Obiective Turistice

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

CHEILE TURZII - SALINA TURDA

Imprejurimile orasului Turda imbina peisajele naturale spectaculoase, magia galeriilor subterane si atmosfera pitoreasca a satelor transilvanene. Grandioasele chei ale Turzii, insotite de susurul melodios al raului Hăşdate, iti scot in cale stanci amenintatoare peste care se rostogolesc suvoaie zgomotoase de apa, luminisuri si coline domoale. Dupa drumetiile in aer liber, Salina Turda iti ofera veritabile momente de relaxare, intr-un decor misterios si surprinzator. Locuri unice, cu un farmec specific, sunt destinatii ideale pentru destindere si noi descoperiri.

Cheile Turzii

 

Salina Turda

Cheile Turzii

La 6 km de Turda, in nordul muntilor Trascau, isi dezvaluie frumusetea de o rara salbaticie Cheile Turzii. Inca de pe vremea dacilor, raul Hăşdate si-a croit drum printre stanci, dand nastere unui peisaj carstic inedit, cu pereti verticali ametitori, creste ascutite, carari sapate in piatra si numeroase pesteri. Dintre acestea, doar doua pot fi vizitate: Pestera lui Balica, aflata la intrarea in chei dinspre Petrestii de Jos, si Pestera Calastur, situata pe Dealul Sandulestilor. Se spune ca pe vremuri, in aceste grote se ascundeau haiducii care luptau impotriva stapanirii.

De-a lungul cheilor poteca se ingusteaza tot mai mult, peretii stancosi se apropie, iar razele soarelui strapung cu greu scutul de piatra. Traversand cele patru poduri peste Hăşdate vei descoperi dealuri line si pajisti luminoase, paduri dese, izvoare ce curg peste rocile imbracate in verdele viu al muschilor. In apropierea satului Cornesti se afla Cascada Ciucas, o cadere vijelioasa de apa amplasata intr-un cadru natural deosebit de linistitor, propice catorva momente de recreere si deconectare. Amatorii de senzatii tari gasesc in Cheile Turzii locuri unde sa se incarce cu adrenalina; unul dintre acestea este Piatra Taiata, locatie preferata de alpinisti datorita peretilor verticali abrupti. Exista aici aproximativ 250 de trasee de escalada si alpinism.

Cheile Turzii sunt declarate rezervatie naturala si fac parte din patrimoniul UNESCO, adapostind peste 1000 de specii de plante si animale, unele dintre ele foarte rare - usturoiul salbatic, scorusul, stanjenelul violaceu, acvila de stanca. In apropierea acestora, in partea nordica, se desfasoara Cheile Turenilor (Cheile Turului), mai mici, insa la fel de maiestuoase. Peisajele de poveste din canionul carstic scot la iveala pesteri, cascade si bogatia floristica si faunistica a zonei, in care se regasesc irisul, cimbrisorul, cununita, soimul. Rezervatia este considerata arie protejata de interes national si parc arheologic, aici fiind descoperite urme de locuire datand din perioada neolitica.

Cheile Turzii

 

Cheile Turzii

 

Cheile Turzii

Salina Turda

Asemeni oraselor transilvanene invecinate, Turda este cunoscut datorita exploatarii zacamintelor de sare. Incepand din perioada Daciei romane, salina a avut un rol esential in dezvoltarea asezarii Potaissa. Cu toate ca ocna de la Turda devenise cea mai importanta din Transilvania, a fost inchisa dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, cand extractia sarii a devenit monopol de stat. Apoi salina a mai fost deschisa pentru a adaposti locuitorii in timpul conflictelor armate. Din 1991, la Turda se poate vizita o adevarata mina-muzeu, cu o valoare istorica deosebita. Vei putea admira utilajele miniere amplasate intr-un spatiu modern, in care sa petreci cateva ore relaxante, profitand de aerul sarat.

Designul futuristic al intrarii in salina te duce cu gandul la o nava spatiala, cu care vei ateriza poate pe o alta planeta. Insa primii pasi de-a lungul galeriei cu pereti de sare te poarta intr-o lume subterana enigmatica si atragatoare. Pas cu pas, vei descoperi Mina Iosif, cu un efect acustic special, unde iti vei auzi indelung ecoul, si Mina Ghizela, o veritabila sala a cristalelor de sare. Surprinzatoare este Mina Rudolf, la care ajungi coborand cu liftul panoramic, ocazie cu care vei cuprinde cu privirea intregul adanc salin, feeric luminat. De asemenea, vei identifica zonele de agrement, unde sa te distrezi cu prietenii - terenurile de fotbal si de minigolf, pista de bowling, mesele de biliard si de tenis sau Roata Mare, un carusel care iti ofera o priveliste inedita si oportunitatea de a vedea stalactitele. Coborand in Mina Terezia, vei gasi lacul subteran pe care se fac plimbari linistitoare cu barca.

Salina Turda este un spatiu minier clasic dedicat activitatilor de petrecere a timpului liber, fiind un loc potrivit atat pentru cei mici, cat si pentru adulti. In plus, nu trebuie uitate beneficiile aduse sanatatii, de care poti beneficia si la baza de tratament din Mina Ghizela.

Salina Turda

 

Salina Turda

 

Salina Turda

 

Salina Turda

Daca iti plac vacantele odihnitoare, presarate cu plimbari lungi in natura si jocuri distractive in familie, salina si Cheile Turzii sunt locuri perfecte pentru tine. Vei indragi peisajele impresionante ale defileului si aerul sarat din galerii si vei intalni oameni binevoitori, care te intampina oricand cu bucurie.

[Un articol de Andreea Bertea]