Istorice

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

CETATILE DIN ZONA SALAJ

SalajOdinioara, judetul Salaj era strabatut de o artera foarte importanta, ce lega Transilvania de Europa vestica - Drumul sarii si al negustorilor. Inca din Evul Mediu timpuriu, aici au existat numeroase fortificatii menite sa apere populatia de pericolul invaziilor turcesti; pe atunci, Transilvania era denumita “Tara cetatilor”. Urmele de locuire in aceasta regiune dateaza din Neolitic, perioada din care s-a descoperit cel mai vechi tezaur de aur masiv din Romania. De asemenea, vestigiile dacice sunt prezente pe tot teritoriul judetului, cu precadere la Castrul de la Porolissum. 

O vizita in Salaj va ofera prilejul perfect pentru a cunoaste edificiile nobiliare, bijuterii ale arhitecturii medievale si moderne, tezaurul de la Moigrad si bisericile din lemn, veritabile monumente istorice. Cu toate ca si-au pierdut din fastul de odinioara, castelele si conacele mai au de spus povesti pe care merita sa le aflati.

Castrul de la Porolissum

Castrul PorolissumIn apropiere de Zalau, comuna MirÅŸid adaposteste cel mai mare si mai bine conservat sit arheologic din Romania - castrul roman de la Porolissum. Acesta a fost intemeiat la inceputul celui de-al doilea razboi daco-roman, cand imparatul Traian a hotarat infiintarea unui centru militar de granita care sa blocheze trecerea dinspre Muntii Carpati spre Dacia Porolissensis. Initial, Porolissum (“Capatul lumii”) era construit din lemn si dispunea de un sistem riguros de aparare. Cu timpul, asezarea s-a transformat intr-un important centru comercial, facilitand schimburile de marfuri, astfel ca in anul 124 a devenit capitala provinciei romane. Orasul s-a dezvoltat continuu pana la sfarsitul secolului al III-lea, cand romanii s-au retras deoarece mentinerea trupelor atat de departe de Roma s-a dovedit a fi prea costisitoare.

Festivalul Porolissum

La intrarea in castru veti remarca Vama Romana, prima constructie de acest fel din Imperiu. Apoi atentia va va fi captata de drumul roman, o portiune din artera ce lega Porolissum de Roma, construit din pietre mari ce poarta si in prezent urmele carutelor care l-au strabatut. Pe sub mareata Porta Praetoria, flancata de doua turnuri semicirculare, patrunzi in castru, in mijlocul caruia se gasea impunatoarea cladire a comandamentului. De asemenea, in afara castrului, se afla Amfiteatrul, cea mai mare cladire publica din Dacia Romana, locul unde se desfasurau luptele de gladiatori si vanatoarea de animale. Numeroasele materiale de constructie, arme, unelte de uz casnic, vase de lux, monede si inscriptii descoperite la Porolissum dovedesc existenta unei comunitati bine organizate.

Festivalul Porolissum

Dealul Magura este un loc linistitor, pitoresc, incarcat de istorie, dezvaluindu-ti o panorama splendida asupra culmilor Muntilor Meses. Va recomandam sa vizitati aceasta zona indeosebi in luna septembrie, cand la Zalau si la castrul Porolissum are loc Festivalul Zilelor Romane, ocazie cu care veti putea urmari spectacole de dans si teatru, parada costumelor istorice si demonstratii de lupta. Timp de cateva zile este recreata atmosfera zilelor glorioase ale Imperiului Roman, momente in care te poti intoarce in timp printre vechile ruinele castrului.

Cetatea Simleului 

Cetatea Simleului

In centrul orasului Simleul Silvaniei, dainuie peste timp cetatea medievala Báthory, construita in 1532 in stilul Renasterii transilvanene. Edificiul a fost de fapt un castel rezidential cu doua incinte fortificate, locuit de familia princiara. De-a lungul timpului, palatul i-a apartinut lui Stefan II Báthory de Simleu, rege al Poloniei si Lituaniei, apoi a fost preluat de catre Fisc, pentru ca in cele din urma sa ajunga proprietatea familiei Rákóczi. Castelul a fost teatru de razboi in perioada cotropirilor otomane, a apartinut atat imperialilor, cat si rasculatilor, iar dupa 1708 a fost parasit.

Din cetatea de odinioara au mai ramas pavilionul portii, doua turnuri, poarta de intrare si fragmente din zidurile de aparare. Incaperile, sufrageria de la etaj, bucataria si depozitele de la parter, au fost demolate. In prezent se doreste restaurarea acestui monument pentru a i se reda stralucirea de altadata.

In apropiere de Simleu se afla castelul Banffy din Nuşfalău. Una dintre cele mai instarite din Ardeal, familia Banffy s-a stabilit in aceasta zona in secolul al XV-lea, construindu-si ca resedinta o fortareata cu patru bastioane. Apoi edificiul a fost inlocuit cu un castel etajat. Dupa nationalizare, cladirea a servit mai multor scopuri. Investitiile sunt necesare pentru ca palatul Banffy sa fie redat circuitului turistic, ca monument pastrator al frumusetilor vremurile nobiliare.

Castelul Bay din Treznea

In sudul Zalaului, in satul Treznea, se gaseste un castel a carui istorie persista in amintirea localnicilor. Acesta a fost ridicat la mijlocul secolului al XIX-lea si a apartinut familiei grofului Bay Ferenc. Edificiul, considerat monument arhitectural, era alcatuit din doua corpuri legate printr-o reproducere a Puntii suspinelor din Venetia, simbol al innobilarii prin casatorie a femeii. Batranul Ferenc, provenind dintr-o familie mai instarita decat cea a sotiei sale, ocupa cladirea mai mare, fiind reprezentantul neamului nobiliar.

