Istorice

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

ADAMCLISI

La Adamclisi se pastreaza o farama din istoria veche a poporului roman. Ruinele cetatii amintesc de eroismul dacilor si de vitejia romanilor din razboiul anilor 101- 102. Pe dealurile si campurile din imprejurimi s-a dat, in iarna acelor ani, o teribla batalie intre daci si legiunile romane.

Adamclisi

Adamclisi, file de istorie

In primul razboi daco-roman, Decebal a organizat o diversiune, atacandu-i pe romanii stabiliti in sudul Dunarii, pentru a-i obliga astfel sa-si paraseasca pozitiile din munti, din apropiere de Sarmizegetusa, capitala statului dac. Dupa batalia de la Adamclisi, cu pierderi semnificative de ambele parti, victoria a apartinut romanilor. Traian a avansat catre Sarmizegetusa, cerandu-i lui Decebal sa cedeze teritoriile ocupate de armata romana si sa inapoieze armele si masinile de lupta. Dupa cucerirea Daciei, Traian a construit in 109, , in numele victoriei.

Pentru urmasii geto-dacilor, Adamclisi este un sat din sudul judetului Constanta de unde ne agatam de firul istoriei noastre. Aceasta asezare incanta turistii prin monumentul Tropaeum Traiani si ruinele vechii cetati.

Adamclisi

Monumentul triumfal

La nord de Adamclisi, intr-o regiune de coline impadurite, se afla vestitul Tropaeum Traiani, dominand orizontul. Inainte de intrarea in sat dinspre Constanta, se desprinde o sosea ce conduce spre monumentul triumfal roman. Era cunoscut naravul lui Traian de a-si imortaliza cuceririle prin tot felul de inscriptii sau monumente. Drept urmare, in anii 106-109 a ridicat Tropaeum Traiani pentru a comemora victoria asupra dacilor din 102. Este unul dintre cele mai importante monumente antice de pe teritoriul Romaniei, considerat actul de nastere al poporului roman.

Monumentul a fost reconstruit in 1977 peste nucleul de piatra original, folosindu-se mulaje de ciment. Piesele monumentului initial sunt pastrate in muzeul din Adamclisi, alaturi de alte vestigii descoperite in metropola antica romana Tropaeum Traiani. Partea inferioara incepe cu mai multe randuri de trepte circulare si se continua cu un soclu cilindric. Pe acesta se observa basoreliefuri extrem de variate si dinamice, reprezentand scene de razboi. Deasupra se afla un acoperis conic ce pare acoperit de solzi, iar din mijlocul lui se desprinde trofeul bifacial, un trunchi imbracat in armura clasica, cu armele de lupta. La baza lui sunt doua grupuri statuare, infatisand trei trupuri captive, cu mainile legate la spate- un barbat in picioare si doua femei sezand. Acestia simbolizeaza supunerea dacilor dupa ce au fost infranti de romani. Imaginile de pe metope contin numeroase asemanari cu portul caracteristic taranilor romani din regiunile de deal si de munte.

Pe una din fetele soclului hexagonal a fost gasita o inscriptie cu mentiunea ca trofeul a fost ridicat din ordinul imparatului Nerva Traian August si inchinat zeului Marte, razbunatorul.

Tropaeum Traiani

Tropaeum Traiani

Altarul funerar

Altarul comemorativ se afla in apropierea monumentului triumfal. A fost ridicat in amintirea celor aproape 4000 de soldati cazuti in inclestarea de pe platoul de la Adamclisi. Numele acestora erau inscrise pe peretii altarului; pe fatada principala era dedicatia, insa numele imparatului nu s-a pastrat. De asemenea, aici se afla si mormantul tumular, fost mausoleu cu trei ziduri concentrice in care a fost inmormantat un ofiter superior roman cazut pe campul de batalie in anul 102. Veti vedea doar ceea ce a mai ramas din acest mormant, jefuit si distrus in repetate randuri de cautatorii de comori.

Tropaeum Traiani

Ruinele cetatii romane

La vechea cetate romana puteti ajunge fie cu masina, fie pe jos. Va recomand cea de-a doua varianta, un drum de 30 de minute prin comuna Adamclisi. Astfel va veti bucura de o plimbare scurta printr-o mica livada de duzi, cu un miros imbietor de primavara. Va asigur ca veti zabovi cateva momente in acest peisaj pentru a admira privelistea si a va relaxa.

Pe un platou in mijlocul colinelor, la nord-vest de Adamclisi, se gaseste grupul de vestigii romane Tropaeum Traiani.

In urma teribilei batalii, armata imperiului roman a supus mica asezare dacica, care a devenit in timp "municipium", cel mai mare oras roman de pe teritoriul Dobrogei cu peste 16.000 de locuitori.

Constructia cetatii a inceput odata cu ocuparea regiunii, respectand planurile urbanistice pe care le-au folosit constructorii romani in toata Europa. Au fost ridicate ziduri de aparare masive si porti monumentale la intrarea in oras, pentru a impresiona comerciantii nou veniti. Apa era colectata intr-un rezervor urias, iar strazile principale aveau canalizare. Viata cotidiana a locuitorilor se desfasura pe "via principalis"- strada principala  intesata de negustori cu marfuri venite din toate colturile imperiului. Inca se mai vad pe dalele de piatra urmele carutelor ce treceau pe drumurile cetatii in urma cu aproape 2 milenii. Acum cetatea are ca locuitori stabili doar micile soparle ce se furiseaza prin iarba deasa, incarcand sa te surprinda.

Adamclisi

Muzeul Arheologic Adamclisi

In cladirea Muzeului Arheologic, construita ca un lapidarium, au fost adunate toate pietrele tacute ale istoriei de la Adamclisi. Sunt expuse numeroase vestigii arheologice descoperite in cetate si in imprejurimi (statuia trofeului, inscriptia si friza cu arme, fragmente de apeducte, sculptura), dar si  colectii ceramice (vase apartinand culturii Hamangia, ceramica getica, amfore grecesti, romane si bizantine), opaite, unelte, podoabe, documente epigrafice. Veti afla in muzeu mai multe detalii despre aceste vestigii de la un cunoscator pasionat.

Adamclisi

Adamclisi

Sfinti la Adamclisi

La aproximativ un km de cetatea Tropaeum Traiani se afla manastirea Sf. Apostol Filip. Aceasta s-a infiintat in cinstea celor cinci mucenici care au trait pe tinuturile dobrogene in secolul al IV-lea. Sfintele moaste au fost descoperite cu mai mult de 30 de ani in urma intr-o cripta secreta, sub cea mai importanta basilica din cetate. 

Adamclisi

Adamclisi

Complexul muzeal de la Adamclisi constituie marturia confruntarilor daco-romane si amintirea soldatilor cazuti in lupta. Veti vedea dovezi ale ingeniozitatii dacilor si ale puterii romanilor intr-un loc ce a marcat inceputurile istoriei poporului roman. Iar daca vizitati localitatea in timpul verii, veti avea parte si de rodnicia viilor dobrogene. Puteti cumpara struguri de masa deliciosi de la vanzatorii aflati de-a lungul drumului.

[Un articol de Andreea Bertea]