La Munte

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

MUNTII VLADEASA

Muntii VladeasaVladeasa este masivul cu paduri dese de molid, cu pajisti intesate de flori multicolore, cu golase culmi alpine de unde panorama se dechide asupra intregului lant carpatic romanesc. Atractivitatea este sporita in special de multitudinea formelor carstice, incluzand chei, platouri, pesteri si doline. Colindand muntii Vladeasa veti descoperi linistea specifica inaltimilor, maretia naturii si frumusetea ei salbatica, ospitalitatea, simplitatea si traiul linistit al motilor. In plus, peisajele sunt in fiecare anotimp incantatoare, oferindu-va cadrul perfect pentru o vacanta relaxanta in aer liber.

Frumusetile muntilor Vladeasa

Incadrat de Muntii Padurea Craiului si Gilau, masivul Vladeasa are forma unei potcoave care se deschide spre nord. Linistea zonei centrale este intrerupta de susurul Drăganului, ce imparte muntele in doua, versantul de vest si cel de est.

Cabana VladeasaTraseele spre ramura vestica a muntilor Vladeasa pornesc din statiunea Stana de Vale, o locatie pitoreasca vizitata atat de cei pasionati de sporturile de iarna, cat si pentru apele tamaduitoare ce se gasesc aici. O atractie turistica importanta o constituie Izvorul Minunilor, despre care se spune ca are puteri miraculoase, fiind una dintre cele mai pure surse de apa din Romania. De asemenea, aici se trateaza cu succes afectiunile respiratorii, bolile cardiovasculare si nevrozele. In anotimpul rece, Stana de Vale este una dintre destinatiile favorite ale iubitorilor de senzatii tari, dipunand de o partie de schi unde zapada se mentine pana la mijlocul lunii aprilie.

Din statiune puteti urma traseele marcate spre diverse obiective turistice. Unul dintre cele mai populare este reprezentat de Valea Iadului, loc unde dacii si-au gasit refugiu in fata romanilor cotropitori. Pana nu demult, raul cu acelasi nume se pravalea peste stanci in multe cascade zgomotoase, facandu-si simtita prezenta de la mare distanta. Privelistea imbina armonios crestele inalte si salbatice, peretii verticali pe care cresc brazi, valea neteda si ingusta care se continua cu cheile taiate in roca. Intre acestea se evidentiaza cascadele Saritoarea Iedutului, Iadolina si Valul Miresei. Caderile vijelioase de apa ce se pravalesc peste stanci ofera o imagine revigoranta, semn al vietii din inima muntelui.

Pestera MeziadLa 20 km distanta de izvoare, apele Vaii Iadului se aduna in barajul de acumulare LeÅŸu, un lac lung si sinuos in oglinda caruia se rasfrange verdele padurii. La Coada Lacului s-a amenajat o zona de agrement cunoscuta sub numele de Satul de vacanta, un loc ideal pentru a-ti petrece un concediu relaxant. In bazinul Vaii Iadului s-au format aproximativ 40 de pesteri, toate inundate cu apa, cum este si cea de la Bulz. Pestera cu apa de la Lesu este declarata rezervatie speologica si se poate vizita doar cu ajutorul barcii pneumatice. O alta pestera cautata de turisti este Meziad, situata aproape de limita cu Muntii Padurea Craiului. Grota este compusa din galeria principala si cele doua etaje, prezentand remarcabile formatiuni stalagmitice (Turnul Alb, Calaul, Fantana lui Iacob), stalactitice, coloane si draperii. Dimensiunile salilor sunt impresionante, lumina lanternelor ajungand cu greu pana in tavan. Vizitati pestera si veti avea parte de cateva momente de mister, in care veti descoperi si alte frumuseti unice ale Meziadului.

