Evenimente
MUNTII RODNEI
In Muntii Rodnei va intampina un peisaj salbatic spectaculos, un taram al frumusetii care te surprinde de fiecare data. Bogati in cascade, lacuri, izvoare de apa minerala si pesteri, acoperiti de pietre ce par vopsite cu bronz, acestia formeaza o intinsa cetate impozanta plina de farmec si mister. Pentru turistul obisnuit, inaltimile masivului, atingand nivelul maxim la 2303 m, pot fi greu de cucerit. Insa pe parcursul traseelor vi se vor dezvalui peisaje de un pitoresc aparte, facandu-va cunoscute traditiile plaiurilor maramuresene. Printre carari tocite de alpinisti, ciobanii isi duc mai departe obiceiurile mostenite din stramosi. Vara, la asfintit, printre sunetele talangilor si latratul cainilor, veti auzi cantece duioase din fluier; se aud din locuri primitoare, unde veti fi poftiti la masa si veti auzi povestile muntelui. Toamna, cand verdele crud capata nuante ruginii, turmele coboara in ses, iar linistea se asterne.
In fiecare anotimp, pajistile intinse ale Muntilor Rodnei sunt foarte generoase cu turistii. Chiar si in timpul iernii, cand stratul de zapada creeaza dificultati in parcurgerea traseelor, veti gasi pe munte locuri ferite de vant unde sa instalati cortul. In restul anului, pot fi admirate flora si fauna deosebit de bogate si diversificate. In padurile de molid se vad urmele ursului si ale cerbilor si se aud trilurile ciocanitorilor. Cu muntii in fundal, herghelii de cai liberi si voiosi alearga pe pasunile verzi care contrasteaza cu albul celor mai inalte creste. Va invitam sa descoperiti nordul extrem al Romaniei si peisajele montane autentice, unde natura si-a pastrat latura salbatica.
Parcul National Muntii Rodnei
Intre apele Somesului Mare, Viseului si Bistritei, strajuiti de varfurile Pietrosul, Ineu, Ineut si Rosu, Muntii Rodnei va ofera o reprezentatie spectaculoasa. Impactul ghetarilor este vizibil si in prezent prin numeroasele forme care dau originalitate peisajului: lacuri glaciare, vai si piscuri. De-a lungul timpului s-au format 23 de lacuri alpine mai mici sau mai mari, unele dintre ele mai cunoscute datorita apropierii de traseele turistice - Lala Mare, cel mai intins si mai frumos din Rodnei, Lala Mica, Stiol, Iezerul Pietrosului si Taurile Buhaiescu, cel mai adanc lac din acesti munti.
Izvoarele Buhaiescu, cunoscute sub denumirile de Iezerul de Sus, Iezerul Mijlociu si Iezerul de Jos, sunt asezate sub forma de cascada, cele din amonte alimentandu-le pe cele din aval. Strajuite pe malurile mlastinoase de blocuri de stanca acoperite de jnepeni, lacurile sunt populate cu pastravi. Ajungeti la acestea urmand traseul ce duce la Iezerul Pietrosul sau prin Valea Vinului, culmea Nedeilor si coborand pe creasta prin Tarnita la Cruce.
Parcul National Muntii Rodnei cuprinde mai multe rezervatii create pentru a ocroti flora si fauna alpina. Intre acestea, rezervatia stiintifica Pietrosul Mare gazduieste specii rare cum ar fi: floarea de colt, sangele voinicului. Palcurile mari de jnepeni sunt populate de cocosi de mesteacan, acvile de munte si marmote, iar daca sunteti norocosi, in bazinul superior al Vaii Fantanei puteti vedea zveltele si neobositele capre negre. Tot aici, in Valea Pietroasa, sub varful cu acelasi nume, natura a pus la adapost unul dintre cele mai frumoase lacuri din Carpatii Orientali, Iezerul Pietrosului. Conturul sau seamana cu harta Romaniei, iar apa limpede oglindeste falnicele creste ale muntelui. Puteti ajunge la iezer pe diferite trasee: cele mai usoare pornesc din Borsa, urmand Valea Pietroasei pana la curmatura Turnu-Rosu sau pe paraul Tisa; un drum mai lung, insa inedit, pleaca de langa Sacel, ajunge la Taul Muced si taie varfurile Buhaiescu si Rebei pana la curmatura Pietrosului.
