Istorice

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

CASTELELE DIN TINUTUL SECUIESC

Tinutul Secuiesc este o regiune cu o spiritualitate aparte, un spatiu locuit de numeroase grupuri etnice care au influentat specificul zonei, dand nastere unei identitati culturale deosebite. Traditiile stravechi autentice, obiceiurile de munca si petrecere, mestesugurile si creatiile populare inca fac parte din viata satului transilvanean. Localitatile din Harghita, Covasna si Mures impresioneaza prin gospodariile mandre, cu porti impunatoare, frumos sculptate in lemn si prin privelistile pitoresti seducatoare. Printre dealurile domoale si padurile bogate ale Tinutului Secuiesc se ascund veritabile bijuterii arhitecturale, castele cu povesti misterioase, care evoca atmosfera vremurilor nobiliare. Peisajele uluitoare, cladirile unice, inconjurate de parcuri intinse, si oamenii pe care ii vei intalni te vor cuceri numaidecat. Vizitarea castelelor iti prilejuieste o adevarata calatorie in timp, dezvaluindu-ti tainele epocilor trecute.

Castelul Mikes Zabala

Castelul Mikes din Zăbala

La poalele Muntilor Vrancei, la 7 km de Covasna, in mijlocul unui imens parc dendrologic, se afla Castelul Mikes. Calatorul il zareste in spatele portilor imense, la capatul aleii strajuite de arbori. Situat in inima satului, castelul construit in secolul al XVI-lea apartine acum contelui Gregor, urmasul nobilului Mikes. Desi a fost confiscat in perioada regimului comunist, domeniul a redevenit proprietatea familiei. Contesa Katalina si fiii ei au transformat anexele castelului intr-un hotel de lux, imbinand armonios elemente traditionale si moderne.  

Pe vremuri, Casa motoarelor de la Zăbala furniza energie electrica pentru palat si pentru alte patru sate din imprejurimi. In prezent, cladirea este formata din sase camere care se disting prin mobilierul vechi, podeaua solida, cazile de baie specifice perioadei renascentiste si prin decoratiunile atent lucrate. Parcul din jurul castelului este o atractie turistica in sine, fiind un spatiu ideal pentru o zi relaxanta in familie. Lacul din apropiere este perfect pentru plimbarile cu barca si pentru patinaj in anotimpul rece.

La Castelul Mikes poti savura preparate ardelenesti delicioase si poti gusta traditionala palinca, pastrata in butoaie de cires. Frumusetea arhitecturala, decorul desprins parca din povesti si ospitalitatea gazdelor fac din acest loc un refugiu, departe de aglomeratia si zgomotul oraselor.

Castelul Mikes Zabala

 

Castelul Mikes Zabala

 

Castelul Mikes Zabala

Castelul Szentkereszty din ArcuÈ™

Castelul Szentkereszty dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea si ilustreaza cu acuratete stilul neobaroc. Inca de la intrarea pe domeniu te intampina doi lei din piatra care strajuiesc aleea principala, delimitata de plopi inalti. Parcul englezesc, extrem de vast, adaposteste un complex expozitional in aer liber. Peste 100 de statui si sculpturi din piatra si lemn se ivesc din vegetatia abundenta, cu specii rare de arbori: magnolia, arborele lalea, tuia. Cararile gradinii formeaza un labirint care iti dezvaluie la fiecare pas noi opere de arta, ronduri de flori atent ingrijite si un lac cu o mica insulita, pe malul caruia zabovesc cateva barci.   

Castelul se remarca prin fatada principala, dominata de un balcon amplu sprijinit pe coloane in stil toscan. Decoratiunile se disting prin simplitatea executiei; sunt prezente mai ales liniile spiralate si ferestrele arcuite. La interior, stilurile arhitecturale au dat nastere unui spatiu cu aspect eclectic. Tavanele din lemn sunt impodobite cu motive renascentiste, iar salile sunt mobilate cu piese in stil neoclasic si neorococo. In apropierea castelului, familia Szentkereszty a ridicat o capela funerara clasica, cu portal gotic si ferestre in arc frant. Piesa de rezistenta a lacasului este crucifixul de lemn, vechi de aproape 300 de ani.

In prezent, in castelul din ArcuÈ™ functioneaza centrul cultural al comunei, gazduind expozitii, concerte, tabere de creatie. Cladirea cocheta si parcul bogat care o inconjoara sunt cu adevarat grandioase, inspirand insa o atmosfera intima, propice relaxarii.

