicile rusesti si in jurnalul de expeditie al regelui Sigismund de Luxemburg in Moldova.

Evul Mediu a adus localitatii statutul de targ, fiind un centru comercial si mestesugaresc important. Rolul orasului a sporit odata cu ridicarea Curtii domnesti de catre Stefan cel Mare. Dupa mijlocul secolului al XIX-lea, la Piatra Neamt au aparut numeroase fabrici, scoli publice, un teatru si linia de cale ferata, inovatii care au pus localitatea pe harta centrelor urbane ale tinutului Neamt. Modernizarea si apropierea de munte i-au conferit orasului titlul de statiune turistica de interes national.

Petrodava

 

Batca Doamnei

Curtea si Biserica domneasca

In centrul vechi din Piatra Neamt se pastreaza ansamblul arhitectural ctitorit de domnitorul Stefan cel Mare. Curtea domneasca a fost construita intre 1468 si 1475 si, cu toate ca era doar o casa voievodala, a avut o puternica influenta in sfera politica si administrativa. In prezent, mai pot fi observate portiuni din zidul de incinta si pivnitele unde erau depozitate armele si alimentele. In imediata apropierea se afla biserica din piatra, reprezentativa pentru stilul moldovenesc, sobra, dar eleganta, cu cateva decoratii colorate si ferestre in arc de cerc. Ansamblul medieval este intregit de Turnul-clopotnita, devenit in timp simbolul orasului. Masoara 20 m inaltime si servea ca punct de observatie si refugiu in vremea asediilor. Candva, turnul a fost cea mai impunatoare constructie din oras; astazi este unul dintre reperele si locurile preferate ale turistilor. Intre vechile ziduri s-a amenajat un muzeu in care sunt expuse artefacte din zona Neamtului si colectii de arta plastica semnate de renumiti artisti romani.

Legendele din jurul Curtii domnesti pomenesc de existenta unor galerii si pasaje subterane care le permiteau nobililor sa paraseasca in taina orasul. In apropierea lor au fost descoperite beciurile, ceea ce a starnit si mai mult curiozitatea vizitatorilor amatori de mistere. Seara, cand felinarele se aprind, stradutele capata o atmosfera tainica si romantica, ideala pentru o plimbare linistita. Pentru cateva clipe de totala relaxare, nu ezita sa mergi pana in Parcul Tineretului, unde fantana arteziana muzicala iti ofera un concert in aer liber; jeturile colorate de apa danseaza in ritmul muzicii, creand un spectacol armonios si captivant.

Biserica Domneasca

 

Curtea Domneasca

Conacele vechiului oras

In Piatra Neamt au existat multe conace si case boieresti care infrumusetau orasele cu arhitectura lor, insa doar trei dintre ele mai amintesc acum de stilul secolelor trecute. Casa Lalu a apartinut unui antreprenor italian si se remarca prin fatada din caramida rosie si acoperisul din tigla dispusa in solzi. In vechea piata a orasului, Casa Paharnicului isi face loc printre cladirile nou construite. A fost ridicata pe vremea cand negotul era cea mai importanta indeletnicire si era destinata depozitarii marfurilor. De aceea se distinge prin aspectul pur utilitar, masiv, sobru si cu putine ornamentatii. A rezistat extrem de bine intemperiilor, in prezent gazduind un restaurant unde te poti bucura de atmosfera Evului mediu. Tot in centru, un acoperis rosu iti dezvaluie un edificiu din secolul al XIX-lea; Casa Ivascu era construita din barne de lemn, pe o temelie inalta din piatra deasupra careia se afla pridvorul. Cladirea sugereaza cu greu forma ei originala, insa este o amintire pretioasa a trecutului si o bijuterie a arhitecturii romanesti.

