Istorice

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

CASTELELE DIN IMPREJURIMILE ARADULUI

Pentru vizitatorii de pretutindeni, Aradul este o comoara arheologica inestimabila, adapostind o bogata salba de cetati si castele care poarta amprentele unor importante figuri istorice. Numeroasele vestigii transilvanene si peisajele lor inedite au facut ca Valea Muresului sa fie considerata o Vale a Loarei est-europeana. Un tur al judetului Arad le ofera pasionatilor de calatorii si de monumente unice o ocazie nemaipomenita de a lua contact cu marturiile civilizatiilor precedente. De asemenea, daca esti iubitor de muzica, fotografie sau sporturi extreme, vei gasi pe aceste plaiuri un coltisor adecvat hobby-ului tau.

Desi atestat documentar abia in 1028, Aradul dateaza de la sfarsitul secolului al VI-lea i.Hr., perioada in care cetatile de pe cursul inferior al Muresului (Ziridava, SăvârÅŸin, Varadia, Cladova) faceau parte din sistemul defensiv al statului lui Burebista si, ulterior, al regatului lui Decebal. Dupa cucerirea romana, teritoriile nord-muresene au fost incluse in provincia Dacia, cunoscand apoi stapanirea mai multor popoare migratoare: goti, huni, gepizi, avari, slavi. Secolul al XI-lea marcheaza inceputul controlului maghiar in Transilvania, iar voievodatele romanesti din Arad au fost si ele infrante de armata ungara. Dominatiile otomana si habsburgica s-au succedat in zona, facand ca Aradul sa fie puternic influentat de aceste civilizatii.

Evenimentele istorice din sudul Crisanei pot fi cunoscute vizitand renumitele cetati si palate distinse care isi spun si astazi povestile. Te invitam sa descoperi legendele poporului roman scrise in piatra, intr-o calatorie surprinzatoare si fascinanta.

Raul Mures

 

Gradina Savarsin

Castelul regal de la SăvârÅŸin

Emblema a regalitatii romanesti, castelul de la SăvârÅŸin este amplasat intr-un decor feeric, la poalele Muntilor Metaliferi, pe malul Muresului, spatiu ideal in care sa-si continue nobila menire. La sfarsitul veacului al XVII-lea, palatul era proprietatea familiei maghiare Forray. Incendiat si restaurat in repetate randuri, edificiul isi capata forma finala doua secole mai tarziu, cand este reconstruit in stil neoclasic. In 1943, Regele Mihai I a preluat domeniul de la SăvârÅŸin, oferindu-i rolul de resedinta regala.

In parcul castelului, printre semetii arbori seculari, se gaseste un lac ce inconjoara o insulita. La capatul podului de lemn de peste apa, un foisor cochet te imbie la o dupa-amiaza petrecuta in liniste si aer curat, contempland splendida si generoasa natura. Intimitatea locului, pacea desavarsita, peisajul inedit al unui palat care si-a pastrat farmecul, toate te transpun intr-o lume de poveste. Lucrarile recente de reamenajare, bazate pe informatiile si sfaturile Regelui Mihai, au redat castelului infatisarea si prestigiul de odinioara. Acesta va fi in curand inclus in circuitul turistic, oferind chiar spatiu de cazare.

Castelul Savarsin

 

Castelul Savarsin

 

Castelul Savarsin

Cetatea ÅžoimoÅŸ

Cetatile medievale din preajma Aradului amintesc de personaje renumite din istoria principatului. Ridicate intre secolele XIII-XV in pozitii strategice, aveau rol de supraveghere si de aparare impotriva navalitorilor. Fortificatiile au avut parte de un destin asemanator: initial au fost cucerite de turci, apoi au trecut sub stapanirea voievozilor, fiind in cele din urma distruse definitiv de armatele Imperiului Habsburgic. O legenda veche din Crisana spune ca cetatile Åžiria, ÅžoimoÅŸ si Dezna au fost construite de trei surori. Cand s-au intalnit, doua dintre ele au spus ca isi pot ridica cetatile intr-o singura zi, cu ajutorul lui Dumnezeu. Cea de-a treia a sfidat sprijinul divinitatii, considerand ca isi poate inalta singura fortificatia. Fetele si-au vazut planurile concretizate la finalul zilei, insa nu pentru mult timp, caci toate cele trei constructii s-au prabusit. Tinerele s-au transformat repede in serpi, purtand coroane de aur pe cap si cate o cheie in gura. Se istoriseste ca atunci cand surorile vor fi eliberate de blestem, cetatile lor vor reaparea marete din propriile ruine.

