La Munte

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

MUNTII RETEZAT

Bijuteria Carpatilor romanesti, masivul presarat cu 80 de oaze albastre in care se oglindeste cerul, muntele care strapunge norii si care te imbie sa-i afli povestile fascinante, acesta este Retezatul. Dincolo de frumusetea sa salbatica si unica si de linistea absoluta pe care ti-o ofera, masivul adaposteste o lume apartinand sprintenelor capre negre si miilor de plante care coloreaza culmile. In orice punct te conduc potecile, vei descoperi ca in Retezat totul freamata de viata; natura pura a creat aici peisaje de exceptie pentru care merita din plin sa strabati cararile muntelui. Daca iti doresti un concediu activ, petrecut cu rucsacul in spate si cucerind inaltimile sau daca vrei sa te relaxezi cat e ziua de lunga pe malul lacurilor, departe de agitatia si galagia oraselor, masivul Retezat este destinatia perfecta pentru tine.

Muntii Retezat

 

Muntii Retezat

Legendele din batrani istorisesc ca in timpuri stravechi muntele era stapanit de un capcaun care navalea adesea in gospodariile localnicilor din Tara Hategului, furandu-le proviziile si animalele. Multi feciori au incercat sa-i tina piept, insa fara folos. Pana intr-o zi, cand un viteaz flacau a rapus bestia si i-a taiat capul. Astfel capcaunul s-a transformat intr-o stanca mare fara cap (varful Retezat), iar mana stanga i-a cazut peste munti, prefacandu-se in apa. Se spune ca din podul palmei sale a iesit lacul Bucura, iar din degete lacurile Slavei, Lia, Ana, Viorica si Zanoaga.

Parcul National Retezat

Peisajele din muntii Retezat nu au fost alterate de interventia omului, astfel ca in 1935 masivul a devenit primul parc national din Romania avand o rezervatie stiintifica exclusiva- Gemenele. In padurile verzi si dese sau prin campurile luminoase de jnepenis si-au gasit locul cele peste 1190 de specii de plante; se intalnesc aici 90 de specii endemice care pot fi admirate doar in Retezat si alte plante rare, ocrotite de lege. Vara, muntele se acopera cu un imens covor multicolor, din care rasare movul atragator al smardarului, albastrul intens al gentienelor, rozul jucaus al rhododendronului, macul galben, argintica, sangele voinicului, ghintura. In acest colt de rai tihnit traiesc capre si ciocanitori negre, cocosi de munte, ursi, marmote, rasi si pisici salbatice.

Rezervatia stiintifica Gemenele - Taul Negru gazduieste una dintre ultimele paduri primare neafectate din Europa si singura zona de padure antica amestecata. In aceasta zona sunt permise doar activitatile stiintifice deoarece se doreste pastrarea habitatelor in starea lor naturala.

Varful Peleaga

 

Muntii Retezat

 

Muntii Retezat

Frumusetile muntilor Retezat

Inconjurat de muntii Tarcu, Godeanu si Valcan, Retezatul strapunge norii cu cele peste 20 de varfuri ale sale care depasesc 2000 m. Printre aceste varfuri semete sclipesc in soare 80 de oaze albastre in care se oglindeste cerul - vestitele lacuri glaciare din Retezat. Luand forma in urma topirii gheturilor sau a unirii paraielor, acestea sunt extrem de pitoresti mai ales in timpul verii, cand unele dintre ele sunt alese de turisti pentru camping. Pentru a admira toate lacurile e nevoie de 3-4 zile petrecute pe munte, insa cu siguranta trebuie sa le bifati pe cele mai frumoase. De pe Poarta Bucurei, in apropiere de culmea Judelui, se vad cel mai bine Lia, Ana, Bucura, Florica si Viorica.

Bucura este cel mai mare lac glaciar din Romania si este situat in inima colosului de piatra. Turistii pasionati de peisajele salbatice si de pacea inaltimilor se aduna pe malurile sale si se delecteaza cu noptile magice si diminetile pline de prospetime. Cand se ivesc primele raze de soare simti imboldul de a porni la drum spre Peleaga sau spre varful Judele. Efortul iti va fi intotdeauna recompensat cu generozitate, caci panoramele largi se dovedesc de-a dreptul spectaculoase.

Varful Peleaga

Taul Portii

 

Taul Peleaga

Din Saua Vaii Rele se observa in toata splendoarea Lacul Mare, Lacul cu pietris si Lacul Mutatorii, iar in stanga lor troneaza mandru varful Papusa. In caldarea glaciara a Judelui se afla Zanoaga, cel mai adanc lac glaciar din tara, iar in apele limpezi ale Taului Portii se oglindesc colti stancosi, brazi semeti si palcuri de jnepenis. De sus, Retezatul pare un urias taram verde decorat cu pete albastre stralucitoare.

