Naturale

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

DELTA DUNARII

Delta Dunarii este locul plin de viata unde fluviul imbratiseaza marea, desfacandu-se in zeci de brate ale unui labirint misterios, de o frumusete ireala. E de ajuns sa treci odata pe aici pentru a te indragosti iremediabil de acest colt de natura salbatic, raiul zburatoarelor ce tasnesc de pretutindeni. Inca de la primele valuri, esti cucerit de freamatul Deltei, de oamenii primitori care te imbie cu mancaruri gustoase de peste, de povesti spuse pe-nserat langa foc.

Aici, in satele pescaresti, omul si natura au o convietuire armonioasa, iar viata capata cu totul alt sens. Departe de traficul aglomerat al oraselor zgomotoase si de agitatia centrelor comerciale, lipovenii se ocupa in special cu pescuitul. Incepandu-si ziua inainte de rasaritul soarelui, isi iau barcile goale si pornesc pe drumuri de apa, de unde se intorc incarcati cu peste proaspat din care prepara mancaruri delicioase. Turistii sunt ospatati cum se cuvine, cel mai cautat preparat fiind ciorba de peste.

Delta Dunarii

 

Delta Dunarii

Paradisul pe ape din Delta Dunarii

Intre cele patru brate -Tulcea, Chilia, Sulina si Sfantul Gheorghe-, Dunarea te leagana pe canale, printre lacuri limpezi sau mai maloase, strajuite de salcii solitare sau de paduri de plopi. Barcile isi fac loc prin stuf si papura, miscand micile insule plutitoare colorate de nuferi albi sau galbeni. In apa se oglindesc siluetele zvelte ale pasarilor, dar si coroanele falnicilor stejari si ulmi de pe mal. Delta freamata atat in adancuri, cat si la suprafata; opriti vaslitul si puteti vedea unduirile pestilor care au creat faima locului. Morunul, crapul de delta, nisetrul, stiuca, bibanul, scrumbia misuna in lumea din apele Dunarii. Deasupra luciului apei, pasarile au pus stapanire pe spatiu. Delta este un adevarat paradis pentru pelicani, cormorani, lebede, califari, vulturi, egrete, berze, care creeaza spectacolul naturii cu zborurile lor. Prin stufaris se ascund speriate de zgomotul barcilor cu motoare gastele si ratele salbatice.

De la Tulcea, Dunarea te indeamna sa descoperi aceasta lume fascinanta, imbiindu-te de pe faleza cu miros de mare si peste. De-a lungul celor patru brate, fluviul va conduce catre locuri ideale pentru relaxare, unde sa va incarcati bateriile in mijlocul naturii. Singura modalitate de a profita de toate comorile Deltei este sa o explorati pe apa. Puteti opta pentru navele clasice de pasageri, de pe puntile carora aveti o priveliste splendida asupra imprejurimilor. Durata calatoriei scade daca alegeti navele rapide, catamaranele sau salupele particulare; acestea din urma va garanteaza transportul in orice loc al Deltei. Varianta inedita o reprezinta hotelurile plutitoare, care muta spatiul de cazare la bord; aveti astfel posibilitatea de a va bucura de peisaje diferite in fiecare zi, indreptandu-va mereu spre alta destinatie. Va recomandam sa verificati orarul calatoriilor inainte sa purcedeti la drum.

Pana la Chilia, Sulina, Sfantul Gheorghe sau Gura Portitei, Delta dezvaluie bucati de pamant ingradite de canale, plaje cu nisip fin, cetati romane uitate de vreme. Merita sa includeti aceste obiective in calatorie, pentru a cunoaste o parte din istoria locului si unele din comorile ascunse ale Deltei. 

Delta Dunarii

 

Gura Portitei

Manastirea din Delta

Daca va aflati pe bratul Chilia, nu ezitati sa vizitati singura manastire din Delta Dunarii. Schitul Sfantul Atanasie este amplasat pe grindul Stipoc si ofera cazare intr-un loc primitor celor care vor sa isi petreaca acolo cateva zile linistite. Constructia este recenta si adaposteste cativa calugari care va vor potoli setea cu apa limpede si rece de la fantana din curte. Faceti un popas aici si adapostiti-va de arsita Deltei, apoi continuati-va itinerariul pana la Maliuc, in preajma caruia se afla lacurile Gorgova si Furtuna.

Sate albastrui in Delta

De la Maliuc, pe bratul Sulina, se ajunge intr-un sat fara strazi, doar cu ulite prafuite, unde accesul se face doar pe apa. In Mila 23, satul natal al canoistului Ivan Patzaichin, fiecare lipovean are in spatele casei un garaj in care isi parcheaza barca. Toate locuintele de aici sunt zugravite cu var albastru, nuanta despre care localnicii spun ca este o arma eficienta impotriva tantarilor. Acum aproape 200 de ani, pe grindul Mila 23 s-au asezat rusii care au refuzat sa se supuna poruncilor tarului Petru si sa accepte modificarile canoanelor bisericesti. Lipovenilor de aici li s-a dus faima de cei mai iscusiti pescari din Delta. Multe familii de aici ofera cazare in propriile case si ospateaza turistii cu mancaruri apetisante de peste. Insa puteti opta si pentru campinguri cu casute din lemn acoperite cu stuf si corturi.

