Distractive

Selectati iconitele pentru mai multe informatii.


Evenimente

MOCANITA SOVATA

Mocanita SovataMocanita de la Sovata este o poveste incantatoare care si-a recapatat stralucirea. Un obiectiv turistic in sine, trenul cu aburi iti ofera o calatorie agreabila pe o linie feroviara ingusta, in regiunea pitoreasca de la poalele Muntilor Gurghiu. Calatorul pasionat de peisaje montane va avea ragazul sa admire frumusetile acestei zone transilvanene.

Un secol de istorie pe sine

La inceput, in 1915, mocanita parcurgea ruta Targu Mures - Praid, fiind in principal un mijloc de transport pentru persoane si marfuri, dar si o atractie turistica. Timp de 70 de ani, suieratul locomotivei s-a auzit permanent pe acest traseu, apoi au urmat perioade de refacere si chiar inchiderea caii ferate inguste. In urma reparatiilor, mocanita s-a intors pe sine in 2011 si circula din nou pe tronsonul Sovata - Campu Cetatii.

Trenul cu aburi este compus dintr-o locomotiva poloneza si trei vagoane, doua inchise si unul de tip gondola. Calatoria incepe din Gara mica a statiunii Sovata, renumita pentru apele termale cu proprietati curative. Biletele se cumpara chiar din tren, asa ca nu trebuie sa zabovesti daca vrei sa prinzi loc. Viteza maxima a mocanitei nu depaseste 35 km/h, insa pe anumite portiuni ale traseului este chiar mai redusa, astfel ca drumul de 14 km dureaza aproximativ 45 minute - o ora.

MocanitaPlimbarea cu mocanita iti da ocazia sa contempli unele dintre cele mai frumoase peisaje ale tarii. Padurile bogate, dealurile line, pajistile intinse din preajma Sovatei si casele ardelenesti pe care mocanita le lasa pe rand in urma iti incanta privirea. La capatul traseului, in Campu Cetatii, iti recomandam sa faci un popas la Pastravarie, unde doritorii pot pescui si servi specialitati din peste. La intoarcere, locomotiva ramane in spatele vagonului, astfel ca vei avea parte de o priveliste generoasa, pe care sa o admiri in liniste.

Mocanita circula zilnic intre lunile mai - noiembrie, iar pretul calatoriei este unul rezonabil. Bucura-te de calmul locurilor si de experienta unica pe care ti-o ofera batranul tren cu aburi.

Program si tarife: http://mocanitasovata.ro/.

[Un articol de Andreea Bertea]