Orase

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

BAILE HERCULANE

Situata pe fascinanta Vale a Cernei, la poalele falnicilor munti, statiunea Baile Herculane este cautata atat pentru vindecatoarele ape termale, cat si pentru incantatoarele sale peisaje. Iubitorii de drumetii vor descoperi aici pesteri misterioase, chei si cascade deosebite, iar cei dornici de relaxare se vor destinde, profitand de aerul curat si de binefacerile bailor. Frumusetea privelistilor, linistea locului si pitorescul statiunii va vor ajuta sa va deconectati de cotidian si sa va reincarcati bateriile. In plus, puteti admira vechile cladiri ale orasului, adevarate bijuterii arhitecturale care isi spun inca povestile cu printi si imparatese.

Statiunea Baile Herculane

Cea mai veche statiune balneara din Europa, Baile Herculane dateaza de aproape doua milenii. Legiunile romane stabilite in Dacia au descoperit puterile miraculoase ale izvoarelor termale, statiunea devenind in acea perioada un puternic punct de atractie pentru aristocratia Romei antice. S-a creat astfel un adevarat cult balnear, al carui protector a fost legendarul Hercules. Legendele spun ca in drumul sau spre Caucaz, in cautarea lanii de aur, fiul lui Zeus si argonautii ar fi trecut prin aceasta zona. De altfel, statuia eroului cu pielea leului din Nemeea pe umeri domina si astazi centrul vechi al orasului, ducand mai departe spiritul locului.

Herculane impresioneaza prin farmecul dat de imbinarea elementelor apartinand diverselor perioade istorice. Monumentele arhitecturale ale localitatii, care altadata l-au facut pe regele Franz Josef sa o numeasca “perla statiunilor balneare”, iti dau senzatia unei calatorii in timp in Imperiul Austro-Ungar. Desi si-au pierdut stralucirea de altadata, vechile cladiri amintesc inca de vremurile in care gazduiau balurile somptuoase ale nobilimii. In parcul central al orasului se afla Cazinoul, fost loc de recreere pentru aristocratia austriaca venita la bai. Veti fi intampinati de un amalgam de stiluri si de bogata paleta coloristica a placilor de marmura decorata cu motive florale, a plafonului cu forme geometrice sustinut de pilastri dantelati si a basoreliefurilor infatisand creaturi mitologice. Vegheat de semetul exemplar de Sequoia, edificiul poarta peste timp amintirea fastului de odinioara.

Un alt obiectiv arhitectural pe care nu trebuie sa-l ratati este cocheta gara din Baile Herculane, o impunatoare constructie in stil baroc, copie a pavilionului de vanatoare de la Viena al imparatesei Maria Tereza. Punte peste veacuri, aceasta si-a pastrat frumusetea, uimind si in prezent cu eleganta pavilionului central si a cupolei cu mozaic multicolor. Opriti-va pentru cateva clipe sub bolta de verdeata si veti simti linistea si starea de bine pe care aceste locuri vi le ofera. Pe malul Cernei veti descoperi si alte obiective turistice vechi care au creat renumele statiunii. Printre acestea se numara Podul Forjat, primul pod in linie curba din Europa, considerat si in zilele noastre o raritate, Baile Imperiale Austriece, loc unde s-au tratat de-a lungul timpului numeroase personalitati, Podul de piatra si Pavilionul 1811, o cladire in stil gotic, cu turle si ferestre in arcada, o constructie cu personalitate.

Statiunea dispune de un cadru natural deosebit de pitoresc, fiind situata intr-o vale adapostita de munti, decorul perfect in care sa va bucurati de binefacerile izvoarelor termale. La Herculane se trateaza o gama larga de afectiuni cu ajutorul bailor sulfuroase si sarate, a apelor minerale, electroterapiei, chinetoterapiei si inhaloterapiei. Hotelurile dispun de propriile baze de tratament, insa exista facilitati pentru bai si in afara acestora (caditele cu apa termala, sauna naturala). La 5 km distanta de Baile Herculane se gaseste strandul 7 Izvoare, unde 7 surse de apa termala sunt captate  in bazine amplasate pe malul Cernei, in aer liber. Ce poate fi mai revigorant decat o baie urmata de o plimbare la poalele muntelui pe inserat, admirand incantatoarele privelisti?

Parcul National Domogled - Valea Cernei

Situata la poalele Muntilor Cernei, statiunea Baile Herculane este flancata de pereti stancosi care adapostesc numeroase obiective turistice unice. Peisajele montane, padurile bogate strabatute de trilurile pasarilor si pacea inaltimilor iti confera o stare de echilibru interior. Maretia si salbaticia spectacolului naturii de pe Valea Cernei te vor face sa te indragostesti iremediabil de aceste locuri.

