Orase

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

ORADEA

Crisul RepedeOradea este un veritabil spectacol arhitectural, un oras care imbina vechiul si noul intr-o maniera eleganta si placuta. Situata de-a lungul drumurilor comerciale dintre Occident si Orient, asezarea a stat sub semnul influentelor culturale si sociale ale austro-ungarilor, italienilor, otomanilor. Numeroasele palate, bisericile apartinand diferitelor culte si monumentele istorice reflecta bogatia si diversitatea estetica a unui oras care aminteste de fermecatoarea Belle Epoque. O plimbare pe strazile Oradiei si pe malul Crisului Repede dezvaluie turistului franturi de istorie transpuse in stil baroc, neoclasic sau secession. Peisajele urbane sunt rafinate si complexe, oferindu-le cadre unice pasionatilor de fotografie.

Primele mentiuni despre cetatea Oradea dateaza din secolul al XI-lea, cand regele Ladislau I a construit in aceasta zona o manastire fortificata, precursoare a Episcopiei romano-catolice. Cinci veacuri mai tarziu, arhitectii italieni au dat fortaretei aspectul actual de stea cu cinci varfuri, marcand o perioada de inflorire a orasului. Atunci au fost construite Palatul episcopal, Catedrala si observatorul astronomic, iar Oradea devenea un centru al culturii renascentiste si locul de intalnire al marilor carturari umanisti. De-a lungul timpului, fortificatia a fost tinta atacurilor turcilor, austriecilor si rasculatilor transilvaneni, insa a fost cucerita doar de doua ori. Se spune ca dispunea de o vasta retea de galerii subterane folosite atat ca adapost, cat si pentru aprovizionare.   

Cetatea OradeaZidurile masive, cele cinci bastioane prevazute cu turnuri si santul cu apa erau menite sa apere casele si pravaliile ridicate in interiorul cetatii, scoala, biblioteca si tiparnita. Organizarea de tip medieval a fost modificata odata cu ridicarea palatului princiar, resedinta nobilului Gabriel Bethlen. Cu toatea acestea, “pentagonul Oradiei” ramane cea mai bine conservata fortificatie in stil renascentist italian din Europa centrala, evocand si in prezent maretia vremurilor apuse.

Panorama eclectica din turnul Primariei

Unul dintre cele mai impunatoare edificii ale orasului se inalta triumfator pe malul drept al Crisului Repede. Este vorba despre Palatul Primariei si de Turnul cu ceas, constructii relativ tinere, de la inceputul secolului XX. Ocupand locul fostei resedinte episcopale, acestea sunt reprezentative pentru stilul renascentist; cladirea Primariei este decorata cu statui alegorice, iar frontispiciul are in centru stema asezarii: o coroana cu sapte turnuri sub care Sfantul Mihail si leul sustin crucea crestina.  

Palatul PrimarieiTurnul cu ceas are o inaltime de 50 m si ofera cea mai frumoasa priveliste asupra Oradiei. De aici, pompierul de serviciu supraveghea imprejurimile si anunta incendiile prin batai de clopot; ironia sortii a facut ca in 1944 turnul sa ia foc, fiind apoi refacut din temelii. La primul nivel se afla mecanismul orologiului, celelalte trei etaje fiind destinate panoramei. Peisajul merita tot efortul, mai ales ca pe masura ce urci scarile afli mai multe detalii din istoria orasului. In apropierea Primariei se gasesc mai multe lacasuri de cult, fiecare cu o personalitate distincta, insa cu aceeasi atmosfera linistitoare. Intre ele se remarca Palatul episcopal greco-catolic, un melanj de elemente romanice, bizantine si neogotice, cu ferestre semicirculare inalte si un turn conic maiestuos.

