La Munte

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

MUNTII PIATRA MARE

In Muntii Piatra Mare, anotimpurile se succed cu maiestrie, incantatoare si pline de farmec. Primavara si vara, dealurile si vaile masivului imbraca o haina verde stralucitoare, presarata de palcuri colorate de smardar, gentiene si clopotei. E vremea cand pastorii urca turmele la munte, inviorand locul cu sunetul talangilor. Toamna, copacii presara frunze aurii si rosiatice, asternand un covor fosnitor, pe care vantul il rascoleste uneori, aratandu-i nuantele splendide. Intr-un final, iarna invaluie totul intr-o liniste desavarsita, ingheata cascadele si ascunde crestele in ceata deasa.

Situat intre Depresiunea Brasovului si Muntii Predealului, masivul Piatra Mare este mai putin impunator decat vecinii sai cu altitudini mai mari, insa la fel de pitoresc. Atingand 1844 m in cel mai inalt punct, varful Piatra Mare, acesta este usor accesibil, dispunand de trasee marcate care dezvaluie frumusetile sculptate in piatra. Strabatand potecile acestui masiv, vei descoperi linistea deplina a inaltimilor, aerul curat si revigorant, senzatia de libertate nesfarsita si privelistile uluitoare.

Piatra Mare

 

Piatra Mare

 

Varful Piatra Mare

Descopera Muntii Piatra Mare

La poalele masivului se intind paduri bogate de fag, inlocuite cu cele de molid pe masura ce altitudinea creste. Printre arbori cresc flori gingase care incanta privirea prin coloritul lor; intre garofite, viorele, macris si ciubotica cucului puteti zari floarea de colt, nestemata muntilor romanesti. Purtati de susurul izvoarelor, de cantecul vioi al pasarilor si incalziti de razele soarelui care se strecoara timide printre ramuri, veti cunoaste lumea salbatica din Piatra Mare.

Pornind din Timisul de Jos, din punctul numit Dambu Morii, primul obiectiv intalnit este Canionul Sapte Scari. Poteca urca lin, printre poienite si mici zone cu chei, incadrata pe ambele parti de padure. Inainte de a vedea defileul sapat in calcare jurasice de paraul Sipoaia veti auzi zgomotul cascadelor vijelioase. Canionul este format din succesiunea a sapte caderi de apa de diferite marimi, cea mai inalta masurand 15 m. Strabaterea lui se face urcand scarile metalice fixate in peretii de calcar, un traseu provocator, care creste nivelul de adrenalina. Va recomandam sa va echipati corespunzator intrucat scarile pot fi alunecoase din cauza apei. Frumusetea canionului este mareata, impunatoare si inedita. Iarna, totul se transforma intr-o adevarata lume de gheata. In toate anotimpurile, peisajul este unic si nu trebuie ratat.

Daca abordati traseul care porneste de la Cabana Bunloc, acesta va dezvaluie o formatiune stancoasa impresionanta. Sirul Stancilor este un urias perete de piatra, compact, impadurit, cu grote si arcade. De-a lungul potecii stramte, marginite pe o parte de stancile cu forme ondulate, iar pe cealalta de o vale larga, veti vedea pesteri miniaturale, cu stalagmite si stalactite. Privelistea se deschide generoasa asupra orasului Brasov, aflat la poalele muntelui. De-a lungul Sirului Stancilor exista trasee marcate pentru alpinism. De aici, drumul duce catre Pestera de gheata, o grota verticala, foarte ingusta, traversata de un curent de aer extrem de rece. Accesul in pestera se face escaladand peretii si bolovanii cazuti in fata deschizaturii dintre stanci. Interiorul este luminat doar pe cale naturala, astfel ca cea de-a doua portiune a salii este intunecata, iar vizitatorul are nevoie de lanterna si de echipament adecvat. Temperatura nu depaseste 0 grade C, favorizand mentinerea zapezii si formarea coloanelor de gheata. Chiar si in mijlocul verii, in grota se pastreaza o atmosfera glaciala. Pentru a va bucura de caldura, nu ezitati sa vizitati Prapastia Ursilor, o pestera fara bolta, scaldata de lumina soarelui. In apropierea ei se afla un punct de belvedere de unde puteti surprinde splendoarea din muntii Piatra Mare.

