Istorice

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

CETATILE DIN NORDUL MOLDOVEI

Moldova are o istorie bogata si tumultoasa, cu radacini adanci in neolitic, pe acest teritoriu dezvoltandu-se renumita Cultura Cucuteni. Desi nu a fost cucerita de romani, regiunea a cunoscut influentele numeroaselor popoare migratoare care au traversat-o de-a lungul vremii. Incepand cu secolul al XIV-lea, Tara Moldovei a fost disputata intre Regatul Ungar, Regatul Polonez si Imperiul Otoman. Amenintarea permanenta i-a determinat pe domnitori sa construiasca cetati fortificate cu rol defensiv, care serveau ca resedinta voievodala si loc de refugiu. Moldova medievala dispunea de foarte multe incinte intarite, insa unele dintre ele sunt situate in prezent pe teritoriul Ucrainei si al Republicii Moldova; acestea erau cetati de granita si de sprijin, menite sa intarzie invaziile si sa rareasca efectivele armatelor inamice. In interior se aflau marile cetati, adevarate redute ingenios cladite, care au adus faima acestei regiuni.

Nordul Moldovei iti dezvaluie franturi de istorie pastrate in ziduri vechi, peisaje pitoresti si povesti de la curtile domnesti, toate reunite intr-o calatorie surprinzatoare. Purtand peste secole amintirea eroilor neamului, cetatile raman simbolurile luptei pentru libertate si unitate.

Cetatea Sucevei

 

Stefan cel Mare

Cetatea de Scaun a Sucevei

Distingandu-se in intregul spatiu extracarpatic, Cetatea de Scaun a Sucevei a fost cea mai mare si mai importanta fortificatie a Moldovei. Construita in timpul domniei lui Petru I Musat, cand Suceava a devenit capitala teritoriului, a fost folosita initial ca resedinta. La mijlocul secolului al XV-lea, atacurile dusmanilor erau tot mai dese si mai violente, astfel ca au fost intarite edificiile existente. Stefan cel Mare a adaugat cetatii doua ziduri de incinta, sapte bastioane semicirculare, a extins santul cu apa si a amenajat un pod cu o parte mobila, zadarnicind pentru multa vreme asediile invadatorilor. Fortificatia dispunea de camere pentru locuit, biserica, depozite pentru alimente si pulberarie. Desi aparata de o garnizoana strasnica, a fost cucerita in 1538 de Soliman Magnificul, sustinut de boierii moldoveni tradatori si de o armata de 200000 de ostasi. Pradata in numeroase randuri de turci si polonezi, Suceava a cunoscut multi conducatori, insa renumele ei nu a mai fost niciodata acelasi. Cetatea a fost daramata din porunca sultanului in 1675, la numai trei veacuri de existenta.

Emblema orasului, fortificatia este situata pe un deal de unde domina mareata Valea Sucevei. Catre ziduri te poarta un sir de scari care traverseaza padurea si un pod de acces coborat peste santul de aparare. In primele clipe, atmosfera te face sa te simti ca intr-un decor de film, insa vei afla curand ca totul este cat se poate de real. Lucrarile de restaurare au scos la iveala curtea interioara, pavata cu piatra, inconjurata de diferite incaperi: apartamentele domnesti, camerele strajerilor, baia, inchisoarea si tezaurul. In interior se distingeau decoratii in stil gotic si renascentist, motive geometrice, personaje mitologice si nelipsita stema a Moldovei. Se spune ca sub cetate exista un tunel care facea legatura cu centrul orasului, insa pana acum nimeni nu s-a incumetat sa-l foloseasca; toti se tem de blestemul lui Stefan cel Mare, care spunea ca cel care intra in galerii nu va mai iesi viu de acolo.

Vizitand Cetatea Sucevei, esti uimit si coplesit de faima unuia dintre cei mai curajosi domnitori ai Europei medievale. Dintre zidurile fortaretei sale, a reusit sa intarzie cuceririle otomane, ingreunand accesul navalitorilor catre vestul continentului. In plus, vei fi rasplatit cu panorama generoasa asupra localitatii si cu multe amintiri cu iz istoric.