Castelul Szentkereszty Arcus

 

Castelul Szentkereszty Arcus

Castelul Kalnoky din MicloÅŸoara

MicloÅŸoara este considerata una dintre cele mai vechi si mai frumoase localitati din Tinutul Secuiesc. Casele albe cu acoperisuri rosii, campurile verzi intinse si atmosfera arhaica a locului formeaza un decor idilic. Resedinta nobiliara din MicloÅŸoara este atestata documentar inca din secolul al XIII-lea, perioada in care a servit ca fortareata de granita intre Ungaria si teritoriul cedat cavalerilor teutoni. Legendele spun ca, in timpul unei vanatori, secuiul Kalnoky l-a salvat pe regele Ungariei din ghearele ursului care se napustise asupra lui. Drept recompensa, suveranul i-a daruit aceasta mosie; in amintirea faptei de vitejie, blazonul familiei poarta emblema ursului strapuns de sageata.

Incepand cu anul 1500, cladirea a devenit conac de vanatoare si era inconjurata de un parc englezesc, redecorat mai apoi in stil clasic. Elementele arhitecturale renascentiste, baroce si neoclasice ofera castelului un aer impunator si elegant. Edificiul se afla intr-un amplu proces de restaurare, urmand ca incaperile altadata locuite de nobili sa poata fi rezervate de catre turisti. In imediata vecinatate a castelului se gasesc mai multe case decorate in stilul secuiesc traditional, unde vei gasi loc de cazare si bucate gustoase. La MicloÅŸoara poti sa te imbeti de mirosul merilor din livada sau sa asculti povesti la gura sobei, profitand de linistea si caldura locului.

Castelul Kalnoky Miclosoara

 

Castelul Kalnoky Miclosoara

 

Castelul Kalnoky Miclosoara

 

Castelul Kalnoky Miclosoara

Castelul Lázár din Lăzarea

La 5 km de orasul Gheorgheni dainuie un castel care aminteste de vremea cavalerilor medievali. Conacul a devenit resedinta familiei Lázár in 1532, insa anterior, aici existase o alta constructie, a carei marturie sta cel mai vechi turn de locuit, datat in 1450. Lázárii erau una dintre cele mai importante familii de nobili catolici din secuime si avea o istorie bogata. De-a lungul timpului, castelul a cunoscut numeroasele generatii de conti, dar si o serie de evenimente care l-au degradat treptat.

Restaurat, edificiul a devenit un centru artistic insemnat; cladirea principala si Sala Cavalerilor formeaza o ampla galerie de arta. In interior, piesele de mobilier pictate si sculptate cu motive traditionale reflecta talentul mesterilor populari din Transilvania. In curte se vad ruinele constructiilor anexe: bucataria, camerele slujitorilor, cazarma, atelierul de fierarie, grajdurile, carcera cu oase. Desi castelul nu a avut niciodata rol de aparare, a fost prevazut cu bastioane, turnuri si zid exterior masiv. Aparenta impunatoare este temperata de detaliile florale viu colorate, de inscriptiile si blazoanele care decoreaza peretii. Silueta castelului Lázár se contureaza mandra pe fundalul padurii verzi si te invita sa-i descoperi frumusetea.

Castelul Lazar Lazarea

 

Castelul Lazar Lazarea

 

Castelul Lazar Lazarea

Castelul Mikó din Miercurea Ciuc

Castelul Mikó este cel mai de seama monument arhitectural al orasului Miercurea Ciuc. A fost construit in secolul al XVII-lea de catre Ferenc Hidvégi Mikó, capitanul suprem al scaunelor secuiesti Ciuc, Gheorgheni si Casin. Istoria cetatii a fost foarte zbuciumata; dupa moartea contelui Mikó, aceasta a fost incendiata de hoardele turco-tatare, a fost refacuta sub conducerea generalului imperial al armatei austriece, a servit drept cazarma fortificata si sediu al unui comandant secui.

In perioadele diferitelor ocupatii, cladirea in stil renascentist a fost prevazuta cu patru bastioane italienesti, depozit pentru praful de pusca, sant de protectie si pod. A fost un important punct strategic la granita de est a Imperiului Habsburgic. Unul din bastioane a fost transformat in capela, cu tavan din stuc si elemente arhitecturale baroce.     

Incepand din 1970, castelul a devenit sediul Muzeului Secuiesc din Miercurea Ciuc si gazduieste colectii de istorie, stiinte naturale, arheologie, expozitii de arta populara si bisericeasca. Sectia in aer liber este formata din case traditionale sasesti, porti specifice Tinutului Secuiesc si anexe gospodaresti.   

Castelul Mikó impresioneaza prin grandoare si prin simplitate. Zidurile imaculate, ferestrele drepte si decoratia minima ii imprima un aer sobru, caracteristic fortificatiilor.

Castelul Miko Miercurea Ciuc

 

Castelul Miko Miercurea Ciuc

 

Tinutul Secuiesc

In castelele din Tinutul Secuiesc vei descoperi franturi de istorie, detalii arhitecturale suprinzatoare, creatii populare de o valoare inestimabila. Dincolo de toate, acestea pastreaza spiritul autentic secuiesc si recreeaza atmosfera de poveste a epocii medievale.

[Un articol de Andreea Bertea]