Piatra Mare

 

Cascada Tamina

 

Canionul Sapte Scari

Din Timisu de Sus, un drum urca in serpentine pana la Canionul si Cascada Tamina. Cheile si cele cinci cascade alcatuiesc un peisaj uluitor, care te umple de energie si te imbie sa descoperi splendoarea masivului. Zona este amenajata asemanator Canionului Sapte Scari, iar pe versantul stang exista trasee de escalada. Peisajul imbina duritatea peretilor verticali, suvoaiele albe care curg in vale si verdele viu al padurii, fiind o oaza de racoare in zilele caniculare. De pe platoul Varfului Piatra Mare, privelistea se dezvaluie de-a dreptul coplesitoare. In departare se zaresc Muntii Postavaru, Bucegii, Piatra Craiului, oferindu-ti sentimentul cuceririi intregului taram care se intinde la picioarele tale.

Accesul in masivul Piatra Mare se face din localitatile Timisu de Sus (spre cascada Tamina), Timisu de Jos (spre Canionul Sapte Scari), Sacele si Predeal. Potecile marcate pot fi strabatute de orice iubitor al muntelui echipat cu incaltaminte corespunzatoare. Cabanele Bunloc, Chiva si Piatra Mare va asteapta primitoare ori de cate ori aveti nevoie de un ceai cald sau de un loc unde sa innoptati. Va recomandam cateva trasee care bifeaza cele mai importante obiective ale masivului.

Traseul Cabana Bunloc - Pestera de Gheata - Cabana Piatra Mare (3-3½ h, greu accesibil iarna).

Traseul Cabana Dambu Morii - Canionul Sapte Scari - Cabana Piatra Mare (3-3½ h, inaccesibil iarna).

Traseul Cabana Dambu Morii - Prapastia Ursului - Cabana Piatra Mare - Varful Piatra Mare (3½-4 h, accesibil tot timpul anului).

Traseul Timisu de Sus - Cascada Tamina - Varful Piatra Mare - Cabana Piatra Mare (3½-4½ h, greu accesibil iarna.)

Cabana Piatra Mare

 

Piatra Mare

Statiunea Predeal

Predealul este asezarea situata la cea mai mare altitudine in Romania (1030-1100 m), dispunand de un climat cu veri racoroase, ceea ce atrage turistii la poalele muntelui. Statiunea este destinatia perfecta pentru un concediu relaxant, departe de agitatia oraselor. Aerul puternic ozonat, bazele de tratament si unitatile de cazare moderne te vor face sa revii la Predeal pentru a te destinde, dar si pentru distractie. Iubitorii sporturilor de iarna pot practica ski si snowboard pe cele cinci partii dotate cu telescaun si teleski. Carnavaluri, serbari si concursuri sportive se desfasoara pe toata perioada anului in statiune, ocazii cu care puteti cunoaste obiceiurile locale si puteti gusta preparatele traditionale ale acestei regiuni. In oras puteti vizita Manastirea Predeal, un lacas de cult de mici dimensiuni, construit in stil bizantin. Ridicata cu piatra adusa de pe muntele Caraiman, biserica pastreaza in interior fragmente de fresca datand de la inceputul secolului al XIX-lea. Plimbandu-va prin statiune veti descoperi peisajele pitoresti de la poalele Bucegilor, vegheati de maretul Caraiman.

Muntii Piatra Mare pastreaza salbaticia veritabila a padurilor, fantezia de culori a poienitelor insorite si linistea neclintita a inaltimilor. Potecile serpuiesc pe langa stanci impunatoare, pesteri misterioase si izvoare repezi. Pe cararile muntelui te vei energiza, bucurandu-te de spectacolul naturii inconjuratoare.

[Un articol de Andreea Bertea]