Distractive

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

PODGORIILE DIN OLTENIA

Podgorii OlteniaIn Oltenia, cultivarea vitei de vie si producerea vinului sunt indeletniciri cu traditie. Dealurile si colinele subcarpatice beneficiaza din plin de caldura si lumina, favorizand recoltele bogate, de foarte buna calitate. In podgoriile Olteniei se cultiva in principal soiurile autohtone: Feteasca Neagra, Feteasca Regala, Neagra de Dragasani, Novac, Tamaioasa romaneasca, Cramposie. Dintre licorile provenite din aceasta regiune se remarca vinurile rosii, tonice, corpolente, cu nuante vii si buchete echilibrate. Din crame nu lipsesc nici vinurile albe si roze de calitate superioara, puternic aromate.

Casele boieresti si conacele din preajma viilor sunt locurile perfecte pentru a te delecta cu parfumul si aroma vinurilor romanesti. Perfect integrate in peisajul pitoresc al zonei, podgoriile si pivnitele iti dezvaluie fascinantul proces al obtinerii vinului.

Podgoria Drăgăşani

Domeniul StirbeyOcupand terasele de pe malul drept al Oltului, Drăgăşani este cea mai veche si mai importanta podgorie a acestei regiuni. Inca din vremea domnitorului Mircea cel Batran, viticultura ocupa un loc insemnat in activitatile agricole. Cele mai cunoscute centre viticole sunt Drăgăşani, Guşoeni, Iancu Jianu, Măciuca si Jiblea.

In podgoria Drăgăşani se produc in special vinuri demiseci si tamaioase, licori superioare, recunoscute international. Foarte apreciate sunt vinurile rosii, usor acidulate, cu aroma nuantata si parfum imbietor: Cabernet Sauvignon si Pinot Noir. Intre vinurile albe se remarca Tamaioasa Romaneasca, Feteasca Alba si Cramposia. Degustari se realizeaza la cramele Ştirbey, Avincis, Petrescu, Isarescu.

Vila DobrusaDomeniul Ştirbey evoca nu numai istoria unei vechi familii princiare, ci si traditia obtinerii vinului, mostenita din generatie in generatie. Oaspetii vor descoperi aici metodele consacrate de culegere a strugurilor si de maturare a licorilor. Degustarile sunt insotite de preparate cu specific local si de plimbari in vie, astfel ca intreaga experienta te va ajuta sa apreciezi mai bine calitatile vinului. O alta locatie pe care trebuie sa o bifezi este Vila Dobruşa, un conac neoromanesc, in stilul ctitoriilor brancovenesti. Silueta alba a cladirii, cramele si casele de lemn se disting in peisajul zonei, oferind cadrul perfect pentru savurarea licorilor din podgoria Drăgăşani.

* Detalii despre domeniul Stirbey: http://www.stirbey.com/

Podgoria Severinului

Podgoria Severinului este situata pe Dealurile Motrului si cuprinde centrele viticole Corcova, Dealul Viilor si Segarcea. Vinuri ca Tamaioasa Romaneasca, Feteasca alba, Feteasca Regala fac din aceasta zona o destinatie enoturistica foarte populara. 

Domeniul StirbeyDomeniul Segarcea este unul dintre cele mai importante areale viticole din Oltenia si a apartinut Casei Regale a Romaniei. Vinurile de Segarcea erau prezente negresit la dineuri si la evenimentele oficiale ale Familiei Regale. Fiind situata de-a lungul paralelei 44, denumita in acest domeniu si “paralela vinurilor de calitate”, podgoria produce o gama larga de licori albe, rosii si roze. In crama poti savura vinuri care de-a lungul timpului au fost premiate international: Viognier, Pinot Gris, Chardonnay, Syrah, Marselan, Merlot. In plus, plantatia pastreaza o parcela de Tamaioasa Roza, un soi pretios care a rezistat unui secol de existenta a domeniului. Vinoteca de la Segarcea gazduieste o colectie impresionanta de vinuri din perioada regalitatii.   

Un alt domeniu impresionant, care odinioara a fost stapanit de printul Anton Bibescu, este Corcova. Fermecatoare prin pitorescul ei, zona este perfecta pentru un weekend relaxant, presarat cu arome desavarsite de Feteasca Neagra, Muscat Ottonel, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir. In apropierea podgoriei se afla o pensiune unde poti innopta daca te hotarasti sa petreci mai multe zile in preajma viilor.

In podgoriile Olteniei, traditia culegerii strugurilor si a obtinerii vinului dainuie neschimbata peste ani. Bauturile intense si parfumate, in nuante aurii sau rubinii, reflecta pasiunea si daruirea pentru aceasta indeletnicire straveche. Alte centre viticole cunoscute sunt Greaca, OreviÅ£a, Vânju Mare, TâmbureÅŸti, Cetate, Banu Mărăcine.

[Un articol de Andreea Bertea]