Naturale

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

LACUL SF. ANA - BALVANYOS

La poalele a trei masive muntoase, beneficiind de caldura soarelui, de racoarea izvoarelor minerale si de peisajele padurilor inconjuratoare se afla statiunea balneoclimaterica Balvanyos. Strajuita de muntii Bodoc, Ciomatu si Turia, zona este perfecta pentru turistii aflati in cautarea unui loc linistit in care sa-si petreaca vacanta.

Sfanta Ana - Balvanyos

Baile Balvanyos

Asezata la aproximativ 20 km de Targu Secuiesc si la aceeasi distanta de Baile Tusnad, Balvanyos atrage un numar semnificativ de turisti. Baile de astazi au inceput sa se dezvolte dupa 1895; cea mai veche a fost Saua Sósmezõ, denumita ulterior Puturosul de la Turia. Zona a prosperat datorita prezentei izvoarelor minerale, a emanatiilor de dioxid de carbon si a mofetelor vulcanice.

Statiunea ofera turistilor conditii optime pentru odihna si tratament. Izvoarele minerale si emanatiile postvulcanice sunt folosite in tratarea afectiunilor cardiovasculare, reumatice si intestinale. Instalatiile de tratament sunt dotate pentru bai carbogazoase, hidroterapie, si termoterapie. Soarele, aerul curat de munte si apele minerale creeaza conditiile perfecte pentru un concediu in care sa va reincarcati bateriile. Fiind asezata intr-un superb parc natural, imprejmuita de peisajele spectaculoase ale muntilor, asezarea reuneste si frumuseti naturale inegalabile.

In apropiere de Baile Balvanyos, la nord-vest, se afla un loc unic in Europa si o raritate pe intreg mapamondul. Este vorba de Baile Timsos, o statiune cu izvoare care contin o cantitate mica de acid sulfuric. Suprafata pe care o ocupa este destul de redusa, dar turistii sunt atrasi de frumusetea peisajului si de cele opt tipuri de izvoare cu diferiti parametri fizico-chimici. De aici puteti urma o carare marcata ce duce la Izvoarele Tamaduitoare sau puteti campa intr-un colt de natura splendid, numai bun pentru picnicuri.

Din fata pensiunii din centrul statiunii Balvanyos porneste un drum catre sud-vest spre Dealul Cetatii. Ajungeti la un pod dupa care urmati poteca si indicatoarele pana la Baile Csiszar. Se spune ca in 1889 nobilul maghiar Csiszár Dénes, obosit dupa vanatoare, a cerut un scaun ca sa se odihneasca. A infipt scaunul in pamant si din sol a iesit apa. Si-a dat seama de valoarea apelor carbogazoase din zona si a cumparat terenul, pe care a construit baile de astazi. Astfel, salba de izvoare Jordán, Zsófia, Mogyóros, Szemviz a inceput sa fie folosita pentru curele binefacatoare.

Balvanyos

 

Balvanyos

Cetatea Balvanyos

La nord de statiunea Balvanyos, pe dealul Cetate, este situata una dintre cele mai vechi fortarete ale regiunii. Desi nu se stie cu exactitate anul, se crede ca a fost construita intre secolele X-XII si ca, pe vremea domniei Sfantului Stefan, aici se aflau templele paganilor. In prima atestare din 1360 este mentionata sub numele de “Castri Baluanus” si era situata pe teritoriul familiei Apor. Sapaturile arheologice din zona au scos la iveala margele din vremea romanilor, dar si sulite din fier si ceramica medievala. De la mijlocul secolului al XVII-lea, cetatea este abandonata, ruinandu-se cu timpul.

Astazi se mai vad zidurile superioare si partea inferioara a turnului principal. De aici veti avea o perspectiva inedita asupra imprejurimilor montane si a vaii. Ajungeti la cetate urmand traseul care porneste din statiune spre Varful Mijlociu, continuand cu o poteca ce duce prin padure la acest punct de belvedere. La coborare veti gasi tarabe cu suveniruri si un izvor mineral- Vasas-, unde sa va racoriti si sa va potoliti setea.

Cetatea Balvanyos

Muntele Puturosu 

Dinspre Bixad, inainte de derivatia spre Lacul Sfanta Ana, un drum forestier coboara pe partea dreapta spre Tinovul Hammás, apoi continua prin Pasul Turia spre Baile Apor. De aici parasiti tentanta sosea si urmati traseul prin padure, pe inelul intermediar al Muntelui Puturosu. Numele ii vine de la fuioarele de gaze prin care vulcanul stins mai rasufla pe versanti si prin pesteri, creand la suprafata depuneri de sulf.

Spre dreapta, drumul continua printre copacii aplecati peste poteca, spre micile pesteri ale muntelui, foste mine de sulf. Se spune ca in timpul Revolutiei din 1848 de aici s-a procurat materia prima necesara fabricarii prafului de pusca. Prima dintre ele este Grota cu Alaun sau Timsos (alaun= sulfat dublu de aluminiu si potasiu), la care ajungeti dupa o panta mai accentuata, a carei traversare dureaza aproximativ 5 minute. Aici, alaunul se depune pe peretii pesterii, formand mici cristale de culoare alb-galbuie.

Mai sus de aceasta de afla Grota Sulfuroasa, cunoscuta si ca Pestera Puturosu, prin gura careia iese la suprafata emanatia postvulcanica cu cel mai mare debit din Europa (3000mc/zi). Gazul mofetic contine hidrogen sulfurat care, la contactul cu conditiile atmosferice, precipita sulf pe peretii grotei. Terapia sulfuroasa este benefica in tratarea bolilor reumatice, cardiovasculare si alergene.

