Istorice

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

CASTELELE DIN ZONA AIUD

In Transilvania, calatorul are parte de o incursiune fascinanta in timp, in vremea contilor si a fastuoaselor curti nobiliare. Printre dealurile line scaldate de raurile Aries si Mures se ascund veritabile bijuterii arhitecturale cu istorii impresionante. In Aiud, unul dintre cele mai vechi centre urbane transilvanene, vei descoperi cetatea medievala si turnurile ei semete. In imprejurimile orasului, trecutul acestui colt de tara se dezvaluie printre zidurile vechilor castele. Bogatia stilurilor arhitecturale, rafinamentul palatelor domnesti, povestile ascunse ale contilor si pitorescul seducator al localitatii Rimetea creeaza destinatia ideala pentru vacantele cu iz princiar.

Cetatea de Balta

Orasul Aiud

Situat pe malul drept al Muresului, Aiudul este un oras mic, atestat documentar la sfarsitul secolului al XIII-lea. Locuit initial de sasi, acesta a fost ulterior maghiarizat, devenind principalul centru al calvinismului ardelean. Invaluit in atmosfera propriei istorii, Aiudul pastreaza un aer intim si placut, incantand cu cladirile cochete, specifice arhitecturii acestei regiuni.  

Peste toate acestea, in centrul localitatii, se inalta impunatoare Cetatea Aiudului. Amplasata pe locul unei foste asezari daco-romane, a fost construita in doua etape, intre veacurile XIV-XVII. La inceput, aici a existat o biserica fortificata care a fost extinsa si consolidata, primind astfel aspectul unei cetati. Prevazut cu drum de straja si inconjurat de un sant cu apa, edificiul era flancat de noua turnuri care apartineau breslelor mestesugaresti - Turnul portii, Turnul Kalendas, Turnul macelarilor, al lacatusilor, al croitorilor, al cizmarilor, al olarilor, al blanarilor si al dogarilor.

Complexul medieval gazduieste doua lacasuri de cult -Biserica Reformata Calvina si Biserica Luterana- si palatul voievodal, in trecut proprietatea principelui Gabriel Bethlen, astazi sediul Muzeului de istorie. Desi ruinata de vreme si de evenimentele istorice care i-au marcat existenta, cetatea Aiudului a fost un adapost sigur pentru locuitorii sai in perioadele de restriste. Flancata de turnurile marete, fortificatia isi dezvaluie farmecul autentic pentru care este considerata una dintre cele mai frumoase constructii medievale din Transilvania.

Cetatea AiudCetatea Aiud

In apropierea cetatii se afla Muzeul de stiintele naturii, cel mai vechi muzeu de profil din Romania. Aici veti putea admira peste 35000 de exponate reprezentand viata animala din timpuri stravechi pana in prezent. Colectiile de mineralogie, paleontologie si zoologie creeaza o ampla perspectiva asupra faunei de pe intreg globul pamantesc. Copiii vor fi cu siguranta incantati de diversitatea si multitudinea imaginilor vazute aici.

Istoria recenta a Aiudului s-a dovedit a fi una sangeroasa; intre anii 1947-1964, reprezentantii regimului comunist au eliminat o parte semnificativa a elitei patriotice a tarii. Aceasta perioada crunta i-a determinat pe putinii supravietuitori sa ridice un monument in cinstea fostilor detinuti politici. Calvarul Aiudului este un templu al durerii situat in sudul localitatii; este format din 14 cruci asezate in perechi, simbol al oamenilor martirizati, pe care se sprijina o cruce mare, reprezentand suferinta neamului romanesc. Aici se afla si un mic asezamant monahal, simplu si lipsit de ornamentele obisnuite bisericilor ortodoxe. Atmosfera aminteste permanent de calvarul prin care au trecut inaintasii nostri si ne indeamna sa le cinstim memoria.

