Istorice

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

CETATILE DACICE DIN MUNTII ORASTIEI

In Muntii Orastiei, pe o uimitoare intindere de aproximativ 500 km patrati, se afla tinutul capitalei regatului dac. Vestigiile dacice sunt amplasate la poalele piscurilor falnice, in poienite bine adapostite printre arbori, intr-un loc incarcat de marturii istorice. Drumul pana la fortarete poate crea unele dificultati, insa traverseaza paduri bogate in zumzet de albine si ciripit de pasari. Printre ruine si dincolo de ele se vad doar munti, copaci si paraiase, care iti insufla liniste si senzatia de intoarcere in timp. Aerul tare si apa limpede de izvor te fac partas la vechea istorie care te inconjoara.

Muntii Orastiei

Partas la istorie pe platoul de la Costesti

Cele sase cetati de pe platoul de la Costesti reprezinta vestigiile unei civilizatii fascinante si impresioneaza prin formele variate si caracterul monumental. Pentru aceste constructii a fost adus calcar si andezit de la zeci de kilometri departare. Ridicate intre secolele I i. Hr. si I d. Hr., acestea formau sistemul defensiv al capitalei statului dac. Cucerirea Sarmizegetusei Regia avea sa se intample la capatul a doua razboaie sangeroase, purtate de mandrul Imperiu Roman pentru asigurarea unei linii defensive puternice la malul Dunarii. In acest fel spatiul dacic avea sa devina o regiune tampon de aparare a imperiului de lumea barbara, dar si un teritoriu unde populatia a imbratisat civilizatia adusa de trupele romane. In cel de-al doilea razboi daco-roman (105-106), toate cetatile au fost incendiate si distruse, cu exceptia Sarmizegetusei. Aici, o garnizoana romana a reparat zidurile, apoi a extins cetatea la dimensiunile cunoscute in prezent. 

Intre domniile lui Burebista si Decebal, dacii au construit in Muntii Orastiei un sistem defensiv unic; cetatile au indeplinit functia de habitat si de aparare a capitalei, fiind inconjurate de sanctuare, expresie a religiei puternice bine inradacinate. Cercetarile arheologice din zona au scos la iveala asezari civile, locuinte, ateliere, sisteme de canalizare, spatii sacre, toate dovezi ale unei civilizatii superioare altor popoare europene.

Toate pietrele din Muntii Orastiei sunt incarcate de istorie. Martore ale nasterii poporului roman, acestea asteapta acum tacute ca turistii sa le descopere povestile. Va recomandam sa va documentati inainte, pentru ca la cetati nu veti gasi chioscuri cu pliante si harti. De asemenea, este bine sa parcurgeti traseul cu o masina de teren, intrucat drumul forestier poate fi dificil de parcurs.

Muntii Orastiei

 

Sarmizegetusa

 

Yoghini

Sarmizegetusa Regia, capitala dacilor liberi

Drumul spre cetatea de scaun a dacilor incepe din Orastie si trece prin Costesti, pe sub o poarta mare de lemn. Dincolo de aceasta pornesc toate caile spre cele sase fortificatii. La stanga, pe un drum de pamant accesibil, de o frumusete rustica iesita din comun, se ajunge la Sarmizegetusa. Veti fi insotiti de un rau care serpuieste ametitor pana la cetate, printre pietre si trunchiuri de copaci. In sfarsit, padurea se deschide spre un luminis de poveste in zona Sarmizegetusei Regia.

Capitala statului dac, ridicata in secolul I i. Hr., a reprezentat centrul vietii regatului din nordul Dunarii, loc in care dacii se mobilizau impotriva eternului dusman, Imperiul Roman. Ocupand cel mai inalt punct de pe Dealul Gradistei, incinta avea rol de aparare si cuprindea in perimetrul sau trei zone: cetatea, zona sacra si cartierele civile. La aproximativ 100 m de cetate, la capatul unui drum pavat cu lespezi de calcar, se afla amenajata pe doua terase zona sacra, dedicata zeitatilor dacilor. Aceasta cuprinde sanctuare din calcar si andezit, cel mai important dintre ele fiind Marele Sanctuar, cu o structura asemanatoare celei de la Stonehenge. El indeplinea atat functia ritualica, dar si cea astronomica, de masurare a timpului, prin Calendarul Circular, unul dintre cele mai exacte calendare ale Antichitatii. Cu ajutorul acestuia dacii aflau zilele saptamanii, anii si unele evenimente astronomice, cum sunt solstitiile si echinoctiile. Se spune ca acesta ar emana anumite energii, motiv pentru care yoghinii vin sa mediteze aici. Cartierul de est si cel de vest constituiau zona civila, cel mai amplu complex de locuire dacica, alcatuita din ateliere mestesugaresti, spatii de locuit, instalatii de captare si distribuire a apei potabile. Intr-una din locuinte a fost gasit un vas ceramic cu inscriptia “Decebalus per Scorillo”, asupra caruia mai planeaza inca misterul.