De-a lungul abruptului craterului, traseul dezvaluie Cimitirul Pasarilor si Grota Ucigasa. Pentru a ajunge pana aici e bine sa va echipati corespunzator, cu incaltaminte cu aderenta ridicata, si sa va luati mancare pentru cateva ore.

Cimitirul Pasarilor este o galerie a unei foste mine sulfurice, unde se acumuleaza gazele vulcanice. De ani intregi, emanatiile ucid pasarile care zboara deasupra depresiunii, dar si micile rozatoare care se avantureaza pe fundul vaii. La fel de periculoasa pentru vietuitoare este si Pestera Ucigasa, amintita documentar din 1349. Din cauza stratului de dioxid de carbon, orice vietate care intra aici se sufoca; cele mai dese victime ale grotei sunt liliecii.

La capatul traseului, la o altitudine de peste 900 m, drumul se deschide spre rezervatia Tinovul Buffogo, cunoscuta si ca “Mlastina de turba Rabufnitoarea”, nume dat de emanatiile puternice de gaze postvulcanice care fac ca apa sa tasneasca continuu. Zona este bogata in izvoare de apa acra si adaposteste plante foarte rare, intre care relicta glaciara roua cerului. Rezervatia nu este amenajata pentru vizitare.

Pe toate traseele se simte miros intepator de gaze. Localnicii spun ca prevestesc vremea in functie de emanatiile postvulcanice; cand au un miros mai puternic va fi vreme urata, iar atunci cand nu se simte miros de sulf  poti face drumetii linistit.

Tinovul Mohos

 

Grota Sulfuroasa

Lacul Sfanta Ana

La 13 km vest de Baile Balvanyos, natura adaposteste un colt de natura virgin, neatins de mana omului. Lacul Sfanta Ana, singurul lac vulcanic din Europa, este incadrat de un peisaj salbatic minunat, cu paduri verzi care se oglindesc in apa limpede. Acum 42000 de ani, pe locul lacului se afla un vulcan care zguduia furios zona, Masivul Ciomatu. Lacul Sfanta Ana reprezinta rezervatie naturala, fiind legat prin poteci turistice de Baile Tusnad.

Inainte de a cobori in caldarea vulcanului, va puteti opri pentru a lua masa la Cabana Lacul Sfanta Ana, o constructie cocheta in stil elvetian. Oferiti-va cateva clipe de ragaz aici sau in poiana din apropiere. Vara, acest platou este intesat de motociclisti din toate colturile Europei si de turisti fascinasti de frumusetile zonei, care vin cu cortul si zabovesc cate o seara la foc de tabara, in acorduri de chitara. Porniti apoi spre lac, pe un drum ce serpuieste printr-o splendida padure de fag, unde soarele si verdele copacilor creeaza o aura de mister.

Localnicii au pastrat o legenda legata de numele lacului. Se istoriseste ca erau odata doi frati: unul din ei stapanea o cetate pe varful Puciosu, celalalt o cetate pe locul lacului de astazi. Fratele din varf de munte avea o caleasca, starnind astfel invidia celuilalt, care, a gasit un mod neobisnuit de a se arata mai presus - a inhamat la caleasca sa opt dintre cele mai frumoase fete din imprejurimi. Neputand sa o urneasca din loc, tinerele au atras furia tiranului, care a inceput sa le biciuiasca strasnic. Ana, una dintre oropsite, a pornit a-l blestema pe barbat; pe loc s-a pornit o furtuna ingrozitoare, cu tunete, fulgere si cutremure, care a daramat cetatea, prinzandu-l pe stapanul acesteia intre daramaturi. Pe locul constructiei s-a format lacul limpede si linistit de astazi, Sfanta Ana.

Daca ajungeti aici, inchiriati o barca si delectati-va cu o plimbare pe lac. E un prilej nemaipomenit pentru relaxare pe intinsul apei, timp in care admirati fumusetea padurilor inconjuratoare.

Lacul Sfanta Ana

 

Lacul Sfanta Ana

 

Lacul Sfanta Ana

Lacul cu muschi

La o distanta mica de singurul lac vulcanic din Romania se afla alt fost vulcan. Insa aici muschiul de turba a umplut aproape in totalitate craterul, lasand din loc in loc ochiuri de apa. Solul este asemanator nisipurilor miscatoare, zonele acoperite cu turba nu sunt tocmai solide; de aceea, printe copaci, s-a amenajat un pod ingust de lemn, pe care se circula in sir indian, in compania ghidului. Pamantul lipsit de minerale a favorizat dezvoltarea speciilor de plante rare, otravitoare, halucinogene sau carnivore, intre care si roua cerului.

Lacul cu muschi

 

Lacul cu muschi

Intreaga zona impresioneaza prin frumusetile naturale inegalabile asezate intr-un spatiu neinfluentat antropic. Spectacolul peisajelor salbatice creeaza un loc unic, inedit, care merita vizitat ori de cate ori simtiti nevoia sa evadati din orasele aglomerate si zgomotoase. Desi Baile au cunoscut vremuri si mai prospere decat acum, investitiile pot reda statiunii gloria de altadata. Bogatiile naturale incontestabile si potentialul turistic trebuie exploatate astfel incat Balvanyos - Lacul Sfanta Ana sa devina o destinatie moderna si atractiva, care sa uimeasca turistii. 

[Un articol de Andreea Bertea]