Cetatea Aiud

 

Calvarul Aiudului

Cetatea Coltesti

In nord-vestul Aiudului, soseaua strabate salbaticele Chei ale Vălisoarei, o rezervatie geologica si botanica importanta. Pe partea dreapta a versantilor veti vedea un castel cu alura medievala datand din secolul al XIV-lea. Edificiul din Trascău a fost initial cetate de aparare, apoi a devenit cazarma militara. In prezent functioneaza ca unitate de cazare si pastreaza elemente specifice Evului mediu: paturi cu baldachin, arme si armuri ale cavalerilor, tunuri. In apropiere puteti practica alpinismul si zborul cu parapanta, bucurandu-va de aceasta oaza de liniste in mijlocul naturii.

Dincolo de chei, in Depresiunea Trascăului, se afla Cetatea Colţeşti, veche de aproape opt secole. La inceput a apartinut familiei nobiliare Thoroczkay, apoi a fost stapanita de regele Matei Corvin; in cele din urma, fortareata a fost distrusa in urma atacurilor armatei austriece. Din ruinele sale se mai pot observa cateva ziduri si cele doua tunuri, unul destinat apararii, celalalt locuirii. De la inaltimea promontoriului pe care este situata cetatea, panorama se deschide asupra Vaii si Cheilor Aiudului si a Coltilor Trascaului, domnind semeti peste dealuri.

Un popas in Rimetea va va oferi prilejul de a cunoaste viata simpla de la sat si de a descoperi un loc extrem de pitoresc si autentic. Casele albe cu tamplaria verde, moara de apa traditionala, ulitele pe care veti intalni deopotriva romani si maghiari, masivul Piatra Secuiului care domina asezarea, toate dau un farmec aparte localitatii. In centrul satului se afla un muzeu local de etnografie, amenajat in cea mai veche casa, unde sunt expuse unelte folosite in minerit, piese de mobilier si costume populare. In Evul Mediu, Rimetea si Coltesti formau un insemnat centru de prelucrare a fierului. Rimetea este incantatoare prin arhitectura si traditiile pe care le pastreaza si prin frumusetea peisajelor pe care le ofera.

Cetatea Coltesti

 

Rimetea

Castelul Miko-Teleki din Uioara de Sus

Pe drumul spre Ocna Mures sta de veghe unul dintre monumentele care a facut faima acestei zone, silueta lui aparand pe toate cartile postale. La Uioara de Sus, exploatarea sarii a determinat construirea unei fortificatii menite sa apere ocnele. Pe ruinele cetatii din secolul al XIII-lea, familia Mikés a ridicat o resedinta nobiliara baroca, cu turn de poarta si acoperis inalt. Castelul respecta proportiile si decoratiile specifice stilului transilvan din veacul al XVIII-lea. O suta de ani mai tarziu, domeniul a trecut in proprietatea contelui Miko, iar edificiul a fost refacut in maniera neogotica. Ornamentele elegante, elementele din fier forjat, turnurile de colt si gradina cu arbori rari reconstituiau atmosfera istorica dorita de nobil. Din pacate, odata cu nationalizarea, castelul a primit diverse functionalitati, ceea ce a dus la degradarea sa definitiva.

Legendele locului spun ca ruinele palatului sunt bantuite de fantome. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cativa soldati rusi au murit in beciul plin cu butoaie de vin, iar batranii pun acest lucru pe seama spiritelor din subsol. Fascinanta poveste continua sa atraga turisti dornici sa dezlege acest mister.

Castelul Miko-Teleki Uioara de Sus

 

Castelul Miko-Teleki Uioara de Sus

Castelul Bethlen din SânmiclăuÅŸ

La SânmiclăuÅŸ, in estul Aiudului, se gaseste un monument al Renasterii tarzii, o bijuterie arhitecturala a Ardealului. Castelul Bethlen a fost construit in cea de-a doua jumatate a secolului al XVII-lea, respectand planul grofului Miklós, proprietarul acestui domeniu. Influentat de modelele vest- europene, dar si de traditia locala, nobilul Bethlen a facut din acest palat un edificiu care imbina armonios elemente renascentiste si baroce.  