Sarmizegetusa

 

Sarmizegetusa

 

Reconstituire 3D Sarmizegetusa

Costesti - Cetatuie

De la Costesti, pe partea dreapta, drumul pe malul apei duce la capitala Daciei de odinioara, cetatea de la Costesti. Dealul Cetatuia reprezinta un punct de belvedere deosebit, cu deschidere spre o larga panorama asupra imprejurimilor. Cea mai veche cetate din Muntii Orastiei a fost construita in secolul I i. Hr., fiind capitala teritoriilor conduse de faimosului rege Burebista. Pietrele vorbesc si acum despre catapultele romane care s-au oprit la portile ei doua secole mai tarziu, in cele doua razboaie purtate de regele Decebal.

Ridicata pe terase amenajate in stanca muntelui, aceasta avea un sistem de aparare tip palisada, un zid cu exterior din stalpi grosi de lemn si interior din pamant batatorit. Dupa o prima confruntare cu masinariile de razboi parte din ziduri au fost refacute din piatra. Pe platou se aflau mai multe turnuri-locuinta, iar in unul din ele se urca pe o scara monumentala din piatra fasonata. Pe aici si-au purtat pasii si regii daci acum mai bine de 2 milenii. Se disting si temeliile catorva temple unde preotii daci invocau ajutorul divin. Forfota populatiei de rand se consuma langa zidurile cetatii, pe langa casele din lemn din care azi se mai pastreaza doar desenele facute de talentatii arheologi. Dupa distrugerea de catre romani, ruinele cetatii au servit drept cariera de piatra pentru construirea castrului din zona.

Costesti

 

Festivalul Cetatilor Dacice

Costesti - Blidaru

La Blidaru se crede ca era pastrat tezaurul regilor daci, care a fost ascuns pentru a nu fi gasit de soldatii romani. Cetatea este sobra si domina imprejurimile si padurea de sub ea, plina de arbori falnici, cu ramuri intortocheate si scorburi. Desi bizari, copacii sunt prietenosi si-ti pun imaginatia la incercare cautandu-le asemanari cu lumea reala. Poteca spre cetate serpuieste pe langa ruinele mai multor turnuri de aparare si luminisuri pline de zmeura si ciuperci.  Fortificatia cuprinde doua incinte inconjurate de ziduri de piatra avand turnuri de observatie la colturi. Partea mai veche a cetatii avea un turn-locuinta amplasat in curtea interioara, unde locuitorii cetatii isi tineau si proviziile in vreme de razboi. Cea de-a doua incinta, construita probabil intre cele doua razboaie daco-romane, avea platforme de lupta prevazute cu cazemate pe laturile dinspre vest si nord. In apropiere, in punctul numit “Pietroasa lui Solomon”, s-a descoperit un sanctuar patrulater, folosit de daci pentru ritualuri.

Blidaru este singura cetate care nu a fost cucerita de romani; razboinicii au abandonat fortificatia doar atunci cand au epuizat resursele de apa si hrana. De pe zidurile cetatii se vad coamele muntilor, acoperite de paduri si pajisti pe care stau razlete capite aurii de fan. Aici vin ciute si cerbi sa pasca pe locul fostelor sanctuare ale dacilor.

