Distractive

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

PODGORIILE DIN BANAT

Cramele RecasIn zona de vest a Romaniei exista doua areale viticole care beneficiaza de conditii climatice diferite, producand licori superioare variate. In nord, in Crisana si Maramures, se cultiva mai ales soiuri autohtone pentru vinurile albe. In sud, in podgoriile Banatului, se fac simtite influentele mediteraneene, favorizand deopotriva soiurile albe si rosii. Licorile provenite din aceste podgorii se disting prin buchete fructate si arome persistente.

Vechiul mestesug al obtinerii vinului, potentialul acestor regiuni si noile tehnologii au determinat valorificarea la maxim a vitei de vie. In cramele din Banat, Crisana si Maramures poti gusta vinuri cu traditie, foarte apreciate atat in tara, cat si peste hotare.

Regiunea viticola a Crisanei si Maramuresului

Cramele RecasPodgoriile din aceasta zona ocupa dealurile Crisanei si ale Maramuresului, depresiunile Oradiei si ale Aradului si nisipurile din Campia Tisei. Arealele viticole Diosig, Silvania si Valea lui Mihai sunt cunoscute pentru vinurile albe echilibrate si acide: Feteasca alba, Feteasca Regala, Riesling Italian, Muscat Ottonel. Licorile din podgoria Valea lui Mihai, obtinute din Feteasca Regala si Mustoasa de Măderat, au un remarcabil potential de maturare, distingandu-se prin aromele proaspete. La Silvania se obtin si in prezent vinuri spumante naturale prin metoda clasica Champenoise, care presupune fermentatia in sticla pe o perioada de pana la trei ani.

Cea mai importanta zona viticola a acestei regiuni este podgoria Aradului, furnizor al Casei Imperiale de la Viena in secolele XVIII-XIX. In centrele MiniÅŸ si Măderat, unele dintre cele mai renumite din tara, se cultiva soiuri locale: Cadarca de MiniÅŸ, Mustoasa de Măderat, Iordana, dar si Burgund Mare, Feteasca neagra, Merlot, Riesling Italian, Cabernet Sauvignon, denumit si “regele vinurilor de MiniÅŸ”. Robuste, aspre, corpolente sau fine si suple, licorile din tinutul Aradului sunt o adevarata desfatare pentru simturi.

Cramele RecasTuristii pot face degustari la Cramele MiniÅŸ, situate la poalele muntilor Zarandului, intr-un decor de poveste. In pivnitele special amenajate, parfumate de mirosul unic al butoaielor, vei savura vinuri naturale exceptionale insotite de preparate traditionale. Iubitorii viilor se pot bucura de o sedere prelungita intrucat crama ofera cazare in pensiune.

Regiunea viticola a Banatului

In Banat, cultura vitei de vie isi are radacinile in perioada Imperiului roman. Legendele locului spun ca aici s-ar fi nascut si ar fi copilarit Bachus, zeul roman al vinului. Viile Banatului ocupa suprafete restranse si beneficiaza de temperaturi blande si precipitatii bogate. In centrele viticole Moldova Noua, Tirol, Silagiu, RecaÅŸ, Jamu Mare si Teremia se cultiva preponderent soiuri albe, insa in ultimii ani si cele rosii au inceput sa-si faca aparitia in podgoriile vestice. Nu lipsesc nici soiurile pentru struguri de masa, intre care Chasselas, Muscat Hamburg si Muscat Adda.

Cramele RecasCea mai cunoscuta podgorie a acestei zone este RecaÅŸ, cu o istorie care incepe la mijlocul veacului al XV-lea. Aurii sau rubinii, licorile provenite din viile RecaÅŸului au depasit granitele tarii, fiind vestite in intreaga Europa, in Asia si in SUA. Cramele ofera o vizita incantatoare pe plantatie, continuata in complexul de vinificatie si in pivnite, unde au loc degustarile. Aici poti savura unul dintre rarele vinuri locale, Creata de Banat (sau Riesling de Banat), racoritor si cu buchet aromat.

* Detalii despre cramele Recas: http://www.recaswine.ro/

Desi ocupa suprafete restranse si sunt dispersate, podgoriile din vestul Romaniei fac parte din cultura locala a acestei regiuni. Din cele mai vechi timpuri, viile din Banat, Crisana si Maramures au produs vinuri de calitate superioara, care au satisfacut cele mai exigente cerinte.

[Un articol de Andreea Bertea]