La Munte

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

MUNTII CIUCAS

Semet si impozant ca o cetate, Ciucasul impleteste armonios stancariile dure daltuite de vant si vreme cu pajistile colorate si padurile bogate de fag si molid. Cu crestele invaluite de nori si acoperite de zapezi pana tarziu in aprilie sau mai, masivul iti confera acea stare de libertate izvorata din calmul si linistea inaltimilor. Aceasta lume a colosilor de piatra cu forme bizare ascunde frumuseti irezistibile, Ciucasul atragandu-te cu acel farmec al masivelor pastratoare de taine.

Cu toate ca nu este foarte masiv si se intinde pe o suprafata relativ restransa, muntele este intotdeauna altul, schimbandu-si infatisarea in fiecare anotimp. Primavara, tufele bogate de afine isi asteapta degustatorii, iar vara totul se imbraca in nauntele roz, lila si visinii ale bujorilor; apoi frunzele de foc ale toamnei impodobesc padurea pana cand se asterne primul strat stralucitor de zapada. In Ciucas, natura si-a pastrat latura salbatica; pe munte nu veti gasi multe unitati de cazare, insa platoul detine cateva locuri numai bune pentru campat. O drumetie montana la sfarsitul careia sa admiri un apus incantator in preajma unui foc de tabara ar putea fi alegerea perfecta pentru vacanta ta.

In zona muntilor Ciucas, localnicii au pastrat o legenda veche pe care o impartasesc si astazi turistilor. Se povesteste ca un cioban isi vedea nevasta doar atunci cand cobora cu oile din munti. Pentru a-si astampara dorul, femeia s-a dus dupa el, insa vremea ii era potrivinica. Pe drum s-a intalnit cu un batran care a sfatuit-o sa se intoarca, insa ea nu l-a ascultat. Cand a inceput furtuna, acelasi batran i-a spus sa faca cale intoarsa, dar ea si-a vazut de drum. In cele din urma, a tunat si a fulgerat, iar femeia a fost transformata in stana de piatra. Cand s-a oprit furtuna, ciobanul si-a recunoscut in stanca sotia si a inceput sa cante din fluier pentru a-si alina tristetea. Atunci, din ochii femeii devenita piatra au inceput sa curga lacrimile. Legenda spune ca din acel loc izvoraste Tarlungul, limita vestica a muntilor Ciucas.

Muntii Ciucas

 

Muntii Ciucas

Frumusetile impietrite ale Ciucasului

Ciucasul este impanzit de peisaje incantatoare prin mijlocul carora, de-a lungul timpului, iubitorii muntelui au tot batatorit potecile. Deasupra acestora, in inima masivului, se inalta stanci impozante cu forme diferite, adevarate rezervatii naturale geo-botanice. Acestea adapostesc o varietate larga de specii de plante (floarea de colt, ienuparul, garofita, stanjenelul de munte) si animale (capra neagra, pisica salbatica, acvila).

Privite de la distanta, Tigaile Mari si Mici, Mana Dracului, Babele la sfat, Turnul lui Goliat sau Muntele Rosu par metereze de cetate care, pe masura apropierii de ele, seamana tot mai mult cu turnuri si ciuperci de piatra uriase, inconjurate la poale de grohotisuri. Calatorul poate percepe in aceste forme diferite vietati, intre care porumbei, un cap de uliu sau o soparla. Format in urma actiunii agentilor externi, Turnul lui Goliat constituie una dintre cele mai cunoscute atractii naturale din Ciucas si reprezinta un peisaj extrem de pitoresc.

De la inaltimea varfului Ciucas (1954 m), privelistea catre Tara Barsei este mareata, dezvaluind muntii Bucegi, muntii Buzaului si Vrancei, care isi etaleaza abruptul stancos. Apoi privirea coboara spre vaile domoale cu trasee sinuoase care ajung pana in statiunea Cheia, loc unde va puteti reface fortele pentru o alta drumetie pe munte.

Muntii Ciucas

 

Muntii Ciucas

 

Babele la Sfat

Relaxare in zona masivului Ciucas

Daca planuiti o vacanta mai lunga in zona muntilor Ciucas, va puteti caza atat la poale, in statiunea Cheia, cat si in cabanele de pe masiv. Situata pe Valea Teleajenului, in comuna Maneciu, Cheia este o statiune climaterica intemeiata in jurul unui vechi lacas monahal. Strajuita de culmi muntoase si imbinand linistea si aerul curat al inaltimilor, aceasta va ofera cadrul prielnic unei sederi relaxante; de asemenea, statiunea permite practicarea sporturilor de iarna, fiind si un punct de plecare pentru diferite trasee montane. In apropiere se gasesc manastirea Cheia, marturie a stilului arhitectural traditional muntenesc, si Muzeul de Flori de Mina, unde sunt expuse diverse specii de cuart extrase din adancul pamantului.