Biserica cu luna

Piata UniriiOradea este un simbol al tolerantei religioase, astfel ca localitatea este intesata de biserici si catedrale apartinand numeroaselor confesiuni. O aparitie inedita este Biserica cu luna (Catedrala Episcopiei Ortodoxe), o cladire baroca cu influente neoclasice si autohtone. Desi sobru la exterior, lacasul este impodobit cu multe picturi murale, iar altarul constituie o adevarata opera de arta. Insa ceea ce ii ofera unicitate este mecanismul din turnul-clopotnita, care pune in miscare o sfera reprezentand luna; jumatatea neagra si jumatatea aurie isi schimba pozitia in functie de fazele astrului. In 1793, cand a fost infiintat, sistemul era unic in Europa, functionand doar datorita gravitatiei. Oradenii pastreaza o legenda conform careia Biserica cu luna este singura constructie care a supravietuit incendiului din 1836; locuitorii au format un zid uman in calea focului, punandu-si sperantele in puterea divina. Se mai spune ca in acest timp trei porumbei albi isi gasisera adapost pe crucea din varful turlei.   

In imediata vecinatate se gaseste un monument in stil secession, datand din primii ani ai secolului XX. Casa Deutsch a apartinut unui comerciant care detinea un magazin de sticlarie si portelanuri. Fatada cu multe ferestre aminteste si acum de firma prospera, iar jocul de linii, elementele trilobate, motivele florale si populare creeaza un mozaic arhitectural generos. Nu rata nici Palatul Ullmann cu vitraliile sale verzi-albastrui si leii sculptati deasupra intrarii principale.

Vulturul Negru, simbolul orasului de pe Cris

Palatul Vulturul Negru

Unul dintre cele mai importante obiective ale orasului este Palatul Vulturul Negru, un ansamblu de cladiri in stil secession, faimos pentru pasajele acoperite cu sticla. Aerul romantic te imbie sa descoperi vechiul loc de intalnire a personalitatilor vremii. La mijlocul veacului al XIX-lea, aici s-a aflat Hanul Arborele verde, unde se tineau evenimente culturale, baluri si diverse serate. Sase decenii mai tarziu, sub semnul vulturului se formase un oras mai mic, cu hotel, restaurant, cazino, magazine, cafenea si sali de spectacole. Un astfel de edificiu nu putea fi decat grandios, organizand receptii pentru imparatul Franz si regina Elisabeta. Cu siguranta ii vei indragi atmosfera misterioasa!

In apropiere se inalta, chiar pe malul raului, Sinagoga Sion, emblema comunitatii evreiesti. Arhitectura simpla scoate la iveala elemente decorative orientale si eclectice, intre care se disting formele geometrice, arabescurile si motivele vegetale. Lucrarile de restaurare ii vor reda stralucirea de odinioara, cand era un templu renumit in Europa de est.

Promenada pe vechiul Corso

Teatrul Regina MariaLa sfarsitul secolului al XIX-lea, malul stang al Crisului Repede era zona de promenada a oradenilor, atat de cunoscutul Corso unde localnicii savurau cafele sau lemonade reci pe terasele restaurantelor. Si acum acesta este rezervat exclusiv pietonilor, astfel ca poti admira in voie frumoasele cladiri ale orasului. Una dintre ele este Bazarul, o marturie a vietii culturale a Oradiei; aici a fost deschis primul cinematograf, iar langa el se afla Teatrul de stat. Iubitorii de obiecte vechi vor gasi in magazinele din pasaj carti rare si multe lucruri care amintesc de alte vremuri. Teatrul, un edificiu impresionant, poarta amprenta neoclasicismului; coloanele de sustinere, capitelurile ionice si cele doua statui alegorice -Drama si Comedia- sunt caracteristice ale arhitecturii grecesti. La interior, tapiteria rosie contrasteaza puternic cu stucatura aurie, iar decoratiile in stil neorococo ofera un fast deosebit salilor de spectacol.

