Obiective Turistice

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

CAZANELE DUNARII

Dunarea nu e nicaieri mai involburata si mai impunatoareca ca la Cazane. Aici se zbate fluviul, luand cu asalt muntele si facandu-si drum printre stanci. Enigmatica Dunare pare ca fierbe in aceasta zona; curentii foarte puternici din adancuri creeaza impresia de apa clocotinda.

Cazanele reprezinta cea mai pitoreasca zona a Defileului Dunarii la trecerea prin Muntii Carpati.  Pe o lungime de 9 km, fluviul si-a sapat drum prin piatra fiind totodata si granita intre Romania si Serbia. Sunt portiuni in care Dunarea se ingusteaza pana la 230 m si zone in care viteza apei ajunge la 5 m/s, ceea ce a ingreunat de-a lungul timpului navigatia. Cazanele Dunarii sunt parte componenta a Parcului Natural „Portile de Fier I”, desfasurandu-se de-a lungul celui mai mare si mai vechi defileu al unui fluviu din Europa.

Cazanele Dunarii

 

Cazanele Dunarii

Daci invincibili langa Dunare

Una dintre cele mai frumoase legende ale locului vorbeste despre daci. Se spune ca ei beau din Istru, cum ii spuneau Dunarii, inainte de fiecare mare batalie. Erau convinsi ca o apa care a reusit sa strapunga muntii ii va face si pe ei invincibili, poate chiar nemuritori. In povestea pastrata de localnici pe daci ii lua o betie care ii umplea de puteri. Sangele le clocotea in vene, la fel ca apele in Cazane.

La Cazane, muntele si apa s-au imbinat intr-o armonie perfecta; salbaticul si umanul s-au reunit intr-un singur loc de o frumusete deosebita. Peisajele iti taie respiratia si te indeamna la relaxare si contemplatie. Doar barcile cu motor sparg linistea deplina, ducandu-i pe turisti pe langa falnicii pereti de piatra, pe langa un chip urias de dac si pe langa o manastire care atarna de o limba de pamant.

Manastire intr-o fosta carciuma

Pornind de la Orsova, in dreptul localitatii Eselnita, incep Cazanele Mici. Daca nu va grabiti, ar fi pacat sa nu vedeti un loc deosebit in cea mai pitoreasca zona a fluviului – de pe Dealul Mosului. Ctitorita de un ziarist roman interbelic si ridicata in memoria tuturor eroilor cazuti in lupta, manastirea a devenit in perioada comunista sanatoriu pentru tuberculosi, apoi carciuma. In 1990, lacasul a fost redat scopului initial, in apropiere functionand si Muzeul memorial Pamfil Seicaru. Imprejurimile manastirii sunt bogate in flori, smochini si cactusi, oferind o priveliste perfecta pentru cateva clipe de relaxare.

De la Eselnita, renumit sat de pescari unde puteti cumpara si servi peste proaspat, drumul prin Defileu se poate parcurge atat pe apa, cat si pe uscat. Soseaua, sapata in stanca pe mai multe portiuni, serpuieste pe malul Dunarii; pentru a profita din plin de peisajele impunatoare, va recomand sa inchiriati o barca cu motor si sa faceti o plimbare prin anaforele Cazanelor Mici, intre bazinetul Dubovei si Ogradena.

Manastirea Sfanta Ana

 

Cazanele Dunarii

Decebal la romani, Traian la sarbi

In Cazanele Mici, aproape de golful Mraconia, pe malul stancos al Dunarii, se afla semetul chip al lui Decebal. Puteti ajunge la el doar daca vizitati zona cu barca. Statuia regelui dac este cea mai inalta sculptura in piatra din Europa (55 m inaltime), masurand cu doar 6 m mai putin decat Statuia Libertatii. Pentru modelarea acesteia s-a folosit peste o tona de dinamita, toate uneltele fiind transportate cu barca si carate in spate de alpinistii-sculptori. Sub capul lui Decebal se gaseste o inscriptie in latina, sapata in stanca: “DECEBAL REX - DRAGAN FECIT” (“Regele Decebal - facuta de Dragan”). Este vorba de Iosif Constantin Dragan, omul de afaceri roman caruia ii apartine ideea construirii acestei statui.

In fata chipului lui Decebal, insa pe malul sarbesc, se gaseste o placa memoriala antica, monument ridicat de imparatul roman Traian. “Tabula Traiana”, veche de aproape 2000 de ani, a marcat marsul trupelor imperiale romane spre Dacia, comemorand victoriile Imperiului roman asupra regatului dac din anul 105.

De-a lungul golfului Ogradena se poate inota fara pericol, apa fiind mica. Toata zona pare a fi un strand deschis de unde pleaca salupe, barci cu motor sau cu vasle pline cu turisti. Se pot face chiar schi nautic si plimbari cu “banana”.

