Istorice

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

CONACELE DIN ZONA TARGU FRUMOS

Castelul Sturdza

In judetul Iasi vei descoperi atmosfera conacelor boieresti si farmecul arhitectural al curtilor domnesti. Vechile targuri in care se realiza comertul infloritor al Moldovei si vestigiile ramase de pe vremea geto-dacilor fac din aceasta regiune una cu importante semnificatii pentru poporul roman. De asltfel, aici s-a nascut una dintre cele mai vechi civilizatii europene preistorice. In imprejurimile Iasului, la Targu Frumos, Ruginoasa si Harlau, boierii si domnitorii si-au lasat amprenta prin castelele in care au locuit, prin povestile de iubire pe care batranii le istorisesc si astazi si prin faptele de vitejie. Toate acestea se savureaza din plin in compania unui pahar de vin nobil, la Cotnari.

Castelul Sturdza din Miclăuseni

La 20 km in sudul orasului Targu Frumos, in spatele unor porti de fier impunatoare si ascuns de coroanele arborilor, se afla castelul Sturdza. Desi edificiul a fost ridicat la sfarsitul secolului al XIX-lea, domeniul dateaza din anii 1400, cand mosia de pe Lunca Siretului i-a fost daruita vornicului Miclăus de catre domnitorul Alexandru cel Bun. Cu timpul, pe acest loc s-a construit un conac cu 20 de camere, inconjurat de un parc in stil englezesc, cu lac si insula. Incepand cu anul 1880, cladirea de la Miclăuseni s-a transformat intr-un veritabil palat in stil neogotic, amintind de castelele feudale apusene.

Castelul Sturdza

Interiorul se evidentiaza prin piesele de mobilier luxoase, in care se regasesc influentele culturale occidentale. Peretii sunt pictati in ulei si decorati cu maxime latinesti si lei heraldici, iar mobila este sculptata in lemn de trandafir; se remarca scarile din marmura de Dalmatia si sobele din portelan. Castelul adapostea o colectie foarte bogata de carti, cu peste 60.000 de exemplare, arme si costume medievale, busturi din marmura de Cararra si piese arheologice; multe dintre ele au fost distruse in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, cand soldatii rusi au devastat palatul. La exterior, zidurile cladirii sunt impodobite cu elemente in stilul Art Nouveau.

Dupa ce a functionat ca spital pentru raniti si ca centru pentru copiii cu dizabilitati, castelul a ajuns in posesia Mitropoliei Moldovei si a Bucovinei. De altfel, aici se afla si Manastirea Miclăuseni. Satenii spun ca peste palatul Sturdza s-au abatut numeroase blesteme; a fost incendiat in repetate randuri si asediat de taranii care trudeau pentru nobili. In cele din urma, la capatul unui drum pietruit, acest martor tacut al vremurilor boieresti isi pastreaza tainele. Merita sa incercati sa le descoperiti si sa admirati piesele de mobilier unice care i-au desavarsit luxul.  

Palatul Cuza din Ruginoasa

Palatul CuzaUn alt urmas al nobililor Sturdza a ridicat la Ruginoasa un conac ce respecta exigentele arhitecturale apusene. Cladirea era inconjurata de un parc cu vegetatie exotica, iar in curte se afla o biserica in stil neoclasic. Ulterior, edificiul a primit elemente de factura gotica, iar in 1862 a devenit proprietatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Resedinta de la Ruginoasa a fost mobilata si ingrijita de sotia voievodului, Elena. Intrucat Cuza era mai tot timpul ocupat cu problemele statului, fiind plecat la Bucuresti sau la Iasi, au aparut zvonuri ca Elena era nefericita aici. Suferinta s-a accentuat cand, dupa moartea domnitorului, fiul cel mic s-a sinucis, traind o poveste de dragoste neacceptata de mama sa. Tatal si baiatul au fost inmormantati pentru o vreme in curtea bisericii din Ruginoasa; in vremea celui de-al doilea Razboi Mondial, osemintele au fost mutate la Curtea de Arges, apoi la biserica Trei Ierarhi din Iasi.

Palatul CuzaDe-a lungul timpului, istoria castelului a fost presarata cu infidelitati si drame care i-au stirbit renumele. In perioada regimului comunist a servit ca sanatoriu, sediu de primarie si biblioteca. Dupa restaurare, palatul si-a recapatat farmecul de odinioara, devenind singurul monument istoric din Moldova reamenajat intocmai ca in perioada lui Cuza. Datorita documentelor lasate de Elena, edificiul si-a redobandit aspectul initial, fiind transformat in Muzeul Memorial “Al. I. Cuza”. Respectandu-se indicatiile, au fost reconstituite incaperile, obiectele de mobilier, decoratiunile, cartile si argintaria. In biblioteca veti avea o veritabila surpriza- o proiectie holografica a domnitorului, rostind unul dintre discursurile sale celebre.

Somptuoasa, plina de mistere, resedinta lui Cuza de la Ruginoasa aminteste de unul dintre cele mai importante fragmente din istoria romanilor, infiintarea statului modern. Pasindu-i pragul, veti avea senzatia intoarcerii in timp, traind o experienta cu adevarat memorabila.

