Distractive

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

PODGORIILE DIN TRANSILVANIA

Cetatea de BaltaTransilvania este una dintre regiunile viticole importante ale Romaniei si beneficiaza de cea mai buna cotatie europeana acordata podgoriilor din tara noastra. Renumele zonei nu este dat de suprafetele extinse ale plantatiilor, ci de calitatea exceptionala a vinurilor. In interiorul arcului carpatic, cultura vitei-de-vie ocupa arii restranse, bine delimitate, insa recoltele sunt generoase si foarte diverse. In podgoriile Transilvaniei se cultiva indeosebi soiuri albe din care se produc vinuri superioare, aromate, fine, cu nuante originale. Licorile cele mai apreciate ale acestei regiuni sunt Rieslingul de Rhin, Furmintul si Traminerul roz. De asemenea, zona dispune de conditii favorabile pentru obtinerea sampaniei, a vinului spumant si a coniacului romanesc (vin ars).

Transilvania pastreaza vestigiile vechilor podgorii dacice. Poti afla povestea fascinanta a acestei traditii adanc inradacinate in cultura poporului roman daca vizitezi cramele din preajma viilor. Parfumurile seducatoare, linistea locurilor si peisajele pitoresti formeaza cadrul perfect pentru savurarea licorilor.

Podgoria Alba Iulia

Podgoria Alba IuliaSituata in inima vechii Dacia, Alba Iulia este una dintre cele mai vechi podgorii din Romania, fiind cunoscuta inca din secolul I i. Hr. Cultura vitei-de-vie era atat de raspandita pe valea Muresului si vinul atat de prezent in viata dacilor, incat marele preot Deceneu a hotarat taierea viilor. Mai tarziu insa, romanii au revitalizat aceasta practica, introducand soiuri noi si mijloace de productie performante. Vita-de-vie si ciorchinii de struguri erau ornamente des folosite pentru a-l cinsti pe zeul Silvanus, protectorul viticulturii. In veacul al XII-lea, colonistii germani au extins suprafetele ocupate de vii, fiind in schimb scutiti de dijme si vami. Cu timpul, podgoria Alba Iulia a primit numele de “Tara vinului” datorita licorilor de calitate superioara pe care le furnizeaza. Se spune ca acestea au fost servite chiar si la nunta regelui Matei Corvin.   

In centrele viticole Alba Iulia si Ighiu se produc vinuri aurii, aromate, tonice, cu buchet echilibrat: Riesling, Sauvignon, Traminer, Pinot Gris, Feteasca alba, Feteasca Regala, Muscat Ottonel, Furmint, Grasa de Cotnari. Pivnitele din aceasta zona, folosite pentru prelucrarea strugurilor si depozitarea vinului, sunt atractii pe care trebuie sa le bifezi in calatoria prin Transilvania.

Podgoria Târnave

Cetatea de BaltaDelimitata de cele doua rauri care ii dau numele, Târnave este cea mai mare podgorie din centrul tarii. A fost atestata documentar in secolul al XIII-lea si cuprinde centrele viticole Blaj, Jidvei, MediaÈ™, Târnăveni, Valea Nirajului si Zagăr. Bălcaciu, Jidvei si Blaj se numara printre primele complexuri de vinificatie din Romania. In aceasta regiune, in apropiere de Sighisoara, a aparut in perioada interbelica Feteasca Regala, cel mai apreciat soi autohton. Numit pana atunci DăneÅŸana sau Galbena de Ardeal, “strugurele de aur” s-a raspandit rapid in plantatii, ajungand sa fie recunoscut pe plan international. Dintre vinurile obtinute in podgoria Târnave se remarca Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Chardonnay, Muscat Ottonel, Feteasca alba, Traminer roz, Furmint, licori premiate la competitii de profil prestigioase.   

Cetatea de BaltaDomeniul Jidvei este emblema podgoriei Târnave, aici activand unul dintre marii producatori de vin din Romania. Temperaturile alternante specifice colinelor din interiorul Carpatilor permit acumularea treptata a aromelor si dobandirea unui echilibru desavarsit. Respectand traditia arealului transilvanean, la Jidvei se cultiva Riesling de Rhin, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Neuburger, Iordana; in viitor, se doreste si cultivarea soiurilor rosii destinate editiilor limitate. Degustarile se fac la Castelul Bethlen Haller din localitatea Cetatea de Balta, o fosta resedinta nobiliara cu o istorie de peste 400 de ani. In cladirea baroca inconjurata de un zid monumental a functionat pentru o vreme sectia de sampanizare. La castel, intr-o atmosfera care evoca farmecul vremurilor de demult, poti savura vinuri cu arome unice, intens parfumate. In plus, privelistea care se deschide asupra podgoriei te imbie sa faci o plimbare in preajma viilor si sa le descoperi povestile.   

* Detalii despre domeniul Jidvei: http://www.jidvei.ro/.

Podgoria Aiud

Logos-TakácsPodgoria Aiud ocupa un loc de seama pe harta vitivinicola a Transilvaniei. Apropierea raului Mures si crestele Muntilor Metaliferi ocrotesc plantatiile de vanturile puternice, favorizand coacerea in tihna a strugurilor. In centrele viticole Aiud si Ciumbrud se obtin licori cu un caracter mai dur si o doza de aciditate mai accentuata. In pivnitele Logos si Takács poti degusta vinuri albe corpolente, proaspete, cu arome persistente. Daca vizitezi cramele toamna, in timpul culesului, te vei delecta cu boabe mieroase de Muscat Hamburg, Chasselas Doré si Perla de Csaba.   

* Detalii despre Crama Takács: http://takacspince.ro/ro.php.

Podgoriile Transilvaniei pastreaza traditia straveche a obtinerii vinului, amintind de inceputurile acestei practici pe teritoriul tarii noastre. La adapostul Carpatilor, strugurii dulci si parfumati dau nastere licorilor de cea mai buna calitate, intense si echilibrate. Sebeș-Apold si Lechința sunt alte centre viticole unde se produc vinuri nobile.

[Un articol de Andreea Bertea]