Parcul National Domogled - Valea Cernei este un fascinant cadru protejat de lege, una dintre primele rezervatii infiintate in Romania. Impresioneaza varietatea florei si faunei, bogata in exemplare rare si endemice. Intre acestea se remarca alunul turcesc, cornutelul banatean, laleaua pestrita si pinul negru de Banat, specie care se mai intalneste doar in cateva locuri din tara. In ceea ce priveste fauna, aceasta este reprezentata in special de mamifere: ursul brun, rasul, cerbul, jderul, care traiesc retrase in inima muntilor. Insa Domogledul exceleaza prin diversitatea faunei de fluturi, una dintre cele mai numeroase din Europa.

Valoarea incontestabila a acestei zone se datoreaza reliefului carstic cu importanta stiintifica atat pe plan national, cat si international. Imbinarea armonioasa a rocilor dure cu verdele crud al vegetatiei constituie un fenomen rar, dar si un superb tablou natural. Iubitorii muntelui se pot bucura de obiectivele parcului national urmand traseele marcate. Primul punct in care trebuie sa te opresti ca sa poti admira panorama intregii statiuni si a vaii Cernei este Crucea Alba. Legendele povestesc ca doi tineri indragostiti de aceeasi fata s-au intrecut calare pe potecile muntelui, urmand ca invingatorul sa primeasca mana acesteia. Primul ajuns sus si-a marcat victoria cu cateva focuri de arma, fapt care i-a adus sfarsitul; speriat de zgomotul impuscaturilor, calul sau l-a aruncat in prapastie. In cinstea tanarului, fata a ridicat aceasta cruce, pe care multi turisti o considera un simbol al dragostei.

In apropierea acesteia se afla Grota Haiducilor (Pestera Hotilor), loc in care s-au descoperit vestigii ale civilizatiilor primitive care s-au adapostiti aici - fragmente ceramice, unelte si arme din piatra. Pestera are o suprafata generoasa si este formata din mai multe incaperi ale caror tavane sunt impodobite de formatiuni stalagmitice. Grota prezinta interes stiintific datorita faunei sale, unice in Europa. Cunoscandu-i amplasarea, romanii au construit in imediata sa apropiere vestitele “Thermae Herculi ad Mediam”, unele dintre putinele terme romane care s-au pastrat pana in ziua de azi.

Curiozitatile Parcului National Domogled sunt reprezentate de pesterile termale. Una dintre ele este Grota cu aburi, o sauna naturala cu pereti verzui care degaja vapori fierbinti cu miros de pucioasa. Daca te apropii mai mult, poti auzi clocotul interior al stancilor si sunetul aburilor sub presiune. De asemenea, acest fenomen se intalneste si in Pestera lui Adam, unde traieste una dintre cele mai vechi colonii permanente de lilieci din Europa. Grota este neamenajata, astfel ca turistii nu pot avea acces in interior. 

In nordul parcului, in satul Cerna, privelistea se deschide spre spectaculoasele chei ale Corcoaiei, un monument natural grandios. In peretii stancosi veti vedea numeroase forme create de forta nebanuita a apei. Pentru locuitorii din aceasta zona, originea cheilor este cu totul alta; se povesteste despre curajosul Iovan Iorgovan, care a purtat o lupta apriga cu un balaur cu sapte capete pentru a-si recapata iubita si pentru a-i salva pe sateni. Ultima batalie a celor doi s-a dat pe locul de astazi al rezervatiei; potrivit legendelor, Cheile Corcoaiei s-au format in urma spintecarii acestora cu sabia lui Iovan, in incercarea de a-l ucide pe balaurul ascuns printre stanci.

Frumusetile Vaii Cernei sunt usor accesibile daca urmati potecile marcate; va recomandam cateva trasee care bifeaza principalele atractii ale Parcului National Domogled.

Traseul Baile Herculane - Izvorul Diana III - Izvorul Munk - Cracul lui Arendasu - Platoul Coronini (1h).

Traseul Baile Herculane - Podul peste Cerna (km 10) - Cascada Vanturatoarea (1 h).

Traseul Baile Herculane - Grota Haiducilor - Grota cu Aburi - Foisorul Imparatesei - Foisorul Galben - Izvorul Munk - Foisorul Verde - Izvorul Diana (1 ½- 2 h).

Traseul Baile Herculane - Izvorul de apa plata - Domogled - Crucea alba - Grota lui Serban (1 ½- 2 h).

Traseul Baile Herculane (Cartier Zavoi) - Platoul Coronini - Foisorul Verde - Izvorul Munk - Foisorul Galben - Grota cu Aburi - Grota Haiducilor (1 ½- 2 h).

Statiunea Baile Herculane si Parcul National Domogled - Valea Cernei reprezinta o destinatie potrivita atat vacantelor de relaxare, cat si celor active. Va puteti destinde si reincarca bateriile cu ajutorul bailor, profitand in acelasi timp de binefacerile apelor termale, insa aveti si posibilitatea de a face drumetii pe munte daca sunteti iubitori de trekking. De asemenea, va invitam sa descoperiti istoria fascinantelor bijuterii arhitecturale ale Herculanelor; restaurate si redate circuitului turistic, acestea ar fi o amintire vie a epocilor pe care le-au traversat.

[Un articol de Andreea Bertea]