Naturale

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

COZIA - VALEA LOTRULUI

Valea OltuluiPentru a descrie judetul Valcea, multe condeie au asternut cele mai frumoase cuvinte de lauda. Considerat podoaba Olteniei pentru multele-i si minunatele locuri, acest tinut a primit toate frumusetile pe care natura i le-a oferit cu generozitate. Cat vezi cu ochii, privelistea iti dezvaluie vai umbrite si spintecate de izvoare, pajisti inflorite, sate de oameni gospodari, iar cand altitudinile cresc, bisericile isi inalta turnurile dintre copaci. Linistea din jurul manastirilor va insoteste si pe traseele din masivul Cozia, unde veti descoperi peisaje pitoresti deosebite.

Manastirea Cozia

Valea Oltului e plina de marturii istorice, iar cea mai importanta dintre ele este Manastirea Cozia. Strajuind locurile de mai bine de sase veacuri, aceasta este inconjurata de piscuri impunatoare si de paduri de nepatruns. Ctitorita de voievodul Mircea cel Batran la indrumarea sfetnicului sau Nicodim de la Tismana, asezarea monahala a avut o pozitie strategica; aflata langa munte, manastirea a fost ferita adesea de atacurile navalitorilor. Desi a reprezentat o adevarata fortareata, fiind un adapost sigur in vremurile de primejdie, asezamantul nu a scapat de vitregiile istoriei; la sfarsitul secolului al XIX-lea a fost transformat in puscarie, apoi a devenit spital, iar in timpul primului Razboi Mondial a servit drept grajd pentru cai.

Manastirea CoziaDepasind vicisitudinile vremurilor, manastirea Cozia si-a pastrat menirea si valoarea. Din punct de vedere arhitectural, lacasul intruchipeaza o trecere armonioasa de la stilul bizantin specific bisericilor grecesti din secolul al XIII-lea la stilul bizantin autohton, exprimat apoi cu desavarsire in arta brancoveneasca. De-a lungul timpului, asezamantul a fost protejat si ajutat de mai multi domnitori care au contribuit la aspectul sau actual. In veacul al XVI-lea, Neagoe Basarab construieste fantana din curte si reface picturile; doua secole mai tarziu, Constantin Brancoveanu adauga pridvorul, chiliile si cerdacurile, daruind manastirii si cateva policandre care s-au pastrat pana in prezent. Insa cel mai vechi dar este crucea de pe turla, din timpul lui Mircea cel Batran. In biserica pot fi vazute mormantul ctitorului si cel al monahei Teofana, mama lui Mihai Viteazul.

Muza pentru multi scriitori si pictori, lacasul de la Cozia a constituit un simbol al tuturor manastirilor din tara, impresionand prin valoarea sa istorica si artistica. In afara nepretuitelor picturi murale si a vitraliilor, manastirea pastreaza si alte obiecte vechi de cult, reunite in muzeul de pe latura estica. Sfintele ziduri ale Coziei isi spun inca povestile, creand o ambianta de inceput de lume, unde domnesc armonia si pacea.

Legendele locului vorbesc despre istoria indepartata a manastirii. Se spune ca de langa strana din stanga altarului porneste un tunel care duce pe sub apa pana pe celalalt mal al Oltului. Aici se afla stanca singuratica unde s-a refugiat voievodul Mircea cel Batran intr-o zi in care turcii au spart zidurile lacasului si l-au jefuit. De asemenea, se istoriseste ca in acelasi loc a luat masa imparatul Traian, in timpul campaniei de cucerire a Daciei. Pastrand amintirea celor doi conducatori, stanca este cunoscuta atat ca Masa lui Mircea, cat si ca Masa lui Traian.

Castrul ArutelaIn drumul lor catre inima Daciei, romanii au strabatut vaile si codrii de pe Valea Oltului, facandu-le sa rasune sub copitele cailor. Una dintre dovezile acestui fapt o reprezinta Castrul Arutela, aflat la aproximativ 1,5 km fata de manastirea Cozia. Pe vremea imparatului Hadrian, un detasament de arcasi sirieni l-au ridicat pe locul unei vechi asezari dacice; in jurul acestuia s-a descoperit si unul dintre cele mai mari drumuri comerciale romane. In prima jumatate a secolului al III-lea, o revarsare puternica a Oltului a distrus latura de vest a castrului, determinand retragerea garnizoanei romane. In prezent sunt vizibile urme ale constructiei si portiuni din vechiul drum pavat cu piatra cioplita.

Manastirea Turnu

De la Cozia soseaua serpuieste printre stanci si izvoare limpezi, strabatand codrii bogati pana la manastirea Turnu. Oaza de spiritualitate si de liniste sufleteasca, amplasata la poalele muntelui, intr-un cadru natural feeric, aceasta a fost infiintata in secolul al XVI-lea de catre doi calugari de la Cozia. Ei au ales acest loc retras pentru ca era prielnic vietii lor de pustnici; cu timpul insa, mai multi monahi au trecut Oltul pentru a ramane aici definitiv. Astfel, au construit mai intai o bisericuta de lemn, apoi una de piatra, iar sihastria s-a extins; unele din vechile chili sapate in piatra pot fi vazute si in zilele noastre.