Castelul Bay

Castelul a fost locuit pana in 1944, cand Ferenc a fost nevoit sa se retraga din fata armatei romane cat mai aproape de granita cu Ungaria. Dupa 1990 cladirea a fost abandonata, iar in prezent satenii doresc sa fie demolata, in semn de protest fata de atrocitatile din perioada hortysta. In 1940, cand nord-vestul Transilvaniei intrase sub dominatie maghiara, in zona Salajului au fost ucisi aproximativ 500 de oameni. Din cauza acelor evenimente, groful Bay a fost declarat criminal de razboi, ramanand in memoria colectiva ca dusman al romanilor.

Legendele locului povestesc ca pe vremuri, cand satul era inca pustiu, aici s-a retras un calugar. In mijlocul padurii si-a construit o chilie, iar langa aceasta a sapat o fantana. Barbatul se ruga cat era ziua de lunga, lucru care a atras furia diavolului. Asa ca intr-o seara, necuratul l-a ispitit pe calugar cu fel de fel de bucate apetisante, maniindu-l pe Dumnezeu. Se spune ca asupra chiliei a cazut un fulger puternic si a transformat-o in scrum. A mai ramas doar fantana, care a dat locului numele de Fantana Diavolului. Treznea este un sat cu peisaje pitoresti, insa poarta amintirea apasatoare a masacrului hortyst. Vizitand castelul Bay veti afla mai multe intamplati din acea perioada pe care localnicii nu au uitat-o.

In apropiere de Treznea, in satul Buciumi, dainuie peste timp ruinele castrului roman ce asigura apararea zonei Porolissum. Colina pe care este situat ofera perspective ample asupra intregii localitati. De aici puteti face o drumetie pana la cascada Åžipot, aflata la 6 km distanta. In jurul zgomotoasei caderi de apa s-a format o grota in care arborii isi infig radacinile. Drumul prin padure este relaxant si revigorant, numai bun de parcurs in zilele toride de vara. Peisajele sunt incantatoare, iar linistea si aerul curat te imbie la o sedere mai lunga.

Cetatea AlmaÅŸului

Conacul ZsomboryContinuandu-va calatoria spre sud veti descoperi ruinele uneia dintre cele mai vechi si mai puternice cetati medievale din Transilvania. Fortificatia de la AlmaÅŸu dateaza de la mijlocul secolului al XIII-lea, iar de-a lungul veacurilor a fost victima nenumaratelor asedii. Fie ca a fost incendiata de armata austriaca, fie ca zidurile i-au fost daramate ca urmare a conflictelor dintre nobilimea transilvaneana si regele Ungariei sau a fost cucerita de turci, cetatea s-a degradat treptat pana in stadiul actual. Desi nu mai pastreaza stralucirea de altadata, monumentul istoric de la AlmaÅŸu era compus din doua cetati pe patru nivele, dispunand de turn de aparare si sant cu apa.

Daca ati ajuns in AlmaÅŸu nu ezitati sa mergeti pana la Zimbor. Pe un deal in centrul localitatii, inconjurat de un parc, se afla conacul Zsombory, o constructie impunatoare care i-a apartinut lui Zsombory Lajos si sotiei sale, Kozma Mária. Desi o resedinta generoasa, cu 14 camere, conacul nu a fost mult timp locuit, caci groful l-a pierdut in timpul unui joc de carti. Cladirea a mai fost folosita drept sanatoriu si cabinet medical, insa a fost abandonata cu timpul, cazand prada uitarii si dezinteresului autoritatilor.

Castelul Wessélenyi din Jibou

Castelul WessélenyiLa Jibou puteti imbina pasiunea pentru istorie cu momentele placute de relaxare petrecute in mijlocul naturii. Vizitand castelul Wesselényi, cel mai mare edificiu in stil baroc din Transilvania, veti descoperi si Gradina botanica din parcul palatului. Aceasta adaposteste un acvariu, o mica gradina zoologica si un parc japonez, gazduind o gama larga de specii de plante. De altfel, resedinta nobiliara construita dupa planurile baronului Wesselényi dispunea inca de la inceputurile sale de o fantana arteziana, un pavilion chinezesc si sere de iarna. Aici se intalneau artistii vremii si participau la spectacole de teatru, jocuri, intreceri si antrenamente de calarie.

In padurea de langa Jibou veti gasi un alt castel cochet ridicat la inceputul secolului al XX-lea de catre familia Béldy. Desi amplasat intr-un cadru idilic si amenajat cu teren de tenis si hipodrom, palatul a fost locuit pana in momentul nationalizarii. In prezent, in cladire functioneaza spitalul de neurospihiatrie, castelul fiind pastrat intr-o stare buna.

De la Nuşfalău pana la Jibou, Salajul isi dezvaluie istoria. Cetatile si castelele, unele dintre ele deosebit de impunatoare la vremea lor, altele uitate de autoritati odata cu trecerea timpului, isi duc mai departe povestile, marturii ale veacurilor pe care le-au traversat. Ascultate printre ruine, la asfintit, acestea au un farmec deosebit, care te atrage si te indeamna sa descoperi misterele trecutului.

[Un articol de Andreea Bertea]