Orase

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

CAMPINA

Turistii care ajung in orasul Campina au parte atat de obiective inedite, cat si de plimbari in natura. Punct strategic pe harta negustorilor care se indreptau spre Transilvania, Campina este si locul unde s-a manifestat febra aurului negru, care acapara viata marilor industriasi din secolul trecut.

Asezarea a fost atestata documentar la inceputul secolului al XVI-lea, cand activitatile negustorilor s-au intetit in aceasta regiune, Campina devenind un punct de control al marfurilor. Adevarata perioada de glorie din istoria orasului avea sa inceapa abia peste trei secole, cand frumusetea imprejurimilor l-a transformat si intr-un spatiu cultural. Scriitori, pictori, istorici si oameni de stiinta au vrut sa renunte la traiul din capitala pentru a se retrage in mijlocul peisajelor care inconjoara micul oras.

Parcul incarcat de povesti

In Campina exista un loc avand un farmec rustic, unde turistii se pot bucura de istoria culturala a regiunii in mijlocul naturii. Acest loc a fost denumit Parcul “Lacul Bisericii”. De unde vine aceasta denumire? In vecinatatea lacului, unde azi se pot face plimbari cu barca sau cu hidrobicicleta, exista una dintre cele mai vechi biserici din Campina. Denumita “Biserica cea batrana” sau “Biserica de langa lac”, a fost construita in secolul al XIX-lea de boierul Constantin Campineanul, unul dintre cei mai bogati mosieri din regiune. Acesta detinea o mare parte din teritoriul unde avea sa se dezvolte orasul de azi.

Poate cea mai mare personalitate culturala asociata acestui lacas de cult este George Cosbuc. Impresionat de vechea biserica, poetul a decide sa se casatoreasca in acest loc.

Spiritism la castel

Unul dintre intelectualii care s-au retras in Campina a fost si Bogdan Petriceicu-Hasdeu, filolog, istoric, scriitor si pasionat de folclor. Fata acestui mare umanist roman avea sa lase in urma o amintire incarcata de mistere amplificate mai ales de impresiile turistilor care au vizitat castelul ridicat in memoria ei.

Spiritismul si paranormalul stau la temelia acestui castel fascinant pentru iubitorii de mistere. Bogdan Petriceicu-Hasdeu, indurerat de moartea fiicei lui, Iulia, un geniu precoce, studenta la Sorbona cand altii abia incepeau primul an de liceu, incepe sa comunice cu ea prin sedinte de spiritism. Multi intelectuali ai epocii i-au incurajat interesele pentru fenomenele paranormale, singurul mijloc prin care se putea apropia de Iulia, rapusa de tuberculoza.

Iulia Hasdeu, dincolo de moarte, alege locul unde tatal ei va construi un castel. Marele carturar va respecta planul dictat chiar de aceasta.

Planul castelului include doua turnuri laterale, care flancheza un turn principal, denumit si Templul. Aici se regasesc altarul si numeroasele simboluri mistice. Imaginea exterioara a castelului iti aminteste de povestile cu fantome din copilarie, in care personajul favorit era ademenit pentru a cunoaste povestea trista a unei printese fragile, transformate in spirit.

Inca de la intrare esti primit intr-un spatiu magic, despartit de realitatea cotidiana. Usa, poarta Templului din turnul principal, este incarcata de simboluri, avand si un blazon. De-o parte si de alta a usii, pe niste tronuri de piatra, vegheaza sfincsii feminini, ei marcand si trecerea intr-o alta dimensiune. Suspansul este amplificat si de oglinzile care transforma chipul vizitatorului, inventand o infinitate  de portrete distorsionate.

Altarul din Templu are doua biblioteci, in partea laterala si tot in acest loc se afla pianul Iuliei, alaturi de bustul ei, realizat din marmura de Cararra. Pianul are o mare semnificatie afectiva. Iulia Hasdeu a fost indragostita de muzica si a putut absolvi Conservatorul la doar 11 ani.         

Camerele unde aveau loc sedintele de spiritism pot fi, la randul lor, vizitate. Se afla in turnurile laterale, alaturi de biblioteca si de saloanele unde erau primiti oaspetii.

Cea mai buna zi in care puteti vizita Castelul Iulia Hasdeu este cea de 2 iulie, Ziua celor doua Iulii, sotia si fiica, fiintele care i-au luminat viata lui Bogdan Petriceicu-Hasdeu.

Biblioteca de la Castel

Turistii pasionati de lectura pot gasi o biblioteca franceza chiar in Castelul Iulia Hasdeu. Acestia vor avea la dispozitie mii de volume. Literatura, filosofia, arta, historia sau geografia sunt cateva domenii ale cunoasterii revelate de aceste carti.

Un roman la Barbizon (Muzeul Memorial N. Grigorescu)

Intr-o casa inspirata din arhitectura taraneasca, turistii pasionati de peisaje se pot delecta cu picturile artistului care aduce influentele impresioniste in Europa de Est. Pictorul Nicolae Grigorescu si-a petrecut ultimii ani din viata la Campina, atras de frumusetea naturii, el fiind adeptul scolii de la Barbizon, unde primau activitatile artistice in aer liber. A studiat pictura la Paris, fiind coleg si cu Auguste Renoir.

Alaturi de marii pictori Corot, Millet, Courbet si Rousseau, Grigorescu se lasa inspirat de principiile comunitatii de artisti de la Barbizon, precursori ai impresionistilor datorita promovarii picturii in mijlocul naturii, captand jocul de lumini care schimba culorile peisajelor.

Turistii pot gasi lucrari unice, preferatele artistului, documente si obiecte rustice. Compozitiile realizate de Nicolae Grigorescu degaja o atmosfera idilica, pastorala, o imagine a Romaniei fragmentate in mii de nuante si peisaje. Lucrarile sale pot ilustra cel mai bun ghid pentru un turist strain, care nu stie multe despre aceasta tara.

Campina este un mic paradis al naturii, orasul unde se retrag cei care vor sa caute linistea in inima unor peisaje neatinse de viata urbana tumultuoasa. Eleganta inceputului de secol XX, cand viata culturala din Romania cunostea o efervescenta fara precedent, si amintirea unor carturari visatori sunt adevaratele mosteniri turistice.

[Un articol de Adriana Gionea]