Orase

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

ALBA IULIA

Alba Iulia este un oras emblematic pentru istoria poporului roman, un loc devenit simbolul sacru al unitatii si independentei neamului. Vazuta de la inaltime, vechea cetate isi pastreaza conturul de tip Vauban, o stea in sapte colturi, insa strabatuta la pas este un imens muzeu in aer liber care evoca trecutul. Trei fortificatii distincte: castrul roman Apulum, cetatea medievala Bălgrad si cetatea Alba Carolina isi dezvaluie legendele si iti ofera o veritabila calatorie in timp. Fiecare tunel si poarta, fiecare monument si stil arhitectural descoperit intre zidurile masive iti arata o fata nestiuta a istoriei, deschizand un capitol pe cat de generos, pe atat de fascinant. Strajuita de ape limpezi, de dealuri domoale si de campii roditoare, Alba Iulia, cealalta capitala, poarta catre viitor marturiile a peste 2000 de ani de existenta. Afla-i secretele si lasa-te purtat intr-o atmosfera arhaica seducatoare!

Alba IuliaScurt istoric al cetatii Alba Carolina

Prima fila a povestii numita astazi Alba Iulia a fost scrisa de catre dacii care au intemeiat cetatea Apoulon, devenita apoi castrul roman Apulum, cel mai mare centru urban al Daciei romanizate. Noua fortificatie era folosita de Legiunea a XIII-a Gemina pentru a supraveghea tinutul aurifer si pentru a asigura transportul aurului catre Roma. Dominatia Imperiului s-a sfarsit la inceputul mileniului al doilea, cand cetatea a intrat in componenta Regatului Ungariei; in aceasta vreme a fost un important centru comercial, fiind desemnata capitala Principatului Transilvaniei. Odata cu destramarea Regatului, Alba Iulia a trecut in administrarea familiei Bathory, recapatandu-si stralucirea care a transformat-o intr-o cetate medievala cunoscuta in intreaga Europa.

Intre 1715 si 1738 aici a fost construita, la initiativa imparatului Carol al VI-lea de Habsburg, cetatea bastionara Alba Carolina. La ridicarea fortaretei de tip Vauban au participat 20000 de tarani, mesteri italieni si sculptori austrieci care impreuna au dat nastere celei mai puternice fortificatii detinute de Imperiu in Transilvania. Zidurile erau prevazute cu 7 bastioane impunatoare, 7 porti si doua santuri de aparare si erau menite sa impiedice invaziile turco-tatare. Se pare ca cetatea era atat de rezistenta incat nu a fost niciodata doborata sau cucerita.

Alba Iulia

De Alba Iulia se leaga cateva dintre cele mai semnificative evenimente din istoria poporului roman. In 1600, orasul a devenit prima capitala a celor trei tari romanesti (Transilvania, Tara Romaneasca si Moldova) unite de Mihai Viteazul; la 1 decembrie 1918 s-a proclamat unirea Banatului, Transilvaniei, Crisanei si Maramuresului cu Romania. Tot aici a avut loc, in 1922, ceremonia de incoronare a regilor Romaniei Mari, Ferdinand I si Maria. Pe aleile frumos ingrijite ale cetatii vei descoperi indicii ale tuturor secolelor si episoadelor istorice pe care aceasta le-a traversat.

Turul celor trei fortificatii

Un tur complet al celor trei fortificatii care se regasesc in cetatea Alba Carolina incepe de langa Poarta Monetariei Principatului Transilvaniei, unde a functionat si Monetaria Imperiala. In continuare, Poarta de sud a castrului roman, incadrata odinioara de doua turnuri, aminteste si in prezent de vechiul Apulum. In apropiere este amenajata Tabara militara, o terasa ideala pentru relaxare, care reconstituie atmosfera medievala. Hangitele, caii mandri pe care ii poti vedea la ceremonialul de schimbare a garzii, decorul rustic si preparatele traditionale te transpun in fascinanta lume a secolului al XVIII-lea. Nu zabovi prea mult, ci cauta scarile inguste care duc in temnita cetatii; aflata langa bastionul Eugeniu de Savoia, aceasta era folosita de autoritatile austriece pentru tortura. Incaperea este amenajata si poate fi vizitata de turistii care vor sa afle care erau pedepsele specifice epocii.

