Naturale

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

CHEILE BICAZULUI - LACUL ROSU

Zona Cheile Bicazului - Lacul Rosu este destinatia perfecta pentru cei care doresc sa se relaxeze intr-un decor pitoresc si sa se bucure de liniste si de aer proaspat. Trecerea dinspre Moldova catre Transilvania se face prin aceasta minunatie a naturii, Cheile Bicazului. V-ati putea imagina ca acestea au fost sapate in munte de o apa uriasa si puternica, insa aflati ca raspunzator pentru cel mai atragator defileu din Carpatii Orientali este micul si involburatul rau Bicaz. Impresionantele Chei au o lungime de 6 km si se desfasoara intre Lacul Rosu si localitatea Bicazul Ardelean. Traseul este de-a dreptul ametitor, format din numeroase serpentine care fac trecerea spre altitudini mai mari. Daca suferiti de rau de masina, va recomand sa admirati aceste frumuseti la pas; veti avea o priveliste minunata !

Lacul Rosu

 

Cheile Bicazului

Drumuri serpuitoare

In Chei soseaua se ingusteza pe masura ce te apropii de uriasii de piatra, iar drumul serpuieste pe langa peretele de roca. Peisajul se largeste cand incep serpentinele de o frumusete covarsitoare, adevarate provocari pentru soferi. Printre peretii de stanca se ajunge la faimosul tunel, a carui traversare te face sa te gandesti la cele mai sinistre scenarii. Rasufli usurat cand, dupa cateva secunde, zaresti crestele muntilor si crucea din lemn de pe Piatra Altarului, care aminteste de toti alpinistii ce au cutezat sa escaladeze peretii verticali de stanca.

Stancile, cu arbori crescuti pe suprafetele lor, ascund doua pesteri, Pestera Neagra si Pestera Cascada, si doua avene, Licas si Avenul cu trei intrari. Pestera Cascadei se deschide pe podul de deasupra vaii Bicazului si este atat de stramta incat poate fi vizitata doar taras. Si micile cursuri de apa afluente Bicazului formeaza chei mai mici, cum ar fi Cheile Laposului, Cheile Sugaului, Cheile Bicajelului. Stancile din zona pe care le puteti admira sunt Piatra Altarului (1154 m altitudine), Piatra Pintestilor (847m), Piatra Arsitei, Piatra Surducului, Poarta de Piatra si Politele Bardosului. Primavara, cand se topesc zapezile din masiv, se formeaza o casacada care cade de pe munte. Nu o ratati, caci e o raritate, de putine ori formandu-se un suvoi atat de impresionant.

Cheile BicazuluiCheile Bicazului

Statiunea Lacul Rosu

Lacul Rosu s-a format acum aproape 200 de ani si isi trage numele de la gresia rosie, transportata de paraie, care a vopsit in purpuriu solurile si imprejurimile pana la lac. Privelistea ce se revarsa in fata turistilor este cu adevarat spectaculoasa; puteti admira o padure scufundata in lac, din care se mai vad ici colo trunchiurile brazilor.

Cand muntii se razbuna

Legenda locului istoriseste de o fata frumoasa, cu parul negru si ochi verzi-brumariu, care s-a indragostit nebuneste de un flacau din zona. Baiatul o ceru de nevasta, insa inainte de a face nunta, fu luat in armata. Fata il astepta si-l astepta, insa intr-o buna zi fu vazuta de un haiduc, rapita si dusa intre stancile muntilor. Acesta i-a promis fetei aur, argint, un palat de diamant, dar gandul ei tot la flacau ramase. Lacrimile fetei, ce nu vroia sa devina sotia haiducului, au induplecat batranul munte, care cu un sunet ingrozitor, a inceput sa pravale stancile, acoperind tot ce statea in cale, ucigandu-l pe talhar, dar si pe frumoasa fata. Asa s-a format Lacul Rosu, lacul Ucigas.

Intr-o plimbare cu barca pe cel mai mare lac natural montan din Romania veti fi acompaniati de carduri de rate, care isi continua drumul nestingherite, invitandu-va sa va indepartati tot mai mult de mal pentru a le cunoaste familia.