Casa Lalu

Expeditie in inima culturii locale

Vizitand muzeele din Piatra Neamt vei cunoaste istoria si cultura locala de la inceputurile ei si pana in prezent. Pentru o imagine cat mai fidela, iti sugeram sa incepi cu Muzeul de arta neolitica Cucuteni, dedicat celei mai remarcabile civilizatii europene. Cultura Cucuteni i-a fascinat dintotdeauna pe arheologi datorita esteticii spectaculoase si a varietatii obiectelor de arta. Exponatele scoase la iveala in urma sapaturilor formeaza o colectie neolitica impresionanta, cu peste 800 de piese. Arta decorativa si figurativa cucuteniana este dominata de tema zeitei-mama, fiind infrumusetata cu motive geometrice si spiralate. Vasele pictate, sculpturile, podoabele si uneltele din os si cupru sunt marturii ale unei culturi unice, care a marcat profund evolutia umanitatii.

Dezvoltarea civilizatiilor din regiunea Neamtului este prezentata in salile Muzeului de istorie si arheologie, unde vei descoperi vestigii ale geto-dacilor si dovezi ale locuirii din perioadele medievala, moderna si contemporana. Muzeul de etnografie din Piata Libertatii recreeaza interiorul unei gospodarii traditionale moldovenesti. Razboiul de tesut, plugul, pluta (cel mai folosit mijloc de transport pe Valea Bistritei), instrumentele de cantat, covoarele, tesaturile populare, obiectele de mobilier si toate uneltele necesare taranului evoca atmosfera arhaica a satelor dintre munti. Universul mioritic, atat de spectaculos in simplitatea sa, te face sa uiti de tumultul cotidian si te apropie de adevaratele valori ale vietii.

Muzeul Cucuteni

 

Muzeul de arta

Casa memoriala Calistrat Hogas

Calistrat Hogas a fost scriitorul naturii, imortalizand in cartile sale cele mai frumoase peisaje ale Romaniei. Calator neobosit, pornea mereu in drumetii pe cararile de munte, strabatand in lung si-n lat judetul Neamt. Cartile sale descriu frumusetile acestei zone, indemanandu-i pe cititori sa cunoasca farmecul mediului inconjurator. Casa memoriala are un aspect rustic autentic si pastreaza obiectele personale ale scriitorului, inclusiv palaria si calimara cu cerneala. Personalitatea autorului este evocata de fiecare coltisor al locuintei, astfel ca, vizitand-o, vei avea o imagine completa a celui care a fost Calistrat Hogas.

Casa memoriala Calistrat Hogas

Distractie la Piatra Neamt

Turistii de toate varstele gasesc la Piatra Neamt posibilitati de distractie care sa corespunda preferintelor lor. Masivul Cozla este unul dintre locurile cele mai atractive din oras, dispunand de partii de schi si restaurante unde poti savura mancaruri traditionale, profitand de aerul curat si de privelistea uluitoare. Impatimitii sporturilor de iarna isi pot testa abilitatile pe cele doua partii cu grad mediu de dificultate, dotate cu transport pe cablu si nocturna. Acestea pornesc din Poiana Trei Coline, loc de unde, in zilele senine, se zaresc crestele maretului Ceahlau. Daca te intrebi cum ajungi aici, la 650 m altitudine, trebuie sa stii ca in fata garii se afla statia de plecare a telegondolei. Ea te poarta pe deasupra orasului, lasandu-te sa admiri Valea Bistritei, lacul Batca Doamnei si ruinele vechii cetati Petrodava. Seara, cladirile feeric luminate creeaza un peisaj de poveste pe care fotografii se grabesc sa il imortalizeze.     

Vara, poti petrece un weekend reusit alaturi de prieteni la strandul de pe malul Bistritei. Pe langa bazinele de inot, ai la dispozitie terenuri de sport, spatii de joaca pentru copii, restaurante, cluburi si unitati de cazare care iti ofera senzatia unei vacante pe litoral. In apropiere se afla baza hipica unde poti opta pentru cursuri de echitatie, calarie de agrement sau plimbari cu trasura. Caii de rasa si poneii ii incanta deopotriva pe copii si pe adulti, care cu greu se despart de acest loc.

Pietricica

 

Cozla

La Piatra Neamt descoperi farmecul unui oras linistit si pitoresc, perfect pentru cateva zile de odihna deplina. Istoria bogata, muntii care il inconjoara si obiectivele turistice ii sporesc atractivitatea, asa ca plictiseala nu va interveni in planurile tale de vacanta. 

[Un articol de Andreea Bertea]