Alba IuliaIesind din pivnita, nu ezita sa patrunzi in interiorul Bastionului sasilor, construit in timpul principelui Gabriel Bethlen de catre comunitatea saseasca din Transilvania. Vei admira arme si armuri, vestigii romane si medievale si piese de mobilier vechi grupate in sali tematice. Nu rata nici platforma de artilerie, unde sunt expuse trei turnuri care au aparat in trecut zidurile cetatii. Sambata la amiaza, artileristii executa salve de onor, oferind un spectacol impresionant. Un loc misterios, aflat pe partea dreapta a santului de aparare, este Caponiera, o galerie situata intre doua bastioane, care adaposteste camerele de garda. Traversand podul din fata sa ajungi la locuintele romane si la locul de supliciu, un simbol al executiei lui Horea, Closca si Crisan, liderii rascoalei taranesti din 1784. Aici se regasesc roata de tortura, spanzuratoarea, catusele si securea, reprezentative pentru torturile acelor vremuri. In cinstea celor trei eroi a fost ridicat un obelisc aflat in preajma portii a III-a. Un ultim obiectiv al turului celor trei fortificatii este tunelul antimina, o serie de galerii folosite ca adapost in timpul asediilor.

Cetatea medievalaDe-a lungul aleilor marginite de flori si prin nisele care se deschid in ziduri vei ajunge in locuri diferite ale cetatii, avand parte de o vizita inedita, plina de surprize. In acest fel vei descoperi numeroasele monumente dedicate soldatilor cazuti in lupta, cele sapte bastioane impodobite cu basoreliefuri, statuile de bronz, podurile mobile, micul lac cu nuferi si cele sapte porti maiestuoase. Impunatoare si bogat ornamentate, acestea din urma sunt specifice fortificatiilor de tip Vauban si au facut ca cetatea Alba Carolina sa fie desemnata una dintre cele mai frumoase constructii baroce din Transilvania. Portile imbina perfect valoarea estetica si rolul defensiv, impresionand prin basoreliefurile cu scene din mitologia greaca si romana. Prima poarta se remarca prin multitudinea statuilor care infatiseaza zeitati romane, iar poarta a treia a avut ca scop glorificarea imparatului Carol al VI-lea, reprezentand o sculptura ecvestra monumentala. Poarta a patra este decorata cu stema imperiala a Austriei, inconjurata de arme, steaguri si instrumente muzicale. Celelalte porti au o arhitectura simpla, functionand ca intrari secundare; acestea au fost restaurate si imaginea lor austera aminteste ca cetatea nu era doar o bijuterie arhitectonica, ci si un important punct de aparare.  

Palatele cetatii         

Palatul PrinciarDe-a lungul timpului, Alba Iulia a fost resedinta familiilor nobiliare din Transilvania; palatele construite aici au pastrat stilul simplu al fortificatiei, ingloband elemente din castrul roman si din cetatea medievala. Unul dintre ele este Palatul princiar, destinat initial Capitoliului romano-catolic; apoi a revenit principilor, iar in timpul unirii din 1600 a fost locuit de Mihai Viteazul. Cronicile vechi il mentioneaza ca un edificiu luxos, cu scari de marmura si impodobit cu fresce. Tipic spatiului transilvan, acesta reuneste elemente gotice, renascentiste si baroce. Incepand cu secolul al XVIII-lea a fost folosit ca garnizoana si cazarma de artilerie, iar distrugerile din timpul invaziilor turco-tatare au facut sa-si piarda definitiv maretia.

