Obiective Turistice

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

MUNTII TRASCAU

In Muntii Trascăului, peisajul montan autentic si atmosfera rustica specifica satelor din Apuseni se impletesc armonios si creeaza un cadru natural idilic, perfect pentru aventura si destindere. Regiunile inalte dominate de dealuri line si paduri bogate se succed zonelor joase, cu poienite luminoase si fanete. Chiar daca nu impresioneaza prin inaltimi sfidatoare, masivul te incanta prin complexitatea reliefului carstic, prin abrupturile ondulate si prin casutele cu acoperis din paie rasfirate pe creste. Muntii Trascăului dezvaluie privelisti deosebit de pitoresti, de un verde stralucitor in timpul verii si colorate in nuante ruginii toamna. De-a lungul potecilor vei descoperi nu doar numeroasele chei si pesteri, izvoare reci si ochiuri de apa limpezi, dar si modul simplu de a trai al motilor, in stransa legatura cu natura.

Muntii Trascau

Descopera frumusetile Muntilor Trascău

Situati de-a lungul Culoarului Muresului, Muntii Trascău sunt o subunitate a Muntilor Metaliferi, fiind delimitati de vai intinse. La poale domina padurile de stejar, fiind inlocuite de fagete si conifere odata cu cresterea in altitudine. Pe versanti, pajistile sunt decorate cu flori gingase, intre care stanjenei, garofite si floarea de colt. Pe Valea Ariesului se afla Laricetul de la Vidolm, o rezervatie naturala de zada, iar in zona centrala a masivului se gasesc Poienile cu narcise de la Tecşeşti, un areal protejat infrumusetat de flori albe delicate. Fauna este reprezentata de vulpi, caprioare, cerbi si pasari care incanta auzul cu trilurile lor: ciocanitoarea, privighetoarea, ciorcarlia, mierla, fluturasul de stanca.

Salbaticia peisajelor din Muntii Trascău se dezvaluie in preajma numeroaselor chei sapate in stanca. Pornind din TeiuÅŸ, la poalele masivului vei descoperi Cheile RâmeÅ£ului, o rezervatie naturala complexa formata in calcare jurasice. Un traseu care pleaca de la Manastirea RâmeÅ£ traverseaza cheile; canionul mai poate fi strabatut si pe portiunea amenajata cu cabluri si apoi prin apa raului, pana la portal. O alta varianta o constituie Brâna Caprelor, o carare suspendata deasupra apei care ofera peisaje spectaculoase asupra imprejurimilor. La intrarea in chei se gaseste un camping unde poti instala cortul pentru a te bucura din plin de frumusetea acestei zone. Peretii verticali, uneori amenintatori, alteori mai domoli, si paraul rece care te insoteste de-a lungul drumului creeaza senzatia unei aventuri unice.

Piatra Secuiului

 

Muntii Trascau

 

Cheile Rametului

Poteca il conduce pe calator de-a lungul Cheilor Geogelului, peste care se rasfira mici cascade albe, al caror zgomot tulbura linistea absoluta a locului. In vale se zareste satul Cheia si casele sale razlete, iar in fata isi face aparitia o alta asezare, BrădeÅŸti, care te imbie cu pasunile sale si cu mirosul fanului proaspat cosit. Dupa ce traversezi Valea Poienii si admiri frumoasele caderi de apa rostogolindu-se peste stanci, panorama se deschide spre dolina Vânătara si Huda lui Papara, cea mai lunga pestera din Muntii Trascău. In interior vei surprinde spectacolul Cascadei Evantai, stalactitele imense cu forme inedite si peretele de calcar numit sugestiv Inima de Piatra. Grota este parcursa de un rau lung care curge pana in satul Sălciua, unde se varsa in Aries.