Pentru a va bucura insa de ineditele peisaje montane, va recomandam cabanele de pe masiv. In cadrul complexului turistic Muntele Rosu veti gasi un spatiu de cazare primitor format din cabane si zona de campare, unde gazdele va vor intampina cu voie buna si cu bucate traditionale. Fiind un punct de belvedere cautat de turisti, cabana dezvaluie privelisti incredibile, insa ofera si diverse oportunitati de entertainment. La intersectia a numeroase poteci ce strabat Ciucasul, inlesnind drumetiile pe partea culminanta a muntelui, va asteapta cabana Ciucas, la o altitudine de 1595 m. Avand aspectul unei unitati complexe de cazare, asemanatoare unui hotel, cabana asteapta turistii dornici sa aiba o vacanta linistoare sau plina de adrenalina parcurgerii traseelor pe munte.

Muntii Ciucas

 

Muntii Ciucas

 

Muntii Ciucas

Exploreaza muntii Ciucas

Peisajele pitoresti din Ciucas, dominate de impozantele stanci, iti dau o senzatie de libertate pe care o poti cunoaste doar cucerind inaltimile. Desi nu are altitudini foarte mari sau lacuri limpezi in care sa se reflecte crestele, Ciucasul compenseaza prin privelisti incantatoare si prin pacea padurilor, a caror liniste este sparta doar de trilul pasarilor. Pentru a profita de acestea, va recomandam cateva trasee pe parcursul carora sa admirati toate frumusetile muntelui.

Traseul statiunea Cheia - Valea Berii - Cabana Ciucas (3h- 3½h, dificultate medie). Echipamentul special nu este obligatoriu; traseul trece prin apropierea fantanei Nicoale Ioan, prilej cu care va puteti potoli setea si prin dreptul unei stane, unde veti gasi loc de odihna si povesti ciobanesti.

Traseul Cabana Ciucas - Varful Ciucas - Saua Tigailor - Cabana Ciucas (2½h– 3h, dificultate scazuta). Diferenta de nivel de 350 m se parcurge printre stanci pana la baza Tigailor, de unde aveti o minunata panorama asupra Vaii Chirusca. Din varful Ciucas, privelistea se deschide si mai mult asupra Pietrei Craiului, Tarcau si Nemira.

Traseul Cabana Ciucas - Saua Gropsoarele - Curmatura Stanei - Izvorul Hotului - Cabana Ciucas (3h- 3½h, dificultate scazuta). Traseul se desfasoara relativ usor, cu pante mai accentuate pe alocuri, pe culme si pe poteci, pana in Saua Gropsoarele. De aici, se observa, in plan indepartat, muntii Vrancei si Penteleul. Se cobora putin catre un izvor limpede de munte, pana spre culmea Vaii Stanii, un loc cu peisaje naturale surprinzatoare. Apoi se urca prin poieni si palcuri de padure pana sub culmea Piatra Laptelui, de unde se observa varful Ciucas si Tigaile Mari.

Traseul Cabana Ciucas - Saua Tigailor - Valea Babarunca - Cabana Babarunca (3½h - 4h, dificultate medie). Valea Babaruncii constituie un imbietor loc de odihna, cabanele din aceasta zona oferindu-va o sedere placuta in inima muntelui.

Traseul statiunea Cheia - Culmea Buzaianului - Zaganul - Gropsoarele - Culmea Stancoasa - Cabana Ciucas (6-8h, dificultate medie), pe alocuri accidentat, insa foarte variat; necesita simt al orientarii pe munte si o conditie fizica adecvata.

Muntii Ciucas

 

Muntii Ciucas

 

Muntii Ciucas

De asemenea, din Cheia puteti porni catre Tabla Butii, punct de granita intre Transilvania si Muntenia. Aici se gaseste o cetate medievala datand din secolul al XIII-lea, mentionata in documente sub numele de “Cruceberg” sau “Cetatea Buzaului”. Avariata de navalirile tatarilor spre Transilvania, cetatea a fost reconstruita din ordinul generalului austriac Heissler in 1689. Apoi, odata cu mutarea vamii transilvane la Vama Buzaului, locul isi pierde din insemntatea militara si economica. In apropiere se afla si un cimitir al eroilor cazuti in timpul Primului Razboi Mondial.

Incadrat de vai si culoare depresionare, adapostind mici terase, pasuni si fanete, masivul Ciucas se deosebeste prin culmile domoale stapanite de colosii de piatra. De-a lungul traseelor, muntele te lasa sa-i descoperi tainele, sa te indragostesti de linistea lui si de libertatea pe care o cunosti urmandu-i potecile. Mereu altul, insa statornic in maretia lui, Ciucasul te atrage incontestabil de fiecare data cand cauti pacea interioara. 

[Un articol de Andreea Bertea]