La Munte

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

VALEA CERNEI - MUNTII MEHEDINTI

Banatul montan este un tinut care impresioneaza prin diversitatea si pitorescul peisajelor, prin numeroasele chei si pesteri sapate cu maiestrie in piatra, prin padurile bogate cu luminisuri si izvoare limpezi. De-a lungul potecilor vei descoperi cascade vijelioase, lacuri in care se oglindeste albastrul cerului, specii rare de flori si pinul negru de Banat, “alpinistul muntilor”. La poalele masivelor, pe incantatoare vale a Cernei, se intinde o lume de poveste - cea a catunelor rupte de lume, unde viata isi urmeaza cursul firesc, departe de zbuciumul oraselor.

In Muntii Cernei si in Muntii Mehedinti spectacolul naturii se dezvaluie cu generozitate. Din punctele de belvedere vei putea admira maretia crestelor invecinate, iar pe platourile alpine te vei bucura din plin de aerul curat si de calmul inaltimilor. Strabatand cararile masivelor vei afla legenda lui Iovan Iorgovan si alte povesti impartasite de ciobani, vei gasi cele mai bune stanci pentru catarari si locuri fascinante in care sa instalezi cortul. Senzatia de libertate pe care ti-o ofera muntele si culorile magice ale apusului te vor face sa te deconectezi de cotidian si sa ai o vacanta relaxanta.

Valea Cernei

 

Valea Cernei

 

Valea Cernei

Parcul National Domogled - Valea Cernei

Strajuit de culmile muntilor Godeanu, Valcan si Mehedinti, Parcul Domogled este un impresionant cadru natural protejat de lege, una dintre primele rezervatii infiintate in Romania. Fauna si flora sunt deosebit de variate si bogate in exemplare rare. Intre acestea se remarca alunul turcesc, cornutelul banatean, laleaua pestrita, sangele voinicului si pinul negru de Banat, specie endemica ce se dezvolta pe stancile abrupte. In ceea ce priveste fauna, aceasta este reprezentata in special de mamifere -ursul brun, rasul, capra neagra, jderul-, care traiesc retrase in inima muntilor. Domogledul exceleaza datorita faunei de fluturi, una dintre cele mai numeroase din Europa.

Valoarea incontestabila a acestei zone se datoreaza reliefului carstic cu importanta stiintifica atat pe plan national, cat si international. Imbinarea armonioasa a rocilor dure cu verdele crud al vegetatiei constituie un fenomen rar, dar si un superb tablou natural. Iubitorii muntelui se pot bucura de obiectivele parcului national urmand traseele marcate. Primul punct in care trebuie sa te opresti ca sa poti admira panorama intregii vai a Cernei este Crucea Alba. Legendele povestesc ca doi tineri indragostiti de aceeasi fata s-au intrecut calare pe potecile muntelui, urmand ca invingatorul sa primeasca mana acesteia. Primul ajuns sus si-a marcat victoria cu cateva focuri de arma, fapt care i-a adus sfarsitul; speriat de zgomotul impuscaturilor, calul sau l-ar fi aruncat in prapastie. In cinstea tanarului, fata a ridicat aceasta cruce, pe care multi turisti o considera un simbol al dragostei.

Crucea Alba

 

Crucea Alba

In apropierea acesteia se afla Grota Haiducilor (Pestera Hotilor), loc in care s-au descoperit vestigii ale civilizatiilor primitive care s-au adapostiti aici - fragmente ceramice, unelte si arme din piatra. Pestera are o suprafata generoasa si este formata din mai multe incaperi ale caror tavane sunt impodobite de formatiuni stalagmitice. Grota prezinta interes stiintific datorita faunei sale, unice in Europa. Cunoscandu-i amplasarea, romanii au construit in imediata sa apropiere vestitele “Thermae Herculi ad Mediam”, unele dintre putinele terme romane care s-au pastrat pana in ziua de azi.

Curiozitatile Parcului National Domogled sunt reprezentate de pesterile termale, unice in Romania si extrem de rare in lume. Conditiile de mediu se aseamana celor tropicale (35-45 °C in aer), ceea ce a favorizat dezvoltarea unei faune deosebite. Una dintre pesteri este Grota cu aburi, o sauna naturala cu pereti verzui care degaja vapori fierbinti cu miros de pucioasa. Daca te apropii mai mult, poti auzi clocotul interior al stancilor si sunetul aburilor sub presiune. De asemenea, acest fenomen se intalneste si in Pestera lui Adam, care se remarca prin stalactitele gelatinoase si unde traieste una dintre cele mai vechi colonii permanente de lilieci din Europa. Grota este neamenajata, astfel ca turistii nu pot avea acces in interior.

Grota Curecea

 

Parcul National Domogled

 

Parcul National Domogled

In nordul parcului, in satul Cerna, privelistea se deschide spre spectaculoasele chei ale Corcoaiei, un monument natural grandios. In peretii stancosi vei vedea numeroase forme create de forta nebanuita a apei. Pentru locuitorii din aceasta zona, originea cheilor este cu totul alta; se povesteste despre curajosul Iovan Iorgovan, care a purtat o lupta apriga cu un balaur cu sapte capete pentru a-si recapata iubita si a-i salva pe sateni. Ultima batalie a celor doi s-a dat pe locul de astazi al rezervatiei; potrivit legendelor, Cheile Corcoaiei s-au format in urma spintecarii acestora cu sabia lui Iovan, in incercarea de a-l ucide pe balaurul ascuns printre stanci.