Manastirea TurnuAsezarea este formata din biserica veche, aflata la intrare, si cea noua, ridicata la sfarsitul secolului al XIX-lea. Impresioneaza armonia stilului arhitectonic, dominat de bolti si coloane, frescele exterioare bogat colorate, ornamentatiile din lemn si simplitatea turlelor. Izolarea sihastrilor de la Turnu a luat sfarsit in momentul constructiei caii ferate, cand turistii au inceput sa viziteze tot mai des lacasul. Insa calugarii de aici isi vad in continuare de traiul lor tihnit, fiind preocupati de ingrijirea manastirii si de rugaciune.

In apropiere puteti vedea si Schitul lui Pahomie, o biserica lipita de o stanca. Desi are dimensiuni reduse, aceasta atrage prin exteriorul viu colorat si prin pridvorul taranesc de la intrare, ai carui stalpi pictati contrasteaza cu zidurile albe. Din aceeasi stanca isi incepe cursul si Izvorul Frumos, singurul care sparge linistea acestor doua asezaminte monahale.

Manastirea Stanisoara

Manastirea StanisoaraParasind manastirea Turnu, pe potecile ce urca prin padure, ajungeti la un alt sfant lacas, Stanisoara. Peisajele sunt deosebite, cararile isi fac loc printre copaci, conducandu-va catre acest colt de rai pasnic. Initial, la Nucet-Stanisoara a fost un schit de lemn, locuit de sihastrii pesterilor din zona. Apoi a fost construita o biserica, insa aceasta nu a rezistat prea mult; dupa doar 40 de ani de existenta, navalitorii turci au incendiat-o, iar pe calugari i-au ucis. Reconstruit la inceputul secolului al XIX-lea, lacasul este distrus din nou de un incendiu. In cele din urma, intre 1903- 1908 se ridica actuala biserica din piatra, o constructie masiva cu o turla mare si un pridvor spatios. In interior, se pastreaza cateva icoane vechi si carti bisericesti aduse de la Muntele Athos; atmosfera sobra este imblanzita de vitraliile bogate ce infatiseaza chipuri de sfinti.

La manastirea Stanisoara, calugarii se dedica exclusiv rugaciunii si predicarii tainelor sfinte. Sa nu va mire daca vor fi retrasi in preajma turistilor; oameni ai pesterii la origini, locuitorii ai muntelui in prezent, ei au cautat cu desavarsire linistea si bucuria sufleteasca.

Parcul National Cozia

Daca preferati drumetiile si doriti sa explorati imprejurimile la altitudine, masivul Cozia va ofera sansa sa admirati salbaticia in toata splendoarea sa. Inconjurat de depresiuni relativ joase, muntele apare ca o cetate de stanca aparata de turnuri care dezvaluie peisaje surprinzatoare asupra imprejurimilor. Aici natura a desavarsit o opera originala, punand la un loc stanci strapunse de izvoare, paduri falnice si o fermecatoare lume a plantelor si animalelor. Cu toate ca nu este foarte inalt, muntele atrage prin abrupturile sale, prin relieful stancos si vegetatia luxurianta care incanta privirea. De-a lungul potecilor, intalniti mandrii goruni, brazi si fagi, mestecenii de Cozia si salcamii pitici. Printre acestia, la umbra lor, se zaresc irisi galbeni, rarele flori de colt, bujorii de munte, iedera alba, precum si un relict glaciar, pinul de pamant. Daca sunteti norocosi, puteti vedea voioasele capre negre sau mai prudentii jderi de copac si rasii.

Case de pe Valea OltuluiTraseele pe munte sunt accesibile chiar si incepatorilor; potecile urca lin, dar constant, insa padurea este atat de captivanta incat nu iti dai seama cand parcurgi diferenta de nivel. Paleta coloristica, relieful variat, punctele de belvedere, toate ofera privelisti incantatoare, nu e nimic monoton. Dintre obiectivele de pe masiv, va recomandam Poarta de Stanca, o imensa deschizatura in roca, de dimensiuni impresionante, Cascada Lotrisor, superba si galagioasa oaza de racoare, si formele de piatra cu chipuri umane: Ciobanasul, Haiducul, Inteleptul, Dacul, Mos Gerila, Ursoaica si puiul. O drumetie pe munte cere un loc de odihna. La Cabana Cozia, aflata la 1573 m inaltime, gasiti masa si cazare si un loc numai bun de depanat povesti in jurul focului, cu alti iubitori de aventuri. Pe platou va intampina linistea si racoarea specifica altitudinilor inalte si sentimentul absolut de libertate. De aici, panorama se deschide asupra varfului Omu si muntilor Capatanii, Lotrului, Fagarasului si Iezer-Papusa, dominand orizontul.