Una dintre cele mai insemnate fortarete ale zonei este ÅžoimoÅŸ, situata la 34 de km sud-est de Arad, la contactul Culoarului Muresului cu Muntii Zarandului, Campia de Vest si Dealurile Lipovei. Numele provine de la cresterea soimilor, o activitate intens desfasurata in aceasta zona in Evul Mediu. Cetatea a fost intemeiata de catre familia nobiliara a Severinilor, fiind stapanita succesiv de diversi conducatori. Intr-un final, ajunsa sub conducerea Hunedorestilor, a fost reconstruita de Ioan de Hunedoara. A urmat o alta perioada de asedii pana la mijlocul veacului al XVI-lea, cand ÅžoimoÅŸ a devenit resedinta principelui Ioan Sigismund, fiind infrumusetata conform stilului renascentist. Cetatea, una dintre cele mai mari din vestul tarii, si-a pierdut importanta militara ca urmare a starii de deteriorare, ramanand in paragina.

De pe colina sa, fortificatia de la ÅžoimoÅŸ ofera o priveliste uluitoare asupra vaii Muresului, umbrita pe alocuri de copaci. Linistea locului indeamna la reculegere si la incarcarea bateriilor, caci verdele viu care inconjoara cetatea din toate partile te umple de energie. In apropiere poti vizita Manastirea Radna, ctitorita de calugarii franciscani intr-o perioada cand Banatul era stapanit de turci. Reconstruit in repetate randuri din cauza invaziilor asupra Lipovei, lacasul este un reprezentant al stilului baroc. Daca ajungi in aceasta zona, nu ezita sa petreci cateva momente in acest sfant asezamant.

Cetatea Soimos

 

Cetatea Soimos

 

Reconstituire 3D cetatea Soimos

Castelele Mocioni

Intre bijuteriile arhitecturale ale judetului Arad se remarca resedintele familiei Mocioni, doua castele cu proportii desavarsite, de o frumusete deosebita. Edificiul din satul CăpâlnaÅŸ, comuna BirchiÅŸ, se zareste in spatele unui zid format din copaci si, de oriunde l-ai privi, silueta lui maiestuoasa si eleganta iti aminteste de basmele cu printese. Insa castelul are propria sa poveste, una care vorbeste despre vita nobiliara Mocioni, cunoscuta in Transilvania datorita dedicarii fata de poporul roman. Eugen si Alexandru Mocioni au facut din resedinta lor un spatiu ospitalier, in care isi dadeau deseori intalnire reprezentantii culturii romanesti. Intr-o atmosfera de cumpat si disciplina, caracteristica aristocratiei spirituale, se organizau reuniuni ale oamenilor politici si concerte de muzica clasica.

Construit la mijlocul secolului al XIX-lea si inspirat din arhitectura Micului Trianon de la Versailles, castelul Mocioni-Teleki iti fura privirea. Inconjurat de un parc salbatic, are in prezent titlul de spital de psihiatrie. Bine conservata, cladirea atrage si astazi turisti curiosi sa descopere amanunte din viata nobililor care s-au perindat pe la palat. Cea de-a doua resedinta a familiei, castelul de la Bulci, a fost unul dintre locurile favorite ale familiei regale. Masiv, distins, imprejmuit de arbori exotici, s-a degradat treptat dupa nationalizare, primind diverse functionalitati. Vara, cu prilejul festivalului de la Bulci, la palat se reunesc iubitori ai muzicii rock si folk pentru un weekend plin de distractie in mijlocul naturii.  

Castelul Mocioni Capalnas

 

Castelul Mocioni Bulci

Cetatea Ineu

Cetatea Ineului a parcurs intr-o oarecare masura soarta ÅžoimoÅŸului si a Åžiriei. Datata la sfarsitul veacului al XIII-lea, a avut intr-o prima faza rol de aparare antiotomana. Fiind cucerita de turci, a ajuns in stapanirea lui Mihai Viteazul si apoi sub ocupatia trupelor habsburgice. Opera a arhitecturii Renasterii tarzii, fortificatia a cunoscut atat perioade de bunastare si glorie, cat si vremuri de saracie si decadere.

La Ineu vei vedea ruinele cetatii interioare, strajuita de patru bastioane circulare, cel mai proeminent fiind cel dinspre Crisul Alb. Multe dintre elementele decorative au disparut sau au fost ascunse de renovari neinspirate. Apreciata pentru bogata sa istorie, fortareata asteapta sa-si redobandeasca stralucirea de altadata. Investitiile nu doar ca ar renaste spiritul cetatii, ci ar face din ea un spatiu propice evenimentelor culturale, revitalizand astfel intreaga zona.

Cetatea Ineu

 

Cetatea Ineu

Cetatile si castelele Aradului sunt deseori invaluite de acordurile muzicii vechi, caci monumentele istorice gazduiesc multe festivaluri de acest gen. Marcand soarta Transilvaniei, vestigiile necesita un interes mai mare din partea autoritatilor; reamenajate si incluse in trasee turistice organizate, aceste nestemate arhitectonice de o inalta valoare isi pot spune in continuare povestile.

[Un articol de Andreea Bertea]