“Manastirea de sub ape”

La vest de Orsova, in comuna Dubova, pe o limba de pamant in imediata apropiere a apei se afla manastirea Mraconia. Atestat documentar din secolul al XV-lea, lacasul a fost ridicat pe locul unui punct de observatie si de dirijare a vaselor de pe Dunare - “La balon”. De-a lungul timpului, manastirea a cunoscut multe din vitregiile istoriei: a fost stapanita de straini, daramata in numeroase randuri si inghitita de ape. Dupa construirea hidrocentralei de la Portile de Fier I, s-a decis ca manastireasa nu fie reconstruita in alt loc, fapt pentru care este cunoscuta si ca “manastirea de sub ape”. Actuala constructie poarta obste de calugari, iar din lacasul initial se mai pastreaza usile imparatesti si o candela; pot fi vazute la Muzeul parohial de la Eselnita.

Statuia lui Decebal

 

Statuia lui Decebal

Pesteri racoroase in Cazanele Mari

Intre bazinetul Dubovei si Plavisevita se desfasoara zona numita Cazanele Mari. Aici Dunarea este de-a dreptul spectaculoasa; se spune ca la intrarea din amonte in Cazanele Mari, marinarii se opreau si faceau rugaciuni care sa-i pazeasca de furia apelor.

La pestera Veterani, aflata in adancimea Cazanelor, se ajunge escaladand versantul pe o poteca abrupta si lunga de 50 m. Dacii au considerat-o sanctuarul zeului Zamolxe; pana la construirea barajului de la Portile de Fier, a servit ca adapost pentru animalele salbatice. In vremea Mariei Tereza, de aici se trageau cu tunurile in vasele turcilor care voiau sa treaca Dunarea fara a plati vama. Cei 30 de soldati care se aflau in pestera in 1891 si-au scris numele pe pereti, cu negru de fum. In prezent, peretii sunt decorati cu mici stalagmite. Este luminata prin intermediul unei ferestre naturale in roca si este populata de lilieci si fluturi.

Cea mai vestita pestera din zona este Ponicova, sapata de Dunare in peretele Ciucarului Mare. Cunoscuta si sub numele de Pestera Liliecilor, a servit drept ascunzatoare pentru cei care voiau sa fuga inot in Serbia, in timpul regimului comunist. Galeriile pesterii sunt situate pe doua etaje si comunica intre ele. Veti observa domuri si coloane sculptate de apa, stalactite si stalagmite, perle de caverna, imagini demne de un palat de clestar.

Ruinele Cetatii Trikule

Dupa ce v-ati delectat cu racoarea pesterilor, faceti o ultima oprire in apropierea malului sarbesc al Dunarii, unde se regasesc ruinele cetatii Trikule (“trei turnuri”). Ridicata in secolul al XV-lea cu scopul de a opri expansiunea otomana spre vest, cetatea avea trei turnuri asezate in forma triunghiulara, cu unul dintre varfuri orientat spre Dunare. Amenajarea lacului de acumulare Portile de Fier I  a inundat Trikule, in prezent observandu-se doar doua turnuri la suprafata apei; daca vizitati zona cand nivelul Dunarii este foarte scazut, puteti vedea si cel de-al treilea turn.

Cazanele Dunarii

Exploreaza Cazanele Dunarii

Flora de la Cazane are caracteristici submediteraneene; la baza sunt zone de arbusti- carpinita, jugastrul Cazanelor, alunul turcesc. In zonele insorite creste cerul si liliacul salbatic, iar la umbra, la altitudini foarte joase, tisa. In cadrul rezervatiei naturale se mai gasesc laleaua si clopoteii Cazanelor, stanjenelul de stanca, colilia. In Cazanele Dunarii, lunile de primavara au miros specific; in aprilie infloreste laleaua de clisura, in mai te imbie miresme de liliac, salcam si tei. Cand incepe vara miroase a peste si a apa buna de scaldat.

Zona este favorabila celor care iubesc plimbarile pe apa. Puteti sa inchiriati barci, hidrobiciclete sau sa faceti croaziere cu vaporasul la preturi accesibile. De asemenea, cei care practica caiac-canoe si canotaj se pot aventura pe Dunare. Daca sunteti mai curajosi si preferati activitatile antrenante, aveti ocazia sa parcurgeti traseele montane de pe Masivele Ciucarul Mic si Ciucarul Mare. Altitudinea nu este impresionanta, masurand doar 318 m, insa peretii verticali si Dunarea care curge la picioarele stancii ofera o priveliste spectaculoasa asupra fluviului si Cazanelor Mari. Trebuie insa sa aveti mare grija, deoarece in pesteri si pe versanti traiesc vipere.

Convingeti-va ca in aceasta zona Dunarea si-a adunat toata puterea pentru a crea cele mai impresionante peisaje. Relaxati-va admirand capodoperele zbuciumatului fluviu, care s-a mai domolit acum la poalele peretilor masivi din piatra.

[Un articol de Andreea Bertea]