Palatul MoskovitsPlimbarea pe Corso dezvaluie unul dintre locurile preferate ale scriitorilor, fostul Hotel Emke, unde artistii gaseau inspiratie si companie. Zidurile colorate si detaliile gotice fura si astazi privirile turistilor care nu ezita sa petreaca o dupa-amiaza boema la cafenea. Dupa relaxare urmeaza noi descoperiri: Palatul Rimanóczy, un Cá d’Oro autohton de-a dreptul uluitor, cu loggie centrala si accente gotic-venetiene, Palatul Stern, cu ale sale ornamente traditionale, Palatul Apollo, o capodopera a stilului secession berlinez, cu ferestre ample si balcoane din fier forjat, si Palatul Moskovits, decorat cu personaje alegorice si broderii florale. Toate acestea sunt operele arhitectilor oradeni Rimanóczy, care au avut resedinta in actualul sediu al Episcopiei ortodoxe, un edificiu armonios, de inspiratie venetiana, cu o cromatica atragatoare. Acesta gazduieste un muzeu unde sunt expuse manuscrise, picturi si obiecte de cult. In Oradea trebuie sa faci multe popasuri si sa fii mereu cu ochii in patru, pentru ca orasul cu cele mai multe palate din Romania iti rezerva surprize la fiecare pas.

Palatul EpiscopalComplexul baroc

Complexul baroc cuprinde trei monumente -Palatul episcopiei romano-catolice, Bazilica romano-catolica si Sirul canonicilor-, fiind unul dintre cele mai reprezentative ansambluri de acest gen din Europa.

Palatul episcopal este un extravagant edificiu in stilul barocului austriac, o replica a celebrului Belvedere din Viena. Monumental la exterior, castelul aminteste de rafinamentul si fastul curtilor regale. Incaperile sunt impodobite cu elemente aurite, oglinzi mari, mobilier sculptat, sobe de teracota, iar tavanele inalte sunt acoperite cu fresce bogate; patru dintre tablourile de colectie ale Mariei Tereza sunt expuse in Sala franceza. Din pacate, sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial a distrus aproape in totalitate palatul, impunandu-se ample lucrari de restaurare. Acesta a fost sediul Muzeului Tarii Crisurilor, cu sectii dedicate istoriei, etnografiei, stiintelor naturale si artei. Vizitatorii pot admira piese arheologice din paleolitic pana in epoca moderna, exponate paleontologice si zoologice, colectii de arta universala, ceramica taraneasca, costume populare si biblioteca cu 30000 de volume. In prezent, cateva foste cladiri ale armatei sunt amenajate pentru a primi patrimoniul muzeal.

Palatul barocBazilica romano-catolica este un lacas de tip nava de la mijlocul secolului al XVIII-lea; a fost ridicata la rangul “basilica minor” de catre Papa Ioan Paul al II-lea in 1991. Se distinge prin picturile complexe, altarul sculptat in marmura de Carrara si acustica deosebita, ideala pentru concertele la orga. In biserica este pastrata herma cu moastele Sfantului Ladislau, cel care a desavarsit crestinarea Ungariei.

In apropierea palatului si a bisericii locuiau preotii catolici; pentru ei s-a construit, pe parcursul a 125 de ani, Sirul Canonicilor, un edificiu format din 10 cladiri insiruite sustinute de 56 de stalpi masivi. Desi predomina stilul baroc, pot fi observate si influente populare transilvanene. Privite de la un capat spre celalalt, arcadele iti dau senzatia unei incursiuni nesfarsite.

Oradea este depozitara a peste 1000 de ani de istorie care au insemnat atat avant cultural si economic, cat si lupta impotriva invadatorilor si a vicisitudinilor vremii. Primitor, elegant, accesibil, orasul emana bun-gust si te imbie sa-i afli secretele. Vei avea parte nu doar de o calatorie pe malurile Crisului Repede, ci si de o explorare a stilurilor care definesc arhitectura Europei.

[Un articol de Andreea Bertea]