Evenimente
MUNTII RARAU
Muntii Rarau si Giumalau domina fermecatoarele plaiuri ale Bucovinei, incantand turistii prin frumusetea lor pitoreasca si prin salbaticia peisajelor naturale. Presarati cu paduri de conifere bogate si codri seculari, scaldati de izvoare repezi si cristaline, invaluiti in cantecul vioi al pasarilor, acestia te imbie sa le descoperi farmecul. Pe potecile masivelor, la poalele maretelor stanci albe, sau in poienile pline de flori multicolore vei cunoaste armonia cetatii de piatra inconjurata de legende. Iubitorii drumetiilor vor avea parte de panorame spectaculoase, de rasarituri si apusuri tainice si de povesti stravechi pastrate din batrani.
La poalele muntilor se intretaie regiunile istorice ale Romaniei - Maramuresul si zona Neamtului, Transilvania si Bucovina. Din Maramures pana pe valea Siretului, Dragos Voda a strabatut paduri intinse, ucigand fiare salbatice. In Moldova a rapus un bour al carui cap a devenit apoi stema tinutului pe care l-a stapanit voievodul. Desi nu impresioneaza prin altitudini ametitoare, masivele Rarau si Giumalau te fascineaza prin privelistile de basm, in care se zaresc siluetele Pietrelor Doamnei si Popii Raraului. Fiecare anotimp impresoara dealurile si vaile intr-o atmosfera aparte; covorul verde al primaverii, splendoarea zilelor insorite de vara, nuantele aurii ale toamnei si vestamantul alb-stralucitor al iernii iti ofera experiente diferite pe potecile muntelui.
Frumusetile muntilor Rarau - Giumalau
Ridicandu-se semeti deasupra vaii Bistritei, muntii Rarau-Giumalau adapostesc chei sapate in calcar, rezervatii natural si puncte de belvedere impresionante. Pietrele Doamnei reprezinta unul dintre cele mai importante obiective turistice. Se istoriseste ca in timpul unei navaliri a tatarilor, domnitorul Petru Rares si-a dus familia si o parte din avere in munti, protejandu-le astfel de cotropitori. Legenda spune ca stanci mari s-au desprins din inaltul cerului, cazand peste locul unde voievodul isi ascunsese avutia. Doamna Elena si fiul ei au scapat teferi, iar de atunci locul a primit numele de “Pietrele Doamnei”. Cele trei turnuri impunatoare sunt situate in apropierea fostei cabane Rarau, la o altitudine de 1634 m. Zona este declarata rezervatie naturala datorita speciilor de plante ocrotite de lege care se gasesc aici: floarea de colt, papucul doamnei, argintica. Stancile pot fi escaladate fara echipament special, oferind o panorama uluitoare.
La doar 1 km distanta de stancile albe si zvelte se afla Pestera Liliecilor, cea mai mare formatiune carstica din muntii Rarau. Grota este formata din sase incaperi inlantuite intr-un labirint subteran. Pestera nu este amenajata pentru vizitare, fiind cunoscuta datorita coloniei de lilieci care o populeaza.
Un alt punct de interes pentru turisti il constituie Cheile Moara Dracului, sapate in stanca pe o lungime de 60-70 m. Apa cade zgomotoasa peste peretii verticali, in cascade albe de diverse dimensiuni. Rezervatia geologica adaposteste exemplare de tisa, molid, vulturica, si o fauna bogata, in care se regasesc rasul, cerbul, ursul carpatin. Valea domoala se ingusteaza treptat, conducand calatorul catre Pietrele Arse, Popii Raraului, Piatra Soimului, Piatra Zimbrului. In apropiere de Campulung Moldovenesc se afla Cheile Izvorului Alb, flancate de Piatra Buhei, o piatra imensa si un punct fosilier de mare importanta. In rezervatie isi fac cuiburi bufnitele, fiind unul dintre locurile preferate ale acestor pasari. Inconjurata de fanete si gospodarii traditionale, aceasta ofera o priveliste pitoreasca si armonioasa.