Costesti

 

Reconstituire 3D Blidaru

 

Festivalul Cetatilor Dacice

Tezaurul lui Decebal

Una dintre enigmele fascinante ale istoriei romanesti o reprezinta existenta tezaurului regelui Decebal. Se povesteste ca regii daci adunasera de-a lungul secolelor averi impresionante si ca, inainte de moarte, Decebal a ascuns comorile statului intr-un loc numai de el stiut. Legenda istoriseste ca regele, a abatut raul Sargetia si a sapat o groapa unde a pus o multime de obiecte de aur si argint; apoi a adus albia raului pe locul initial. Pentru a pastra taina ascunzatorilor, regele a hotarat sa-i omoare pe supusii ce-i executasera ordinul. Insa Bicilis, un tovaras al lui Decebal, fiind luat captiv de romani, a dat in vileag secretul. Sa fie sau nu adevarat ?

Batranii mai vorbesc si de “blestemul sarpelui”; se spune ca Decebal si-a blestemat semenii sa fie pedepsiti de Zamolxe, zeul suprem al dacilor, daca vor dezvalui strainilor unde se afla aurul. Astfel, cautatorii de comori ar fi fost haraziti sa moara de muscatura de sarpe.  Blestemul pare sa nu-i sperie pe cei care, inarmati cu lopeti si detectoare de metale, strabat zona cetatilor in cautarea comorilor. Acum 200 de ani, cativa copii care pasteau oile in apropiere de Sarmizegetusa au gasit 400 de monede de aur. 

Tezaur dacic

 

Tezaur dacic

Luncani - Piatra Rosie

In 1982, un batran norocos a descoperit in curtea casei sale un saculet cu 277 de monede pretioase. Acum casa din apropierea Cetatii Piatra Rosie sta parasita, zidurile ei mentinand vie povestea comorii.

Cetatea de la Piatra Rosie desi de dimensiuni mai mici, este impresionanta prin localizarea ei. A fost construita pe o piatra imensa inconjurata de vegetatie deasa, iar asedierea ei ar fi dus la numeroase pierderi de vieti omenesti. Cetatea era prevazuta cu fortificatie dubla, o prima terasa aparata de o palisada de lemn cu un drum pavat in lungul caruia se desfasura viata de zi cu zi a locuitorilor si o a doua zona fortificata, cu turnuri si ziduri de piatra. Prin iarba deasa presarata cu flori de munte se mai pot vedea tamburii de piatra apartinand unui sanctuar de unde preotii vremii citeau viitorul scris in stele.

In zona estica a cetatii este un punct care va ofera o priveliste unica; de pe un pinten foarte ingust de stanca puteti vedea Muntii Retezat si Platoul Ursici pana la Valea Streiului.

Muntii Orastiei

 

Festivalul Cetatilor Dacice

Banita

Pentru a apara drumul de sud catre Sarmizegetusa, prin Defileul Jiului, regii daci au ridicat cetatea Banitei, de-a lungul apei cu acelasi nume. In inima muntilor, aceasta asteapta tacuta insiruirea nesfarsita a mileniilor. Banita a fost ultima cetate atacata de romani inainte ca acestia sa-si croiasca drum catre Sarmizegetusa.

Construita cu scop de aparare, era asezata pe o stanca izolata cu pante abrupte, pe mai multe terase flancate cu ziduri si turnuri de observatie. Accesul este ingreunat de urcusul abrupt si poteca in zig-zag ce te indruma spre cetate pe urmele razboinilor neinfricati de acum doua milenii. Zidurile de piatra ocrotesc cetatea doar pe o parte, celelalte trei laturi fiind niste pereti verticali de piatra pe care doar alpinistii experimentati au reusit sa-i cucereasca. In cetate sunt vizibile treptele monumentale, poarta de andezit, postamentul de piatra al unor cladiri si un turn de veghe de lemn, folosit pentru a observa imprejurimile. Arheologii au descoperit aici ceramica si tipare de lut, unelte de fier, varfuri de sageti, pietre de rasnita, greutati pentru razboiul de tesut.

Cetatile dacice Orastie

 

Monumentul Semn Dacic

 

Monumentul Semn Dacic

In Muntii Orastiei s-a scris destinul poporului roman. Zidurile vechilor cetati cunosc legende nestiute, franturi din istoria stramosilor nostri. O parte dintre acestea va sunt dezvaluite la inceputul toamnei, odata cu desfasurarea Festivalul DacFest de la Costesti, ocazie cu care au loc parade de costume militare antice, lupte de gladiatori, insotite de bucate traditionale. Desi tace, platoul de la Costesti freamata de povesti care asteapta sa fie descoperite.

[Un articol de Andreea Bertea]