Naturale

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

TRANSBAI

Transbaiul este drumul care dezvaluie natura pura a Muntilor Baiului, in adevarata ei salbaticie. De-a lungul a celor 38 de kilometri, acesta traverseaza paduri bogate, dealuri molcome, inlantuie serpentine ametitoare si scoate la iveala peisaje spectaculoase. Transbaiul face legatura intre trei puncte turistice importante: statiunile Azuga si Busteni de pe Valea Prahovei si comuna Valea Doftanei. Soselele se unesc in golul alpin din Muntii Baiului, in apropierea Varfului Cazacu, la 1753 m altitudine.

Asemanator cu Transalpina si Transfagarasanul prin privelisti si inaltime, Transbaiul este construit pe un drum mai vechi, folosit in trecut de carutasi si de ciobani. In prezent, traseul este cautat in special de catre off-roaderi, pentru care portiunile mai dificile sunt veritabile provocari. Dupa ce va fi asfaltat, acesta va deveni o bijuterie a muntilor Romaniei, rivalizand cu celelalte sosele alpine.    

Lacul Paltinu - Valea Doftanei

Transbaiul porneste de pe Valea Doftanei, o zona deosebit de pitoreasca, si strabate cativa kilometri pe Valea Prislop. De-a lungul raului Doftana, colinele domoale se imbina cu peisajele montane, formand un cadru de o frumusete desavarsita. In nordul orasului Campina se insiruie o salba de masive muntoase, unice si marete prin salbaticia lor: Orjogoaia, Zanoaga, Baiu Mare, Baiu Mic, Unghia Mica si Unghia Mare, ultimul avand forma unei piramide egiptene. La poalele lor, Lacul Paltinu este o oaza incantatoare de liniste si relaxare, un loc care atrage foarte multi turisti. De pe malul apei poti admira crestele montane si padurile verzi din jur, care te imbie la drumetii, poti pescui sau poti pur si simplu sa profiti de o zi calma in mijlocul naturii. In apropiere se afla si Cheile Doftanei, ai caror pereti formeaza un tunel prin care trece drumul comunal. 

Pe aceasta portiune, Transbaiul dezvaluie turistului tabloul rural splendid din Depresiunea Teşila-Trăisteni. Casele risipite pe dealuri, gradinile, livezile, pajistile si fanetele, izvoarele si fantanile cu apa rece si limpede fac din aceasta zona o destinatie perfecta pentru destindere. De aici, drumul urca lin, scotand la iveala bogatiile universului montan, apoi strabate o inlantuire de serpentine stranse, pana pe Muntele lui Petru. Dealurile intinse, acoperite cu pasuni, si varfurile rotunjite domina privelistea. In aceasta zona exista un numar mare de trasee turistice, iar potecile pot fi abordate deopotriva de incepatori si de profesionisti. In apropiere de Varful Cazacu, soseaua se ramifica spre cele doua statiuni de pe Valea Prahovei, Azuga si Busteni.

Golul alpin al Muntilor Baiului te intampina cu o cromatica surprinzatoare, data de culorile cimbrisorului, paiusului rosu, afinului, merisorului. De la altitudinea celor patru piscuri, dintre care doua depasesc 1800 m - Varful Baiutul (1826 m) si Varful Baiul Mic (1834 m), privelistea se deschide generoasa asupra fascinantilor Bucegi.  

Busteni - Azuga

De pe Valea Prahovei, Transbaiul porneste din doua puncte diferite. Drumul din Busteni are ca punct de pornire cartierul Poiana Tapului, apoi urmeaza traseul forestier spre Culmea Zamorei. In aceasta zona vei intalni numeroase stane, unde poti gusta bucate ciobanesti si poti asculta cateva povesti mioritice. Din Azuga, traseul traverseaza partea inferioara a partiilor Sorica si Cazacu, parcurge 2 kilometri pe Valea Azugii, ajungand, in cele din urma, pe Valea Cazacu. Dupa cateva serpentine spectaculoase prin padure, Transbaiul ajunge deasupra celor doua partii de schi, pe Culmea Urechea. 

Potecile Muntilor Baiului sunt strabatute in special de iubitorii peisajelor naturale autentice, de cei care pun pret pe salbaticia culmilor si a crestelor montane. Traseele au o dificultate medie si surprind frumusetile veritabile ale masivului. Cu toate acestea, nu exista cabane sau adaposturi, astfel ca turistii pot innopta la altitudine doar instaland cortul. Pasionatii de mountain-bike, off-road sau enduro sunt incantati de drumul inca neasfaltat si de panoramele pe care le suprind la fiecare curba. Aici regasesti armonia, pacea si maretia locurilor neintinate, care si-au pastrat puritatea.

Transbaiul este un drum ingust, insa destul de accesibil, care poate fi abordat cu o masina de teren, cu garda inalta. Faciliteaza nu doar vizitarea statiunilor Azuga si Busteni, ci si drumetiile pe trasee pana pe platoul Muntilor Baiului si accesul la partiile de schi. De-a lungul sau vei descoperi pajisti de un verde stralucitor, dealuri domoale, numeroase puncte de belvedere si serpentine care iti taie respiratia.

[Un articol de Andreea Bertea]