Lacul Rosu

 

Lacul Rosu

Daca sunteti pasionati de plimbari in aer liber, va puteti destinde parcurgand unul dintre traseele ce includ Cheile Bicazului si Lacul Rosu.

Traseul circular Centrul statiunii Lacul Rosu - Balconul de Piatra - Pastravarie - Debarcader are o lungime de 3,5 km si poate fi parcurs intr-o ora intr-un ritm usor, ca de plimbare. Se porneste din centrul statiunii, punct in care se intersecteaza toate traseele. O poteca bine batatorita marcheaza intrarea in padure, iar dupa un urcus se ajunge la Balconul de Piatra. Situat deasupra luciului apei, este unul dintre cele mai frumoase puncte de belvedere din statiune. Coborati spre Poarta de Piatra, a carei forma actuala se datoreaza exploziilor din timpul construirii drumului, apoi la Pastravarie. De la Debarcader puteti inchiria barci pentru a face plimbari pe lac in perioda mai-septembrie a anului. Traseul se incheie cu traversarea digului natural, pe langa vanzatorii de suveniruri.

Lacul Rosu

 

Lacul Rosu

Traseul circular Centrul statiunii Lacul Rosu - Cheile Bicazului - saua Piatra Rosie se intinde pe o distanta de 10 km, poate fi parcurs in 3-4 ore si este accesibil tot anul. Plecarea se face din centrul statiunii si apoi se coboara pe langa stanca “Turnul Portii”. Pe malul stang al paraului Bicaz se afla Gradina Zanelor, o zona stancoasa unde se adapostesc caprele negre.

Traseul circular Centrul statiunii Lacul Rosu - Saua Piatra Rosie - Drumul Vararilor - Saua Tifrei - Cheile Bicazului poate fi parcurs intr-o ora, pe o distanta de 3,5 km. Pe un drum mai scurt decat cel anterior pot fi vazute Biserica Ortodoxa Sf. Ioan Botezatorul, in saua Piatra Rosie, punctul de belvedere al Pietrei Maria si traseele de alpinism Ficsúr si Derby-ul '67.

La 8 km de Lacul Rosu, pe teritoriul comunei Bicaz Chei, se afla Pestera Munticelu (Ghiocelul). Situata pe partea stanga a raului Bicaz, pestera reprezinta rezervatie naturala, aici putand fi admirate frumoase stalagmite si stalactite.Incinta este formata din doua sali, dar nu este inca luminata. Fara ghid poate fi parcursa in 30 de minute.

Cheile Bicazului

 

Lacul Rosu

 

Cheile Bicazului

Artizani pe drumuri de munte

Profitati de popasurile realizate de-a lungul defileului pentru a alege suveniruri pe care sa le duceti cadou celor dragi. Artizanii romani si maghiari din zona se ocupa cu mestesugurile traditionale, realizand obiecte din lemn, ceramica, tesaturi, impletituri din rachita. Traditionalul si modernul se impletesc in specificul acestor lucrusoare, astfel incat pe tarabe veti gasi scrumiere din ceramica neagra sau lut cafeniu, linguri din lemn, masti populare, palarii de paie sau din iasca, creioane sculptate, dar si tablouri din sticla cu nisip colorat, clepsidre si multe jucarii colorate si haioase. Si daca tot sunteti in zona, nu ratati chioscurile cu deliciosii colaci secuiesti.

Zona Cheile Bicazului - Lacul Rosu este destinatia perfecta pentru odihna si recreere, dar si pentru cei care vor sa se aventureze in drumetii sau sa escaladeze stancile. Padurile vesnic verzi ii dau o deosebita nota pitoreasca, peisaj in care va veti bucura de aer curat si proaspat si de privelisti minunate. Descoperiti paradisul din Chei si secretele ascunse de spectaculosul defileu, incercand totodata sa zariti speciile rare de plante si animale.

[Un articol de Andreea Bertea]