Obiective Turistice

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

CETATILE DIN IMPREJURIMILE BRASOVULUI

Brasovul si imprejurimile sale poarta inca farmecul si misterul epocii dominate de realizarile cavalerilor teutoni, amintind la fiecare pas de actele vitejesti care au marcat cursul istoriei romanesti. Incepand cu secolul al XIII-lea, Tara Barsei si Tara Fagarasului au jucat un important rol economic, militar si politic. Fortificatiile construite de catre daci si romani si-au continuat menirea in Evul Mediu, fiind apoi transformate de comunitatile locale in cetati taranesti sau biserici intarite. Zidurile incarcate de povesti de la Rasnov, Feldioara sau Prejmer si ansamblul rupestru enigmatic de la Sinca Veche creeaza o atmosfera unica, propice relaxarii si descoperirii bogatiilor istorice, etnografice si artistice ale Brasovului. Amplasate intr-un cadru natural deosebit, acestea va ofera o calatorie in timp, dezvaluindu-va tainele epocilor pe care le-au traversat.

Tara Barsei

Cetatea Rasnov

La 15 km distanta de Brasov se afla un mic oras sasesc strabatut de stradute inguste, pitoresc si cochet in simplitatea sa. Asupra lui vegheaza maiestuoasa si zvelta cetatea Rasnov, desprinsa parca din munte si imbinandu-se cu padurea. De jos, fortificatia te atrage ca un magnet, iar sus ti se infatiseaza o cu totul alta lume, o asezare in adevaratul sens al cuvantului, peste care insa vremea a trecut necrutatoare.

In veacurile medievale, zona Rasnov era un important punct comercial, legand Transilvania de Tara Romaneasca. Ca urmare a numeroaselor asedii din partea tatarilor, rasnovenii, au reconstruit in secolul al XIII-lea cetatea din piatra, parasita de cavalerii teutoni. Prima atestare documentara a fortificatiei dateaza din 1335, an in care invadatorii au parjolit intreaga regiune. Cetatea a rezistat repetatelor atacuri pana in 1612, cand principele ungar Gabriel Bathory si ostile sale au luat-o cu asalt si au descoperit punctul ei slab - lipsa unei surse de apa in interiorul constructiei.  Apa era adusa din padure, din afara cetatii, insa asediatorii aflasera drumul catre izvorul secret si il blocasera. Din acest motiv, Rasnovul a cazut pentru prima si ultima oara in fata navalitorilor. Cu timpul, constructia si-a pierdut rolul militar si urbanistic, iar locuitorii cetatii s-au mutat in vatra actuala a urbei.

Cetatea Rasnov

 

Cetatea Rasnov

Fortificatia de la Rasnov se evidentiaza printr-un stil arhitectonic simplu, foarte asemanator cu cel al caselor obisnuite. Zidurile foarte groase si inalte, numeroasele turnuri de aparare, gurile de tragere si drumurile de straja au facut imposibila patrunderea navalitorilor. In cetate exista o curte exterioara cu depozite pentru alimente, armament si adapost pentru vite si o curte interioara, cu case formand cartiere tematice, in mijlocul carora era amenajat un targ fortificat. Au fost construite peste 80 de locuinte in care locuitorii se retrageau in timpul asediilor.

Printre ruine, trecutul se deruleaza ca un film. Aleile inguste ale cetatii, zidurile masive, casele mici, toate te transpun in epoca domnitelor si a cavalerilor in armuri. Edificiul gazduieste Muzeul de arta feudala, unde puteti admira piese vechi de mobilier, arme, armuri, unelte, documente importante din acea epoca, o masca de tortura si un jug cu care se transportau prizonierii. De asemenea, pe una dintre stradute veti descoperi fantana construita dupa atacul armatei ungare conduse de Gabriel Bathory. Legendele spun ca aceasta a fost sapata de doi prizonieri turci, in schimbul promisiunii ca vor fi eliberati daca isi vor duce sarcina la bun sfarsit. Timp de 17 ani, acestia au scris pe peretii fantanii versete din Coran, cerand indurare lui Allah. 

In cel mai inalt punct al cetatii este montat un teleobiectiv care va ofera o priveliste inedita asupra Rasnovului, dar si asupra Muntilor Bucegi, Piatra Craiului si Depresiunii Brasovului. Peisajele sunt superbe, iar locul incarcat de istorie impresioneaza prin maretie. Puteti cunoaste mai bine trecutul cetatii in luna iunie, cand aceasta este sarbatorita cu muzica medievala, demonstratii cu trasuri si cascadori si preparate traditionale delicioase. 

Cetatea Rasnov

 

Cetatea Rasnov

 

Cetatea Rasnov

Ansamblul rupestru de la Sinca Veche

La Sinca Veche, turistii vin pentru a afla legendele si pentru a dezlega misterul lacasului de cult sapat in piatra. Loc de rugaciune, de reculegere si meditatie, ansamblul rupestru cunoscut sub denumirile de “Templul Ursitelor”, “Manastirea sapata in piatra” sau “Templul de la Sinca Veche” este un obiectiv unic, mistic, deosebit de controversat.

Drumul pana la Sinca prevesteste misterul si frumusetea manastirii rupestre, indemnandu-te sa o descoperi. O incantatoare poteca din piatra, cu rigole traditionale si gard impletit din nuiele, serpuieste printre copaci, pana la pestera. Localnicii sustin ca aici au loc fenomene paranormale si ca poti avea vise premonitorii. Mai spun ca daca ai inima curata si te asezi in turnul de unde se vede cerul, dorintele ti se indeplinesc. Se mai istoriseste ca in preajma marilor sarbatori, la Sinca Veche se aud coruri coborate parca din cer si ca in templu apare uneori o fata imbracata in alb; daca o vezi si te rogi ei, iti va schimba ursita. Veti afla daca aceste zvonuri sunt adevarate doar vizitand templul din piatra.  