Delta Dunarii

 

Sate albastrui

Nisip fin la Sulina

Parasind Mila 23, bratul isi continua drumul prin Crisan pana la Sulina. Se spune ca portul ar exista inca din secolele VII-VI i. Hr., cand primele colonii apareau pe malul Pontului Euxin. Dupa 1000 de ani, acesta a reprezentat granita cu Imperiul Roman. Insa cele mai multe date apar din secolul al XVIII-lea, perioada in care turcii parcurg drumul pana la Constantinopol traversand singurul brat navigabil de atunci, Sulina. Un secol mai tarziu, acesta devine un important oras pentru traficul fluvial european.

Simbolul orasului este farul, principalul semnal de navigatie din zona Deltei. Construit la sfarsitul secolului al XIX-lea pe malul drept al Dunarii, acesta a fost amenajat ca muzeu. La Sulina se gaseste si o plaja cu un farmec aparte, putin vizitata de turisti. Cunoscatorii zonei vin aici pentru a se bucura de linistea unui colt virgin si de nisipul foarte fin al unui loc izolat, ideal pentru relaxare.

Farul din Sulina

 

Delta Dunarii

Delta Dunarii, file de istorie

Prima oprire importanta pe bratul Sfantul Gheorghe se face la Mahmudia, locatie cu peisaje salbatice, unde se gasesc multe locuri adecvate instalarii cortului. Aici se gasesc vestigiile fortificatiei romane Salsovia, cetate ce a functionat din secolul al III-lea ca si castru roman, devenind apoi anexa la Legiunile militare romane.

Spre Murighiol se afla Lacul Omonim, bogat in saruri si namol mineralizat, folosite in scopuri terapeutice. De asemenea, aici se pescuieste strasnic pentru ospatul cu bors de peste de la apus. La 2 km de Murighiol, pe soseaua spre Dunavat, se vad ruinele cetatii romane de la Halmyris, amplasata intr-un loc bogat in resurse naturale si propice transportului pe apa. Cercetarile arheologice au datat urmele de locuire incepand cu secolul al VI-lea i. Hr.. O parte din peretii fortificatiei au fost refacuti si cea mai mare parte a cetatii poate fi vizitata.

Pe un inalt promontoriu intre lacurile Babadag si Razim este situata singura cetate medievala din Dobrogea, Enisala. Construita in secolele XVIII-XIX de catre coloniile genoveze, a fost o vreme in stapanirea Tarii Romanesti, devenind in cele din urma garnizoana a Imperiului Otoman. Abandonata de catre turci, cetatea s-a ruinat cu timpul, insa poate fi vizitata, existand un drum de acces ce duce pana la poarta de intrare.

Pe bratul Tulcea se mai pastreaza o marturie istorica -Cetatea Greco-romana Arganum-, intemeiata de grecii din Asia Mica in secolul al VII-lea i. Hr.. Ruinele se afla la aproximativ 7 km de Jurilovca, pe malul lacului Razelm. Fortareata reprezinta prima asezare antica din Romania mentionata intr-un izvor scris din Antichitate. Cercetarile efectuate aici au scos la iveala monumente specifice organizarii spatiului funerar la greci, o retea de alei si strazi, porti de intrare si o bazilica paleocrestina.

Delta Dunarii

 

Delta Dunarii

Sfantul Gheorghe, unde Dunarea si marea se intalnesc

La capatul bratului, unde Dunarea intalneste Marea Neagra, se deschide un loc cel putin neconventional, parca in afara timpului. Sfantul Gheorghe este o localitate mica de capat de lume, cu ulite acoperite de nisip, pe care gasesti localnici primitori care iti ofera cazare. La plaja se ajunge cu minicarul care pleaca din centrul satului sau pe jos. Delta a ascuns aici cea mai frumoasa plaja pustie de pe litoral; nisipul fin formeaza pe alocuri mici dune printre plantele pitice, iar singurele sunete apartin marii si pasarilor. Inedita este prezenta vacutelor, lasate libere de localnici, care se plimba nestingherite pe plaja si se adapa din mare.

In Marea Neagra, nu departe de bratul Sfantul Gheorghe, s-a format Insula Sacalin, unul din bastioanele salbaticiei absolute. Declarata rezervatie a biosferei, este principala zona de cuibarit, hranire si iernare a catorva sute de mii de pasari migratoare din toata lumea, intre care coloniile de chire de mare si pelicanii creti. Apele adapostesc specii rare de pesti (sturioni) si plante, intre care varza de mare si canarul baltii. Pentru a pastra frumusetea nealterata a insulei, accesul turistilor este absolut interzis, insa va puteti bucura de priveliste facand o plimbare cu barca pe apele din apropiere.