Din puncte ca Turnu, Pausa, Calimanesti, Gura Lotrului, pornesc trasee turistice marcate catre principalele obiective. De-a lungul potecilor veti gasi popasuri amenajate -banci si mese de lemn, cabane de refugiu-, unde va puteti odihni cateva momente, pregatiti pentru a descoperi frumusetile muntelui. Nu va lasati inselati de vreme; chiar daca la poale totul se arata senin si calm, la inaltime ploaia si timpul schimbator va pot crea dificultati. Echipati-va corespunzator pentru a avea o drumetie fara griji si parcurgeti urmatoarele trasee:

Parcul National CoziaGara Turnu - Curmatura la Troita - Muntele Scortaru - Muchia Turneanu - Cabana Cozia (5h- 5½h, dificil de parcurs pe zapada).

Gara Lotru - Varateca - Muchia Urzicii - Stana din Rotunda - Varful Cozia (4-5h).

Manastirea Stanisoara - Muchia Vladesei - Durduc - Varful Cozia (4-5h).

Gura Lotrisorului - Valea Lotrisorului - Poiana Tarsa (2-3h, traseu relativ usor).

Castrul roman Arutela - La Troita - Manastirea Stanisoara (2-3h).

Valea Lotrului

Dincolo de Muntii Cozia se intind vai largi strabatute de vijeliosul Lotru, care izvoraste tocmai din tinuturile Parangului. Pe valea acestuia este asezat si satul Brezoi, asezare de oameni molcomi si primitori, unde veti descoperi farmecul vietii rurale. De aici, pe drumuri serpuitoare printre munti, ajungeti la Malaia, un lac foarte cunoscut printre iubitorii de pescuit. Legendele spun ca, odinioara, pe-aici isi faceau veacul cetele de haiduci a lui Malai, Ciungu si Voinea. Dupa o vreme, saturandu-se de jefuit si adunandu-si averile, si-au intemeiat familii si s-au stabilit la Malaia, Ciunget si Voineasa. Pe malul apei puteti face un picnic in mijlocul naturii pentru a va relaxa dupa drumul lung sau chiar va puteti incerca norocul la peste.

Cheile LatoriteiPentru o plimbare care sa va umple de energie, un drum prin Cheile Latoritei merita cu prisosinta. Crestele muntoase care par ca se unesc deasupra ta, bogatia de cascade navalnice si zgomotoase, muschii si florile care cresc pe stanci, toate iti ofera senzatia unei libertati pure. Toate raurile care coboara de pe munte se revarsa in Latorita, insotite de-a lungul traseului lor de pasari multe si zglobii si de fluturi colorati. E agitatie in jur, natura pare eliberata, grabita sa-i intampine pe iubitorii peisajelor salbatice. De jos, potecile se rasfira ca intr-un evantai pe munte. In toate directiile, traseele turistice urmeaza vaile paraielor, pana la puncte de atractie precum lacurile Galbenu, Petrimanu si Iezerul Latoritei si cascadele Moara dracilor si Apa Spanzurata.

Voineasa - Obarsia Lotrului

VoineasaLa o distanta mica se afla statiunea Voineasa, loc pitoresc inconjurat de paduri, cautat in special pentru aerul curat, lipsit de praf si alergeni. Cunoscuta cu precadere pentru conditiile climaterice si pentru posibilitatile de tratament, Voineasa primea valuri de turisti doritori sa profite de beneficiile oferite de natura. Cu timpul insa, interesul autoritatilor asupra acestei zone a scazut, dar statiunea detine un potential mare de dezvoltare datorita resurselor naturale. Date fiind conditiile optime ce permit dezvoltarea si modernizarea, regiunea este recomandata investitorilor. Cu toate acestea, peisajele sunt deosebite, prielnice unei vacante linistite si relaxante; plimbarile prin imprejurimi sunt o adevarata cura de aer curat benefica sanatatii.

Lacul VidraDin Voineasa puteti merge intr-o drumetie spre barajul Vidra, pe care il veti zari dintre varfurile brazilor. In oglinda limpede a lacului se reflecta razele soarelui, contrastand puternic cu verdele viu al padurilor din jur. Localnicii povestesc ca pe aceste plaiuri s-ar afla o mina de aur bine tainuita, exploatata de catre nazisti in cel de-al doilea Razboi Mondial. Se spune ca la acea vreme nemtii lucrau cu prizonieri, iar cand au aflat ca Germania a fost infranta, i-au ascuns pe acestia in mina, apoi au dinamitat-o. Comoara nu a putut fi niciodata gasita din cauza pietrelor cazute de pe versanti. Iarna, tabloul format din zapada care se topeste in preajma lacului, tranformandu-se repede in aburi, este unul sublim. 

Pana la Obarsia Lotrului, drumul serpuieste lin printre stanci si paduri, intr-o tacere intrerupta doar de zgomotul cascadelor si de fosnetul copacilor. In acest sector al judetului Valcea, natura si-a pastrat latura salbatica, dezvaluind peisaje coplesitoare, cum rar mai intalnesti. De la Calimanesti si pana pe Valea Lotrului, va puteti bucura de locuri superbe, care va vor face cu siguranta sa reveniti.  

[Un articol de Andreea Bertea]