Spectacolul naturii la inaltime poate fi admirat si in rezervatiile Piatra Rea, protejata indeosebi pentru abundenta exemplarelor de floare de colt, Pestera si Izbucul Izvorul Albastru al Izei si Ineu-Lala. Vegheat de uriasele piscuri Rosu (2113 m), Ineut (2222 m) si Ineu (2279 m), Lala apare ca o oaza de verdeata si liniste la capatul urcusului printre stanci si jnepenis. Luciul imens si albastru al lacului are o forma perfect pentagonala si este inconjurat de rarele flori liliachii ale rododendronului, care imblanzesc privelistea. Pe platoul urias cu iarba deasa va puteti instala cortul pentru a innopta, intrucat pe munte nu sunt amenajate unitati de cazare. Locul superb si atmosfera de cele mai multe ori calma indeparteaza orice grija; iar la rasarit, norii descopera incet muntii, creand un nemaipomenit joc de lumini si umbre.
O alta bogatie a muntilor Rodnei o reprezinta pesterile, cele mai mari fiind Izvorul Albastru al Izei, Izvorul Tausoarelor, Baia lui Schneider, Jgheabul lui Zalion. Montaniarzii vor gasi aici tot ce isi doresc- lacuri, cascade, grote, locuri bune de campare si jnepeni uscati perfecti pentru focul de seara.
Legendele Muntilor Rodnei
In apropierea statiunii turistice Borsa, la intrarea in parcul national, intr-un cadru de un pitoresc aparte, muntii Rodnei dezvaluie una dintre cele mai impresionante caderi de apa din tara noastra. Cascada Cailor se formeaza din apa rezultata din topirea zapezii si din ploi, se aduna intr-un circ glaciar si de acolo cade in trei trepte succesive. Aflata la 1300 m altitudine, zgomotoasa cascada si stancile din zona reprezinta o mare atractie pentru alpinisti. Accesul se face din Borsa, fie intr-o plimbare placuta pe poteci, fie cu telescaunul. Potrivit legendelor, numele cascadei se trage de la o intamplare petrecuta aici cu mult timp in urma. Se spune ca pe vremuri localnicii isi tineau hergheliile de cai pe muntele Piatra Rea de la inceputul primaverii pana toamna tarziu. Singura amenintare era ursul, care obisnuia sa atace animalele in camp deschis. Intr-o noapte intunecata, pe o furtuna strasnica, fiara a venit din nou sa-si prade hrana. Speriati, caii au galopat spre vale, insa au gresit calea si au cazut cu totii in rapa cascadei. De atunci, muntele, izvorul si caderea de apa le poarta numele. Peisajul este fermecator, va face sa pierdeti notiunea timpului; iarna aveti nevoie de echipament special pentru a ajunge aici, intrucat stratul de zapada este foarte gros si inselator.
Pe un afluent al Somesului Mare, la poalele Muntilor Suhard, inconjurata de racoarea padurilor de brad, se afla Poiana Zanelor, loc ce ascunde multe povesti. Batranii spun ca zana cea buna poarta oile de pe un munte pe altul pentru a da mai mult lapte. Se povesteste ca in fiecare an, dupa masuratul oilor, zana vine si ia turmele, iar cainii o insotesc fara sa latre. Inainte de ivirea zorilor, mioarele sunt aduse inapoi; nu a lipsit nicicand vreuna. Satenii mai spun ca zana nu se lasa urmarita si ca deseori a incercat sa ademeneasca ciobanii tineri cu frumusetea si cu glasu-i dulce. Sub poalele Varfului Omului curge Paraul Zanelor, unde acestea se scalda ferite de privirile pamantenilor. Uneori au chef de joaca si ridica pana la cer capitele de fan, renuntand doar atunci cand taranii rostesc descantecul.