Palatul AporMai fericit a fost destinul Palatului Apor, o constructie baroca mandra, de factura militara. A servit ca locuinta pentru comandantul trupelor imperiale din Transilvania, fiind amenajat in stil austriac, cu portaluri interioare si trofee care se regasesc si pe portile cetatii. Restaurarile i-au redat stralucirea, astfel ca, in prezent, Palatul Apor gazduieste cateva departamente universitare si poate fi partial vizitat. In apropierea acestuia se afla Biblioteca Batthyaneum, datand de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, cand facea parte dintr-un ansamblu monahal. Aici a fost infiintat primul observator astronomic modern din Romania, iar acum pastreaza un fragment din Codex Aureus, un manuscris faimos realizat pe foi de pergament in veacul al IX-lea. In incaperile pline de carti vei intalni nu doar pasionati de lectura rasfoind neincetat, ci si exploratori ai artei tipografice, intrucat biblioteca detine o colectie inestimabila de incunabule.

Muzeul Unirii

Muzeul National al UniriiIn memoria romanilor, Alba Iulia ramane simbolul unirii, evocand momente fundamentale din istoria poporului nostru. Din aceasta cauza, un muzeu dedicat acestui eveniment a fost ca un vis implinit. Fatada cladirii puncteaza ca repere istorice data de 1 decembrie 1918 si incoronarea suveranilor Ferdinand I si Maria, invitandu-te sa rememorezi doua episoade extrem de importante pentru parcursul Romaniei. Patrimoniul muzeului contine artefacte daco-romane si medievale -arme, unelte, vase ceramice, bijuterii si obiecte din aur, argint si bronz-, numismatica antica, medievala si moderna, colectii de etnografie si arta populara, carti si periodice. In Sala Unirii, unde s-a semnat Actul Marii Uniri, sunt pastrate documentele si fotografiile originale din momentul Marii Adunari Nationale, steagurile si esarfele tricolore purtate de participanti, placi de marmura cu textele Proclamatiei catre tara si aparatul de fotografiat folosit in 1918. Sala Unirii este o marturie a eforturilor si a actelor de vitejie ale inaintasilor nostri, un spatiu care vorbeste despre solidaritate, identitate de neam, curaj si neuitare.

Catedrala Incoronarii

Catedrala Incoronarii

O alta emblema a orasului Alba Iulia este Catedrala Incoronarii, situata langa poarta a patra a cetatii. A fost construita intre 1921-1922 cu sprijinul Casei Regale, iar in curtea bisericii s-a desfasurat ceremonia de incoronare a suveranilor Romaniei Mari. Planul catedralei a fost inspirat de un alt edificiu bizantin cu o mare insemnatate istorica - Biserica Domneasca din Targoviste. La exterior, numeroasele balcoane si arcade te duc cu gandul la o manastire de mari dimensiuni. Interiorul reflecta arta decorativa specifica regiunii sudice a tarii: pridvorul deschis, mobilierul decorat in stil brancovenesc, frescele de factura traditionala. La intrare, patru placi comemorative ilustreaza cateva evenimente remarcabile: tiparirea Noului Testament in 1648, Unirea de la 1600, martiriul eroilor Horea, Closca si Crisan, Marea Unire de la 1918. Catedrala indeamna nu doar la reculegere, ci si la pretuirea celor care au contribuit la reintregirea poporului roman.

Catedrala Romano-CatolicaIn apropiere se afla un alt lacas de cult monumental care pastreaza amintirea marilor conducatori transilvani: Catedrala Romano-Catolica. Ridicata in veacul al XIII-lea, aceasta imbina elemente gotice, renascentiste si baroce, fiind una dintre cele mai frumoase constructii medievale din interiorul Carpatilor; iata de ce Iancu de Hunedoara, guvernator al Ungariei, a ales-o sa devina necropola familiei. Biserica impresioneaza prin proportii si prin ornamentatia simpla, in care se disting basoreliefurile cu scene mitologice, cateva picturi si orga cu peste 2200 de tuburi. Desi grav avariata de invaziile tatarilor, catedrala a rezistat vremurilor vitrege, ramanand o capodopera a Evului Mediu.  

Atmosfera cetatii Alba Carolina cu greu poate fi descrisa in cuvinte; ea trebuie descoperita si impartasita. Dovezile istorice se dezvaluie la fiecare pas, iar amintirea eroilor romani dainuie intre vechile ziduri. In plus, orasul este o destinatie ideala pentru relaxare, un loc plin de viata potrivit pentru turistii de toate varstele.

[Un articol de Andreea Bertea]