Nu rata nici Cheile Zugreni, care se afla aproape de localitatea Chiril. Intre masivele Pietrosul Bistritei si Giumalau, raul Bistrita formeaza vartejuri repezi, mici cascade si insulite; pe una dintre acestea se gaseste cabana Zugreni. In zona puteti practica pescuitul, tiroliana si raftingul; de asemenea, gasiti aici spatii amenajate pentru picnic, unde sa va relaxati si sa va bucurati de frumusetile naturii. Rezervatia gazduieste specii ca floarea de colt, garofita, clopotelul albastru, si stanci cu forme inedite: Coltul Acrii, Piatra lui Osman, Stanca Coifului.
In muntii Giumalau si Rarau padurile sunt foarte vaste si se remarca prin trainicia lor. Padurea seculara Giumalau si Codrul secular Slatioara sunt doua suprafete forestiere reprezentative pentru aceste masive. In padurile de conifere, de foioase si de amestec se intalnesc cocosi de munte, jderi, rasi si specii de fluturi. Vizitand codrul de la Slatioara, cel mai vechi din Europa, vei descoperi un loc extrem de salbatic, cu multa liniste, perfect pentru un ragaz de meditatie.
Exploreaza muntii Giumalau si Rarau
Inconjurati de piscuri albe, muntii Rarau si Giumalau isi etaleaza farmecul unic si isi dezvaluie splendoarea mioritica. Pe dealuri vei intalni stane si vei auzi povesti ciobanesti, vei vedea case de lemn si capite aurii de fan. Dimineata, marea alpina invaluie altitudinile intr-o ceata deasa, dandu-ti impresia ca te afli deasupra norilor. Cei care cuceresc inaltimile vor avea parte de panorame generoase si uimitoare. De pe varful Giumalau (1857 m) se zaresc Calimanul, Tara Dornelor, muntii Maramuresului, iar in zielele senine se desluseste silueta enigmaticului Ceahlau.
Giumalaul si Raraul sunt usor accesibili, dispunand de o retea vasta de drumuri. Accesul se face din localitatile Pojorata, Chiril, Slatioara, Vatra Dornei, Campulung Moldovenesc. Oferte de cazare gasiti la poalele muntilor, la hotelul de pe platoul Raraului si la cabanele Zugreni, Giumalau, Mestecanis. Va recomandam cateva trasee de-a lungul carora sa surprindeti frumusetile veritabile ale masivelor.
Traseul Cabana Raraul - Paraul Colbu - Zugreni (3 h).
Traseul Cabana Raraul - Varful Rarau - Varful Popii Raraului - Varful Todirescu - Codrul secular Slatioara - Comuna Slatioara (4 h).
Traseul Statia Campulung-Est - Poiana Sihastriei - Cabana Raraul (4-5 h).
Traseul Campulung Moldovenesc - Sub Varful Runcul - Dealul Prasca - Obcina Flocenilor - Munceii Raraului - Varful Tiharaia - Saua de 1435 m altitudine - Cabana Raraul (5-6 h).
Traseul Cabana Raraul - Saua de 1435 m altitudine - Stana din Basca - Saua Fundul Colbului - Polita Caprelor - Varful Giumalau - Poiana Ciungi - Obcina Mica - Stana din Obcina Mica - Paraul Chilia (10-11 h).
Din Campulung Moldovenesc porneste un drum alpin asfaltat care duce pana in apropierea cabanei Rarau. Serpentinele si potecile marcate se intretaie, dezvaluind falnicele Pietre ale Doamnei care se inalta zvelte catre cer. In masivul Giumalau, in locul numit “Piciorul lat” se gaseste Manastirea Mestecani, iar in satul Chiril se afla Manastirea Rarau, doua lacasuri de cult simple unde vei descoperi spiritualitatea bucovinenilor.
Raraul si Giumalaul sunt munti care impresioneaza prin salbaticia lor, fiind cutreierati de iubitorii peisajelor naturale autentice. Imbinand duritatea si maretia stancilor cu forme curioase si armonia pasunilor si a fanetelor, acestia te vor atrage spre inaltimi, unde iti vor oferi panorame spectaculoase. Farmecul le este sporit de pitorescul caselor traditionale presarate pe dealuri si de oamenii primitori, mereu bucurosi de oaspeti.
[Un articol de Andreea Bertea]