Cascada Moara DraculuiVersantul estic al Muntilor Vladeasa este bogat in formatiuni carstice, dar si in platouri intinse strabatute de parauri ce-si urmeaza drumul alene. Urmand potecile prin padure veti ajunge la Cascada Moara Dracului, un torent spectaculos de apa in doua trepte, amplasat intr-un decor deosebit de salbatic. Peretele golas de stanca este imbracat de un strat de muschi de un verde crud, culoare ce contrasteaza puternic cu albul laptos al cascadei. Vegetatia bogata, brazii maiestuosi, ropotul asurzitor, umbra si racoarea placuta a padurii te farmeca si te fac sa contemplezi grandoarea naturii ce te inconjoara. 

In Valea Stanciului, la 1500 m altitudine, se afla Pietrele Albe, un masiv calcaros presarat cu o multime de pesteri si avene. Acesta este un loc preferat de catre iubitorii de adrenalina, caci peretii verticali sunt perfecti pentru escaladare. De aici mai e putin pana in varful cel mai inalt al muntilor Vladeasa (varful Vladeasa, 1836 m), oferind perspective incantatoare asupra satelor rasfirate din Depresiunea Huedinului, asupra culmilor domoale din Muntii Åžes si asupra crestelor din Valea Draganului. Tot aici veti gasi si Cabana Vladeasa, zona fiind cunoscuta indeosebi datorita prezentei partiei de schi. De asemenea, vara puteti instala cortul pe platoul din jurul cabanei si veti avea parte de un rasarit de soare fascinant sau de o seara petrecuta cu prietenii in preajma unui foc de tabara.

Lacul BelisIn estul versantului se gaseste Lacul BeliÅŸ-Fântânele, situat pe fosta vatra a comunei BeliÅŸ; familiile au fost nevoite sa se mute pe deal, singura constructie din sat care a ramas nedemolata fiind biserica. Vara, cand nivelul apei scade foarte mult se vad ruinele caselor abandonate si zidurile bisericii. Scafandrii care fac scufundari in lac pot chiar intra in lacas, printr-o spartura dintr-un perete. La nord, in Rogojel, peisajul se schimba, fiind dominat de falnicul arbore Sequoia, inclus in rezervatia forestiera de pe Dealul Domnului. Demonstrandu-si maretia de aproape 100 de ani, copacul ramane o prezenta exotica pe aceste meleaguri.

Vladeasa este un masiv ai carui versanti merita explorati; doar asa ii vei descoperi cheile si multitudinea de pesteri, satele pitoresti de munte si cascadele vijelioase. Iti recomandam cateva trasee de-a lungul carora vei intalni aceste frumuseti rare.

Traseul Statiunea Stana de Vale - Varful Aria Vulturilor - Culmea Muncelu - Cantonul Ciripa (Valea Draganului) - Valea Moara Dracului - Cascada Moara Dracuului (3 h).

Traseul Satul Sacuieu - Valea Alunasul - Muntele Chicera Orzesti - Cabana Vladeasa (3- 3 ½ h).

Lacul Belis

Traseul Statiunea Stana de Vale - Poiana Voivodeasa - Varful Mermezii - Meziad (3 ½ h).

Traseul circular Statiunea Stana de Vale - Valea Iadului - Valea Iedutului - Saritoarea Iedutului - Culmea Dealul Mare - Drumul Beius - Statiunea Stana de Vale (4 h).

Traseul circular Cabana Vladeasa - Creasta Vladeasa - Varful Vladeasa - Saua intre Munti - Pietrele Albe - Valea Racatau - Cabana Vladeasa (5 h).

Traseul circular Cabana Vladeasa - Piatra Mare - Cascada Rachitele - Firezul Rogojanului - Saua Pietrele Albe - Cabana Vladeasa (10 h).

Desi nu se inalta spre cer prin piscuri care strapung norii, muntii Vladeasa adapostesc alte comori inedite care le ofera unicitate. Peisajele sunt ametitoare, iar linistea si armonia altitudinilor te imbie sa zabovesti la soare si sa admiri spectacolul naturii salbatice.

[Un articol de Andreea Bertea]