O alta legenda a muntilor Rodnei este legata de Izvorul Rosu, aflat pa Valea Vinului. Sub varful Ineu, aceasta circula discret, avandu-si radacinile in miezul istoriei. Se istoriseste ca in timpul marii invazii din 1241- 1242, tatarii au ajuns chiar sub streasina muntelui, trecand de zidurile de piatra si de santurile menite sa le zagazuiasca navalirea. Tropotind la vale cu caii, au dat de o fata care-si pastea oile si i-au poruncit sa le arate drumul spre cetate. Inspaimantata, tanara s-a supus si a condus hoarda pe Valea Vinului, unde rodnenii erau pregatiti de lupta. Inconjurati de adversari, tatarii au pornit sirul vietilor curmate, iar primul sange care a curs in parau in acea zi a fost al tinerei fete. Localnicii spun ca si in prezent, la ceasuri de seara, linistea Izvorului Rosu este sparta de voci in limbi nemaiauzite si ca sufletul fetei vegheaza si astazi tezaurul cetatii, neaflat de barbari.
Exploreaza Muntii Rodnei
Despre Muntii Rodnei se spune ca sunt cei mai solicitanti din tara si ca urcusurile lor sunt greu de strabatut. Cararile batatorite care nu ocolesc niciun varf, tocindu-le de-a dreptul, creeaza dificultati chiar alpinistilor. Cu toate acestea, iubitorii de munte si de frumusete salbatica se incumeta la drum. Puteti descoperi obiectivele masivului fie pornind din pasurile Setref sau Rotunda, fie din Borsa. Cei mai multi turisti aleg statiunea, fiind locul perfect pentru o vacanta relaxanta, in care puteti profita de aerul bogat in ozon si de izvoarele minerale. Pentru drumetii, aveti nevoie de un rucsac bine dotat, de echipament corespunzator si de rezistenta fizica. Va recomandam cateva trasee care puncteaza principalele obiective turistice ale masivului.
Traseul Varful Ineu - Saua cu Lac - Taul Lala Mare - Saua Ineutului (2 ore). Traseul nu este accesibil iarna, iar daca vremea va face surprize pe munte, la 15 minute de la Lala Mare se afla o stana unde gasiti adapost si compania ciobanilor care cunosc multe povesti.
Traseul Gura Fantanii - Pasul Prislop (4- 5 ore). Diferenta de altitudine de aproape 600 m se realizeaza in urcus continuu, care iarna se parcurge pe sosea. In ambele puncte se intersecteaza mai multe trasee, asa ca la coborare puteti bifa alte obiective.
Traseul Gura Fantanii - Valea Fantanii - Paraul Cailor - Cascada Cailor - Poiana Tiol - Pasul Prislop (5- 6 ore). In timpul verii traseul se parcurge foarte usor; la Gura Fantanii exista cabana si hotel, iar pe parcursul drumului gasiti trei stane unde sa cereti adapost.
Traseul Borsa - Ulita Pietroasa - Cabanele Meteorului - Taul Pietrosul - Saua de sub Pietrosul Mare - Curmatura Pietrosului Mare - Varful Rebrei - Varful Buhaiescu Mare (8 ore). Singurele dificultati sunt diferentele mari de nivel. Pe vreme favorabila, traseul este accesibil schiorilor.
Traseul Gura Fantanii - Podul Izvorului - sub varful Stiol - Poiana Stiol - Saua Gargalaului - Casele Gargalaului - fosta colonie Anies - Izvorul Aniesul Mare - Valea Aniesului - Comuna Anies (12- 14 ore). Circuitul este recomandat a fi parcurs in doua zile, oferind posibilitati de adapost fie la stane, fie la casele Gargalau. Pe vreme stabila schiorii isi pot imbunatati aptitudinile pe acest traseu.
Daca decizi sa te aventurezi pe Muntii Rodnei, incarca-ti bateriile cu ceva timp inainte sa pornesti pe trasee. Pe platou vei gasi locuri in care sa-ti tragi sufletul si unde sa iei masa in mijlocul naturii. Panoramele de vis iti vor taia rasuflarea si te vor face sa uiti repede de oboseala. De altfel, te inviorezi imediat ce vezi caii care alearga nestingheriti pe pajisti, bucurandu-se de libertate. Cu ochiurile de apa limpezi si reci, cu crestele falnice care strapung cerul, potecile abrupte si aerul curat, Muntii Rodnei te umplu de vigoare si te fac sa promiti ca vei reveni sa le descoperi si alte taine.
[Un articol de Andreea Bertea]