De pe Valea Ariesului, un traseu te poarta catre alte comori ale masivului pe care nu trebuie sa le ratezi. Una dintre ele este Poarta Zmeilor, aflata pe platoul calcaros al Bedeleului, o uriasa arcada de piatra care marcheaza intrarea in pestera cu acelasi nume. Este considerata cea mai veche caverna din Muntii Trascău si este ornata cu formatiuni stalactitice si stalagmitice foarte fragile. Se spune ca, odinioara, aici exista un castel al zmeilor. Acestia coborau foarte rar in sate, mai ales la hore, unde luau infatisare omeneasca. Dansau cu cele mai frumoase fete, apoi le rapeau, ducandu-le in munti. Cand satenii au aflat de acest obicei al zmeilor, au daramat castelul si au ars padurile din imprejurime. Din palat a ramas doar poarta impunatoare care aminteste si in prezent de aceasta legenda.

Muntii Trascau

 

Huda lui Papara

 

Poarta Zmeilor

Din Rîmetea, o poteca tot mai abrupta urca pana in veritabila lume de piatra a masivului. Strajuita de stanci albe, ea face curand loc maretei privelisti a Coltilor Trascăului si a Pietrei Secuiului. Peretii abrupti, lipsiti de vegetatie, cu creste ascutite si conuri de grohotis, ofera un tablou unic asupra satelor din vale. Rîmetea, ColÅ£eÅŸti si Izvoarele par, de la inaltimea celor 1129 m, intretaieri de ulite cu gospodarii razlete si ogoare colorate. Firele subitiri de apa sclipesc in lumina soarelui, trasand dungi fine, argintii, peste verdele campurilor.

La poalele Muntelui Mare se afla localitatea Băişoara, de unde pot fi accesate Cheile Ocoliselului, Cheile Runcului si Cheile Pociovalistei. In apropierea acestora se gaseste Rezervatia Geobotanica Scăriţa-Belioara, un areal format din varfuri muntoase cu aspect de turla, ca Piatra Belii si Coltul Bleantului, si foarte multe pesteri de mici dimensiuni: Pestera Rosie, Pestera lui Filip, Pestera fara fund, Pestera Calugarului, etc. Privelistea de basm este oferita de peretii stancosi in nuante sidefii si de padurile dese care adapostesc specii rare de plante, intre care gentiana, sangele voinicului, crinul pestrit, argintica. Peisajele, mai ales cele care se deschid din punctele de belvedere, indeamna la recreere; splendida creatie a naturii merita un popas pentru a fi admirata.

Piatra Secuiului

 

Scarita Belioara

 

Scarita Belioara

In drumetiile tale prin Muntii Trascău vei descoperi si alte obiective valoroase: lacul Ighiel, inconjurat de o falnica padure de fag care se reflecta in apa limpede, Poiana Ursoi, surprinzatoare datorita conturului de inima format in mijlocul stejarilor, Cheile VăliÅŸoarei, Pietrele AmpoiÅ£ei. Punctele de acces catre masiv sunt orasele Turda, Aiud, Baia de Aries si localitatile RâmeÅ£, Ponor, Sălciua, Rîmetea, BăiÅŸoara, Iara. La poalele muntelui, dar si la altitudine, vei gasi numeroase locuri de cazare, atat la cabane, pensiuni si hoteluri, dar si in casele localnicilor foarte primitori. Daca strabati potecile Trascăului in cautarea aventurii, poti instala cortul pe malul lacurilor sau in satele risipite de pe dealuri, bucurandu-te astfel de lumina blanda a primelor raze. Amatorii senzatiilor tari pot practica alpinismul in Cheile Turenilor, Cheile Intregaldelor, Cheile Fenesului, Coltii Trascăului si pe versantul vestic al masivului Bedeleu.

Pentru a surprinde frumusetile autentice ale Muntilor Trascău, iti recomandam cateva trasee care bifeaza principalele puncte turistice.

Traseul Rîmetea - Coltii Trascăului - Valea GuÅŸteagului - Coltesti (4-4½ h).

Traseul Poiana Aiudului - Defileul RăchiÅŸ - Podeni - Coltii Trascăului - Coltesti (5-6 h).