Pe dealul Plesu, langa stanca ascunsa de padure, tinerii dau curs unui obicei foarte vechi; de trei ori pe an, arunca la vale o roata de care leaga paie carora le dau foc. Traditia spune ca in acest fel isi vor intalni perechea si se vor casatori. De asemenea, localnicii convinsi de puterea extraordinara a lacasului intrau in galerii si lasau acolo tot felul de obiecte, avand credinta ca acestea se incarca cu o energie pozitiva, facatoare de minuni. Invaluit in enigme si incertitudini, in mijlocul naturii, ansamblul rupestru de la Sinca Veche iti reda linistea si echilibrul interior.

Sinca Veche

 

Sinca Veche

Cetatea Feldioara 

Pe o movila de pamant, la capatul potecilor ce serpuiesc pe coasta dealului, veti zari ruinele cetatii taranesti Feldioara. Aflata la 17 km distanta de Brasov, aceasta este cea mai importanta fortificatie ridicata de cavalerii teutoni in Transilvania. Unii istorici considera ca cetatea a fost ridicata de Ordinul teutonic, care si-a ales acest loc pentru a deveni centrul sau din Tara Barsei si i-a dat numele Sfintei Marii (Marienburg). Pe de alta parte, se spune ca localnicii din Feldioara au construit singuri fortareata, cu mari cheltuieli. In 1529, aici s-a desfasurat una din bataliile dintre partizanii regelui ungar Ioan Zapolya si cei ai lui Ferdinand de Habsburg, episod ce a marcat inceputul domniei lui Petru Rares in Ardeal, datorita ajutorului pe care i l-a oferit lui Zapolya. In 1612, cetatea a fost ocupata de Gabriel Bathory, iar tentativa brasovenilor de a-si recapata fortificatia s-a soldat cu un esec.

In prezent, ruinele de la Feldioara, din care au mai ramas un turn, cateva fragmente de ziduri, o parte din pivnita si fantana, sunt inconjurate de un sant ce aminteste de epoca medievala. Langa batrana cetate se afla o biserica in stil gotic, datand din secolele XIII-XV, foarte bine conservata.

Cetatea Feldioara

 

Biserica fortificata Feldioara

Cetatea Prejmer

Prejmerul se mandreste cu una dintre cele mai puternice si mai bine pastrate biserici-cetate din estul Europei, un monument medieval remarcabil. Dominand centrul localitatii, fortificatia a fost ridicata pentru a apara aceasta zona de tatarii si turcii care patrundeau in Ardeal prin Pasul Buzaului.

Initial, cavalerii teutoni au construit la Prejmer o biserica in forma de cruce latina, in stilul gotic burgund. Inalta, coplesitoare, alba, aceasta se impune in peisaj prin arhitectura deosebita. In interior adaposteste o piesa unica si extrem de valoroasa - Altarul Triptic Gotic, din lemn, vopsit pe ambele parti. Privirile sunt atrase si de ferestrele prin care se cerne lumina blanda a amiezii, dar si de orga inca functionala, instalata in lacas in 1803.

Pentru a proteja biserica, locuitorii din sat au ridicat ziduri groase si inalte in jurul ei si au sapat santuri de aparare. In cinci secole de existenta, cetatea a fost incendiata de 50 de ori, insa nu a fost vreodata cucerita. Inauntrul fortaretei, fiecare familie din Prejmer avea propria camaruta, care se mostenea din tata in fiu, in care isi tinea proviziile si pe care o folosea ca adapost in timpul asediilor. Cele 272 de incaperi pot fi vizitate urcand scarile din lemn innegrit, care contrasteaza puternic cu albul luminos al zidurilor. Cetatea detinea un instrument care inspaimanta si indeparta dusmanii, asa-zisa orga a mortii, care asigura un foc continuu prin cele zece tevi de tragere. De asemenea, aici puteti vizita micul muzeu etnografic sasesc, unde veti vedea obiecte de cult, costume, piese ceramice si mobilier pictat.

Cetatea Prejmer

 

Cetatea Prejmer

In aceasta zona se afla si comuna Budila, care gazduieste mai multe castele ce se remarca prin stilul arhitectural, printre care Beldy Ladislau si NemeÅŸ. Impresionant este palatul Beldy, in care functioneaza in prezent primaria, care pastreaza tavanul original din lemn sculptat, vechi de 300 de ani. Inconjurat de un parc romantic in care aleile serpuiesc alene printre copaci si strajuit de porti masive din fier forjat, castelul Beldy Ladislau este o veritabila bijuterie arhitectonica. Din palatul Nemes, datand de la mijlocul secolului al XVIII-lea, au mai ramas doar zidurile si pivnitile, aproape intacte; de asemenea, sunt vizibile si grajdurile castelului, construite in stil baroc.

Imprejurimile Brasovului poarta peste timp amprenta evenimentelor istorice pe care le-au depasit si transpun turistii in atmosfera impregnata de farmecul epocii medievale. Daca iti doresti un concediu relaxant, in care sa descoperi tainele cetatilor fortificate, dar si enigmele manastirii rupestre, Rasnovul, Sinca Veche si Prejmerul sunt destinatiile perfecte pentru tine.

[Un articol de Andreea Bertea]