Cetatea Sucevei

 

Cetatea Sucevei

 

Cetatea Sucevei

 

Cetatea Sucevei

Cetatea Neamtului

De pe Culmea Plesului, o colina in mijlocul padurii de conifere, Cetatea Neamtului te atrage cu zidurile sale impresionante, promitand peisaje care iti taie rasuflarea. Aleea care te conduce catre fortificatie serpuieste prin frumosul parc natural, oferindu-ti prilejul unei plimbari in aer liber. La capatul podului in arc de cerc se afla “cuibul de vulturi”, unul dintre avanposturile de necucerit ale Moldovei, menit sa apere regiunea in fata expansiunii Regatului maghiar si a Imperiului otoman. Ridicata in secolul al XIV-lea in locul unui vechi fort, cetatea a fost fortificata sub conducerea lui Stefan cel Mare, un domnitor cu un deosebit simt strategic. In aceasta perioada, zidurile au fost suprainaltate, s-au adaugat cele 4 bastioane specifice edificiilor militare, podul sprijinit pe 11 piloni de piatra si santul adanc de 10 m. In curtea interioara erau amenajate incaperi domnesti, magazii, ateliere, biserica, temnita, sala armelor si sala sfatului. De-a lungul timpului, cetatea a rezistat in fata atacurilor, asigurand si o activitate comerciala infloritoare. In secolul al XVI-lea, dominatia otomana a pus capat epocii de glorie a fortaretei, aceasta fiind partial distrusa si lasata in paragina. Recentele lucrari de restaurare i-au redat stralucirea de odinioara, astfel ca acum este unul dintre cele mai vizitate monumente istorice din tara.

Cetatea Neamtului

 

Cetatea Neamtului

 

Cetatea Neamtului

Intre vechile ziduri vei cunoaste viata de la cetate, asa cum se desfasura ea in Evul Mediu. La intrare trebuie sa pasesti cu grija, altfel risti sa fii prins in capcana cu trapa, o groapa destul de adanca care reducea semnificativ numarul inamicilor. In vremurile acelea, fortaretele erau adevarate labirinturi impanzite de curse viclene. Chiar podul de acces avea o parte mobila care putea fi ridicata la nevoie. In curtea interioara, legendele trecutului te invaluie si te imbie sa dai frau liber imaginatiei. In mijloc se afla fantana, careia turistii superstitiosi ii incredinteaza dorintele si sperantele lor. Se spune ca a fost sapata de prizonierii turci, obligati sa munceasca necontenit pentru a gasi apa; cand efortul lor a dat roade, au pus reusita pe seama compasiunii divine, iar in locul lacrimilor de bucurie, in fantana au curs monede din toate imperiile de altadata. Pe cele trei laturi ale fortului sunt dispuse incaperi tematice, unde sunt recreate obiceiurile curtii domnesti. Poti vizita Sala de sfat si judecata, pe peretii careia sunt expuse documente, arme, steme si vase de lut, Camera proviziilor, unde sunt pastrate cuptoarele traditionale, monetaria, Temnita neagra, paraclisul, odaile domnitorului si cele destinate razesilor. Manechinele refac scene menite sa te transpuna in epoca medievala, infatisand episoade din existenta cetatii. De la inaltimea zidurilor impunatoare, privelistea se deschide catre splendidele meleaguri ale Neamtului, traversate de “Ozana cea frumos curgatoare”, ale carei ape sclipesc sub soare.

Cetatea Neamtului

 

Cetatea Neamtului

 

Cetatea Neamtului

Cetatile Romanului

La Roman au existat doua cetati menite sa asigure extinderea Moldovei si supravegherea comertului de pe Valea Siretului. Prima incinta era construita din lemn si i-a apartinut lui Petru I Musat, insa a fost repede abandonata, rolul sau fiind preluat de Cetatea Noua. Ridicata din piatra la initiativa lui Stefan cel Mare, aceasta ocupa malul stang al Siretului, fiind singura fortificatie asezata pe teren drept. Era alcatuita dintr-un nucleu de ziduri dispuse in plan stelat si era prevazuta cu sapte turnuri si sant de aparare. De neinlocuit in sistemul defensiv al Moldovei, cetatea a fost distrusa in 1675 din ordin turcesc. Treptat, zidurile s-au prabusit, in urma lor ramanand cateva movile de piatra uitate de vreme.

Cetatea Sucevei

 

Cetatea Neamtului

Cetatile Moldovei sunt veritabile lectii de istorie impletite cu legende, monumente in care s-a decis soarta poporului. Pavaza de netrecut in calea dusmanilor, acestea poarta peste timp amintirea faptelor de vitejie ale domnitorilor romani. 

[Un articol de Andreea Bertea]