Traseul Cabana Intregalde - Dealul Geoagiului - Cheia Pravului - Cheile RâmeÅ£ - Cabana RâmeÅ£ (6 h).

Traseul Gara Åžard - Burcedea Vinoasa - Piatra Cravăţului - Varful SfredelaÅŸu - Cabana Intregalde (6-7 h, dificil de parcurs in timpul iernii).

Traseul Sălciua - Valea Morilor - Poiana La Åžipote - abruptul vestic al Bedeleului - Pestera Poarta Zmeilor - Platoul Bedeleu - Izvorul Bedeleului - Cheia Vaii Pietrelor - Izvoarele - Valisoara - Cheia Aiudului (7-7½ h, inaccesibil in timpul iernii).

Muntii Trascau

 

Baisoara

 

Manastirea Ramet

Viata satului in Muntii Trascăului

Pe dealurile domoale ale Muntilor Trascău se zaresc sate rasfirate, unele urcand pana pe crestele masivului, altele adunate la poale, in vaile line. Reprezentativa pentru arhitectura si traditiile asezarilor din Apuseni este comuna Rîmetea, cunoscuta inca din vremea romanilor pentru exploatarea zacamintelor de fier. In Evul Mediu, secuii din Scaunul Aries au ocupat aceasta zona, construind aici o puternica cetate de piatra. Cu timpul, Rîmetea a devenit un targ prosper, insa odata cu aparitia fierariilor moderne, localnicii au incetat activitatea miniera. In prezent, asezarea reprezinta una dintre cele mai pitoresti destinatii turistice din Tara Motilor.

Rîmetea este unul dintre putinele sate-monumente din Romania, distingandu-se prin casele albe cu ferestre verzi. Cea mai veche casa din sat dateaza din anul 1668 si pastreaza, la fel ca si celelalte cladiri, stilul arhitectural neoclasic. Localnicii isi doresc sa mentina farmecul aparte al asezarii, astfel ca la Rîmetea nimic nu se darama, ci se reconstruieste conform planurilor initiale. In sat poti vizita Muzeul de etnografie, unde sunt expuse unelte specifice mineritului, obiecte folosite in gospodarie, piese de mobilier pictate si costume populare traditionale. Desi pare ca a ramas incremenita in timp, localitatea atrage turistii, in special pe cei pasionati de zborurile de agrement. Rîmetea te cucereste cu atmosfera rustica, cu ale sale case cu aspect imaculat si porti inalte de lemn. De la sateni poti afla povesti despre nobilii din Transilvania si te poti delecta cu mancaruri traditionale, preparate dupa retete stravechi.

In apropiere se gaseste Cetatea Coltesti (Cetatea Trascăului), din care au mai ramas doar doua turnuri si cateva bucati de zid. Aceasta a fost construita de satenii din Rîmetea si Coltesti pe un abrupt calcaros, insa a fost atribuita familiei nobiliare Thoroczkay. Desi aflata in ruina, fortificatia mai are acel aer medieval misterios, dominand asezarea. Panorama pe care o ofera este fascinanta, deschizandu-se asupra Coltilor Trascăului.

Rimetea

 

Cetatea Coltesti

In satele din Muntii Trascău, viata isi urmeaza cursul firesc, departe de orasele aglomerate si agitate. Pe vaile si dealurile ca de smarald vei vedea case razlete, cu acoperis inalt din paie, capite aurii de fan, stane cu ciobani primitori si cai liberi, galopand nestingheriti. De-a lungul timpului, motii s-au imputinat, insa atmosfera sateasca tipica dainuie inca pe culmile masivului. Trascăul te atrage cu peisajele sale salbatice, cu padurile dese si stancile abrupte printre care se strecoara fire argintii de apa. Poienile intesate de flori, pesterile tainice, culorile asfintitului si linistea deplina a inaltimilor creeaza tabloul perfect pentru o vacanta relaxanta in mijlocul naturii.

[Un articol de Andreea Bertea]