Istorice

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

CETATILE DIN ZONA SEBES-SIBIU

Cetatea SlimnicO calatorie in Transilvania iti ofera prilejul de a-ti incanta privirea cu peisaje pitoresti si de a cunoaste o zona cu repere culturale extrem de valoroase. Mai mult decat atat, vei avea parte de o fascinanta incursiune in timp, intrucat Carpatii ingradesc o salba de cetati, castele si biserici fortificate care au scris istorie. La Sebes si in imprejurimile Sibiului vei descoperi atmosfera medievala si spiritul autentic al sasilor. Pe stradutele inguste ale oraselor sau intre zidurile greu incercate de vreme ale cladirilor vechi vei cunoaste Transilvania de altadata, cu povesti nebanuite si bijuterii arhitecturale ce-si asteapta vizitatorii.

Sebes

Sebesul este unul dintre cele sapte burguri ale tarii, pastrandu-si si in zilele noastre farmecul medieval. Vei experimenta senzatia pasirii intr-o alta lume, din alte timpuri, caci micul oras nu si-a schimbat foarte mult infatisarea pe care sasii i-au oferit-o. Asezarea a fost intemeiata in secolul al XII-lea de catre colonistii maghiari cu scopul de a apara granita de sud a Imperiului Habsburgic. Vreme de cinci veacuri, Sebesul a fost sediul scaunului sasesc, devenind unul dintre cele mai importante orase transilvanene. In 1387, asezarea primeste de la regele Sigismund de Luxemburg dreptul de a fi complet inconjurata de fortificatii. Astfel a inceput construirea Cetatii Sebesului, menita sa faca fata invaziilor turcesti. Prevazuta cu turnuri de aparare si porti de acces, aceasta si-a mentinut arhitectura initiala, putand fi admirata in zona burgului german.

Cetatea SebesuluiDupa jumatate de secol de la ridicarea fortificatiei, Imperiul Otoman devasteaza intreg sudul Transilvaniei, distrugand si Sebesul. Localnicii au fost fie ucisi, fie luati in robie. Dintre supravietuitori s-a remarcat un tanar cunoscut sub numele de “Studentul din Romos”, inrobit de turci si eliberat dupa 22 de ani. El a povestit apoi intr-o carte foarte apreciata la acea vreme cum a fost vandut si inchis in repetate randuri si cum i-a redat libertatea ultimul sau stapan. In amintirea acestuia, Turnul Studentului a capatat in Sebes valoarea simbolica a rezistentei si curajului impotriva cotropitorilor.

Centura fortificata a orasului a fost refacuta cu acordul regelui Ungariei, Matei Corvin, insa asezarea a mai avut de suferit de pe urma epidemiilor, a calamitatilor naturale si a conflictelor interne. Zidurile cetatii impresioneaza prin dimensiuni si prin misterul trecutului, incantand turistul dornic sa descopere istoria locului. In luna august se celebreaza Zilele Cetatii, prilej cu care se amintesc perioadele de glorie ale Sebesului, organizandu-se spectacole si parade in aer liber. De asemenea, puteti vizita Halele breslelor, situate in vecinatatea pietei orasului, folosite odinioara ca loc de desfacere a produselor mestesugaresti.

Casa ZapolyaPaleta arhitecturala a Sebesului este cu succes reprezentata de doua cladiri aflate chiar in centrul localitatii. Casa Zapolya adaposteste in prezent Muzeul Municipal, insa la inceputurile sale a fost un palat ce servea ca resedinta a voievozilor Transilvaniei. Una dintre cele mai vechi constructii din piatra ale orasului, efidiciul imbina armonios elemente gotice, baroce si renascentiste, ramanand emblematic pentru stilul secolului al XVI-lea. In muzeu sunt expuse marturii relevante ale istoriei acestei regiuni: obiecte traditionale (costume, unelte folosite in gospodarie, icoane), vase din ceramica si portelan, opere de arta plastica.

Nu ratati nici Casa Binder, fatada ei va va starni cu siguranta curiozitatea. Aici a trait Franz Binder, nascut intr-o foarte cunoscuta familie de farmacisti. La 25 de ani, el a plecat in Egipt, in cautarea fratelui sau vitreg, insa a ajuns curand conducator de caravane in Sahara. In 1860 a realizat o expeditie in locuri nevazute pana atunci de europeni, in zona Nilului Alb. Curand si-a gasit fratele in Cairo si amandoi s-au intors in Sebes. Aici Franz a construit o casa pe care a impodobit-o cu trei basoreliefuri care atrag atentia turistilor; ele simbolizeaza orasul Cairo cu Sfinxul si Piramidele, o caravana in desert in mijlocul careia se afla Binder insusi si cateva temple egiptene. Dupa moartea sa, impresionanta colectie etnografica a exploratorului a ajuns in proprietatea muzeului, unde poate fi admirata si astazi.