Cucuteni - vestigiile civilizatiei preistorice

CucuteniLa 15 km in nordul orasului Targu Frumos, intr-o vale cu casute modeste, se gaseste cea mai veche asezare din Europa sud-estica. Cucuteni a fost adapostul celei mai vechi civilizatii din cultura europeana. In prezent, localitatea gazduieste Muzeul arheologic si necropola princiara geto-dacica apartinand unui rege din secolul al IV-lea i. Hr. Aici au fost descoperite mai multe morminte si un tezaur cu piese din aur cantarind 2,7 kg. In muzeu sunt expuse celebrele vase de ceramica, vechi de peste 6000 de ani, pictate in rosu, alb si negru si decorate cu motive specifice culturii cucuteniene, coifuri, bijuterii, obiecte de cult. Alte vestigii pot fi admirate la Muzeul Universitatii “Al. I. Cuza” din Iasi.  De asemenea, in statiunea arheologica Baza Pătule din Targu Frumos au fost descoperite mai multe locuinte si complexe gospodaresti ale comunitatii eneolitice din estul Carpatilor.

In Cotnari, pe dealul Catalina, dainuie de peste 2500 de ani ruinele unei cetati geto-dacice. Ridicata in secolele V-IV i. Hr., aceasta avea un important rol strategic, fiind situata pe un deal ce domina zona. Prevazuta cu santuri si valuri de pamant, fortificatia facea parte din sistemul de aparare impotriva asediilor barbarilor. Pentru o perioada, aici a functionat un muzeu arheologic, insa sapaturile au fost oprite. Cu toate acestea, Cotnariul poate constitui un punct de atractie pentru cei interesati sa descopere misterele istoriei antice.

Curtile domnesti Cotnari si Hârlău

HarlauCotnariul este cunoscut inca din epoca medievala datorita podgoriilor intinse si a vinurilor extrem de apreciate in toata lumea. Aici a existat si o curte domneasca cu pivnite unde se tineau butoaiele cu licoare. Se spune ca de sub constructie ar porni un tunel pana la Hârlău, unde se afla ruinele unei alte curti voievodale. Din vremea domnitorului Stefan cel Mare dateaza doua poduri din piatra, cunoscute ca “podurile domnesti ale lui Stefan”. Datorita bogatei regiunii viticole si calitatii inalte a vinurilor, localitatea a cunoscut un avant economic si cultural. In secolul al XVI-lea, aici s-a infiintat o scoala de latina care a marcat inceputurile invatamantului superior din Moldova. Daca planuiesti sa faci un popas la Cotnari, inceputul toamnei iti ofera prilejul perfect sa cunosti istoria si spiritul locului; pe 14 septembrie se organizeaza Ziua strugurilor, o sarbatoare cu traditie, cand se gusta primul must al anului si au loc petreceri populare.

Curtea domneasca de la Hârlău se afla si ea in ruine. Datand din secolul al XIV-lea, aceasta a fost resedinta mai multor domnitori ai Moldovei, fiecare aducandu-i diferite modificari. In preajma edificiului a fost ridicata o biserica ctitorita de Stefan cel Mare, care imbina armonios elementele gotice si bizantine. Monumentul din piatra a fost restaurat si incanta privirea cu bogatia de culori. Puteti petrece aici cateva clipe linistite, in care sa meditati si sa va reculegeti.

Conacele Cantacuzino-Pascanu si Polizu

Conacul PolizuLa 6 km de Hârlău, la CepleniÅ£a, se gaseste un conac construit la inceputul anilor 1600. A apartinut familiei cronicarului Ureche si apoi boierilor cantacuzini. Regimul comunist a mutat domeniul in proprietatea satului, iar cladirea a functionat ca scoala si biblioteca comunala. Conacul a fost distrus de un incendiu, astazi fiind vizibile cateva ziduri in stare avansata de degradare. In acest colt de tara, vremea s-a aratat nemiloasa cu monumentele medievale, lasandu-le prada uitarii.

Un monument cu o soarta mai buna s-a dovedit a fi conacul Polizu din Maxut, resedinta de vara a ultimului domn al Moldovei, Constantin Ghica. Desi perioada comunista l-a defavorizat profund, edificiul a fost admirabil restaurat, recapatandu-si fastul de odinioara. Puteti sa va cazati la conacul Polizu, intr-una dintre camerele boierilor, si veti avea parte de o experienta memorabila. Linistea domeniului, parcul imens cu livezi, chioscuri si arbori seculari, bucatele traditionale si vinurile din crama, toate recreeaza atmosfera nobila de altadata. Aceasta bijuterie arhitecturala luminoasa va va da senzatia pasirii in fermecatoarea perioada a balurilor elegante si a intalnirilor cu artisti. Cu siguranta veti avea aici o vacanta inedita, care va imbina confortul conacului cu pitorescul veritabil al zonei.

In periplul dumneavoastra prin judetul Iasi nu ratati nici cele doua lacasuri de cult din Targu Frumos - Biserica de lemn si Biserica Domneasca, cel mai vechi monument istoric al orasului. In aceasta regiune veti descoperi povesti cu iz boieresc, taine de la curtile boieresti care nu se lasa nici acum dezlegate, vestigii datand tocmai din preistorie. Peisajele rustice, vinul de Cotnari si oamenii primitori va vor face sa simtiti spiritul moldovenesc autentic.

[Un articol de Andreea Bertea]