Iubitorii senzatiilor tari vor gasi in Cheile Corcoaiei si in Valea Feregari trasee de alpinism amenajate; in plus, pe raurile de pe Valea Cernei poti practica caiacul, iar versantii sunt favorabili zborului cu parapanta. Daca iti plac drumetiile si experientele inedite, iti recomandam sa descoperi satele si oamenii de pe Valea Cernei. In Inelet, Scarisoara si Prisacina vei cunoaste obiceiurile acestor locuri, vei vedea gospodarii traditionale si vei intalni tarani care sa-ti impartaseasca povestile cu iz rural. De la inaltimea dealurilor, panorama este de-a dreptul impresionanta si merita admirata din plin.

Cheile Corcoaiei

 

Cheile Corcoaiei

Frumusetile Muntilor Mehedinti

Situati de-a lungul raului Cerna, Muntii Mehedinti imbina armonios vaile salbatice, abrupturile calcaroase, padurile de fag si canioanele scaldate de cascade. Prima atractie care se dezvaluie turistilor este Cascada Vanturatoarea, cu un debit imens si o cadere verticala maiestuoasa. O carare ingusta duce chiar in spatele suvoiului, de unde poti vedea apa cazand intr-o ploaie fina de pe stanca. In apropiere, pe malul drept al Cernei, se afla Cheile Å¢âsnei, un spectaculos defileu sapat in calcar. Desi scurte, cheile se disting prin salbaticia zonei si prin multitudinea formatiunilor stancoase. Drumul de sub peretii impozanti se ingusteaza si se largeste de multe ori, dezvaluind fie poienite luminoase, fie mici cascade si pini negri. La iesirea din chei se gaseste Moara Dracilor, accesibila celor care doresc sa o viziteze.

Muntii Mehedinti

 

Cascada Vanturatoarea

 

Cascada Vanturatoarea

In nordul masivului este situata una dintre cele mai surprinzatoare pesteri din Romania. Se spune ca, odinioara, Piatra Mare era o gradina splendida, cu flori gingase, arbori falnici si rauri cristaline. Aceasta era locuita de un vrajitor foarte cunoscut care a aflat ca un zmeu vrea sa puna stapanire pe tinutul lui. Pentru a-si apara taramul, batranul l-a acoperit cu o bolta de piatra, numita Piatra Mica. Toate florile s-au transformat in roca, ramand ascunse in Pestera Closani. Cele doua galerii ale grotei adapostesc formatiuni calcaroase uluitoare: valuri, coloane, stalagmite si stalactite dantelate, cristalictite colorate sau translucide. Aici s-au descoperit peste 70 de specii de animale microscopice si o specie deosebita de lilieci. Datorita importantei sale stiintifice, Pestera Closani este declarata rezervatie naturala si poate fi vizitata doar cu aprobarea Institutului de Cercetari Speologice. 

O alta atractie a Muntilor Mehedinti este reprezentata de crovuri sau Poienile de sus ale Cernei. Acestea sunt foarte intinse, acoperite cu iarba si inconjurate de creste calcaroase, avand forma unor stadioane. In poieni vei intalni cai liberi pascand si ciobani conducandu-si turmele. Toamna, nuantele rosiatice ale pomilor razleti si privelistile care se deschid deasupra Vaii Cernei creeaza o atmosfera idilica, de poveste. Nu rata nici peisajele spectaculoase ale abrupturilor Hurcu, ÅžuÅŸcu, Domogled si maretia naturii de sub Varful lui Stan (1466 m).

Cascada Vanturatoarea

 

Cascada Vanturatoarea

 

Cascada Vanturatoarea

Exploreaza Parcul Domogled - Valea Cernei si Muntii Mehedinti

Parcul Domogled si Muntii Mehedinti pot fi descoperiti urmand potecile care pornesc din statiunea Baile Herculane sau din localitatile Baia de Arama, Izverna, Closani, Motru. Pe Valea Cernei se gasesc numeroase unitati de cazare, dar poti alege si varianta cortului si sa te bucuri de splendoarea naturii. Iti recomandam cateva trasee care bifeaza principalele atractii turistice ale acestei zone.

Cheile Tasnei

 

Cheile Tasnei

 

Cheile Tasnei

Traseul Baile Herculane - Podul peste Cerna (km 10) - Cascada Vanturatoarea (1 h).

Traseul Baile Herculane - Grota Haiducilor - Grota cu Aburi - Foisorul Imparatesei - Foisorul Galben - Izvorul Munk - Foisorul Verde - Izvorul Diana (1 ½ - 2 h).

Traseul Valea Cernei - Cheile Å¢âsnei - Poiana Å¢âsnei - Poiana Balta Cerbului (4 h).

Traseul Valea Cernei - Valea Timna - Crovu Mare - Saua Bruscan - localitatea Izverna (4-5 h).

Traseul Valea Cernei - Poiana Mare - Crovu Mare - Poienile Porcului - Poiana Plostina - Valea Å¢âsnei - Podul Å¢âsnei (5½ - 6½, nerecomandat iarna).

Traseul Cerna Sat - Cheile Corcoaiei - Barajul de la Cerna Sat.

Moara Dracilor

 

Moara Dracilor

In Muntii Mehedinti si pe Valea Cernei natura a creat peisaje uimitoare, care iti taie rasuflarea. Fie ca iti doresti sa explorezi impresionantele chei si sa te racoresti langa cascadele zgomotoase, fie ca vrei sa cuceresti inaltimile sau sa descoperi pesterile misterioase, Banatul montan iti ofera o experienta inedita. Viziteaza aceasta zona si vei avea parte de o vacanta placuta, in care sa te relaxezi si sa te incarci cu energie.

[Un articol de Andreea Bertea]