Naturale

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

DEFILEUL JIULUI

Defileul Jiului este valea salbatica si spectaculoasa care desparte masivele muntoase Parâng si Vâlcan. Inclusa intr-un parc national cu vaste zone impadurite, aceasta poate fi strabatuta atat cu masina, cat si cu trenul, intre localitatile Bumbesti-Jiu (jud. Gorj) si Livezeni (jud. Hunedoara). O calatorie prin defileul, insotit permanent de navalnicul rau Jiu, scoate la iveala peisaje naturale exceptionale, dominate de creste inalte, manastiri atent ingrijite si castre romane. Traseul serpuieste prelung peste poduri si prin tuneluri, imbinand adrenalina provocata de numeroasele serpentine cu frumusetea locurilor pitoresti.

Defileul Jiului

Popasuri turistice intre Bumbesti si Livezeni

Sapat de raul Jiu in peretii stancosi ai muntilor Parâng si Vâlcan, defileul are o lungime de 33 de kilometri si este strajuit de versanti abrupti si de valurile inspumate ale cursului de apa. Verdele viu al padurilor, rocile stralucitoare si cascadele formate pe rau sunt o adevarata incantare pentru turistul dornic sa descopere maretia naturii. Pornind din Targu-Jiu, iubitorii siturilor arheologice pot face un popas in orasul Bumbesti-Jiu, in apropierea caruia se afla trei castre romane si mai multe asezari civile. Acestea dateaza din secolul al II-lea, perioada marcata de cele doua razboaie daco-romane, si aveau rolul de a apara intrarea in Defileul Jiului. In urma sapaturilor, in interiorul fortificatiilor au fost descoperite mai multe terme si ateliere, arme si un tezaur imperial compus din 92 de monede de argint, expus la Muzeul Judetean Gorj. Franturi de istorie asteapta sa fie descoperite la Bumbesti odata cu restaurarea sitului.

In gura defileului se zaresc ruinele unuia dintre cele mai vechi lacasuri de cult din tara. Manastirea ViÅŸina, ctitorita de Mircea cel Batran la sfarsitul secolului al XIV-lea, a fost distrusa treptat de apele Jiului. Legendele povestesc ca, impovarati de taxele tot mai mari, satenii au furat clopotul bisericii pentru a face rost de bani; insa nu au putut sa-l treaca de partea cealalta a raului din cauza debitului bogat. Se spune ca de atunci, in locul unde a cazut clopotul, valurile Jiului sunt amenintatoare si produc un vuiet zgomotos. La mijlocul traseului, situata intr-un cadru natural mirific, Manastirea Lainici continua sa-si spuna povestea. Aflat pe malul Jiului si umbrit de brazii falnici de pe versanti, asezamantul este o veritabila oaza de liniste si armonie. Devastata si jefuita deseori de navalitori, manastirea impresioneaza prin cele doua biserici suprapuse in care se pastreaza fragmente de fresce si icoane in stil bizantin. Imediat ce treci pe sub poarta mareata si descoperi lacasul din spatele zidurilor groase, locul te cucereste prin simplitate si atmosfera calma. De aici, valea se ingusteaza treptat, lasandu-l totusi pe calator sa admire culmile muntoase si sa le descopere frumusetea pura.

Defileul Jiului

 

Defileul Jiului

 

Manastirea Lainici

Spectacolul naturii salbatice: Parcul National Defileul Jiului

Unul dintre noile teritorii protejate ale Romaniei, Pacul National Defileul Jiului este o arie acoperita preponderent de paduri, in special de gorun, fag, carpen si frasin. La altitudine, acestea sunt inlocuite de pajistile si golurile alpine. Atingand inaltimea maxima in Pasul Vâlcan (1621 m), aceasta zona este un mediu propice pentru dezvoltarea a sute de exemplare de plante si animale, majoritatea protejate prin lege. De-a lungul potecilor turistice ale parcului poti vedea rasi, vidre, capre negre, specii rare de scorpioni, lilieci pe cale de disparitie; dintre pasari, se remarca acvila de munte, soimul calator, gaia rosie, mierla de apa. In majoritate virgine, padurile ascund puturi naturale, forme carstice si avene, cele mai multe fiind incluse in rezervatii naturale ca Piatra Sfinxul Lainicilor, Padurea Chitu-Bratcu, Stancile Răfăilă.

Parcul natural si peisajele sale de poveste pot fi strabatute atat la picior, cat si cu ATV-urile. Din punctele de belvedere se deschid panorame unice asupra intregii vai, dar si asupra crestelor maiestuoase. Salbaticia culmilor care se inalta deasupra involburatului Jiu, bogatia si diversitatea florei si faunei, aerul curat si linistea altitudinilor fac din acest colt de natura un loc fascinant si enigmatic.

Parcul National Defileul Jiului

 

Parcul National Defileul Jiului

Defileul Jiului: o cale ferata misterioasa si un rau de munte

Defileul Jiului este un traseu de neratat. Fie ca decizi sa-l parcurgi cu masina si sa-ti testezi indemanarea in serpentinele stranse, fie ca il admiri din tren, de-a lungul caii ferate incarcate de istorie, prin tuneluri si peste poduri, acesta iti desfata privirea cu imaginile de basm. Imbracate intr-un strat gros de zapada, sub care copacii atarna greu la pamant, stralucind de verdeata sau purtand vesmantul rosiatic al toamnei, culmile care strajuiesc defileul sunt mereu splendide si uimitoare.

Insa valea dintre munti nu iti ofera doar peisaje inedite, ci si ocazia de a practica sporturi distractive si provocatoare. Valea Jiului este zona cea mai cautata si apreciata de catre iubitorii de rafting, care profita de valurile repezi din martie pana in octombrie. Daca nu esti amator de senzatii tari pe ape repezi, poti opta pentru escalada, tiroliana, bungee jumping sau parapanta.

Bumbesti Livezeni

 

Bumbesti Livezeni

Intre muntii Parâng si Vâlcan, Jiul a sapat unul dintre cele mai incantatoare defileuri din tara noastra. Mai mereu agitat, raul pare ca istoriseste vizitatorului povestea acestei minunate opere. Facandu-si loc printre stanci, el dezvaluie un loc plin de culoare, liniste si privelisti pitoresti.

[Un articol de Andreea Bertea]