Turistii neinitiati se pot rataci cu usurinta in acest labirint enigmatic de canale, intesat de vegetatie salbatica. Esti repede furat de frumusetea lacurilor, de zborul pasarilor si de culorile tabloului idilic, incat uiti de unde ai plecat si incotro te indrepti. Daca va cazati in casele localnicilor, acestia ofera deseori turistilor plimbari cu propriile barci. Altfel, va recomandam cateva trasee prin locurile esentiale ale Deltei.

Delta Dunarii

 

Delta Dunarii

Traseul Tulcea - Canalul Mila 35 - Garla Sireasa - Garla Sontea - Canalul Olguta - Dunarea Veche - Mila 23 - Crisan - Maliuc - Tulcea. Veti vedea multe ecosisteme diferite, lacuri si canale foarte inguste, aproape impracticabile in anumite momente ale anului.

Traseul Tulcea - Canalul Litcov - Canalul Crisan - Caraorman - Maliuc - Tulcea. Pe acest traseu se afla padurea Caraorman, unde se gasesc cele mai dezvoltate dune de nisip din Delta, cu inaltimi de pana la 10 m. Turistii sunt atrasi si de “stejarul ingenuncheat”, cu o varsta de peste 400 de ani, ale carui ramuri ating pamantul. La umbra batranului copac se gasesc “Fantana Vanatorilor” si o reproducere dupa “Masa Tacerii”, toate creand spatiul propice catorva clipe de ragaz. Localnicii pot fi ghizi veritabili; nu ezitati sa le cereti informatii si lamuriri.

Traseul Tulcea - Maliuc - Canalul Crisan - Caraorman - Lacul Puiu - Lacul Rosu - Imputita - Canalul Busurca - Sulina - Tulcea. Faceti un popas la baza turistica Rosu, unde va puteti destinde pescuind, admirand gratioasele pasari si nuferii.

Traseul Murighiol - Canalul Dunavat - Canalul Dranov - Golful Holbina - Lacul Razim - Gura Portitei. Complexul lagunar Razim-Sinoe de pe acest itinerariu este parte componenta a Rezervatiei biosferei Delta Dunarii. La formarea acestuia au contribuit aluviunile transportate de Dunare si deplasarea traseului curentilor litorali. Pe malul lacului Sinoe se afla Cetatea Histria, cel mai vechi oras de pe teritoriul Romaniei. Intemeiata de colonistii din Milet in secolul al VII-lea i.Hr., a fost distrusa de avaro-slavi zece secole mai tarziu. Sapaturile arheologice au descoperit “zona sacra”, cu templurile lui Zeus si al Afroditei, reteaua stradala din perioada imperiala si foarte multe monumente din epoca romano-bizantina: bazilici, piete publice, magazine, cartiere, sculpturi, ceramica.

Traseul Jurilovca - Gura Portitei. La Gura Portitei, un alt mic sat lipovenesc cu case alb-albastre, exista o plaja minunata pentru toata familia. Este amenajata cu sezlonguri si umbrelute cu stuf si are loc de joaca pentru copii, o mica piscina si teren de tenis. 

Traseul Dunarea Veche - Canalul Eracle - Garla Lopatna - Canalul Lopatna - Lacul Trei Iezere. In padurea Letea, mai sus de Dunarea Veche, caii salbatici stapanesc teritoriul. Sunt deranjati doar de vulturii codalbi, specie pe cale de disparitie, care si-au gasit adapost pe langa semetele cabaline.

Traseul Dunarea Veche - Canalul Magearu - Dunarea Veche - Bratul Sulina. In amonte de Sulina, la legatura cu Dunarea Veche, este o zona foarte frecventata de turisti si de pescarii sportivi, care se instaleaza aici cu cortul.

Ciorba de peste

Descopera Delta Dunarii

In Delta nu exista griji, aglomeratie sau inalta tehnologie, doar oameni primitori care te ajuta cu sfaturi si natura salbatica, de o frumusete covarsitoare. Lianele freamata in bataia vantului, pasarile si-au gasit adapost printre papura si stuf, nuferii plutesc colorati pe luciul apei. De pretutindeni te inconjoara splendoarea locului - ostroave, grinduri, lagune, plauri, zumzet de vietuitoare. Barcile pescarilor agita Delta de dinainte de rasarit si pana la apusul soarelui.

Locul in care Dunarea intalneste marea, unde furtunile aprige lasa intotdeauna in urma un curcubeu, unde rasariturile si apusurile se dezvaluie intr-un tablou unic, asta este Delta Dunarii. Simtiti adevarata relaxare pe plajele cu nisip fin, caci nu veti gasi sentiment mai eliberator decat inotul in apele Dunarii la varsarea in Marea Neagra.

[Un articol de Andreea Bertea]