Istorice

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

CASTELELE DIN TARA OLTULUI

Strajuita de crestele falnice ale Muntilor Fagaras, Tara Oltului dezvaluie calatorului peisaje dintre cele mai incantatoare. Colinele domoale scaldate de raul Olt, varfurile care par ca strapung cerul, vaile intinse si satele pitoresti formeaza o veritabila oaza de liniste, ideala pentru o vacanta relaxanta. Dealurile line ale Transilvaniei ascund bijuterii arhitecturale care amintesc de exuberanta si rafinamentul curtilor nobiliare. Descopera atmosfera princiara si povestile mai putin cunoscute ale contilor intr-o fascinanta incursiune in timp.

Tara Oltului

 

Cetatea Fagaras

Cetatea Fagaras

In inima orasului Fagaras se ridica una dintre cele mai frumoase si mai bine conservate cetati feudale din estul Europei. Fortificatia are o istorie foarte bogata, fiind stapanita de-a lungul timpului de domnitori si principi transilvaneni, de regi ungari si sultani otomani. Initial, aici era amplasata o cetate de lemn inconjurata de pamant, insa pozitia strategica a atras din ce in ce mai mult atentia nobililor. In secolul al XVI-lea, fortareata a fost transformata in resedinta senioriala, dispunand de zid de aparare, turnuri, bastioane si sant cu apa. Curtea interioara era destinata locuirii, fiind decorata in stilul Renasterii italiene, cu loggii deschise, blazoane, motive florale si stucaturi. Lucrarile de intretinere si transformarile estetice au facut din cetatea Fagaras un castel elegant, fastuos si impunator. In 1599, Mihai Viteazul l-a daruit sotiei sale, Doamna Stanca, iar 100 de ani mai tarziu a trecut in proprietatea Coroanei habsburgice. Ulterior, a servit drept garnizoana si inchisoare pentru detinutii politici. Din fericire, restaurarea monumentului i-a redat aspectul din perioada sa de glorie.

La interior pot fi vizitate incaperile mobilate in stil sasesc, cu ornamente care pastreaza aerul epocii medievale. Sala Tronului, Salonul Principelui, Sala Bathori sunt cateva dintre camerele care recreeaza atmosfera seducatoare a vremurilor apuse. In Muzeul Cetatii poti admira colectii de numismatica, ceramica, arme, tesaturi populare, arta religioasa. Daca faci un tur complet al fortificatiei, vei vedea turnurile de aparare, temnitele, spanzuratoarea. Se spune ca la Fagaras se aplicau unele dintre cele mai crunte pedepse, cea mai temuta fiind intalnirea cu “Fecioara de fier”. Sub pretextul unei ultime rugaciuni, condamnatul avea parte de o moarte ingrozitoare in fata unei statui care ii sfarteca trupul cu lovituri de pumnal. Legendele mai mentioneaza tuneluri si iesiri secrete, dar si cateva sicrie descoperite in Sala Dietei.

Cetatea Fagaras este o marturie importanta a trecutului. Peste santul inca plin cu apa se deschide o captivanta fila de istorie. Turistul va descoperi povestile ascunse intre ziduri si locuri care amintesc de eroi si fapte vitejesti.

Cetatea Fagaras

 

Cetatea Fagaras

 

Cetatea Fagaras

Castelul Brukenthal din Sambata de Jos

Resedinta nobiliara de la Sambata de Jos a fost construita la mijlocul secolului al XVIII-lea de catre Jozef von Brukenthal, pe un teren oferit in arenda de imparateasa Maria Thereza a Austriei. In semn de multumire, contele a ridicat unul dintre cele mai impunatoare palate in stil baroc. La acea vreme, povestea a dat nastere multor zvonuri. Unii localnici povesteau ca intre Jozef si Maria Thereza exista o legatura amoroasa, iar imparateasa obisnuia sa-si petreasca verile la castel. Dovezi concludente nu exista, astfel ca semnele de intrebare planeaza inca asupra legendelor locului.

In mijlocul parcului dendrologic se inalta altadata o cladire solida, cu ziduri groase decorate cu elemente neoclasice. Castelul era alcatuit din 35 de camere dispuse consecutiv in dreapta si in stanga scarii centrale, dupa model vienez. Incaperile aveau pardoseala de stejar, sobe din ceramica adusa de la Viena, iar peretii erau impodobiti cu picturi. In sala mare a palatului, care gazduia balurile fastuoase, exista o fresca impresionanta, care infatisa scene de vanatoare si peisaje din muntii Fagaras. In prezent, castelul se afla in paragina; renovarile i-ar putea reda farmecul de odinioara si silueta impozanta menita sa o cucereasca pe imparateasa Austriei.  

Pe domeniul palatului Brukenthal se afla Herghelia Sambata de Jos, una dintre putinele crescatorii de cai lipitani din Europa. Aici se organizeaza spectacole ecvestre, plimbari cu caruta si cu sania, drumetii calare, cursuri de calarie. Iubitorii de cai pot vizita boxele, hipodromul si sectia de dresaj si pot invata cum sa tina in frau armasarii.

Castelul Brukenthal Sambata de Jos

 

Herghelia Sambata de Jos

Castelul Brukenthal din Avrig

Tot in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, un alt reprezentat al familiei Brukenthal isi construia resedinta de vara la Avrig, la poalele Fagarasilor. Consilier al Mariei Thereza si guvernator al Transilvaniei, Samuel von Brukenthal detinea un palat impunator inconjurat de un parc splendid. Cladirea in stil baroc tarziu gazduia baluri elegante si evenimente culturale, fiind un loc de intalnire al protipendadei transilvane.

Gradina palatului, numita pe atunci “Edenul Transilvaniei”, era de fapt un complex de parcuri cu structuri diferite. Peisagisti renumiti au amenajat o gradina baroca de inspiratie vieneza, una englezeasca, cu alei serpuitoare, cascade si podete, o sera olandeza, in care se cultivau flori si arbori, si o gradina franceza in trepte. Parcul era strabatut de un parau care alimenta frumoasele fantani arteziene si crea jocuri de apa cuceritoare. Desi mai putin spectaculoasa decat odinioara, gradina este si in prezent atent ingrijita, oferindu-i vizitatorului momente de relaxare deplina. Pentru ca turistul sa profite din plin de atmosfera nobiliara, fosta oranjerie a palatului, unde iarna erau pastrate plantele exotice, a fost transformata in hotel. Castelul grandios, vegetatia bogata a parcului si susurul lin al paraului care il traverseaza, linistea imprejurimilor si povestile de la curte, toate acestea desavarsesc o vacanta de neuitat.

Castelul Brukenthal Avrig

 

Castelul Brukenthal Avrig

 

Castelul Brukenthal Avrig

Sobre si impunatoare, dar elegante in acelasi timp, castelele din Tara Oltului sunt simbolurile vremurilor nobiliare. Importante monumente arhitecturale, ele pastreaza povestile si secretele epocilor pe care le-au traversat. Pentru a nu le stirbi valoarea si maretia, e nevoie ca autoritatile sa-si indrepte atentia catre restaurarea lor; incluse in traseele turistice, castelele transilvanene i-ar oferi vizitatorului o frantura din atmosfera medievala.

[Un articol de Andreea Bertea]