Evenimente

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

Sarbatoarea "Junii Brasovului"

15.04.2018

Sarbatoarea “Junii Brasovului” este o traditie straveche, cu radacini in epoca precrestina, care se desfasoara in Brasov incepand cu anul 1910. In fiecare an, in prima duminica dupa Paste, grupurile de calareti defileaza prin centrul orasului, celebrand venirea primaverii si renasterea naturii.

Brasov

Parada Junilor a devenit de-a lungul timpului un ritual, simbolizand dreptul pe care acestia l-au primit in Evul Mediu, de a intra calare in Cetatea Brasovului, o singura data pe an. Sarbatoarea incepe dimineata, cand junii isi pregatesc costumele si caii si trec pe la casele vatafilor, ale armasilor si ale stegarilor. Apoi se incoloneaza intr-o ordine prestabilita si, condusi de fanfare, pornesc spre Piata Unirii, unde un preot sfinteste steagurile. Cetele de calareti inconjoara statuia eroului necunoscut, urmandu-si drumul spre Pietrele lui Solomon, unde se danseaza Hora Junilor si tinerii se intrec in aruncarea buzduganului. Petrecerea tine pana la apusul soarelui, fetele sunt invitate la dans, iar atmosfera de sarbatoare este intetita de cantece si jocuri populare. Spre seara, junii se intorc in Piata Unirii si intra in cetate, oprindu-se in cimitirul bisericii Sfanta Paraschiva. 

Parada Junilor

Junii formeaza sapte cete, fiecare distingandu-se prin costumele mostenite din generatie in generatie si prin harnasamentele cailor. Parada este deschisa de Junii Tineri, urmati de Junii Batrani, Junii Curcani, Junii Dorobanti, Junii Brasovecheni, Junii Rosiori si Junii Albiori. In fiecare an, calaretii sunt intampinati cu bucurie si acompaniati de-a lungul traseului de multimea care ii ovationeaza.

Sarbatoarea “Junii Brasovului” este una dintre cele mai frumoase parade in aer liber din Romania. Marcand inceputul primaverii, spectacolul imbina frumusetea orasului de sub Tampa, traditiile pastrate din strabuni, muzica, dansurile si maiestria grupurilor de juni.

Junii Brasovului

Junii Brasovului


Junii Brasovului

* In 2018, parada se va desfasura in ziua de 15 Aprilie.

[Un articol de Andreea Bertea]