Unul dintre cele mai accesibile obiective de pe masiv este reprezentat de cascada Lolaia, situata la aproximativ 10 minute de mers pe jos din Poiana Carnic. In mijlocul padurii de molid, cascada isi face simtita prezenta prin vuietul puternic; apa cristalina coboara vijelioasa si inspumata, gasindu-si calmul intr-o mica piscina. Lolaia isi dezvaluie farmecul din toate unghiurile, uluind cu spectacolul sau racoros. Insa cea mai inedita bogatie a Retezatului este considerata Pestera cu corali, o formatiune carstica deosebita aflata in partea de sud a masivului. Accesul vizitatorilor nu este permis deoarece pestera este declarata rezervatie speologica, dorindu-se conservarea galeriilor ornamentate cu corali.  

Retezatul e o salba de varfuri ce spinteca cerul, un sirag de lacuri reci si sclipitoare, masivul care te impresioneaza de fiecare data cu peisajele sale uluitoare. Colindand potecile, muntele te provoaca sa-i descoperi misterele si sa te bucuri de peisajele incantatoare, de linistea deplina si de albastrul zarilor.

Taul dintre Brazi

 

Taul dintre Brazi

 

Cascada Lolaia

 

Cascada Lolaia

Descopera masivul Retezat

Muntii Retezat sunt accesibili din nord, prin Depresiunea Hateg, si prin sud, din extremitatea vestica a Depresiunii Petrosani. Artera turistica principala porneste din localitatea Ohaba de sub Piatra, trece prin Salasu de sus si prin Carnic si ajunge la Cabana Pietrele. Daca doriti sa innoptati pe munte, aveti la dispozitie locurile de campare din vecinatatea lacurilor Bucura si Zanoaga si cabanele Gentiana (pe Valea Pietrele), Cascada (in zona Carnic), Gura Zlata (deasupra Raului Mare) si Pietrele (pe Valea Stanisoara). Trebuie sa stiti ca pe Retezat nu exista acoperire pentru telefonia mobila, asadar este necesar sa fiti foarte prudenti si sa respectati traseele marcate pentru a nu va rataci. De asemenea, echipati-va cu haine corespunzatoare, pelerina de ploaie, apa potabila si alimente.

Retezatul isi arata frumusetile doar adevaratilor iubitori ai muntelui, caci aici nu exista telecabina sau sosea alpina. Descoperi masivul doar cu rucsacul in spate, cu bocanci si numai daca ai o forma fizica foarte buna. La capatul potecilor vei uita de oboseala pentru ca muntele te va rasplati pe deplin. Iti recomandam cateva trasee care bifeaza principalele obiective turistice din Retezat.

Muntii Retezat

 

Muntii Retezat

 

Muntii Retezat

 

Muntii Retezat

Traseul Saua Retezatului - Lacul Portii - Lacul Bucura (2½-3 h).

Traseul Lacul Bucura - Poarta Bucurei - Varful Retezat - Culmea Lolaia - Cabana Pietrele - Cabana Cascada Carnic (2½-3 h).

Traseul circular Lacul Bucura - Taul Portii - Taul Agatat - Lacul Viorica - Lacul Bucura (3-4 h).

Traseul Poiana Pelegii - Saua Plaiul Mic - Cabana Buta - Campul lui Neag (6-7 h).

Traseul Cabana Pietrele - Creasta Lolaia - Varful Retezat - Saua de vara Retezat - Varful Bucura - Poarta Bucurii - Taua Portii - Lacul Bucura (7-8 h).

Traseul Cabana Pietrele - Cabana Gentiana - Curmatura Bucurei - Lacul Bucura - Varful Peleaga - Varful Papusa - Portile Inchise - Lacul Gales - Cabana Pietrele (8-9 h).

Traseul Satul Ohaba de sub Piatra - Comuna Salasu de sus - Sat Nucsoara - Cantonul Silvic Carnic - Cabana Pietrele - Cabana Gentiana - Custura Bucurei - Lacul Bucura (9-10 h, accesibil iarna doar pana la Cabana Gentiana)

In timpul iernii puteti schia in conditii normale la Rausor, iar daca sunteti doritori de senzatii tari, in restul masivului, numai daca sunteti bine echipati si antrenati. De asemenea, se pot practica cicloturismul si alpinismul.

Muntii Retezat

 

Muntii Retezat

 

Muntii Retezat

Retezatul nu te lasa sa-i uiti varfurile semete, blocurile mari de piatra, salbaticia, padurile verzi, lacurile sclipitoare, aerul misterios si povestile fascinante. Calca-i o singura data potecile si te vei intoarce intotdeauna indragostit de maretia sa, de puritatea peisajelor, de sentimentul de liniste si regasire pe care ti-l ofera.

[Un articol de Andreea Bertea]

[Fotografii: Andrei Verdeanu]