Istorice

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

CASTELELE DIN IMPREJURIMILE SIGHISOAREI

Locuri de poveste rasfirate pe vai si dealuri, satele sasesti din Transilvania sunt o incantare pentru ochi si suflet. Asezari cu istorie si traditii bogate, pastreaza farmecul universului rural si un mod de viata simplu si tihnit, putin atins de valul modernitatii. Peisajele pitoresti, casele mandre, portile inalte de lemn, cetatile si castelele te imbie sa descoperi frumoasele plaiuri dintre Carpati. Vechile monumente te poarta in fascinanta epoca medievala, dezvaluind o lume misterioasa si cuceritoare.

Transilvania

 

Saschiz

Castelul Bethlen din CriÅŸ

Cu o istorie de peste 600 de ani, castelul Bethlen din CriÅŸ se numara printre cele mai reprezentative bijuterii arhitecturale ale Renasterii transilvane. Resedinta nobiliara de la inceputul veacului al XIV-lea a fost fortificata si intarita cu bastioane inalte si turn de intrare. Donjonul dispus pe cinci etaje, cea mai veche parte a incintei, indeplinea si rolul de punct de observatie. La interior, palatul era amenajat si decorat cu mult bun-gust, fiind renumit in toata Europa. Ferestrele si usile erau prevazute cu ancadramente sculptate, salile erau ornamentate cu blazoane, picturi si tapiserii, iar mobilierul impresiona prin arta si precizia slefuirii. Emblema familiei, coroana regala sub care se afla un sarpe cu marul in gura, este prezenta si acum pe ziduri. Legenda spune ca, odinioara, pe terenul mlastinos din jurul castelului, se afla un sarpe care manca oameni; nobilul Bethlen i-a salvat pe localnici aruncandu-i lighioanei un mar cu care acesta s-a inecat si a murit.  

Domeniul cuprindea un vast parc englezesc cu lac si arbori exotici si o gradina cu flori pe aleile carora domnitele si cavalerii faceau plimbari placute. Pana in 1948, cand cladirea a fost nationalizata, aici au locuit mostenitorii familiei Bethlen, care stapaneau de fapt intreg satul. Apoi palatul a inceput sa se degradeze treptat, obiectele importante au fost confiscate, iar cele mai putin valoroase au fost arse in curte. Lucrarile recente de restaurare reusesc sa ii redea castelului stralucirea care l-a facut faimos; in curand, edificiul-fortareata din CriÅŸ va cunoaste o noua perioada de glorie.

Castelul Bethlen Cris

 

Castelul Bethlen Cris

 

Castelul Bethlen Cris

Cetatea taraneasca din Saschiz

Situata la 20 km distanta de Sighisoara, localitatea Saschiz pastreaza una dintre marturiile Evului mediu. Cetatea taraneasca din varful dealului domina imprejurimile inca din anul 1347, cand a fost construita pentru a-i proteja pe locuitorii acestei zone in caz de primejdie. Edificiul avea ziduri inalte si rezistente si era prevazut cu sase turnuri, doua de poarta si patru turnuri de colt legate printr-o pasarela. Fiecare avea un rol precis si raspundea anumitor nevoi ale cetatii, dupa cum le spune si numele: Turnul Scolii, Turnul Munitiei, Turnul Voievodal, Turnul Preotului, Turnul Portii si Turnul de paza.

In interiorul fortificatiei se gaseau diverse constructii destinate locuirii si muncii, o capela, doua helestee si o fantana cu adancimea de 65 m. Se spune ca aceasta ascunde o galerie subterana care facea legatura cu biserica din sat. Din vechea cetate cu influente romanice si gotice se mai vad trei turnuri de aparare, gurile de tragere prevazute cu grinzi din lemn si ruinele zidurilor care se incapataneaza sa ramana in picioare. De la aceasta inaltime, panorama se deschide generoasa asupra padurilor inconjuratoare, fiind o rasplata binemeritata dupa drumul solicitant.

Trebuie sa stii ca la Saschiz se face un gem de rubarba delicios, renumit chiar si peste hotare. Daca te cazezi in casele sasilor, vei avea ocazia sa gusti painea aburinda, proaspat scoasa din cuptor, si mierea de brad sau de menta, raritati printre produsele locale. Nu ezita sa iei parte la activitatile gospodaresti si sa ai o vacanta cu arome imbietoare.

Saschiz

 

Saschiz

Fiecare asezare saseasca este unica in peisajul rural transilvan si merita sa fie descoperita pentru specificul sau si pentru atmosfera pitoreasca. Monumentele arhitecturale imbogatesc istoria acestor locuri si mentin vie amintirea familiilor nobiliare si a perioadei medievale.

[Un articol de Andreea Bertea]