Castelul se remarca prin stalpi si arcade sculptate, prin incaperile inalte cu tavanul stelat, prin ancadramentele care decoreaza usile si ferestrele. O scara spiralata porneste din holul interior, unind pivnita si cele doua etaje. La SânmiclăuÅŸ se organizau baluri fastuoase la care luau parte personalitatile vremii. Odata cu perioada dictaturii comuniste, frumusetea si luxul castelului s-au stins. Utilizata in numeroase alte scopuri, cladirea a fost lasata in paragina vreme indelungata. Datorita amplasarii sale si a potentialului pe care il prezinta, palatul a fost preluat de catre o companie care intentioneaza restaurarea lui. Castelul isi va redobandi stralucirea si rafinamentul de altadata, redevenind unul dintre simbolurile arhitecturale ale Transilvaniei.

Castelul Bethlen Sanmiclaus

Castelul Bethlen-Haller din Cetatea de Balta  

Familia Bethlen a mai detinut o resedinta nobiliara in Cetatea de Balta. Aceasta a fost ridicata in secolele XVI-XVII dupa modelul castelului Chambord din Franta. In spatele unor porti inalte de lemn se zareste palatul in stilul Renasterii franceze, caruia i-a fost adaugat ulterior o poarta baroca. De-a lungul timpului, castelul a cunoscut mai multi proprietari, fiind cumparat in anii 1770 de catre Eugen Haller. Legendele locului povestesc in Cetatea de Balta au avut loc procese impotriva iobagilor rasculati. In timpul rascoalei din 1848, acestia au fost schingiuiti in beciurile castelului de catre asupritorii habsburgici.

Palatul impresioneaza prin incaperile decorate cu tablouri si piese de mobilier inedite. De asemenea, aici se pastreaza o colectie de 45 de ceasuri si un semineu vechi, folosit pentru incalzirea intregii cladiri. La parter, ascunsa de usa sculptata in piatra, se afla scara in forma de evantai care duce spre beciuri, unde este amenajata o sala pentru degustarea vinurilor. Se spune ca din pivnite pornesc tunele subterane pana la castelul din SânmiclăuÅŸ. Renovarile repetate au dat cladirii un aer eclectic, incarcat de istorie, dar si de intrigi. Localnicii istorisesc ca groful Haller a fost ucis de catre soferul sau, care avea o idila cu sotia contelui. Se mai zvoneste si ca palatul din Cetatea de Balta a fost pierdut de unul dintre proprietari la un joc de carti.  

In prezent, castelul functioneaza ca sectie de sampanizare, putand fi vizitat la cerere. Merita sa-l vedeti si sa-l admirati pentru impozanta si trainicia sa de-a lungul timpului. Inconjurat de dealuri inverzite, acesta se remarca prin albul sau curat care contrasteaza cu imprejurimile.

Castelul Bethlen-Haller Cetatea de Balta

 

Castelul Bethlen-Haller Cetatea de Balta

 

Castelul Bethlen-Haller Cetatea de Balta

 

Castelul Bethlen-Haller Cetatea de Balta

Castelul Kemeny din Sâncrai

In sudul orasului Aiud, la Sâncrai, familia nobiliara Kemeny a construit in 1805 un castel cu o arhitectura complexa. Acesta imbina barocul francez cu cel italian, avand si elemente specific transilvanene. Turnul pe patru niveluri imprima cladirii aerul medieval atat de prezent in Ardeal. In ultima jumatate a secolului trecut, monumentul a gazduit un centru de plasament, insa in curand va deveni o ferma ecologica de trandafiri. De altfel, la Sâncrai are loc anual, in luna iunie, Sarbatoarea trandafirilor, eveniment cu ocazia caruia cultivatorii expun aranjamente florale de exceptie. Miresmele si bogatia de culori inunda locul, fiind un prilej de delectare pentru iubitorii frumosului si ai naturii.

Castelul Kemeny Sancrai

 

Castelul Kemeny Sancrai

O vacanta in imprejurimile Aiudului va va dezvalui la fiecare pas peisaje memorabile. Cetatile incarcate de istorie, castelele si povestile lor misterioase, dealurile domoale din Cheile Vălisoarei si aerul pitoresc fascinant din Rimetea va ofera o escapada din agitatia oraselor. Descoperiti aceasta oaza de liniste si relaxare in care va veti destinde si va veti incarca cu energie.

[Un articol de Andreea Bertea]