Rapa RosieLa 3 km de Sebes se gaseste un obiectiv inedit, in creearea caruia natura si-a aratat maretia. Rapa Rosie dispune de un relief comparabil cu cel al Marelui Canion; in imensul perete rosiatic apa a sapat forme foarte ciudate- piramide etajate, coloane, turnuri, conuri. De asemenea, aici veti vedea unele dintre cele mai mari pesteri in argila din lume. Avand aspectul unui monument ruinat, rezervatia ofera peisaje unice in tara; rosiaticul formatiunilor carstice contrasteaza puternic cu verdele dealurilor inconjuratoare. Aici se pastreaza cateva specii foarte rare de plante, intre care garoafa endemica, feriga mediteraneana si stejarul pufos. Tabloul Rapei Rosii este uluitor, desprins parca dintr-o alta lume.

Petresti - Calnic - Garbova

Cetatea CalnicIn sudul Sebesului se afla un reper important al culturii neolitice; Petrestiul si binecunoscuta ceramica pictata au depasit granitele tarii. Frumoasa localitate cu strazi largi si case inalte cu porti impunatoare gazduieste o fortificatie construita de sasi in secolul al XV-lea. Cetatea servea scopurilor civile si militare ale asezarii, fiind folosita si ca depozit pentru cereale in perioadele de pace. Din vechea istorie a sasilor au ramas un zid de piatra si turnul-clopotnita al bisericii. Arhitectura specifica a localitatii si atmosfera rustica te vor ajuta sa cunosti spiritul transilvanean autentic.

Cetatea CalnicLa Calnic, in mijlocul satului, se inalta semeata cetatea cu acelasi nume. Una dintre cele mai bine conservate fortificatii din Romania, aceasta face parte din patrimoniul UNESCO. La mijlocul secolului al XIII-lea, comitele de Kelling a ordonat ridicarea unei resedinte inconjurata de ziduri masive si prevazuta cu turnuri si sant cu apa. Un veac mai tarziu, cetatea a fost vanduta comunitatii sasesti, suferind apoi mai multe modificari; s-au construit un zid nou, o capela si camari pentru provizii. Puteti vizita donjonul utilizat ca locuinta, numit Turnul Siegfried, format din pivnita si etajul superior. In interior sunt expuse costume traditionale sasesti si piese de mobilier; de asemenea, in capela se pastreaza balconul din lemn decorat in stil renascentist si fragmente de fresca din secolul al XVI-lea. In prezent, cetatea indeplineste un rol cultural, gazduind expozitii si concerte de muzica medievala, renascentista si baroca. In curtea intesata de flori de la Calnic veti avea parte de o zi placuta, invaluiti de aerul nobiliar al locului.

Nu ezitati sa faceti un popas la Garbova, unde veti gasi Cetatea Greavilor, care de-a lungul timpului a fost atat resedinta nobiliara, cat si incinta fortificata.

Slimnic - Cisnadioara - Boita

Cetatea SlimnicIn imprejurimile Sibiului veti descoperi o serie de monumente valoroase, de o deosebita insemnatate pentru istoria acestei regiuni. De pilda la Slimnic, la 18 km in nordul orasului, se afla cetatea omonima; aceasta dateaza din secolul al XIV-lea si avea rolul de a apara zona impotriva invaziilor turcesti. Asezata la limita intre scaunele Mediasului si Sibiului, fortificatia a fost asediata in repetate randuri, fiind in cele din urma bombardata de armata austriaca. Ruinele au servit ca spatiu de depozitare pentru localnici, care au ingrijit pentru o vreme cetatea. In curtea interioara a existat o bazilica gotica, neterminata, din care se pastreaza cateva elemente reprezentative - ferestrele si cele trei portaluri. Daca ajungeti la Slimnic veti putea urca in turn, de la inaltimea caruia privelistea este de-a dreptul superba.

BoitaCisnadioara este una dintre fortificatiile ridicate inainte invaziei mongole din 1241. Un cleric de origine valona a dedicat biserica fortificata Sfantului Mihail. Construita din piatra de rau, aceasta dispune de doua turnuri de observatie si drum de straja. Edificiul in stil romanic se caracterizeaza prin simplitate si este pe alocuri decorat cu picturi ce infatiseaza chipuri de sfinti. Aici veti vedea si cateva placi funerare care amintesc de soldatii cazuti la lupta in timpul Primului Razboi Mondial. Localnicii spun ca fiecare tanar care dorea sa se insoare trebuia sa duca la cetate un bolovan foarte mare, dovedindu-si astfel puterea; pietroaiele erau depozitate la baza zidurilor si erau folosite in caz de atac. La Cisnadioara va vor cuceri linistea si pitorescul locurilor, dar si panorama ce se deschide spre crestele Fagarasului.

In calatoria dumneavoastra in imprejurimile Sibiului faceti un ultim popas la Boita. Aici veti gasi o cladire care sparge peisajul cu a sa culoare sangerie. Castelul Turnu Rosu are o istorie bogata, fiind martorul numeroaselor batalii purtate impotriva otomanilor. Se spune chiar ca numarul celor ucisi pe aceste meleaguri a fost atat de mare incat in cimitirul de la poalele cetatii soldatii erau ingropati cate 20-30 in acelasi loc. Constructia este impunatoare si merita descoperita cu toate secretele sale.

Vacanta petrecuta in Transilvania va va oferi nenumarate ocazii de a lua contact cu istoria si spiritualitatea sasilor. Arhitectura specifica acestei zone, linistea si armonia locurilor, povestile pastrate de la strabuni si peisajele inedite vor contribui la un concediu unic si odihnitor.

[Un articol de Andreea Bertea]