Istorice

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

CASTELELE DIN SATU MARE

Prin castelele si conacele sale exceptionale, judetul Satu Mare evoca atmosfera vremurilor in care fastuoasele baluri erau prilejul de intalnire a domnitelor cochete si a printilor galanti. Cladiri unice, cu o arhitectura deosebita, bijuteriile impietrite ale satmarenilor constituie adevarate punti peste veacuri, ramanand marturii ale perioadelor glorioase pe care le-au cunoscut. O vacanta in Satu Mare iti ofera ocazia unei calatorii in timp, in care iei contact cu povestile fascinante ale nobililor care si-au pus amprenta asupra acestor meleaguri.

Istoria Tarii Oasului incepe cu omul de Neanderthal, care a ocupat cele mai inalte terase ale regiunii. In epoca bronzului a inflorit cultura Suciu de Sus, o ceramica splendid ornamentata care poate fi admirata la Muzeul de istorie si arheologie din Baia Mare. Apoi, timp de un mileniu, dacii au ocupat aceasta zona, dand nastere unei civilizatii fascinante, creatoarea celui mai mare centru de olarit din Dacia, la MedieÅŸu Aurit. Situat la intersectia unor importante drumuri comerciale si dispunand de numeroase bogatii naturale, Satu Mare s-a confruntat cu o istorie zbuciumata. Teritoriu disputat intre austrieci, polonezi si principii transilvaneni, Satmarul pastreaza dovezile nepieritoare ale tuturor evenimentelor memorabile.

Ruinele cetatilor falnice care altadata si-au aparat poporul, bisericile romanice si gotice care au servit ca adapost si sursa de invataminte si castelele nobiliare iti vor face cunoscute legendele satmarene si spiritul locuitorilor acestui tinut.

Castelul Karolyi Carei

 

Castelul Karolyi Carei

Castelul Karolyi din Carei

In Carei, in mijlocul unui bogat parc dendrologic dominat de un platan urias, ascuns intre crengile si frunzele arborilor, se zareste castelul Karolyi. Inca de la prima intalnire te incanta cu zidurile sale de un alb imaculat, contrastand cu acoperisul caramiziu, si cu cele patru turnuri, toate diferite, insa la fel de impresionante. Prima rezidenta a familiei Karolyi, o cladire solida cu elemente de fortificatie, a fost ridicata la sfarsitul secolului al XV-lea. Un veac mai tarziu, sub amenintarea dominatiei turcesti, aspectul de cetate s-a intensificat, constructia fiind prevazuta cu sant si patru bastioane de colt, facand parte din sistemul de aparare a frontierei vestice a Transilvaniei. In timpul rascoalei conduse de Francisc Rákóczi II, castelul a fost atacat de trupele germane, rezistand cu succes asediului. Odata cu inceputul anilor 1800, palatul si-a pierdut aspectul de fortificatie, fiind reconstruit in stil baroc, cu decoratiuni romantice si neogotice.

Localnicii au pastrat unele legende legate de personalitatea conducatorului Francisc Rákóczi. Una dintre ele povesteste despre o pivnita si tunelele ei secrete, sapate de catre haiducii maghiari, care isi suprindeau astfel dusmanii in cele mai neasteptate locuri. Observand ca pierd teren in fata acestora, austriecii au trimis un ofiter foarte chipes la castel, pentru a afla informatii de la fiica lui Rákóczi. Vilma s-a indragostit nebuneste de tanar, dezvaluindu-i secretul tatalui sau; dandu-si repede seama de greseala facuta, fata a recunoscut totul, iar Rákóczi a reusit sa fuga prin tunelurile din subteran. Urmarit incontinuu de soldatii austrieci, principele nu a uitat de tradarea fiicei sale si a blestemat-o sa nu se marite pana cand nu isi va coase singura rochia de mireasa. Sarcina fetei nu a fost deloc usoara, caci acul ii intepa degetul la fiecare impunsatura. Nu se stie nici acum daca blestemul s-a rupt si daca tanara a fost iertata.

In interiorul castelului se remarca holul pavat cu mozaic si dotat cu seminee uriase din marmura alba, incadrate de doi lei fiorosi sculptati. De asemenea, aici functioneaza Muzeul de istorie si Muzeul de stiinte ale naturii, dar si o biblioteca ce adaposteste 80000 de volume. Acestea, alaturi de parcul in stil englezesc, redau ambianta de odinioara a palatului. Pagina a istoriei locale, castelul Karolyi evoca vremurile nobiliare ale carui martor a fost.

Castelul Karolyi Carei

 

Castelul Karolyi Carei

 

Castelul Karolyi Carei

Cetatea Ardud

Ruinele cetatii Ardud se gasesc pe un deal imprejmuit de un sant adanc, in localitatea omonima. Zidurile incarcate de istorie te invita sa le descoperi povestea. La mijlocul secolului al XV-lea, Bertalan Drágfi, voievod al Transilvaniei, primeste permisiunea de a construi o cetate pe mosia familiei sale. Ardudul a devenit curand un centru al miscarii calviniste din aceasta regiune si a gazduit primul sinod protestant din Ungaria. Edificiul a cunoscut mai multi stapani, printre care Ioan Sigismund, principele Rákóczi si baronul Karolyi.

Una dintre cele mai puternice cetati seniorale din nordul Transilvaniei, fortificatia de la Ardud se identifica in prezent prin cateva ziduri si un bastion refacut ce poate fi observat de la departare. Restaurarile recente au facut ca cetatea sa cunoasca o noua perioada infloritoare, pe masura fascinantei sale istorii. Si aici pot fi observate tunelele secrete ale lui Rákóczi; se spune ca acestea ar face legatura intre Ardud, castelele Karolyi si Lonyai si cetatea Szatmar.

Cetatea Ardud

Castelul Teleki din Pribilesti

La 18 km de Baia Mare, ramasitele unui vechi castel amintesc de balurile fastuoase care se tineau in fiecare vara la Pribilesti. Domeniul a apartinut contilor maghiari Teleki si era inconjurat de o padure foarte umbroasa de arbori canadieni, dincolo de care incepea satul. Edificiul, amenajat in stil eclectic la sfarsitul secolului al XIX-lea, a fost resedinta grofului Pal Teleki, prim-ministru al Ungariei. Se spune ca venea la castel doar in anotimpul calduros, in restul anului acesta fiind stapanit de gradinar si administrator, si ca pastra in pivnite un rinocer si un hipopotam impaiati. Cu toate acestea, multe personalitati au petrecut zile foarte placute aici, adunate in jurul pianului din salon. Frumoasa poveste a palatului a fost curmata odata cu nationalizarea, cand monumentul a primit diverse alte functionalitati care au provocat pagube majore. Dupa o lunga perioada de uitare, cladirea a fost cumparata de un mostenitor al familiei care promite restaurarea si reintegrarea ei in circuitul turistic. In Pribilesti, investitiile sunt perioase, altfel, perioada de stralucire a Castelului Teleki va ramane doar istorie.      

Castelul Teleki Pribilesti

 

Castelul Teleki Pribilesti

 

Peisaj Maramures

Odinioara bijuterii arhitecturale foarte apreciate, edificiile nobiliare din Satu Mare merita un destin mai favorabil. Pentru a le pastra vie maretia si importanta istorica de altadata, e nevoie ca autoritatile sa-si indrepte atentia catre aceste cladiri simbolice. Scoase la lumina si valorificate pentru potentialul lor, castelele transilvanene ar atrage valuri de iubitori ai peisajelor inedite.

[Un articol de Andreea Bertea]